Pakolaisuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja BlackFox
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Täytyi oikein kahden euron kolikosta tarkistaa. Kyllä Suomi ja Ruotsi siellä edelleen mukana roikkuvat.

Katso liite: 23116

Mutta jotakin muutoksia karttakuvaan on tosiaan tullut maannousun tms. seurauksena.

Skandinavia yrittää pakoon pohjoiseen kun sitä uhkaa lisääntyneen painolastin vuoksi uppoaminen mereen. Täytyy vaan opetella uimaan.
 
Mikä on UNHCR:n turvapaikkaprosessi ja vs. migrin vastaavaan?
(Tiedän maassa olevan henkilön, joka on rahalla tullut UNHCR:n leiriltä.)
”Ihan pirusti riskejä, että tämä kaatuu vielä syksyllä” – Maihinnousukeskukset vaativat kymmenkertaisen pakolaiskiintiön



Minna Karkkola
Luotu:
19.7.2018 11:29
  • Kuva: EPA
    17.54484824.jpg

    Sisäministerit Horst Seehofer Saksasta ja Kai Mykkänen (kok.) Suomesta ministerikokouksessa heinäkuussa. Mykkänen kommentoi EU:n suunnitelmia tänään.
TURVAPAIKANHAKIJAT

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) huomauttaa, että EU:n suunnittelemat maihinnousukeskukset saattavat kaatua käytännön asioihin syksyn aikana. Mykkänen kommentoi asiaa Porin Suomi-Areenassa.

EU-maat sopivat kesäkuun huippukokouksessaan niin sanottujen maihinnousukeskusten perustamisen edistämisestä pikaisella selvitystyöllä sekä turvapaikanhakijoiden liikkumisen estämisestä EU-maiden välillä.

Mykkänen huomauttaa, että myös maihinnousukeskuksiin tarvitaan pakolaiskiintiön kaltaiset kiintiöt.

–Maihinnousukeskuskuvion täytyy perustua siihen, että meillä on yhdessä sovitut kiintiöt niille, jotka ovat saaneet siellä turvapaikan, siis todetaan, että on turvapaikan tarpeessa siellä yhteisessä keskuksessa niin, että heitä sitten jaetaan eteenpäin niin kuin kiintiöpakolaisjärjestelmässä tehdään. Siitä täytyy tehdä EU-tasoinen päätös, että meillä kymmenkertaistetaan suunnilleen ainakin se EU:n yhteinen kiintiöpakolaisten määrä, Mykkänen sanoi Porissa.

Hän on jo aiemmin puhunut kymmenkertaistamisesta ja Suomen osalta moninkertaistamisesta.

Mykkäsen mukaan pääosa EU-maista on saatava mukaan rahoitukseen, koska ”tietenkään ei voi olla niin, että EU maksaa leirin Italiassa, jossa muutenkin on pakolaisia joka nurkassa”. Puola ja Unkari saattavat Mykkäsen mukaan olla mahdottomia, mutta muuten hän on varovaisen toiveikas.

–Tässä on toivoa, että se on helpompi hyväksyä se pakolaisstatuksen saaneen jakaminen jäsenmaiden kesken kuin turvapaikanhakijoiden.

Suurin osa Italian kautta tulleista ei ole saanut turvapaikkaa käsittelyssä, josta toki voi Mykkäsen mukaan olla monta mieltä, mutta käytännön ongelma on joka tapauksessa se, että kymmenet tuhannet ja Saksassa jopa sadat tuhannet ovat saaneet kielteisen päätöksen ja tätä joukkoa on erittäin vaikea palauttaa. Mykkäsen mukaan tällöin kuvaan astuu huoli siitä, mihin niin sanottujen paperittomien joukon kasvaminen johtaa.

Mykkänen huomauttaa, että järjestelmä ei saisi toimia niin, että salakuljettajat päättävät siitä, kuka jää Eurooppaan ja kuka ei.

Jos kriteeristö katuu, eikä palautuksia saada täytäntöön, Mykkänen uskoo, että systeemiltä loppuu kannatus. Siksi hänen mielestään olisi hyvä siirtyä ottamaan pääosin pakolaisstatuksen saaneita ihmisiä ja jakaa heitä EU-maiden kesken.

–Siihen on nyt tietyllä tavalla toivoa, mutta tässä on ihan pirusti riskejä siihen, että tämä kaatuu nyt käytännön asioihin vielä syksyn aikana, Mykkänen sanoi Porissa.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/25...hinnousukeskuksista-vaativat-pakolaiskiintion
 
Haistan palaneen käryä. Leireistä tehdään jotain pakolaisstatusautomaatteja. Eikö näitä pakolaisstatuksen omaavia ole jo ennestään pilvin pimein leireissä ympäriinsä? Miksi pitää perustaa heille joku uusi maihinnousukeskus kun kiintiöt voisi täyttää vanhoilta leireiltä.
 
