Pakolaisuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja BlackFox
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ulkoministeri Haaviston mielestä Kreikka puolustautuu Turkin hybridioperaatiota vastaan: ”Kreikka reagoi kuin mikä tahansa itsenäinen rajoistaan huolehtiva valtio”
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan on selvää, että Turkki painostaa Kreikkaa maiden rajalla hybridioperaatiolla, ja siksi kansallisen turvallisuuden näkökulma painaa Kreikan toimien arvioinnissa ihmisoikeusnäkökulmaa enemmän.
Ulkoministeri Pekka Haaviston mielestä Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin väliaikaiselle Kreikka-operaatiolle ja myös Suomen osallistumiselle on riittävä juridinen pohja, vaikka Kreikka on keskeyttänyt turvapaikkahakemusten vastaanottamisen väliaikaisesti.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mielestä Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin väliaikaiselle Kreikka-operaatiolle ja myös Suomen osallistumiselle on riittävä juridinen pohja, vaikka Kreikka on keskeyttänyt turvapaikkahakemusten vastaanottamisen väliaikaisesti. Kuva: KALLE KOPONEN / HS

Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 6:22

KREIKALLA on täysi oikeus puolustaa omaa rajaansa Turkin käynnistämältä hybridioperaatiolta. Vastaavassa tilanteessa myös Suomi toimisi niin, ettei rajan yli hybridioperaation keskellä pyrkiviä päästettäisi maahan, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo.
Kreikka reagoi kuin mikä tahansa itsenäinen rajoistaan huolehtiva valtio. Valtioiden rajat eivät ole auki, vaan rajan yli tullaan normaalissa järjestyksessä ja normaaleilla asiakirjoilla.”

Niitä periaatteita, miten turvapaikkaa hakevat ihmiset voivat siirtyä maasta toiseen, ei muuta se, että nämä ihmiset vilpittömästi uskoisivat rajan olevan auki, Haavisto sanoo.
”Turkki käynnisti hybridioperaation, jossa kohti Kreikan rajaa lähti tuhansia ihmisiä. He lähtivät rajalle selvästi paitsi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kehotuksen vuoksi myös jollain tavalla avustettuina.”

SITÄ, miten EU-maat lopulta päätyivät hankalien neuvottelujen päätteeksi tukemaan Kreikkaa monimutkaisessa tilanteessa, voi pitää merkittävänä, Haavisto sanoo.
”Joku kansalaisjärjestötoimija sanoi turhautuneena, että EU tuottaa vain paperia. Minä sanon, että tuottaisi edes paperia. Tässä tilanteessa EU:n yhteisen kannan muodostumiseen meni aikaa, mutta sillä oli suuri merkitys.”

EU-maiden ulkoministereiltä meni viikko siihen, että Kreikan rajan tilanteeseen saatiin kanta. Neuvotteluasetelma oli vaikea paitsi Turkin ja Kreikan tulehtuneiden suhteiden myös Kyproksen takia, Haavisto sanoo.

Turkki on viime vuosina asemoinut ulkopolitiikkansa niin, että sillä on yhä vähemmän ymmärtäjiä. Syitä tälle löytyy monia. Kyse on Haaviston mukaan myös Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä, jolloin Erdoğanin kaatamista yrittäneitä Fethullah Güleniä tukeneita upseereita pakeni Kreikkaan. Kypros taas pisti hanttiin muun muassa siksi, että Turkki työntyy sen vesille etsiessään maakaasua.
KREIKAN epäluulo Turkkia kohtaan on todella syvää, samoin koko EU:n pettymys siihen, miten Turkki on loitontunut lännestä, Haavisto sanoo.
”On monta syytä pitää Kreikan ja Turkin rajan tapahtumia hybridioperaationa ja Turkin painostuksena nimenomaan Kreikkaa vastaan.”

Haavisto on keskustellut Kreikan ja Turkin rajan tilanteesta Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun kanssa. Haavisto kysyi tältä Turkin hallituksen roolista rajalla. ”Çavuşoğlu vastasi, että hallitus ei avusta tulijoita, mutta pakolaisia vastaanottaneet kunnat ja kansalaisjärjestöt ovat vuokranneet busseja tuodakseen ihmisiä rajalle.”

Rajalle on tullut ihmisiä, jotka ovat olleet jo pitkään Turkissa ja joista Turkilla on mahdollisuus pitää huolta, Haavisto sanoo. ”He eivät ole esimerkiksi pakolaisia Syyrian Idlibistä. Tässäkin mielessä Euroopan reaktio Turkin toimiin oli ihan oikeutettu.”

KREIKAN rajan tapahtumien vuoksi perussuomalaiset ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen hallituksen turvapaikkapolitiikasta. Välikysymyksessä perätään hallitukselta kantaa Kreikan päätökseen olla vastaanottamatta turvapaikkahakemuksia väliaikaisesti.
Haaviston mielestä Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin väliaikaiselle Kreikka-operaatiolle ja myös Suomen osallistumiselle on riittävä juridinen pohja, vaikka Kreikka on keskeyttänyt turvapaikkahakemusten vastaanottamisen väliaikaisesti.
Myös vihreiden sisällä on keskusteltu linjasta, Haavisto sanoo. Haaviston mielestä nyt on tärkeä hetki käydä toisiinsa linkittyvää keskustelua ihmisoikeuspolitiikasta ja turvallisuusuhkiin ja hybridivaikuttamiseen vastaamisesta.

Ne eivät ole väistämättömässä ristiriidassa, Haavisto sanoo. Ei ole myöskään niin, että hän itse ja puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo, olisivat asiasta tai Suomen linjasta eri mieltä, Haavisto sanoo.

Kreikan tilanteessa punnuksen painaa turvallisuusnäkökulmien puolelle se, että kyse on hybridioperaatiosta.

JOS Suomen itärajalla olisi vastaava hybridioperaatio, jolla selvästi testattaisiin Suomen kykyä toimia, raja menisi kiinni, Haavisto sanoo.
Hybridioperaatio itärajalla ei ole vain ajatusleikki. Sellainen nähtiin lokakuun 2015 ja helmikuun 2016 välisenä aikana. Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla alkoi uudenlainen liikenne.
Itärajan yli Suomeen tuli tuolloin 1 757 turvapaikanhakijaa. Tuolloin Haavisto oli oppositiopuolueen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Hän kysyi, oliko todellakin niin, ettei rajapuomissa ole saranaa.

