Kotouttamisen valtakunnallinen suurtapahtuma Integration 2018 tuo 18.–19.9. yhteen kotouttamisen asiantuntijoita ja monikulttuurisuuden parissa työskenteleviä osaajia niin julkiselta, yksityiseltä kuin kolmannelta sektorilta.
Ohjelma:
https://integration2018.files.wordpress.com/2018/09/ohjelma-integration-2018.pdf
https://integration2018.com/
(43 sekuntia)
https://twitter.com/hashtag/integration2018?f=tweets&vertical=default&src=hash
Integration 2018, Day 1
(7 tuntia)
Integration 2018, Day 2
(7½ tuntia)
Juontajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan
Sisäministeri Kai Mykkänen
Työministeri Jari Lindström
Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen
Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen,
Kansanedustaja Ville Skinnari
23:00 Yleisökysymys: Mitä päättäjät tekevät asenteiden muuttamiseksi, kaksisuuntaisen kotoutumisen edistämiseksi ja vihapuheen kitkemiseksi?
Mykkänen: EU-tasolla estettävä anonyymi kirjoittaminen netissä.
29:20 Yleisökysymys: Tutkimukset osoittavat perheenyhdistämisen tärkeäksi kotoutumiselle. Se on kuitenkin tehty vaikeaksi tai mahdottomaksi. Onko pohdittu, miten paljon tästä aiheutuu kustannuksia yhteiskunnalle?
Mykkänen: Siirryttävä EU-järjestelmään, jossa pakolaiskiintiöt moninkertaistetaan.
Lindfors: Täytynyt etsiä perheenyhdistämisessä keskitie, jonka suomalaisten suuri hiljainen enemmistö hyväksyy (!)
Viljanen: Tulevaisuus on kansainvälinen. Yhteiskunnat ovat globaaleja. Ihmiset tulevat ja menevät. Maahanmuuttomäärät ovat Suomessa pieniä. Oleskeluluvan peruste voitava muuttaa helpommin turvapaikasta työperusteiseksi.
Pakarinen: Tutkimusten mukaan pääkaupunkiseudulla ikäluokka on 12 000 ja työvoiman tarve 18 000 vuodessa.
40:50 Yleisökysymys: Turvapaikanhakijat ovat ennen päätöstä kotouttamistoimien ulkopuolella vuosia. Miten pitkät turvapaikkaprosessit vaikuttavat hakijoiden kotoutumiseen? Miksi työvoimapulasta huolimatta tänne kotoutuneita lähetetään tylysti säilöön ja lähetetään kotimaahansa?
Juontaja viittaa ohjelmassaan haastateltuun turvapaikanhakijaan, joka on odottanut oleskelulupaa 11 vuotta.
Mykkänen: Pitkät käsittelyajat, koska resurssit (tulkit ym.) loppuivat vuonna 2015. Vaadittu tukkimaan työperäiseen oleskelulupaan vaihtamisen reitti, mutta kieltäydyn siitä. Myötävaikutettu Irakin passidelegaation saapumiseen kahdeksi viikoksi.
Lindfors: Kotouttaminen ennen vuotta 2015 ja sen jälkeen kaksi aivan eri asiaa. Me on tehty valtava määrä toimenpiteitä.
46:20 Juontaja yleisötwiitistä: Miksi maahanmuutosta ei voi puhua mahdollisuutena?
Pakarinen: Meidän on pakko nähdä maahanmuutto mahdollisuutena. Vuonna 2030 me ollaan yksi maailman vanhimmista kansoista. Jos me ei tartuta tähän mahdollisuuteen ja saada ihmisiä töihin, niin huonosti käy. Mahdollisuus ilman muuta.
Viljanen: Meidän koulut on hyvin kansainvälisiä, ja antaa hienot lähtökohdat, että nuoret oppii kansainväliseen kulttuuriin heti nuoresta pitäen. Suomi on vientivetoinen maa, ja meille on on tosi tärkeää, että meillä on globaali markkina ja osaajia. Me on Vantaalla hyödytty tästä, että me ollaan Suomen kansainvälisin kaupunki. Ei edes Helsingissä ole niin paljon maahanmuuttajia kuin meillä.