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201804032200851086/

Israel vetää takaisin suunnitelman afrikkalaissiirtolaisten asuttamisesta länsimaihin

Italia ja Saksa ilmaisivat olleensa tietämättömiä koko asiasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Israel oli kaikessa hiljaisuudessa laatinut YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n kanssa sopimuksen, jonka myötä maassa oleskelevista afrikkalaissiirtolaista runsaat 16 000 olisi asutettu länsimaihin, kuten Italiaan, Kanadaan ja Saksaan. Sopimus olisi vastaavasti antanut suunnilleen samansuuruiselle joukolle väliaikaisen oleskeluluvan Israeliin.

Alun perin Israel aikoi karkottaa kymmeniä tuhansia siirtolaisia takaisin Afrikkaan.Tarjolla olisi ollut sekä "lähtöpaketteja" eli ilmaiset lennot ja matkarahaa, kun taas maahan laittomasti jääneitä olisi uhannut vangitseminen.

Korvaava asutus- ja oleskelulupasuunnitelma ei julkistuksen jälkeen herättänyt lainkaan myötämielisyyttä kohdemaissa, etenkin kun Italia ja Saksa ilmaisivat olleensa tietämättömiä koko asiasta.

Suunnitelma oli pimennossa myös monilta Israelin hallituksen ministereiltä.

Siirtolaiset majailevat Tel Avivin alueella, mikä on aiheuttanut kiistoja paikallisasukkaiden kanssa.

Pääministeri Benjamin Netanjahu kertoo tutustuvansa sisäministeri Aryeh Derinkanssa tilanteeseen paikan päällä Tel Avivissa tiistaina.

Monet siirtolaisista ovat hakeneet Israelista turvapaikkaa.


Kalergi-suunnitelman toimeenpanossa strateginen perääntyminen.
 
Haistan palaneen käryä. Leireistä tehdään jotain pakolaisstatusautomaatteja. Eikö näitä pakolaisstatuksen omaavia ole jo ennestään pilvin pimein leireissä ympäriinsä? Miksi pitää perustaa heille joku uusi maihinnousukeskus kun kiintiöt voisi täyttää vanhoilta leireiltä.
Pitää olla luotettavasti 100% muslimeja... niitä tarvitaan lisää tänne perse-Pohjolaankin ikuis-eläteiksi, jostain vitun syystä.
 
https://www.kansalainen.fi/unkari-vetaytyy-ykn-siirtolaisuussopimuksesta/
Unkari vetäytyy YK:n siirtolaisuussopimuksesta
19.7.2018 15:11
Petri Saarela

Unkari vetäytyy YK:n siirtolaisuussopimuksesta, sillä se heikentää Euroopan turvallisuutta ja edistää siirtolaisuutta Eurooppaan.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó kertoi keskiviikkona, että maa vetäytyy YK:n siirtolaisuussopimuksesta.
– Meille tärkein on Unkari ja unkarilaisten turvallisuus, ulkoministeri sanoi ja jatkoi, että kaavailtu siirtolaisuussopimus on täysin vastoin maan turvallisuustavoitteita.
Ulkoministerin mukaan siirtolaisuussopimus, jota hän kuvaili “extremistiseksi ja biasoituneeksi”, haittaa Euroopan turvallisuuden palauttamista ja sotii maalaisjärkeä vastaan. Näinollen Unkari ei osallistu lainkaan joulukuussa Marrakeshissa Marokossa järjestettävään YK:n kokoukseen, missä sopimus on määrä allekirjoittaa.
Szijjártón mukaan valtaosa YK:n jäsenmaista toimii “siirtolaisuusgeneraattoreina”. Sopimusluonnos esittää siirtolaisuuden väistämättömänä ja ihmisoikeudellisena asiana, mutta Unkarin hallitus näkee vallalla olevan siirtolaisuuden huonona, merkittäviä turvallisuusriskejä aiheuttavana asian.
– Sopimus jättää huomiotta niiden ihmisten oikeudet, jotka haluavat vain asua rauhassa ja turvassa kotimaassaan, Szijjártó huomautti.
Ulkoministeri arvosteli myös sopimuksen henkeä, minkä mukaan siirtolaiset ovat oikeutettuja samoihin palveluihin kuin kantaväestö.
Unkarin hallitus

https://yle.fi/uutiset/3-10313751?origin=rss
EU-komissio otti voimakeinot käyttöön: haastoi Unkarin oikeuteen turvapaikanhakijoiden kohtelun takia
Komission mukaan Unkari on loukannut useita EU-lakeja ja Euroopan ihmisoikeussopimusta estäessään siirtolaisia hakemasta turvapaikkaa.