Tuolloin tilanne ratkaistiin solmimalla Venäjän kanssa tilapäinen rajasopimus. Se lopetti rajanylityksen Venäjältä.

Hybridioperaatio sulkisi rajan millä tahansa rajalla, ja siihen on rajavartiolain 16. pykälän perusteella mahdollisuus. Tästä mahdollisuudesta itsenäisen maan pitää aina pitää kiinni.”

Jos tällaisessa tilanteessa Suomeen silti päätyisi ihmisiä ihmisiä, jotka haluavat hakea turvapaikkaa, siihen olisi tietenkin mahdollisuus, Haavisto sanoo. Hybridioperaatio täytyy kuitenkin erottaa humanitaarisesta kriisistä.
”On aivan toinen asia, jos joutuisimme auttamaan välittömän humanitaarisen kriisin, esimerkiksi nälänhädän tai ydinonnettomuuden uhreja. Tällaiseen apuun täytyy olla valmius.”

Haavisto pitää tärkeänä, että turvallisuuskomitea ja oikeusministeriö käyvät läpi sitä, riittävätkö rajavartiolain ja valmiuslain keinot vastaamaan hybridiuhkiin.

”Emme ole aikanaan miettineet, että joku voisi vääristää gps-signaalia. On uudenlaisia asioita, jotka liittyvät vaikkapa lentoliikenteen turvallisuuteen. Rajavartiolaki antaa paljon valmiuksia, ja sitten on valmiuslain keinoja. On kuitenkin niin, että hybridiolosuhteissa joudumme laajentamaan tulkintaa joistakin asioista.”

SEURAAVA askel Kreikan ja Turkin rajan rauhoittamisessa ja myös Syyria-neuvotteluissa otetaan ensi viikolla Ankarassa, jonne Erdoğan on kutsunut neuvotteluihin Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Britannian pääministeri Boris Johnssonin.
”Pyörimässä on valtava diplomaattinen mylly. Turkki on nostanut esiin kaikki mahdolliset asiat: EU-jäsenyysneuvottelut, viisumiasiat, tullisopimuksen ja vuoden 2016 pakolaissopimuksen uusimisen sekä sen, miten toimitaan Syyriassa”, Haavisto sanoo.

EU:lta Turkki vaatii tukea tavoitteilleen myös Syyriassa. Niihin Haavisto suhtautuu varauksella.

”Turkin kanssa on kasautunut joukko paljon selvittämättömiä asioita. Viime lokakuussa Turkki rikkoi kansainvälisiä pelisääntöjä invaasiollaan Syyrian puolelle, ja sen EU tuomitsi laajasti. Nyt kun Turkki etsii ymmärrystä EU:sta, moni vielä nieleskelee muistaen syksyn tilanteen.”
Turkki haluaisi EU:n auttavan sitä palauttamaan syyrialaisia pakolaisia Syyriaan. Periaatteessa tavoite on hyvä, mutta tapa, jolla Turkki toimii, ei ole hyväksyttävä, Haavisto sanoo.

Turkin haluaa tehdä etnistä ohjailua. Se on siirtämässä syyrialaisia alueille ja kyliin, jotka eivät ole heidän kotiseutujaan. Syynä on se, että Turkki haluaa omalle rajalleen puskurivyöhykkeen.”

IDLIBIN maakunnassa Luoteis-Syyriassa tilanne on dynamiikaltaan toinen. Siellä Venäjän tukemat Syyrian joukot painavat miljoonaa ihmistä kohti Turkin rajaa, ja Turkki taistelee vastaan.
”Syyrian presidentti Al-Assad katsoo tekevänsä Venäjän tukemana viimeisiä askelia kohti lopullista voittoa. Al-Assadin vastaista oppositiota on enää Idlibin alueella puristuksissa.”
Idlibissä on noin kolme miljoonaa ihmistä, joista pakolaisia miljoona. ”Sen miljoonan ihmisen joukossa on ehkä 20 000 taistelijaa erilaisista terroristiryhmiksi luokiteltavista radikaaliryhmistä.”

Osaa ryhmistä Turkki on tukenut ja aseistanut. Se ei kuitenkaan halua näitä taistelijoita pakolaisina Turkkiin, ja siksi Turkille on tärkeää pitää raja kiinni.

Syyrian hallitus haluaa eroon terroristeista ja työntää heitä siksi kohti Turkkia. Kansainvälinen yhteisö puolestaan sanoo, että hei, sillä on miljoona siviiliä, joista puolet lapsia ja 30 prosenttia naisia. Humanitaarisen avun kannalta tilanne on mahdoton ja hyökkäys pitää siksi pysäyttää.”

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin ja Erdoğan sopivat tulitauosta viime viikolla Moskovassa.
”Käsitykseni on, että Idlibissä saadaan aikaan jokin järjestely siviilien suojelemiseksi. Jos siellä on terroristiryhmiä, terroristit on saatava vastuuseen teoistaan. Olisi Venäjän ja Turkin vuonna 2018 Sotšissa tekemän sopimuksen mukaista, että Turkki ottaisi vastuun ryhmien aseistariisumisesta.”
EU ja Turkin neuvottelut Syyrian rauhoittamisesta ovat vaikeat, mutta asetelma ei ole sen helpompi Venäjän kanssa. Vaikka EU eristi Krimin miehityksen jälkeen Venäjän pakotepolitiikalla, Venäjä ei kadonnut maailmanpolitiikasta, Haavisto sanoo.

”Venäjällä on rooli Syyriassa, Libyassa, Venezuelassa – tämä kaikki on hyvä tiedostaa varsinkin YK-politiikassa, jossa Venäjä on turvaneuvoston jäsenenä saatava tukemaan isoja rauhanratkaisuja ja aseriisuntakysymyksiä.”

Venäjän politiikassa päärooli voi olla vielä pitkään Putinilla. Putin voi halutessaan jatkaa residenttinä vuoteen 2036, sillä presidenttikausia ollaan nollaamassa perustuslain muuttamisen yhteydessä.
”Kukin maa tekee itse valintansa siitä, millainen on sen perustuslaki ja miten se presidenttinsä valitsee. Mutta tietysti tämä on osoitus siitä tendensseistä, että Venäjä kehittyy entistä autoritaarisempaan ja ylhäältä johdetumpaan suuntaan.”

