Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005731292.htmlMalta sulki satamansa yli 200:aa siirtolaista kuljettavalta Lifeline-alukselta ja Italia uhkasi takavarikolla – Järjestön edustaja HS:lle: ”Meillä ei ole aavistustakaan, mihin menemme nyt”
Saksalaisen avustusjärjestön Lifeline-alus seilaa parhaillaan kansainvälisillä vesillä Maltan edustalla. Sunnuntaina joukko EU:maiden johtajia kokoontuu Brysseliin hätäkokoukseen, jossa on tarkoitus etsiä yhteistä linjaa Euroopan siirtolaiskriisin ratkaisuun.
Linda Laine HS
Julkaistu: 24.6. 13:25
ITALIA ja Malta ovat viime viikkoina estäneet siirtolaisia kuljettavilta avustusjärjestöjen aluksilta pääsyn satamiinsa.
Sunnuntaina tietoa kohtalostaan odotti saksalaisen Mission Lifeline -järjestön nimikkoalus. Aamupäivällä alus seilasi kansainvälisillä vesillä Maltan edustalla.
Lifelinen kyydissä on miehistön lisäksi yli 200 siirtolaista, joista suurin osa on kotoisin Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta. Heidän joukossaan on 14 naista, neljä vauvaa ja useita alaikäisiä, kertoi järjestön perustajiin kuuluva Axel Steier sunnuntaina HS:lle.
Hänen mukaansa aluksen oli tarkoitus viedä Libyan edustalta pelastetut siirtolaiset Italiaan, mutta se ei tällä hetkellä ole mahdollista. Alus ei ole tervetullut myöskään Maltalle.
”Meillä ei ole aavistustakaan, mihin menemme nyt”, Steier kertoi sähköpostitse.
Hänen mukaansa aluksella olevien siirtolaisten tilanne on toistaiseksi vakaa. Lifelinella on lääkäri ja hoitajia, jotka auttavat lääkitystä tarvitsevia.
ITALIA ilmoitti torstaina takavarikoivansa Lifeline-aluksen, jos se tulee italialaiseen satamaan. Kuljetusministeri Danilo Toninellin mukaan alus oli ottanut kyytiinsä siirtolaisia, vaikka Libyan rannikkovartiosto oli jo pelastamassa heitä.
Mission Lifelinen Steier on kiistänyt järjestön rikkoneen toiminnassaan lakeja.
Italian sisäministeri Matteo Salvini puolestaan kehotti Lifeline-järjestöä viemään siirtolaiset Hollantiin, jonka lipun alla alus on ilmoittanut seilaavansa. Hollannin lähettilääseen yhteyttä ottanut Salvini sanoi siirtolaisten ”näkevän Italian ainoastaan postikortissa”.
Hollannin viranomaiset ilmoittivat torstaina, ettei alusta löydy rekisteristä, eikä Hollanti voi antaa Lifelinelle toimintaohjeita.
Myöhemmin samana päivänä Mission Lifeline vastasi väitteeseen julkaisemalla kuvan paperista, jonka järjestö kertoo olevan rekisteröintivahvistus.
TOINEN viikonloppuna suurta määrää merestä pelastettuja siirtolaisia kuljettanut alus on tanskalaisen A.P. Møller - Mærsk -varustamon alus nimeltä Alexander Mærsk.
Varustamo ilmoitti lauantaina, että konttilaiva oli poiminut perjantaina merestä 113 siirtolaista Italian eteläpuolella. Sunnuntaiaamupäivällä alus odotti Sisilian edustalla. Toistaiseksi on epäselvää, ovatko siirtolaiset yhä aluksella ja mihin satamaan konttilaiva lopulta menee.
Mission Lifelinen Twitterissä julkaiseman kuvan perusteella myös se otti osaa samaan pelastusoperaatioon kuin tanskalaisvarustamon alus.
Lauantaina Italian rannikkovartiosto kehotti Libyan vesillä olevia aluksia soittelemaan vastaisuudessa Italian sijasta Libyaan, jos ne joutuvat merihätään.
ITALIAN ja Maltan haluttomuus ottaa vastaan siirtolaisia kuljettavia aluksia on ajamassa avustusjärjestöjä ahtaalle. Aiemmin kesäkuussa ranskalaisen SOS Méditerranée -avustusjärjestön Aquarius-alukselta kiellettiin pääsy Italian ja Maltan satamiin.
Lopulta Espanja tarjoutui ottamaan vastaan yli 600:ta siirtolaista kuljettaneen aluksen. Matka Italian edustalta Valencian satamaan vei Aquariukselta yli kolme päivää.
Italian sisäministeri Salvini juhlisti päätöstä voittona Italialle ja populistihallituksen tiukalle siirtolaispolitiikalle.
Aquariuksen pelastuskoordinaattori Nicola Stalla ilmoitti Valencian satamaan saapumisen jälkeen, ettei Aquarius aio toistaa pitkää ja vaikeaa matkaa Libyan edustalta Espanjaan, kertoi sanomalehti El País.