Unkari
19.7.2018 klo 17:58
 
Sekoileeko YLE:n toimittaja? "Siirtolaisia hakemasta turvapaikkaa"?


Eikös niiden pitänyt olla pakolaisia?

Ne on sen nimisiä kuin sinä haluat niiden olevan tahi Pipilä keksii niille jonkin uuden termin millä heitä kutsutaan ja sitten jos vieläkin epäillään mamujen motivaatioita niin Pipilä lähettää ajatuspoliisin kyläilemään kotiisi. Majavanhännällä vintti pimeäksi ja kuritushuonetta seuraavat viisi vuotta. Nämä Afrikan tähdet ja Idän ihmeet on pakko saada näille seuduille niin termi voisi olla vaikka Pelle Hermannin kansakoulun Erasmus-oppilas Nigerian kannibaaliheimon edustajalle niin se titteli tungetaan kansan kurkkuun vaikka väkisin.
 
Sekoileeko YLE:n toimittaja? "Siirtolaisia hakemasta turvapaikkaa"?


Eikös niiden pitänyt olla pakolaisia?
"Siirtolaisuus tarkoittaa väestön muuttoa ja siirtymistä vieraaseen maahan vapaaehtoisesti, esimerkiksi työn tai koulutuksen perässä.[1] Siirtolaisten eli siirtoväestön määrä maailmassa lähenee 200 miljoonaa. Se kasvaa noin kolme prosenttia vuodessa.[2]"

Lainattu wikipediasta.Pitää vissiin vinkata ylelle.
 
Luulen että sana "siirtolaisuus" on medialle nykypäivän sana tarkoittamaan "kansainvaellusta". Silloin historiassa ei ollut niin selkeitä maiden rajoja, mutta ihmiset olivat liikkeellä sankoin joukoin etsimässä uusia paremman elämän antavia maita. Hyväksyn kyllä median käyttämän nykytermin ja Wikipedian määritelmän voisi päivittää.

Enivei, vapaa siirtolaisuus - ei kiitos.
Hallittu maahanmuutto - erityisesti työperäisenä kyllä kiitos.
Turvapaikka prosessi - hallittuna ihan ok.

.
 
Enivei, vapaa siirtolaisuus - ei kiitos.
Hallittu maahanmuutto - erityisesti työperäisenä kyllä kiitos.
Turvapaikka prosessi - hallittuna ihan ok.

.

Nämäkin ovat kontekstisidonnaisia. Näin tällä hetkellä eli kun 10-20% kansasta on joko ulkomaalaisia tai ainakin toinen vanhemmista on ulkomaalainen. Jahka ed. prosentit ovat luokkaa 40-50% niin sitten alkaa mielipiteet muuttua aika rajuiksi.
 
Ehkä tämä kuuluisi sekalaiseen mussutteluun mutta tulkoon nyt tällä palstalle:

Suomalaisilla on tapana mennä uimahallin saunaan ilman uimahousuja. Tämä tapa ei ole tuttu kaikille ulkomaalaisille ja saunaan tullaan vahingossa väärässä asusteessa. Taitaapa joku tulla uikkareissa ihan vaan, kun omassa kulttuurissa ei ole totuttu alastomuuteen. Usein tuosta joku huomauttaa ja kertoo väärin pukeutunelle kuinka suomessa kuuluu saunoa. Näinhän kuuluukin tehdä, asiallisesti ja ystävällisesti huomauttaen.

Eilen oli kuitenkin sanaton oppitunti:
Kun taas kerran kavereita tuli uimahousuissa saunomaan, niin löylynheittäjä heitti noin 10 kauhallista vettä yhteen menoon. Uikkareissa olleet lähtivät kiireesti ja kyyryssä sipsutellen pois saunasta. Itsekin olisin poistunut saunasta normaalisti, mutta nyt vain hymyilytti.
 
https://www.suomenuutiset.fi/alanko...ttuurista-yhteiskuntaa-metelihan-siita-nousi/
heinäkuu 20, 20189:01
Hollannin ulkoministeri ei osannut nimetä ainoatakaan rauhallista multikulttuurista yhteiskuntaa – metelihän siitä nousi

HOLLANTI | Ulkoministeri Stephanus ”Stef” Blok mietti suljettujen ovien takana, onko olemassa ainoatakaan rauhallista multikulttuurista yhteiskuntaa, muttei osannut nimetä sellaista. Pohdinta päätyi julkisuuteen, ja vastareaktio on ollut hurja. Stef Blokilta on vaadittu asiaa selventäviä kommentteja. Asiasta kertoi FT.