 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Suurlähettiläs syyttää Kreikkaan pyrkivistä väkijoukoista Turkin laajentumishalua: ”Erdoğan yrittää muuttaa Kreikan etnistä koostumusta”
Kyse ei ole ihmisoikeuksista vaan sodasta ilman luoteja, sanoo Kreikan Suomen-suurlähettiläs Georgios Ayfantis.
Kreikan suurlähettiläs Georgios Ayfantis palveli 1970-luvun loppupuolella varusmiehenä Kastaniesin pienen rajakaupungin seudulla, joka on nykyisen kriisin polttopiste.

Kreikan suurlähettiläs Georgios Ayfantis palveli 1970-luvun loppupuolella varusmiehenä Kastaniesin pienen rajakaupungin seudulla, joka on nykyisen kriisin polttopiste. Kuva: JUHANI NIIRANEN / HS

Tommi Hannula HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 6:21

TURKKI usuttaa siirtolaisia Kreikkaan, koska presidentti Recep Tayyip Erdoğan haikailee Osmanien valtakunnan mennyttä mahtia ja havittelee Kreikan rajaseutuja, uskoo Kreikan Suomen-suurlähettiläs Georgios Ayfantis.

”Erdoğan on valjastanut luonnolliset siirtolaisjoukot aseekseen. Hän yrittää muuttaa Kreikan etnistä koostumusta erityisesti saarilla. Hän tekee samaa Syyriassa, jossa Turkki suorittaa etnistä puhdistusta pakottamalla kurdit muuttamaan ja tuomalla tilalle sunniarabeja ja jihadisteja”, Ayfantis sanoo HS:n haastattelussa.

”Tulijoiden virta on työkalu, joka rapauttaa Kreikan yhteiskunnan yhtenäisyyttä ja tahtoa puolustaa maan alueellista koskemattomuutta.”

JOPA kymmenettuhannet ovat yrittäneet päästä Kreikkaan sen jälkeen, kun Turkki kaksi viikkoa sitten ilmoitti laskevansa ihmiset vapaasti EU-naapuriensa Kreikan ja Bulgarian rajoille riippumatta siitä, onko heillä asianmukaisia matkustusasiakirjoja.

Suurlähettiläs kutsuu Turkin toimia hybridihyökkäykseksi, josta uupuu suora sotilaallinen voimankäyttö. Turkki ei vain lopettanut rajavalvontaa vaan on aktiivisesti kyydinnyt ihmisiä rajalle, ilmeisesti jakanut heille voimaleikkureita aidan läpäisemiseksi ja jopa pakottanut heitä yrittämään rajan yli.

Bulgarian rajalla tulijoita ei tosin ole juuri näkynyt. Miksiköhän?

”Koska Turkilla on pyrkimyksiä nimenomaan Kreikan saaria ja merialueita kohtaan. Erdoğan haluaa pakottaa Kreikan neuvottelemaan niistä.”

Ayfantis muistuttaa, että jo ennen nykyistä kriisiä Turkki on usein loukannut Kreikan rajoja ilmavoimillaan ja kyseenalaistanut Kreikan yksinomaisen talousvyöhykkeen rajat Välimerellä hamutessaan maakaasun porausoikeuksia.

Naapurisuhteet ovat olleet jännitteiset aina vuodesta 1832, jolloin Kreikka itsenäistyi turkkilaisjohtoisesta Osmanien valtakunnasta. Kreikkalaiset ja turkkilaiset ovat käyneet monta sotaa, joskin viimeisimmän jo sata vuotta sitten. Sitkeiden rajariitojen ohella kipukohtiin kuuluvat vuoden 1923 suuri väestönvaihto sekä vuonna 1974 alkanut Pohjois-Kyproksen turkkilaismiehitys.
Kreikka ja Turkki kuuluvat kumpikin sotilasliitto Natoon. Kreikassa on noin kymmenen miljoonaa asukasta, Turkissa noin 80 miljoonaa.

KAKSI viikkoa sitten käynnistyneisiin tapahtumiin Kreikka reagoi lopettamalla turvapaikkahakemusten vastaanottamisen kuukauden ajaksi, vaikka tämä rikkoo kansainvälisiä sopimuksia.

Ayfantis uskoo Erdoğanin laskelmoineen virheellisesti, että Kreikan pääministerillä Kyriakos Mitsotakisilla ei olisi ollut pokkaa näin tiukkaan linjaan.

”Kyse ei ole ihmisoikeuksista tai siitä, kohtelemmeko mahdollisia turvapaikanhakijoita vääryydellä. Kyse ei ole siitä, saammeko tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta. Kyse on siitä, pysäytämmekö väkijoukot ja Turkin aloittaman tunkeutumisen rajoillamme. Kyse on sodasta ilman luoteja – toistaiseksi.”

Euroopan komissio varoitti tällä viikolla, että Kreikan on kunnioitettava ihmisten yleismaailmallista oikeutta hakea turvapaikkaa.
Kiviä heitteleviä ja metallitankoja kantavia ihmisiä ei voi kohdella turvapaikanhakijoina”, Ayfantis sanoo.

”Heitä kohdellaan tunkeutujina. Heidät viedään oikeuden eteen, ja heille annetaan raskaat tuomiot. Heidät joko lähetetään lähtömaihinsa tai Turkkiin, tai sitten he jäävät Kreikan vankeinhoitolaitokseen, mitä emme halua.”
Kreikan mellakkapoliisi käytti vesitykkiä hajottaakseen kiviä heittävien maahanpyrkijöiden joukon Kreikan ja Turkin välisellä rajavyöhykkeellä viime sunnuntaina.

Kreikan mellakkapoliisi käytti vesitykkiä hajottaakseen kiviä heittävien maahanpyrkijöiden joukon Kreikan ja Turkin välisellä rajavyöhykkeellä viime sunnuntaina. Kuva: ISMAIL COSKUN / IHA

KANSAINVÄLISET sopimukset kieltävät turvapaikanhakijoiden palauttamisen maihin, joissa he voivat joutua vainon kohteeksi tai vaaraan sodankäynnin takia.
Ayfantis korostaa, että Kreikkaan yrittävät ihmiset pyrkivät pidemmällä tähtäimellä pohjoisempiin EU-maihin. Hänen mukaansa valtaosa nyt rajan yli tulevista on asunut jo vuosia Turkissa.
Heitä ei uhkaa siellä vaino uskomustensa takia.”

