vlad
Respected Leader
Saisikohan EU harmonisoitua nämä ja kuinka nopealla neuvottelulla? Näin sijoittumista ohjaisivat muut kuin taloudelliset tekijät.
Käytännössä harmonisointi olisi mahdollista vasta siinä vaiheessa kun puhutaan EU:sta liittovaltiona ja EU:lla on yksi yhteinen budjetti, eikä ole enää jäsenmaita joilla olisi oma budjettinsa. Tällä hetkellä EU:n jäsenvaltiot ovat aivan liian erilaisia, jotta harmonisointi olisi mahdollista - eroja on taloudessa, hintatasossa, bkt:ssa, väestörakenteessa, kulttuurissa, ajattelutavassa ja suhtautumisessa vieraisiin kulttuureihin etc. etc.
Taloudellisesti eri maat ovat niin erilaisessa asemassa, että on mahdotonta kuvitella, että löydettäisi sellainen tukien taso jonka kaikki hyväksyisivät. Jos otetaan pohjaksi EU:n talousveturi Saksan tuet:
"Saksa
Vastaanottokeskuksissa tarjotaan ilmaiset ruuat sekä 143 euroa kuussa perustarpeisiin. Kolmen kuukauden jälkeen tuki nousee enintään 216 euroon.
Vastaanottokeskuksissa voi oleskella nyt jopa kuuden kuukauden ajan aiemman kolmen sijaan. Tällä muutoksella Saksa voi pitää käteistuen alhaisella tasolla pidemmän aikaa. Berliinissä halutaan antaa käteistuen asemesta mahdollisimman paljon ilmaisia luontoisetuja.
Lasta kohti maksetaan iästä riippuen enintään 92 euroa. 15 kuukauden jälkeen tai kun turvapaikka on myönnetty henkilölle maksetaan 400 euron kuukausittaista perustuloa. Sillä tuetaan asumisen ja lämmityksen kulut."
Saksalaiset kenties olisivat valmiita pieniin leikkauksiin (jolleivat sitten koe siitäkin kollektiivista moraalista pahaa omaatuntoa), mutta on hyvin vaikea kuvitella, että lukuisilla EU:n jäsenmailla olisi taloudellisia resursseja nostaa omia tukiaan vastaavalle tasolle- eikä siihen välttämättä ole halujakaan, koska ei koeta samalla tapaa moraaliseksi velvoitteeksi auttaa muualta tulevia. Mutta ongelma onkin siinä, että kuinka moni EU:n jäsenmaa haluaisi nostaa tukensa tälle harmonisoidulle tasolle esim. Italia tänään:
"Italia
Ei oikeutta työntekoon ennen kuuden kuukauden oleskelua maassa tai turvapaikan saamista.
Valtio maksaa 35 euroa vuorokaudessa jokaisesta majoitetusta henkilöstä. Yleensä rahat menevät vastaanottokeskuksiin, jotka tarjoavat suojan ja ruuan turvapaikanhakijoille. Turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja 2,5 euron taskurahaan päivässä.
Joissakin vastaanottokeskuksissa pidetään italian kursseja. Väliaikainen oleskelulupa myönnetään kolmesta viiteen vuoteen. Ei mahdollisuutta asuntoon tai käteiseen rahaan."
Tai
"Espanja
Työtä saa tehdä kuuden kuukauden päästä turvapaikkahakemuksen jättämisestä.
Perustarpeisiin saa tukea enintään 51,60 euroa kuukaudessa. Jos on alle 18 vuotta, tukea saa 19 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi saa julkisen liikenteen matkustuskortin ja 363 euroa vuodessa vaatteisiin."
Puhumattakaan Slovakiasta:
"Slovakia
Taskurahaa vastaanottokeskuksissa oleville turvapaikanhakijoille myönnetään 40 senttiä vuorokaudessa. Turvapaikan saaneilla on oikeus työhön tai työttömyyskorvaukseen. Kertaluontoinen raha-avustus 300 euroa."
Harmonisointia seuraava kysymys olisi sitten se, että ryhdyttäisikö vieläkin tasa-arvoisempaan taakanjakoon turvapaikanhakijoiden sijoittelun suhteen ja jos ryhdyttäisi, millaiset mahdollisuudet on pakkoasuttaa turvapaikanhakijoita huomattavia määriä esim. Slovakiaa, Unkariin, Romaniaan ja Bulgariaan joissa jo nyt suhtaudutaan vähintäänkin halveksuvasti (jopa rasistisesti) omia etnisiä vähemmistöjä (esim. romaneja) kohtaan?
vlad.