Blokille ehdotettiin kahtakin yhteiskuntaa: Surinam ja Singapore. Blok totesi Surinamin olevan luhistunut valtio etnisten jakolinjojen vuoksi, ja Singaporen olevan tiukkana maahanmuutossa. Köyhät maahanmuuttajat eivät pääse maahan, paitsi ehkä siivoajiksi.
Liberaalinen hallituskumppanipuolue D66:n kansanedustaja Kees Verhoeven moitti Blokia pessimistisistä näkökulmasta.
EU:n pakolaisten pakkojyvitys johtaa ongelmiin
Blok mietti myös mahdollisia syitä sille, miksi multikulttuuristen yhteiskuntien rakentaminen epäonnistuu. Hänen mielestään ihmisillä on syvällä geeneissä halu hakeutua tuttujen ihmisryhmien lähelle, ja ettei tuntemattomiin luoteta yhtä lailla. Yhteyttä ei muodostu.
Tämän vuoksi hän ei usko Afrikan ja Lähi-idän ihmisten tulevan toimeen Prahassa tai Varsovassa. Hän arveli, ettei Itä-Euroopan Visegrád-maat tule hyväksymään koskaan pakollisia pakolaiskiintiöitä. Pakolaisilla olisi näissä maissa tukalat oltavat.
– Heidät piestään siellä, Blok totesi.
Blok on Hollannin Kansanpuolueen VVD:n jäsen. VVD kuuluu Euroopan parlamentissa Alde-ryhmään.
HENRI ALAKYLÄ
 
Keskustelu pitäisi siirtää kokonaan pois kotouttamisen ongelmista niihin ongelmiin jotka ovat siirtolaisten alkuperämaissa.
- hallitsematon väestönkasvu
- hajanainen heimoista koostuva valtio, erilaiset tavat
- voimapolitiikkaan perustuvat hallinnot tai heimojen erimielisyydet, sota, terrori
- olematon koulutus

Ongelmat ovat noissa asioissa siellä alkuperämaissa. Fokus noihin asioihin ja korjaavia toimenpiteitä, niin kenenkään ei tarvitse ottaa henkilökohtaista riski Afrikasta Eurooppaan matkustamisessa.
Nuo ongelmat eivät tarvitse kiinnostaa Eurooppalaisia enemmän kuin mitä kiinnostusta afrikkalaiset tai hiekkamaiden ihmiset itse omalla korjaustoiminnallaan osoittavat.

.
 
Olisiko tässä jo Suomessa maleksiville geelielviksille työnsarkaa vastikkeeksi loisimisesta?

Thaipoimija tekee metsässä pitkää päivää – käteen pitää jäädä vähintään 30 euroa joka päivä
Kiantama-marjayritys arvostelee Suomen viranomaisia thaipoimijoiden epäreilusta uudelleenjaosta.
13-3-10312341.jpg

Mikko Savolainen / Yle
Taavetin entisen lomakylän huoltorakennuksen piha näyttää bangkokilaiselta torilta.
Kello on vasta kuusi aamulla, mutta paikalle on kerääntynyt jo satakunta thaimaalaista marjanpoimijaa. Mukana on sekä naisia että miehiä.
Pihalla on myös kymmeniä pakettiautoja ja satoja valkoisia marjanpoimintasaaveja sekä tummanvihreitä marjalaatikoita.
Kiantama-marjayhtiön thaimaalaisten poimijoiden ensimmäinen työpäivä Suomessa on alkamassa.
13-3-10312322.jpg


Thaipoimijat valmistautuvat metsään lähtöön.Mikko Savolainen / Yle
Marjapaikat tiedossa
Poimintaryhmille jaetaan varusteita, ja ryhmille annetaan suomalaiset sim-kortit matkapuhelimiin. Lisäksi tutkitaan vielä marjanpoimintapaikkoja kartoista.
Marjapaikat ovat tosin porukalle tuttuja, sillä jokaisessa ryhmässä on moninkertaisia Suomen-kävijöitä.
– Seitsemäs kerta Suomessa, Chirasak Srisan sanoo Google-kääntäjän avulla.
– Tänä vuonna paljon mustikkaa, mies lisää ja hymyilee leveästi.
Aikaisemmin marjanpoimijana Suomessa käynyt Srisan on tällä kertaa thaipoimijoiden johtoryhmässä. Hänen tehtävänään on juuri marjapaikkojen tiedustelu.
13-3-10314580.jpg