Kreikan viranomaisten mukaan maarajan viime viikkoina ylittäneistä yli 60 prosenttia on afganistanilaisia, lähes 20 prosenttia pakistanilaisia ja vain neljä prosenttia syyrialaisia.

Syyrialaiset ovat harvinaisuuksia, ja nämä syyrialaiset jopa puhuvat sujuvaa turkkia. Kyse ei ole turvapaikanhakijoista vaan siirtolaisista, jotka etsivät parempaa elämää”, Ayfantis sanoo.

”Nämä ihmiset eivät kuitenkaan ole vastustajiamme. Vastustajamme on Turkki.”

Suurlähettiläs mainitsee välttävänsä sanaa ”vihollinen”, koska se on hänen mukaansa varattu kreikkalaisille, jotka tekevät yhteistyötä vastustajan kanssa.
Georgios Ayfantis johtaa Kreikan suurlähetystöä Helsingin Kruununhaassa.

Georgios Ayfantis johtaa Kreikan suurlähetystöä Helsingin Kruununhaassa. Kuva: JUHANI NIIRANEN / HS

AYFANTIS huomauttaa, että Kreikka on myöntänyt viime vuosina turvapaikan poliittisen vainon nojalla tuhansille Erdoğanin poliittisille vastustajille.

Entä jos maahanpyrkijöiden joukossa kuitenkin on niitäkin, joilla on perusteita turvapaikkaan? Eivätkö hekään pääse nyt hakemaan sitä, koska enemmistö on väärällä asialla?
”Meillä on konsulaatteja Ankarassa, Istanbulissa, İzmirissä ja Edirnessä. Oikeilla turvapaikanhakijoilla ei ole tarvetta tulla rajallemme”, Ayfantis vastaa.

”Jos joku astuisi nyt tänne Helsingin-lähetystöön, sanoisi olevansa poliittisesti vainottu Suomessa ja hakisi turvapaikkaa Kreikasta, harkitsisimme sen myöntämistä.”

Ayfantis sanoo, että Kreikka otti tulijat avosylin vastaan vuonna 2015, jolloin Eurooppaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa. Silloin suuri osa tulijoista pakeni sotaa Syyriasta.

Tilanne muuttui keväällä 2016, jolloin EU solmi pakolaissopimuksen Turkin kanssa. Se sitoutui maksamaan Turkille miljardeja euroja pakolaisten auttamiseksi Turkissa ja lupasi jouduttaa turkkilaisten viisumivapautta vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle. Vastineeksi Turkki lupasi tehdä parhaansa estääkseen ihmisten kulun epävirallisia reittejä pitkin Kreikkaan. Tulijoiden määrä romahti heti.
”Mutta kun Eurooppa sulki ovet turvapaikanhakijoilta, Kreikasta tuli kriisikeskus, varasto sieluille, jotka haluaisivat Eurooppaan mutta ovat jumissa Kreikassa. Yritämme integroida heitä, mutta paikallisväestö ei kestä enempää”, Ayfantis sanoo.

EU ja Kreikka kertoivat torstaina tarjoavansa 2 000 euron korvausta niille Kreikan saarilla oleville turvapaikanhakijoille, jotka palaavat kotiin vapaaehtoisesti. Tarjous on voimassa kuukauden ja koskee niitä, jotka ovat saapuneet Kreikkaan ennen tämän vuoden alkua.

Kolmella suurimmalla saarileirillä on yli 30 000 asukasta, vaikka ne on mitoitettu yhteensä vain noin 4 000:lle. Ayfantista ärsyttää arvostelu, jota hänen mukaansa eritoten Saksa on esittänyt kaaoksesta Lesboksen saarella sijaitsevalla Morian leirillä.

Saksalla on toki näyttöjä leirien pyörittämisestä, mutta Morian leiriä ei pyöritä Kreikka vaan kansalaisjärjestöt Saksan ja EU:n rahoilla. Kreikan pyörittämät leirit ovat erilaisia.”

Sanomalehti The New York Times uutisoi tällä viikolla salaisesta pidätyskeskuksesta, jonne Kreikan viranomaiset ovat vanginneet rajan yli tulleita ihmisiä palautettavaksi vaivihkaa Turkkiin, ilman mahdollisuutta jättää turvapaikkahakemusta.

Ayfantis on osannut odottaa kysymyksiä artikkelista, sillä hän on tulostanut sen selattavaksi HS:n haastattelua varten.
Kyse on hyvämaineisesta lehdestä, mutta luin sen sivuilta aikanaan myös Saddam Husseinin kemiallisista aseista”, suurlähettiläs sanoo viitaten tietoihin, joilla Yhdysvallat perusteli Irakin miehittämistä vuonna 2003.

”He olivat väärässä, ja he ovat väärässä nytkin.”
Kreikan salainen pidätyskeskus sijaitsee The New York Timesin mukaan Porosin kylän lähellä.

Kreikan salainen pidätyskeskus sijaitsee The New York Timesin mukaan Porosin kylän lähellä. Kuva: FLORION GOGA / REUTERS

Lehti paikansi pidätyskeskuksen satelliittikuvien ja silminnäkijälausuntojen perusteella Porosin kylän ja Evrosjoen väliin rajajoen alajuoksulla. Poliisi pysäytti tiesululla lehden toimittajat, jotka yrittivät päästä paikan päälle.
Kyse ei ollut siitä, että toimittajia estettiin pääsemästä paikalle, vaan siitä, että toimittajat eivät voi liikkua vapaasti sotilasalueella.”

MAAHANPYRKIJÄT ovat kertoneet tiedotusvälineille, myös HS:lle, joutuneensa Kreikan rajavartijoiden hakkaamiksi. Ayfantis sanoo rajavartijoiden käyttäneen maahanpyrkijöitä vastaan vain kyynelkaasua, mutta hän ei ihmettele loukkaantumisia.
”Suurin osa ei antaudu suosiolla vaan yrittää paeta. Rajavartijat eivät erota pimeässä, onko kyse mahdollisesta pakolaisesta tai turvapaikanhakijasta vai turkkilaisesta santarmista. Ei siinä tilanteessa vaihdeta kukkakimppuja”, hän sanoo.

”Jos rajavartijat olisivat käyttäneet suhteetonta voimaa, se olisi tietänyt valtavasti uhreja, mistä olisimme varmasti kuulleet.”


