Niin. Pidin outona väitettä, että valtameri suojaisi Pohjois-Amerikkaa ja Australiaa (sekä Uutta-Seelantia) massamaahanmuutolta. Ne ovat ilmiselvästi siirtolaisten asuttamia valtioita, joihin laivat, lentokoneet ja muut kulkuvälineet ovat tuoneet miljoonia siirtolaisia maailman kaikilta kolkilta. Uudet muuttoaallot myös muuttavat maiden väestöjakaumaa vuodesta toiseen.
Ja ajassa voi mennä vuosisatoja tai tuhansia taaksekinpäin vain huomatakseen, että pysyvää on vain liike – muuttoliike. Leif Erikinpoika matkasi Newfoundlandiin. Mayat, asteekit ja inkat rakensivat sivilisaatioitaan Meksikoon, Väli-Amerikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Afrikan sarvestakin on asteltu maailmalle jo jonkin aikaa.
Katso liite: 40324
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nykyihmisen_levitt%C3%A4ytyminen_maapallolla
Nykyisin siirtolaisuuskeskustelu tuntuu usein kumpuavan joko luonnollisesta tuntemattoman pelosta tai kummasta muukalaiskammosta. Kun pahan halkaisee, pelko hälvenee. Puhutaanko:
Ongelmaan on helpompi etsiä ratkaisua, kun sen purkaa palasiin.
- Laillisista vai laittomista maahanmuuttajista?
- Tilapäisestä vai pysyvästä maahanmuutosta?
- Yksityishenkilöiden tai -yritysten vai valtion ja kuntien tuomista ulkomaalaisista?
- Paluumuuttajista, siirtolaisista, ulkomaalaistaustaisista Suomen kansalaisista, pakolaisista, turvapaikanhakijoista vai jostakin muusta?
Kyse on kamppailusta jossa osa kansoista häviää jatkuvasti, mitään muuta tulokulmaa ei pienellä kansalla voi olla jos on kiinnostunut olemassaolonsa turvaamisesta.