Chirasak Srisan.Mikko Savolainen / Yle
Liian vähän poimijoita
Marjayritys Kiantama tuo Suomeen noin 300 thaipoimijaa, mikä on yrityksen mielestä liian vähän. Yritys arvostelee sekä Suomen että Thaimaan viranomaisia thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen tulon sääntelystä.
– Haimme 500 poimijan kiintiötä, koska se olisi vastannut meidän tarvettamme, yhtiön toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo.
Thaimaa on tänä vuonna myöntänyt lähtöluvan Suomeen 2500 poimijalle. Lupia on tuhat vähemmän kuin kahtena viime vuonna.
Viime vuonna suomalaiset marjayritykset saivat houkuteltua Suomeen vain 2300 thaimaalaista poimijaa, koska edellisenä vuonna poimijoiden tulot jäivät pieniksi.
Viime vuonna poimijat saivat hyvän tienestin, joten tänä vuonna poimijoita olisi taas lähtenyt Suomeen.
Esteeksi tuli kuitenkin Thaimaan viranomaisten määräämä alennettu kiintiö.
Thaimaa huolestui ihmiskaupasta
Thaimaa on tiettävästi vähentänyt Suomeen myönnettävää lupamäärää thaimaalaisia marjanpoimijoita koskeneen ihmiskauppaoikeudenkäynnin vuoksi.
Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tammikuussa tuomion ihmiskaupastakeskisuomalaiselle marjayritykselle thaimaalaisia marjanpoimijoita koskevassa oikeusjutussa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
– Oikeusjuttu vaikutti niin, että Thaimaan viranomaiset ilmoittivat netissä, että ei kannata lähteä marjanpoimintaan Suomeen, ulkoasiainministeriön vastuuvirkamies Timo Täyrynen kertoo.
Hyvät olosuhteet
Kiantama-yrityksen puolesta thaimaalaisten marjanpoimijoiden huoltoa, majoitusta ja kuljetuksia järjestelevän Jukka Seppäsen mukaan Kiantaman poimijoille järjestetään hyvät majoitus- ja muut olosuhteet Suomessa. Seppäsellä on seitsemän vuoden kokemus thaimaalaisten poimijoiden liikuttamisesta ja majoittamisesta.
13-3-10312345.jpg


Poimijoiden majoitusrakennus.Mikko Savolainen / Yle
– Me vastaamme siitä, että heillä on mahdollisimman hyvä olla, että majoitukset, kulkuneuvot ja muut asiat ovat kunnossa niin, että he voivat saada mahdollisimman hyvän sadon.
Taavetin lomakylään majoittuu noin sata Kiantaman poimijaa. He asuvat lomakylän entisissä lomarakennuksissa, joissa on erilliset neljän hengen huoneet sekä yhteiset vessat ja suihkutilat.
Kiantama ja muut poimintayhtiöt ovat tänä vuonna myös sitoutuneet marja-alan aiesopimukseen, joka takaa thaipoimijoille tietyt vähimmäisolosuhteet.
Sopimukseen kuuluu muun muuassa 30 euron tulotakuu päivässä, jonka poimintayhtiö on velvollinen maksamaan poimittujen marjojen määrästä riippumatta.
Suuri operaatio
Jukka Seppäsen mukaan poimijoille on lähes turha antaa marjapaikkavihjeitä.
– Reilusti yli puolet poimijoista, ehkä 70 prosenttia, ovat olleet täällä ennenkin. Kyllä he tuntevat nämä maastot. Jos jotain sanot, niin melkein tuntuu siltä, että eivät he ainakaan sinne mene, Seppänen nauraa.
Hänellä riittää muutenkin tehtävää.
– Et tiedä, kuinka vaikeaa oli löytää autojen huoltopaikkoja näin kesällä. Joka paikassa ehdotettiin huoltoa monen viikon päästä. Mutta kyllä sekin lopulta järjestyi.
13-3-10312344.jpg


Thaipoimijoiden huone Taavetin lomakylässä.Mikko Savolainen / Yle
Suomen poimijakiintiö uusjakoon
Kiantama-marjayrityksen toimitusjohtajan Vernu Vasunnan mielestä Suomen viranomaiset ovat myös muuttaneet kiintiöpolitiikkaansa tavalla, joka on sorsinut suuria yrityksiä.
– Suomen viranomaiset ovat muuttaneet Suomen saaman kiintiön jakotapaa. Kärsijöinä ovat erityisesti isot yritykset. Esimerkiksi meillä poimijoiden kokonaismäärä tipahti radikaalisti.
– Siellä on toisia yrityksiä, joiden poimijamäärä ei ole vähentynyt ollenkaan tai jopa kasvanut viime vuodesta, vaikka poimijoiden kokonaismäärä on vähentynyt. Ne ovat pienempiä yrityksiä, Vasunta sanoo.
Kiintiön uusi jakokriteeri ihmetyttää Vasuntaa.
– Emme ole saanet viranomaisilta selkeää vastausta miksi jakotapaa muttettiin, joten mietimme onko tutkintapyynnön tekeminen poliisille ainoa keino saada konkreettisia vastauksia tähän.
13-3-10312349.jpg