TURKIN presidentti Erdoğan rinnasti Kreikan rajavartijat natseihin. Se oli jättää sanattomaksi jopa suorapuheisen Ayfantisin.

Sellaiseen ei voi vastata diplomatian kielellä. Turkki teki yhteistyötä natsi-Saksan kanssa. Kreikkalaiset vastustivat kaikin voimin natsimiehitystä. Kreikka on täynnä valloittajien hautausmaita, ja tuoreimmat ovat saksalaisten.”

Myös Saksan välit Turkkiin ovat olleet viime vuosina koetuksella.

Turkki on suuttunut muun muassa poliitikkojaan koskeneesta kiellosta kampanjoida Saksan turkkilaisväestön parissa ennen vuoden 2016 kansanäänestystä perustuslain muutoksesta presidenttivaltaisemmaksi. Saksa on puolestaan tuominnut Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueelle, Erdoğanin vastustajien vainot ja kansalaistensa vangitsemiset sekä syyttänyt Turkkia vakoilusta Saksassa. Liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että Turkista ei ole EU:n jäseneksi.

Ayfantis syyttää silti EU:n johtovaltiota Saksaa hiljaisesta hyväksynnästä Turkin toimille. Hän pelkää, että EU-maat yrittävät mielistellä Turkin pois Venäjän vaikutuspiiristä vaikka Kreikan kustannuksella.

”Tämä on täyttä sokeutta. Krokotiilin syöttäminen ei tee krokotiilista ystävää”, hän sanoo.

Kun Erdoğan vierailee Saksassa, hän viittaa turkkilaistaustaisiin Saksan kansalaisiin alamaisinaan. Hän on heidän sulttaaninsa. Hän kehottaa heitä olemaan integroitumatta yhteiskuntaan. Hänen mielestään hyvä turkkilainen on sunnifundamentalisti ja vihaa länttä.”

Ayfantis korostaa, että tästä kärsivät eurooppalaisten lisäksi tavalliset turkkilaiset.
”Turkkilaiset eivät ole vastustajiamme. Turkin hallinto ja sen vaatimukset alueistamme ovat vastustajamme.”

SUURLÄHETTILÄS ei usko, että kriisi rajalla loppuu kovin pian, vaikka Kreikkaan kohdistuva paine on hieman hellittänyt runsaan viikon takaisesta. Hän ennustaa, että jossain vaiheessa Turkki ampuu kovilla ja Kreikka vastaa tuleen.
Erdoğan janoaa verta”, Ayfantis sanoo.
Hän selittää näkemystään Turkin jäämisellä alakynteen Venäjän ilmavoimien tukemaa Syyrian armeijaa vastaan Idlibissä, jonne Turkki ja Venäjä sopivat viime viikolla tulitauon.
”Erdoğan on kuin uhkapeluri, joka pelaa kasinossa samanaikaisesti monessa pöydässä. Hänen on pakko voittaa edes yhdessä pöydässä.”

 
Suurlähettiläs syyttää Kreikkaan pyrkivistä väkijoukoista Turkin laajentumishalua: ”Erdoğan yrittää muuttaa Kreikan etnistä koostumusta”
Kyse ei ole ihmisoikeuksista vaan sodasta ilman luoteja, sanoo Kreikan Suomen-suurlähettiläs Georgios Ayfantis.
Kreikan suurlähettiläs Georgios Ayfantis palveli 1970-luvun loppupuolella varusmiehenä Kastaniesin pienen rajakaupungin seudulla, joka on nykyisen kriisin polttopiste.

Kreikan suurlähettiläs Georgios Ayfantis palveli 1970-luvun loppupuolella varusmiehenä Kastaniesin pienen rajakaupungin seudulla, joka on nykyisen kriisin polttopiste. Kuva: JUHANI NIIRANEN / HS

Tommi Hannula HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 6:21

TURKKI usuttaa siirtolaisia Kreikkaan, koska presidentti Recep Tayyip Erdoğan haikailee Osmanien valtakunnan mennyttä mahtia ja havittelee Kreikan rajaseutuja, uskoo Kreikan Suomen-suurlähettiläs Georgios Ayfantis.

”Erdoğan on valjastanut luonnolliset siirtolaisjoukot aseekseen. Hän yrittää muuttaa Kreikan etnistä koostumusta erityisesti saarilla. Hän tekee samaa Syyriassa, jossa Turkki suorittaa etnistä puhdistusta pakottamalla kurdit muuttamaan ja tuomalla tilalle sunniarabeja ja jihadisteja”, Ayfantis sanoo HS:n haastattelussa.

”Tulijoiden virta on työkalu, joka rapauttaa Kreikan yhteiskunnan yhtenäisyyttä ja tahtoa puolustaa maan alueellista koskemattomuutta.”

JOPA kymmenettuhannet ovat yrittäneet päästä Kreikkaan sen jälkeen, kun Turkki kaksi viikkoa sitten ilmoitti laskevansa ihmiset vapaasti EU-naapuriensa Kreikan ja Bulgarian rajoille riippumatta siitä, onko heillä asianmukaisia matkustusasiakirjoja.

Suurlähettiläs kutsuu Turkin toimia hybridihyökkäykseksi, josta uupuu suora sotilaallinen voimankäyttö. Turkki ei vain lopettanut rajavalvontaa vaan on aktiivisesti kyydinnyt ihmisiä rajalle, ilmeisesti jakanut heille voimaleikkureita aidan läpäisemiseksi ja jopa pakottanut heitä yrittämään rajan yli.

Bulgarian rajalla tulijoita ei tosin ole juuri näkynyt. Miksiköhän?

”Koska Turkilla on pyrkimyksiä nimenomaan Kreikan saaria ja merialueita kohtaan. Erdoğan haluaa pakottaa Kreikan neuvottelemaan niistä.”

Ayfantis muistuttaa, että jo ennen nykyistä kriisiä Turkki on usein loukannut Kreikan rajoja ilmavoimillaan ja kyseenalaistanut Kreikan yksinomaisen talousvyöhykkeen rajat Välimerellä hamutessaan maakaasun porausoikeuksia.