Sunnuntaina Aquarius oli jälleen Libyan edustalla. Sekasortoinen Libya on suosittu reitti siirtolaisten keskuudessa, ja sen rannoilta lähtee vesille lukuisia heppoisia veneitä ja aluksia, joista monet joutuvat merihätään.
Aquarius yrittää todennäköisesti lähiaikoina päästä uudelleen Italian tai Maltan satamiin.
SIIRTOLAISKIISTAT ovat äityneet jo niin pahoiksi, että joukko EU:maiden johtajia kokoontuu sunnuntaina Brysseliin hätäkokoukseen, jossa on tarkoitus etsiä yhteistä linjaa Euroopan siirtolaiskriisin ratkaisuun.
Lue lisää EU-maiden siirtolaiskiistoista täältä.
Tänä vuonna Välimeren yli Eurooppaa on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan saapunut yli 41 000 siirtolaista. Eniten heitä on rantautunut Italiaan. Välimerellä kuolleita ja kadonneita on ilmoitettu olevan 1 063.
Dans ce contexte, il nous faut raison garder :
– Ne rien perdre de notre coopération
– Ne rien perdre de nos principes
– Agir pour des solutions efficaces et humaines
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdottaa talouspakotteita niille EU-maille, jotka eivät osallistu turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.
- Meillä ei voi olla maita, jotka hyötyvät massiivisesti Euroopan unionin hoitamisesta ja samaan aikaan käyttäytyvät äärimmäisen itsekkäästi, mitä tulee muuttoliikkeeseen ja maahanmuuttoasioihin, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan lauantaina Deutsche Wellen mukaan.
BINGO! Koko EU ja liittovaltiohaaveilu on ryssien juoni heikentääkseen euroopan.. Kuulostaa melkein ryssien juonelta.
https://www.verkkouutiset.fi/siirtolaisista-taysi-sota-italia-on-egoisti-ja-eu-vastainen/
Pakolaisia Cataniaan Sisiliaan saapuneesta laivasta 13. kesäkuuta. LEHTIKUVA/AFP
Siirtolaisista täysi sota: ”Italia on egoisti ja EU-vastainen”
ILKKA AHTOKIVI | 24.06.2018 | 15:22
EU-päämiesten muuttoliikettä käsittelevän epävirallisen työtapaamisen alla sanasota Italian ja Ranskan välillä on jatkunut. Italia sai kylmää kyytiä myös Espanjalta.
Espanjan sosialistipääministeri Pedro Sanchezin mukaan ”EU:ssa on hallituksia, kuten Italiassa, jotka tekevät EU-vastaista politiikkaa ja joissa kansallinen itsekkyys on laajalle levinnyttä”. Hän viittasi Italian uuden hallituksen tiukentuneeseen politiikkaan siirtolaiskysymyksissä.
Muun muassa Italian sisäministeri, varapääministeri Matteo Salvini on useampaan kertaan toistanut, että ”musiikki siirtolaiskysymyksessä on vaihtunut, ja ettei Italia aio enää olla EU:n pakolaisleiri”. Samoilla linjoilla on ollut toinen varapääministeri ja talouskehitys- sekä työ- ja yhteiskunta-asiain ministeri Luigi Di Maio.
Sanchez tosin myönsi Il Messaggeron mukaan kriisin taustalla olevan osin se, että Italia jätettiin liian kauan lähes yksin vastaamaan siirtolaisten vastaanotosta etenkin Libyasta. Italiaan on tullut Libyan kautta jo puoli miljoonaa maahantulijaa.
Salvini ja Di Maio pillastuivat erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macroninlausunnoista. Macron sanoi tavatessaan Sanchezin, että ”Italiassa ei ole mitään pakolaiskriisiä, ja joka niin väittää, valehtelee”.
Macronin mukaan on katsottava lukuja. Hän totesi, että maahantulijoiden määrä Italiaan on laskenut vuodessa 80 prosenttia.
– Ongelma on pelolla leikkivien ääriliikkeiden aiheuttama poliittinen kriisi. Populismi on kuin spitaali, Macron sanoi.
– Röyhkeä Macron voi lopettaa loukkausten syytämisen ja osoittaa avokätisyyttä teoilla avaamalla Ranskan satamat pakolaislaivoille, oli Salvinin vastaus.
– Etteikö Italiassa ole pakolaiskriisiä? Entä mitä ovat 650 000 maahantulijaa Libyasta neljän vuoden aikana ja siitä aiheutuneet viiden miljardin euron kulut, hän jatkoi Il Messaggeron mukaan.
Di Maio puolestaan totesi, että ”Macron ei elä todellisuudessa”.
Italian uusi hallitus on muun muassa ilmoittanut karkottavansa maasta 500 000 siellälaittomasti oleskelevaa ulkomaalaista.