Mikko Savolainen / Yle
Epäselvät syyt kiintiön jaossa
Viranomaisilta selkeää syytä kiintiön uusjakoon onkin vaikea saada.
– Katsotaan yrityksen taloudellista tilannetta ja onko kaikki yhteiskunnalliset velvoitteet täytetty sekä kuinka paljon yrityksellä on ollut aikaisemmin poimijoita, luettelee Pirjo Juntunen Pohjois-Pohjanmaan te-keskuksesta, joka on osaltaan vastuussa kiintiön jaosta.
Kiantaman toimitusjohtajan Vernu Vasunnan mukaan Kiantama on kuitenkin hoitanut taloudelliset ja yhteiskunnalliset velvoitteensa eikä yhtiön kiintiön laskua voi perustella sillä.
Ulkoministeriöstä kiintiön uusjakoa perustellaan sillä, että markkinoille on tullut uusia poimintayrityksiä, joten kaikille vanhoille yhtiöille ei riitä entistä määrää poimijoita.
Vasunnan mielestä asiaa ei voi perustella myöskään kokonaiskiintiön pienentymisellä, koska joidenkin yritysten kiintiöt ovat pysyneet ennallaan.
Vasunta myös hämmästelee sitä, että kiintiöpäätöksestä ei voi valittaa mihinkään.
13-3-10312342.jpg


Mikko Savolainen / Yle
Marjojen hinta voi nousta
Suomen saama alennettu marjanpoimijakiintiö voi nostaa marjojen hintoja ainakin teollisuudelle. Sieltä korotus voi heijastua kuluttajahintoihin.
– Todennäköisesti näin tulee käymään, jos sato vielä sattuu olemaan huonompi, Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta sanoo.
Mustikan hinta voi nousta koko Euroopassa, koska esimerkiksi Ruotsissa on kärsitty kuivuudesta eikä sadosta ole tulossa kovin hyvää.
Riisiä metsään
Taavetissa marjanpoimijoille ruokaa laittavat thaimaalaisten omat kokit. Entisen lomakylän huoltorakennuksen takana on jo aamulla valmiiksi laitettua ruokaa.
Suurissa riisikeittimissä on riisiä, jonka lisukkeena on thaimaalaista kastiketta. Tämän lisäksi on vielä kanankoipia.
Poimijoiden ryhmät mättävät ruokaa valkoisiin kannellisiin astioihin, jotka otetaan mukaan pakettiautoihin.
13-3-10312334.jpg


Thaipoimijat keittävät riisiä metsään evääksi.Mikko Savolainen / Yle
Ruoka syödään metsässä, sillä poimijan päivä on pitkä. Ryhmät palaavat majapaikkaan takaisin yleensä vasta iltayhdeksältä.
– Jossain vaiheessa päivällä pitävät metsässä kyllä lepotauon, ottavat päiväunet, Jukka Seppänen kertoo.
 
Tuolla joku pohti "Uutisia Saksasta-ketjussa", että terroripuukotuksen tekijä on syntynyt 1.1. xxxx . Näin saattaa olla, mutta näitä hyypiöitä on myös meillä. Siis näitä tammikuun 1. päivä syntyneitä. Emännällä oli aikoinaan jonkin sortin kähtävä töissä, joka oli lähemmäs 50-vuotias, mutta uuden henkilöllisyyden myötä reilu parikymppinen. Saattaa olla hitusen vaikeita ne parikymmentä viimeisintä vuotta työelämässä, jos sinne "joutuu" elämässään useammin, kuin työkokeiluun.
 
Hollannin ulkoministeri ei osannut nimetä ainoatakaan rauhallista multikulttuurista yhteiskuntaa

Allekirjoittanut itse sensuroi.
 
Olisiko tässä jo Suomessa maleksiville geelielviksille työnsarkaa vastikkeeksi loisimisesta?

Thaipoimija tekee metsässä pitkää päivää – käteen pitää jäädä vähintään 30 euroa joka päivä
Kiantama-marjayritys arvostelee Suomen viranomaisia thaipoimijoiden epäreilusta uudelleenjaosta.
13-3-10312341.jpg

Mikko Savolainen / Yle
Taavetin entisen lomakylän huoltorakennuksen piha näyttää bangkokilaiselta torilta.
Kello on vasta kuusi aamulla, mutta paikalle on kerääntynyt jo satakunta thaimaalaista marjanpoimijaa. Mukana on sekä naisia että miehiä.
Pihalla on myös kymmeniä pakettiautoja ja satoja valkoisia marjanpoimintasaaveja sekä tummanvihreitä marjalaatikoita.
Kiantama-marjayhtiön thaimaalaisten poimijoiden ensimmäinen työpäivä Suomessa on alkamassa.
13-3-10312322.jpg