51:00 Juontaja: Ministeri Lindström, sanoitte kesäkuussa A-studion haastattelussa, että Suomi on epäonnistunut kotouttamisessa. Tarkennatko tätä?
Lindström: Halusin kärjistää. Tietyissä etnisissä ryhmissä työllisyysaste valitettavan huono monien vuosien jälkeen.
Juontaja: Hirvittävän vaikea kotoutua, jos ei tunne oloaan tervetulleeksi. Julkisesta keskustelusta ei välttämättä tule aina tervetullut olo. Yhteiskunnan täytyy toivottaa tervetulleeksi.
53:20 Äänestys: Onko Suomi onnistunut kotouttamisessa?
Mykkänen: Työllisyysluvut huonoja. Enemmän palkkatukea ja subventioita. Ilmapiiri vaikuttaa, pitää välttää se, mitä on tapahtunut Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Italiassa, että keskustelu räjähtää sellaiseksi, joka on negatiivista. Tarvitaan 3-4-kertainen määrä työperäistä maahanmuuttoa. Englanti otettava Suomessa viralliseksi kieleksi.
Viljanen: Tilastot eivät muuttuneet vuosikymmenissä mihinkään. Maahanmuuttajien työttömyys 2-3-kertaista. Nykyään kotoutumisen ongelmat vain pahentuneet.
Lindström: Ainoa maa, jolla konkreettinen uusi idea kotouttamisesta on Suomi ja Suomen SIB-hanke (=maksetaan sijoittajille/yrityksille monimutkaisen järjestelyn kautta subventiota maahanmuuttajien palkkaamisesta).
Martikainen: Suomalaista maahanmuuttokeskustelua hallitsee pakolaisfetissi [yleisö osoittaa suosiota taputtaen ja viheltäen]. Muuttoliikkeet luonnollinen osa maailmaa, ihmiset liikkuu paikasta toiseen eri syistä. Suurin osa tulijoista kotoutuisi Suomeen ilman ainuttakaan kurssia. Pidetään erillinen humanitaarista maahanmuuttoa käsittelevä paneeli ja erillinen tätä muuta varten.
1:01:45 Juontaja: Tunnetteko henkilökohtaisesti turvapaikanhakijoita, koska heidän halunsa päästä töihin on kova? Meillä on Ylellä radio-ohjelma ja ollaan haluttu päästä televisioon. Meille on sanottu koekuvauksissa, että kaksi tämän näköistä toimittajaa olisi tällä hetkellä liikaa suomalaiselle yhteiskunnalle, että suomalainen yhteiskunta ei ole vielä meihin valmis. Emme pääse televisioon koska näytämme tältä, joten työnantajien asenteisiin pitäisi puuttua [aplodit]. Miten te ministerit aiotte muuttaa asenteita, jotta meillä olisi tervetullut olo tähän yhteiskuntaan, jotta meille annettaisiin mahdollisuuksia, eikä niin että meistä puhuttaisiin uhkana, ongelmana jatkuvasti tässä yleisessä julkisessa keskustelussa?
Mykkänen: Olen sanonut työnantajille, että hei, vieraskieliset ovat normaali asia. Maahanmuutto elimellisesti tärkeä asia, erityisesti Suomelle tarpeellinen asia, me tarvitaan sitä. Aloitettu Poliisiammattikorkeakoulussa rekrytointikampanja etnisille ryhmille. Valtio voisi näyttää esimerkkiä muualtatulleiden vieraskielisten palkkaamisessa.
Lindström: Työnantajien tärkein rekrytointiperuste on asenne.
Pakarinen: Helsingissä valmistui juuri suunnitelma, jossa tavoitteena ottaa töihin enemmän maahanmuuttajataustaisia.
Viljanen: Vantaalla tavoitteena, että kaupungilla töissä yhtä paljon maahanmuuttajataustaisia kuin väestöosuus.
lainaus "Roope" hommaforum