Naapurisuhteet ovat olleet jännitteiset aina vuodesta 1832, jolloin Kreikka itsenäistyi turkkilaisjohtoisesta Osmanien valtakunnasta. Kreikkalaiset ja turkkilaiset ovat käyneet monta sotaa, joskin viimeisimmän jo sata vuotta sitten. Sitkeiden rajariitojen ohella kipukohtiin kuuluvat vuoden 1923 suuri väestönvaihto sekä vuonna 1974 alkanut Pohjois-Kyproksen turkkilaismiehitys.
Kreikka ja Turkki kuuluvat kumpikin sotilasliitto Natoon. Kreikassa on noin kymmenen miljoonaa asukasta, Turkissa noin 80 miljoonaa.

KAKSI viikkoa sitten käynnistyneisiin tapahtumiin Kreikka reagoi lopettamalla turvapaikkahakemusten vastaanottamisen kuukauden ajaksi, vaikka tämä rikkoo kansainvälisiä sopimuksia.

Ayfantis uskoo Erdoğanin laskelmoineen virheellisesti, että Kreikan pääministerillä Kyriakos Mitsotakisilla ei olisi ollut pokkaa näin tiukkaan linjaan.

”Kyse ei ole ihmisoikeuksista tai siitä, kohtelemmeko mahdollisia turvapaikanhakijoita vääryydellä. Kyse ei ole siitä, saammeko tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta. Kyse on siitä, pysäytämmekö väkijoukot ja Turkin aloittaman tunkeutumisen rajoillamme. Kyse on sodasta ilman luoteja – toistaiseksi.”

Euroopan komissio varoitti tällä viikolla, että Kreikan on kunnioitettava ihmisten yleismaailmallista oikeutta hakea turvapaikkaa.
Kiviä heitteleviä ja metallitankoja kantavia ihmisiä ei voi kohdella turvapaikanhakijoina”, Ayfantis sanoo.

”Heitä kohdellaan tunkeutujina. Heidät viedään oikeuden eteen, ja heille annetaan raskaat tuomiot. Heidät joko lähetetään lähtömaihinsa tai Turkkiin, tai sitten he jäävät Kreikan vankeinhoitolaitokseen, mitä emme halua.”
Kreikan mellakkapoliisi käytti vesitykkiä hajottaakseen kiviä heittävien maahanpyrkijöiden joukon Kreikan ja Turkin välisellä rajavyöhykkeellä viime sunnuntaina.

Kreikan mellakkapoliisi käytti vesitykkiä hajottaakseen kiviä heittävien maahanpyrkijöiden joukon Kreikan ja Turkin välisellä rajavyöhykkeellä viime sunnuntaina. Kuva: ISMAIL COSKUN / IHA

KANSAINVÄLISET sopimukset kieltävät turvapaikanhakijoiden palauttamisen maihin, joissa he voivat joutua vainon kohteeksi tai vaaraan sodankäynnin takia.
Ayfantis korostaa, että Kreikkaan yrittävät ihmiset pyrkivät pidemmällä tähtäimellä pohjoisempiin EU-maihin. Hänen mukaansa valtaosa nyt rajan yli tulevista on asunut jo vuosia Turkissa.
Heitä ei uhkaa siellä vaino uskomustensa takia.”

Kreikan viranomaisten mukaan maarajan viime viikkoina ylittäneistä yli 60 prosenttia on afganistanilaisia, lähes 20 prosenttia pakistanilaisia ja vain neljä prosenttia syyrialaisia.

Syyrialaiset ovat harvinaisuuksia, ja nämä syyrialaiset jopa puhuvat sujuvaa turkkia. Kyse ei ole turvapaikanhakijoista vaan siirtolaisista, jotka etsivät parempaa elämää”, Ayfantis sanoo.

”Nämä ihmiset eivät kuitenkaan ole vastustajiamme. Vastustajamme on Turkki.”

Suurlähettiläs mainitsee välttävänsä sanaa ”vihollinen”, koska se on hänen mukaansa varattu kreikkalaisille, jotka tekevät yhteistyötä vastustajan kanssa.
Georgios Ayfantis johtaa Kreikan suurlähetystöä Helsingin Kruununhaassa.

Georgios Ayfantis johtaa Kreikan suurlähetystöä Helsingin Kruununhaassa. Kuva: JUHANI NIIRANEN / HS

AYFANTIS huomauttaa, että Kreikka on myöntänyt viime vuosina turvapaikan poliittisen vainon nojalla tuhansille Erdoğanin poliittisille vastustajille.

Entä jos maahanpyrkijöiden joukossa kuitenkin on niitäkin, joilla on perusteita turvapaikkaan? Eivätkö hekään pääse nyt hakemaan sitä, koska enemmistö on väärällä asialla?
”Meillä on konsulaatteja Ankarassa, Istanbulissa, İzmirissä ja Edirnessä. Oikeilla turvapaikanhakijoilla ei ole tarvetta tulla rajallemme”, Ayfantis vastaa.

”Jos joku astuisi nyt tänne Helsingin-lähetystöön, sanoisi olevansa poliittisesti vainottu Suomessa ja hakisi turvapaikkaa Kreikasta, harkitsisimme sen myöntämistä.”

Ayfantis sanoo, että Kreikka otti tulijat avosylin vastaan vuonna 2015, jolloin Eurooppaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa. Silloin suuri osa tulijoista pakeni sotaa Syyriasta.

Tilanne muuttui keväällä 2016, jolloin EU solmi pakolaissopimuksen Turkin kanssa. Se sitoutui maksamaan Turkille miljardeja euroja pakolaisten auttamiseksi Turkissa ja lupasi jouduttaa turkkilaisten viisumivapautta vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle. Vastineeksi Turkki lupasi tehdä parhaansa estääkseen ihmisten kulun epävirallisia reittejä pitkin Kreikkaan. Tulijoiden määrä romahti heti.
”Mutta kun Eurooppa sulki ovet turvapaikanhakijoilta, Kreikasta tuli kriisikeskus, varasto sieluille, jotka haluaisivat Eurooppaan mutta ovat jumissa Kreikassa. Yritämme integroida heitä, mutta paikallisväestö ei kestä enempää”, Ayfantis sanoo.

EU ja Kreikka kertoivat torstaina tarjoavansa 2 000 euron korvausta niille Kreikan saarilla oleville turvapaikanhakijoille, jotka palaavat kotiin vapaaehtoisesti. Tarjous on voimassa kuukauden ja koskee niitä, jotka ovat saapuneet Kreikkaan ennen tämän vuoden alkua.