Thaipoimijat valmistautuvat metsään lähtöön.Mikko Savolainen / Yle
Marjapaikat tiedossa
Poimintaryhmille jaetaan varusteita, ja ryhmille annetaan suomalaiset sim-kortit matkapuhelimiin. Lisäksi tutkitaan vielä marjanpoimintapaikkoja kartoista.
Marjapaikat ovat tosin porukalle tuttuja, sillä jokaisessa ryhmässä on moninkertaisia Suomen-kävijöitä.
– Seitsemäs kerta Suomessa, Chirasak Srisan sanoo Google-kääntäjän avulla.
– Tänä vuonna paljon mustikkaa, mies lisää ja hymyilee leveästi.
Aikaisemmin marjanpoimijana Suomessa käynyt Srisan on tällä kertaa thaipoimijoiden johtoryhmässä. Hänen tehtävänään on juuri marjapaikkojen tiedustelu.
13-3-10314580.jpg


Chirasak Srisan.Mikko Savolainen / Yle
Liian vähän poimijoita
Marjayritys Kiantama tuo Suomeen noin 300 thaipoimijaa, mikä on yrityksen mielestä liian vähän. Yritys arvostelee sekä Suomen että Thaimaan viranomaisia thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen tulon sääntelystä.
– Haimme 500 poimijan kiintiötä, koska se olisi vastannut meidän tarvettamme, yhtiön toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo.
Thaimaa on tänä vuonna myöntänyt lähtöluvan Suomeen 2500 poimijalle. Lupia on tuhat vähemmän kuin kahtena viime vuonna.
Viime vuonna suomalaiset marjayritykset saivat houkuteltua Suomeen vain 2300 thaimaalaista poimijaa, koska edellisenä vuonna poimijoiden tulot jäivät pieniksi.
Viime vuonna poimijat saivat hyvän tienestin, joten tänä vuonna poimijoita olisi taas lähtenyt Suomeen.
Esteeksi tuli kuitenkin Thaimaan viranomaisten määräämä alennettu kiintiö.
Thaimaa huolestui ihmiskaupasta
Thaimaa on tiettävästi vähentänyt Suomeen myönnettävää lupamäärää thaimaalaisia marjanpoimijoita koskeneen ihmiskauppaoikeudenkäynnin vuoksi.
Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tammikuussa tuomion ihmiskaupastakeskisuomalaiselle marjayritykselle thaimaalaisia marjanpoimijoita koskevassa oikeusjutussa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
– Oikeusjuttu vaikutti niin, että Thaimaan viranomaiset ilmoittivat netissä, että ei kannata lähteä marjanpoimintaan Suomeen, ulkoasiainministeriön vastuuvirkamies Timo Täyrynen kertoo.
Hyvät olosuhteet
Kiantama-yrityksen puolesta thaimaalaisten marjanpoimijoiden huoltoa, majoitusta ja kuljetuksia järjestelevän Jukka Seppäsen mukaan Kiantaman poimijoille järjestetään hyvät majoitus- ja muut olosuhteet Suomessa. Seppäsellä on seitsemän vuoden kokemus thaimaalaisten poimijoiden liikuttamisesta ja majoittamisesta.
13-3-10312345.jpg


Poimijoiden majoitusrakennus.Mikko Savolainen / Yle
– Me vastaamme siitä, että heillä on mahdollisimman hyvä olla, että majoitukset, kulkuneuvot ja muut asiat ovat kunnossa niin, että he voivat saada mahdollisimman hyvän sadon.
Taavetin lomakylään majoittuu noin sata Kiantaman poimijaa. He asuvat lomakylän entisissä lomarakennuksissa, joissa on erilliset neljän hengen huoneet sekä yhteiset vessat ja suihkutilat.
Kiantama ja muut poimintayhtiöt ovat tänä vuonna myös sitoutuneet marja-alan aiesopimukseen, joka takaa thaipoimijoille tietyt vähimmäisolosuhteet.
Sopimukseen kuuluu muun muuassa 30 euron tulotakuu päivässä, jonka poimintayhtiö on velvollinen maksamaan poimittujen marjojen määrästä riippumatta.
Suuri operaatio
Jukka Seppäsen mukaan poimijoille on lähes turha antaa marjapaikkavihjeitä.
– Reilusti yli puolet poimijoista, ehkä 70 prosenttia, ovat olleet täällä ennenkin. Kyllä he tuntevat nämä maastot. Jos jotain sanot, niin melkein tuntuu siltä, että eivät he ainakaan sinne mene, Seppänen nauraa.
Hänellä riittää muutenkin tehtävää.
– Et tiedä, kuinka vaikeaa oli löytää autojen huoltopaikkoja näin kesällä. Joka paikassa ehdotettiin huoltoa monen viikon päästä. Mutta kyllä sekin lopulta järjestyi.
13-3-10312344.jpg