Tämän päivän epävirallisesta kokouksesta Brysselissä ei tässä ilmapiirissä odoteta suuria tuloksia.
Suomesta kokoukseen osallistuu pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilä ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat kokouksen tavoitteista puhelimitse lauantaina.
Muuttoliike on esillä myös Eurooppa-neuvostossa ensi viikon torstaina ja perjantaina. Italialaisarvioiden mukaan asiaan ei ole odotettavissa merkittäviä ratkaisuja myöskään Eurooppa-neuvostosta.
Tässä voisin taas käyttää fraasia "olet asian ytimessä".Näin tässä tulee käymään. Ikävä kyllä kiintiön päälle tulee ihan entisellä tavalla myös turvapaikanhakijat.
Kokoomus ei kuuntele äänestäjiään vaan hajoomus koko Suomen. Tuntemamme konservatiivi on jättänyt kotinsa.
.
https://yle.fi/uutiset/3-10271316Suomi on syrjässä kovimmasta riidasta. Yksi syy on se, että seuraavan muuttoliikekriisin kohdalla Suomi varautuu olemaan paitsi turvapaikanhakijoiden kohdemaa, myös se maa jossa heidät ensiksi rekisteröidään. Siksi Suomi on valmis tukemaan myös turvapaikanhakijoiden siirtoja etulinjan maista muualle.
https://yle.fi/uutiset/3-10271560?origin=rssSipilä valmis kahdenvälisiin maahanmuuttosopimuksiin jos eurooppalaista ratkaisua ei löydy
Italia esittelee EU-maiden kokouksessa Brysselissä uuden suunnitelmansa maahanmuuttoriidan ratkaisemiseksi. Saksan liittokansleri tarvitsee kokouksesta poliittista tukea.
Turvapaikanhaku
24.6.2018 klo 17:45
16 EU-maan johtajat kokoontuivat sunnuntaina Brysseliin ratkomaan maahanmuuttoon liittyviä kiistoja.Olivier Hoslet / EPA
Petri Raivio
EU-kirjeenvaihtaja
@PetriRaivio
BRYSSEL
Suomi on valmis tukemaan Saksaa kiistassa siitä, miten estetään turvapaikanhakijoiden liikkuminen EU:n jäsenmaiden välillä. Tarvittaessa liikkumista voidaan hallituksen mukaan rajoittaa myös kahdenvälisin sopimuksin.
– Voi olla, että nopein tie on kahdenvälisin järjestelyin lähteä liikkeelle, ehkä sitä kautta sitten koko eurooppalaiseen ratkaisuun, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saapuessaan maahanmuuttokysymystä käsittelevään huipputapaamiseen Brysselissä.
Sipilä kertoi keskustelleensa asiasta liittokansleri Angela Merkelin kanssa eilen puhelimitse.
Merkelille sunnuntain kokous on tilaisuus hakea tukea muilta mailta sisäpoliittisessa kiistassa, jossa sisäministeri Horst Seehofer uhkaa estää muualla rekisteröityneiden hakijoiden rajanylitykset, ellei Merkel löydä pulmaan eurooppalaista ratkaisua kesäkuun loppuun mennessä.
– Tämä tapaaminen on hyvin tärkeä hakiessamme vastausta kysymykseen: Voimmeko solmia kahden- tai kolmenvälisiä sopimuksia seuraavina päivinä?, Merkel sanoi saapuessaan kokoukseen.
Brysselissä on koolla 16 EU-maan johtajat. Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti esittelevänsä kokouksessa Italian uuden hallituksen suunnitelman, jonka tarkoitus on ratkaista turvapaikanhakijoihin liittyvä eurooppalainen kiista.
Uutistoimisto Reutersin mukaan suunnitelma edellyttäisi, että kaikki EU-maat asettavat kiintiön taloudellisista syistä siirtolaisiksi lähteneille tulijoille. Ne, jotka eivät hyväksy pakolaisia, saisivat vähemmän EU-tukia.
Suunnitelman mukaan turvapaikanhakijoiden käsittelykeskuksia pitäisi perustaa muihinkin maihin kuin vain Italiaan ja Espanjaan.
– Julkinen mielipiteemme vaatii tätä, Conte sanoi ennen kokousta.
Sunnuntain kokouksen odotuksia laskee se, että kriittisimmin maahanmuuttoon suhtautuvat ns. Visegrad-maat eli Puola, Unkari, Tsekki ja Slovakia eivät ole paikalla. Koko EU:n johtajien on tarkoitus puida maahanmuuttopulmaa ensi torstaina.
Yllä oleva kumoaa täysin Mykkäsen puheet kiintiöiden nostosta ja rajan yli tulevan haun lopettamisesta...
Hallitus on luokitellut venäjän turvalliseksi maaksi, joten mitään perusteita ei ole päästää. Ohjataan hakemaan turvapaikkaa venäjältä..