Kolmella suurimmalla saarileirillä on yli 30 000 asukasta, vaikka ne on mitoitettu yhteensä vain noin 4 000:lle. Ayfantista ärsyttää arvostelu, jota hänen mukaansa eritoten Saksa on esittänyt kaaoksesta Lesboksen saarella sijaitsevalla Morian leirillä.

Saksalla on toki näyttöjä leirien pyörittämisestä, mutta Morian leiriä ei pyöritä Kreikka vaan kansalaisjärjestöt Saksan ja EU:n rahoilla. Kreikan pyörittämät leirit ovat erilaisia.”

Sanomalehti The New York Times uutisoi tällä viikolla salaisesta pidätyskeskuksesta, jonne Kreikan viranomaiset ovat vanginneet rajan yli tulleita ihmisiä palautettavaksi vaivihkaa Turkkiin, ilman mahdollisuutta jättää turvapaikkahakemusta.

Ayfantis on osannut odottaa kysymyksiä artikkelista, sillä hän on tulostanut sen selattavaksi HS:n haastattelua varten.
Kyse on hyvämaineisesta lehdestä, mutta luin sen sivuilta aikanaan myös Saddam Husseinin kemiallisista aseista”, suurlähettiläs sanoo viitaten tietoihin, joilla Yhdysvallat perusteli Irakin miehittämistä vuonna 2003.

”He olivat väärässä, ja he ovat väärässä nytkin.”
Kreikan salainen pidätyskeskus sijaitsee The New York Timesin mukaan Porosin kylän lähellä.

Kreikan salainen pidätyskeskus sijaitsee The New York Timesin mukaan Porosin kylän lähellä. Kuva: FLORION GOGA / REUTERS

Lehti paikansi pidätyskeskuksen satelliittikuvien ja silminnäkijälausuntojen perusteella Porosin kylän ja Evrosjoen väliin rajajoen alajuoksulla. Poliisi pysäytti tiesululla lehden toimittajat, jotka yrittivät päästä paikan päälle.
Kyse ei ollut siitä, että toimittajia estettiin pääsemästä paikalle, vaan siitä, että toimittajat eivät voi liikkua vapaasti sotilasalueella.”

MAAHANPYRKIJÄT ovat kertoneet tiedotusvälineille, myös HS:lle, joutuneensa Kreikan rajavartijoiden hakkaamiksi. Ayfantis sanoo rajavartijoiden käyttäneen maahanpyrkijöitä vastaan vain kyynelkaasua, mutta hän ei ihmettele loukkaantumisia.
”Suurin osa ei antaudu suosiolla vaan yrittää paeta. Rajavartijat eivät erota pimeässä, onko kyse mahdollisesta pakolaisesta tai turvapaikanhakijasta vai turkkilaisesta santarmista. Ei siinä tilanteessa vaihdeta kukkakimppuja”, hän sanoo.

”Jos rajavartijat olisivat käyttäneet suhteetonta voimaa, se olisi tietänyt valtavasti uhreja, mistä olisimme varmasti kuulleet.”


TURKIN presidentti Erdoğan rinnasti Kreikan rajavartijat natseihin. Se oli jättää sanattomaksi jopa suorapuheisen Ayfantisin.

Sellaiseen ei voi vastata diplomatian kielellä. Turkki teki yhteistyötä natsi-Saksan kanssa. Kreikkalaiset vastustivat kaikin voimin natsimiehitystä. Kreikka on täynnä valloittajien hautausmaita, ja tuoreimmat ovat saksalaisten.”

Myös Saksan välit Turkkiin ovat olleet viime vuosina koetuksella.

Turkki on suuttunut muun muassa poliitikkojaan koskeneesta kiellosta kampanjoida Saksan turkkilaisväestön parissa ennen vuoden 2016 kansanäänestystä perustuslain muutoksesta presidenttivaltaisemmaksi. Saksa on puolestaan tuominnut Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueelle, Erdoğanin vastustajien vainot ja kansalaistensa vangitsemiset sekä syyttänyt Turkkia vakoilusta Saksassa. Liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että Turkista ei ole EU:n jäseneksi.

Ayfantis syyttää silti EU:n johtovaltiota Saksaa hiljaisesta hyväksynnästä Turkin toimille. Hän pelkää, että EU-maat yrittävät mielistellä Turkin pois Venäjän vaikutuspiiristä vaikka Kreikan kustannuksella.

”Tämä on täyttä sokeutta. Krokotiilin syöttäminen ei tee krokotiilista ystävää”, hän sanoo.

Kun Erdoğan vierailee Saksassa, hän viittaa turkkilaistaustaisiin Saksan kansalaisiin alamaisinaan. Hän on heidän sulttaaninsa. Hän kehottaa heitä olemaan integroitumatta yhteiskuntaan. Hänen mielestään hyvä turkkilainen on sunnifundamentalisti ja vihaa länttä.”

Ayfantis korostaa, että tästä kärsivät eurooppalaisten lisäksi tavalliset turkkilaiset.
”Turkkilaiset eivät ole vastustajiamme. Turkin hallinto ja sen vaatimukset alueistamme ovat vastustajamme.”

SUURLÄHETTILÄS ei usko, että kriisi rajalla loppuu kovin pian, vaikka Kreikkaan kohdistuva paine on hieman hellittänyt runsaan viikon takaisesta. Hän ennustaa, että jossain vaiheessa Turkki ampuu kovilla ja Kreikka vastaa tuleen.
Erdoğan janoaa verta”, Ayfantis sanoo.
Hän selittää näkemystään Turkin jäämisellä alakynteen Venäjän ilmavoimien tukemaa Syyrian armeijaa vastaan Idlibissä, jonne Turkki ja Venäjä sopivat viime viikolla tulitauon.
”Erdoğan on kuin uhkapeluri, joka pelaa kasinossa samanaikaisesti monessa pöydässä. Hänen on pakko voittaa edes yhdessä pöydässä.”

Huikea haastattelu. Todellista totuuden tykitystä. Ja vielä Hesarissa.
 
Kreikka on sulkenut rajansa, Tanska on sulkemassa, Euroopan "itämaat" suunnittelevat sulkemista. Haaviston mielestä on oikein jos Suomi sulkee rajansa joutuessaan ulkovallan hybridioperaation kohteeksi.
Taitaa tulla sandaalinläpsytyksestä vapaa vuosi.
 
Taitaa tulla sandaalinläpsytyksestä vapaa vuosi.