Thaipoimijoiden huone Taavetin lomakylässä.Mikko Savolainen / Yle
Suomen poimijakiintiö uusjakoon
Kiantama-marjayrityksen toimitusjohtajan Vernu Vasunnan mielestä Suomen viranomaiset ovat myös muuttaneet kiintiöpolitiikkaansa tavalla, joka on sorsinut suuria yrityksiä.
– Suomen viranomaiset ovat muuttaneet Suomen saaman kiintiön jakotapaa. Kärsijöinä ovat erityisesti isot yritykset. Esimerkiksi meillä poimijoiden kokonaismäärä tipahti radikaalisti.
– Siellä on toisia yrityksiä, joiden poimijamäärä ei ole vähentynyt ollenkaan tai jopa kasvanut viime vuodesta, vaikka poimijoiden kokonaismäärä on vähentynyt. Ne ovat pienempiä yrityksiä, Vasunta sanoo.
Kiintiön uusi jakokriteeri ihmetyttää Vasuntaa.
– Emme ole saanet viranomaisilta selkeää vastausta miksi jakotapaa muttettiin, joten mietimme onko tutkintapyynnön tekeminen poliisille ainoa keino saada konkreettisia vastauksia tähän.
13-3-10312349.jpg


Mikko Savolainen / Yle
Epäselvät syyt kiintiön jaossa
Viranomaisilta selkeää syytä kiintiön uusjakoon onkin vaikea saada.
– Katsotaan yrityksen taloudellista tilannetta ja onko kaikki yhteiskunnalliset velvoitteet täytetty sekä kuinka paljon yrityksellä on ollut aikaisemmin poimijoita, luettelee Pirjo Juntunen Pohjois-Pohjanmaan te-keskuksesta, joka on osaltaan vastuussa kiintiön jaosta.
Kiantaman toimitusjohtajan Vernu Vasunnan mukaan Kiantama on kuitenkin hoitanut taloudelliset ja yhteiskunnalliset velvoitteensa eikä yhtiön kiintiön laskua voi perustella sillä.
Ulkoministeriöstä kiintiön uusjakoa perustellaan sillä, että markkinoille on tullut uusia poimintayrityksiä, joten kaikille vanhoille yhtiöille ei riitä entistä määrää poimijoita.
Vasunnan mielestä asiaa ei voi perustella myöskään kokonaiskiintiön pienentymisellä, koska joidenkin yritysten kiintiöt ovat pysyneet ennallaan.
Vasunta myös hämmästelee sitä, että kiintiöpäätöksestä ei voi valittaa mihinkään.
13-3-10312342.jpg


Mikko Savolainen / Yle
Marjojen hinta voi nousta
Suomen saama alennettu marjanpoimijakiintiö voi nostaa marjojen hintoja ainakin teollisuudelle. Sieltä korotus voi heijastua kuluttajahintoihin.
– Todennäköisesti näin tulee käymään, jos sato vielä sattuu olemaan huonompi, Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta sanoo.
Mustikan hinta voi nousta koko Euroopassa, koska esimerkiksi Ruotsissa on kärsitty kuivuudesta eikä sadosta ole tulossa kovin hyvää.
Riisiä metsään
Taavetissa marjanpoimijoille ruokaa laittavat thaimaalaisten omat kokit. Entisen lomakylän huoltorakennuksen takana on jo aamulla valmiiksi laitettua ruokaa.
Suurissa riisikeittimissä on riisiä, jonka lisukkeena on thaimaalaista kastiketta. Tämän lisäksi on vielä kanankoipia.
Poimijoiden ryhmät mättävät ruokaa valkoisiin kannellisiin astioihin, jotka otetaan mukaan pakettiautoihin.
13-3-10312334.jpg


Thaipoimijat keittävät riisiä metsään evääksi.Mikko Savolainen / Yle
Ruoka syödään metsässä, sillä poimijan päivä on pitkä. Ryhmät palaavat majapaikkaan takaisin yleensä vasta iltayhdeksältä.
– Jossain vaiheessa päivällä pitävät metsässä kyllä lepotauon, ottavat päiväunet, Jukka Seppänen kertoo.
Vastaus retoriseen kysymykseen: EI ole. Ei ne ole tännä tulleet kyykkimään pitkin metsiä vaan elämään herroiksi vääräuskoisten ja alempiarvoisten piikkiin.
 
Back
Top