Irakin turvallisuusjoukkojen jäseniä pakenee Eurooppaan
Monet irakilaiset taistelijat ovat menettäneet uskonsa maan hallitukseen ja päättäneet hakea turvapaikkaa Euroopasta. Karkuruus voi haitata terroristijärjestö Isisin vastaista taistelua.
Turvapaikanhakijoita odottamassa ulkomaalaistoimiston avautumista Brysselissä maanantaina 21. syyskuuta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Osa irakilaisista sotilaista on hylännyt asemapaikkansa ja liittynyt Eurooppaan suuntaavaan turvapaikanhakijoiden virtaan, kertoo uutistoimisto Reuters.
Turvapaikanhakijoiden haastattelut ja sosiaalisen median analyysit paljastavat, että lukuisat Irakin asevoimien ja poliisin jäsenet ovat lähteneet viime kuukausina kohti Eurooppaa. Lisäksi useat muut suunnittelevat lähtevänsä pian.
Turvapaikanhakuun on lähtenyt myös kurdien peshmerga-joukkojen jäseniä sekä shiialaisten aseellisten ryhmittymien taistelijoita.
YK:n mukaan Irakista on paennut yli 50 000 siviiliä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Entiset sotilaat ja muut taistelijat ovat sulautuneet heidän joukkoonsa.
Mieskadosta haittaa Isisin vastaiseen taisteluun
Irakin kyvyttömyys säilyttää sotilaansa taistelukentillä uhkaa rapauttaa asevoimien moraalin, joka on jo romahtanut kahdesti vuoden sisällä ääri-islamilaisen terroristijärjestö Isisin edessä.
Taistelijoiden pako myös heikentää Yhdysvaltain johtaman Isisin vastaisen liittouman toimintaa. Liittouma on käyttänyt miljardeja dollareita irakilaisten joukkojen koulutukseen ja varustamiseen.
Irakin puolustusministeriön tiedottajan mukaan maan asevoimat ei ole huolestunut sotilaiden lähdöstä. Ministeriön mukaan lähtijöitä on "kymmeniä" kun turvallisuusjoukkojen vahvuus liikkuu kymmenissä tuhansissa.
– Asevoimien joukot täyttävät tehtävänsä. Ei ole syytä olla huolestunut, kenraali Tahsin Ibrahim sanoo.
Pohjois-Irakin Kurdistanin alueen peshmerga-joukoista vastaavan ministerin neuvonantaja Saed Kakei kertoo, että hän ei pysty antamaan tarkkaa lukua siitä, kuinka moni peshmerga-taistelija on lähtenyt. Kakaein mukaan luku on kuitenkin "huolestuttava".
Sotilaiden usko hallitukseen rakoilee
Reutersin mukaan sotilaiden ja taistelijoiden lähtö kuvaa toivottomuutta, jota monet irakilaiset tuntevat siitä, että Isis on vallannut noin kolmasosan maan pinta-alasta.
Turvallisuusjoukkojen jäsenten mukaan he lähtevät kapinallisten päivittäisten hyökkäysten, lahkojen välisen väkivallan ja maan heikon taloustilanteen takia.
Monet turvallisuusjoukoissa ovat myös turhautuneita ja menettäneet uskonsa poliitikkoihin. Sotilaat väittävät, että poliitikot ottavat lahjuksia ja ovat hylänneet heidät rintamalle ilman riittäviä toimintaresursseja.
– Irak on taistelemisen arvoinen, mutta hallitus ei ole. Meistä ei välitetä lainkaan. Hallitus on tuhonnut meidät, 22-vuotias entinen poliisin erikoisyksikön jäsen sanoi Reutersille.
Hän päätti jättää Irakin sen jälkeen, kun hänen veljensä kuoli taistelussa Baijin öljynjalostamon hallinnasta aiemmin tänä vuonna. Miehen mukaan hallitus ei toimittanut lisäjoukkoja alueelle, mikä aiheutti tappioita, jotka olisi voitu välttää.
Samantyyppinen tarina toistuu
Toiset taistelijat antoivat samanhenkisiä lausuntoja Reutersille. Isisin tukialueella läntisessä Anbarin maakunnassa palvellut 33-vuotias entinen erikoisjoukkojen jäsen kertoi, että hän menetti kaikki syyt jäädä Irakiin.
– Me taistelimme sillä aikaa, kun poliitikot ja puolueet ottivat tehtäväkseen tehdä rahaa. Viranomaiset lähettivät lapsensa asumaan ulkomaille, mies kertoi Reutersille verkkoviestillä.
– Se ajoi meidät lähtemään, kun näimme omiemme haavoittuvan ja kuolevan. Kukaan ei välittänyt.
Siksi hän liittyi 16 sotilaan joukkoon, joka pakeni luvattomasti Pohjois-Eurooppaan elokuussa.
Reutersin mukaan monet paenneet sotilaat ovat poistaneet Facebook-profiileistaan kuvat, joissa he poseeraavat maastopuvuissa aseiden kanssa. Tilalle he ovat laittaneet kuvia, joissa he ajavat polkupyörillä tai rentoutuvat puistoissa Itävallassa, Saksassa tai Suomessa.
YK arvioi, että vielä sadattuhannet ihmiset saattavat lähteä Irakista tulevien kuukausien aikana. Eurooppaan suuntaavien sotilaiden tulevaisuus on kuitenkin epävarma. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan entisiksi taistelijoiksi todennetuille henkilöille ei myönnetä pakolaisstatusta.
Lähteet:
Reuters