Riippuu miten sen ottaa. Jahka valtio eli täten Kela kiristää vyötään ties minkä aktiivimalli2:n myötä niin tämä koko läpsyttelijälauma, jota on haalittu tänne kasaan viimoset 30 vuotta tulee kyselemään Kela Goldiin jatketta sinun etuovelta. Läpsytys ei tule vaihtumaan mihinkään vaan se ainoastaan muuttaa olomuotoaan.
 
^Ei taida actiivimallit ja leikkaukset koskea KultaMunia aivan heti. Mätähallinnolla on kyllä työkalut joille se Lennukoirakin vipattaa häntäänsä; "positiivinen syrjintä" ja "harkinnanvaraiset avustukset" niistä helpoiten käyteltävissä.
 
Tällä hetkellä Suomella on tasan kaksi erikoiskoulutettua rajavartioston erikoisjoukkoa. Kaakkois-Suomen rajavartioston ja Suomenlahden merivartioston. Koulutus- ja osaamistasoltaan vastaavat aika hyvin poliisin Karhu-ryhmää.
Joo

Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueet
Rajavartiolaitokseen perustettiin vuoden 1992 alussa valtakunnallinen valmiusosasto varautumaan Neuvostoliiton hajoamisesta aiheutuneisiin uhkiin. Toiminta on muuttunut perustamisen jälkeen merkittävästi ja tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueet toimivat Kaakkois-Suomen rajavartiostossa sekä Suomenlahden merivartiostossa.
Valmiusjoukkueet on varustettu ja ne ovat varautuneet toimimaan Rajavartiolaitoksen vaativimmissa rajaturvallisuustehtävissä koko valtakunnan alueella. Lisäksi joukkueet ovat tarvittaessa varautuneet tukemaan sisäisen turvallisuuden erityistilanteissa poliisia. Valmiusjoukkueet toimivat kaikissa tilanteissa paikallisen kenttä- tai tilannejohdon alaisuudessa.

Valmiusjoukkueisiin hakeudutaan vapaaehtoisesti. Peruskurssille pääsyvaatimuksena ovat rajavartiomiehen peruskoulutus, hyvä fyysinen kunto, hyvä paineensietokyky sekä yhteistyökyky.

 
^Ei taida actiivimallit ja leikkaukset koskea KultaMunia aivan heti. Mätähallinnolla on kyllä työkalut joille se Lennukoirakin vipattaa häntäänsä; "positiivinen syrjintä" ja "harkinnanvaraiset avustukset" niistä helpoiten käyteltävissä.
Eihän ne aikaisemminkaan uskaltaneet poistaa/vähentää tukia niiltä läpsyttäjiltä jotka eivät osallistuneet kieliopetukseen vaikka sellainen virallinen sanktio oli.
 
 
Jotenkin minulle tuli tietyn kaalin tai mahorkan haju nenään...
Tuskin, niin kuin meinasit.
Enemmän tulee mieleen tämmöinen "saamelaisaktivisti" tyyppinen toiminta.

Karjalasta kun puhutaan, niin väkisinhän siihen venäjäkin liittyy. Karjalan kielen puhujistakin suurin osa on nykyvenäjällä.



Isoisän tarina teki Tuomo Kondiesta aktivistin, joka hylkäsi suomalaisen sukunimensä: "Kalevala on karjalaisilta varastettu"
https://yle.fi/uutiset/3-10786073



Nuoret perustivat karjalankielisen järjestön
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/235480
 
Eihän ne aikaisemminkaan uskaltaneet poistaa/vähentää tukia niiltä läpsyttäjiltä jotka eivät osallistuneet kieliopetukseen vaikka sellainen virallinen sanktio oli.

De ännu bättre folk.
 
Tuskin, niin kuin meinasit.
Enemmän tulee mieleen tämmöinen "saamelaisaktivisti" tyyppinen toiminta.

Karjalasta kun puhutaan, niin väkisinhän siihen venäjäkin liittyy. Karjalan kielen puhujistakin suurin osa on nykyvenäjällä.



Isoisän tarina teki Tuomo Kondiesta aktivistin, joka hylkäsi suomalaisen sukunimensä: "Kalevala on karjalaisilta varastettu"
https://yle.fi/uutiset/3-10786073



Nuoret perustivat karjalankielisen järjestön
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/235480
Jaa, no pitää ilmeisesti ruveta 'pelkästään' suomalaiseksi. Tai mitäpä jos kuitenkin vetäisivät nämä 'karjalaisaktivistit' vitun päähänsä.
Onpas mukavaa elää tässä 'nationalistisessa valheessa' ja veisata Wanhasta Kalewalasta.

Ne itäkarjalaiset, joita bolshevikit eivät murhanneet, onnistuttiin aika hyvin isovenäläistämään. Tääkin höperö on ilmeisesti saanut tartunnan.
Keisarikunnan aikana itäkarjalaiset saivat elää melko rauhassa verrattuna myöhempään komuhallintoon, kunhan tunnustivat ortodoksisen uskon. Mutta kyllä se venäläistäminen oli silti käynnissä ja tääkään jätkä ei tietäisi Kalevalassa esiintyvästä runoudesta mitään ilman Lönnrotin viimehetken keräystyötä, koska ne runoniekat päätyi myöhemmin joukkohautoihin ja suullinen perinne katkesi sen tien.
 
Viimeksi muokattu:
Joo. Minäkin voisin ryhtyä radikaaliksi karjalaiseksi koska tunnen itseni karjalaiseksi, ja lisäksi isäni puoleinen suku on täysin peräisin Karjalasta, isäni Viipurista.

Sattumoisin myös tunnen sukuhaarani sielunelämän, eivätkä he todellakaan olleet mitään "separatisteja", vaan mitä puhtaimmin isänmaallisia suomalaisia. Kaikkea kansallista yhtenäisyyttä on joidenkin tahojen tavoitteena näköjään tarkoitus rikkoa.
 
Eihän ne aikaisemminkaan uskaltaneet poistaa/vähentää tukia niiltä läpsyttäjiltä jotka eivät osallistuneet kieliopetukseen vaikka sellainen virallinen sanktio oli.
Tai siivonneet huonettaan tms..
 
Voi erdo parkaa kun nyt jäi Mustapekka käteen kun ei ainoastaan Kreikka vaan muutkin maat sulkevat rajojaan koronan takia.
 
Back
Top