Turvapaikanhakijat kiertävät ovilla kerjäämässä rahaa, ruokaa ja tupakkaa – asukkaat raivostuivat
Kouvolan hätämajoituskeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet häiriöitä naapurustossa. Alueen asukkaille järjestettiin tiedotustilaisuus, jonka tunnelma oli hurja.
Kouvolan hätämajoituspaikka sijaitsee entisen ammattikoulun tiloissa Keltakankaalla. Kuva: Maija Tuunila / Yle
Mistä on kyse?
- Turvapaikanhakijat ovat häiriköineet naapureita Kouvolassa
- Hätämajoituskeskuksen ympäristössä on kierretty kerjäämässä rahaa, ruokaa ja tupakkaa
- Alueen asukkaille on järjestetty palautteen pohjalta tiedotustilaisuus
- Myös turvapaikanhakijoille on kerrottu, miten Suomessa tulee käyttäytyä
Kouvolan Keltakankaalle perustettuun hätämajoitusyksikköön saapuneet turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet häiriöitä alueen muille asukkaille.
Hätämajoitusyksiköstä kerrotaan, että turvapaikanhakijoista koostuvat miesjoukkiot ovat kiertäneet alueella soittamassa ovikelloja ja kerjäämässä.
– Ei ole tiedetty tontin rajoja, yksityisen ja yleisen. Alueen asukkaiden mukaan on pyydetty, kerjätty suorastaan, rahaa, ruokaa ja tupakkaa, kertoo hätämajoituskeskuksen johtaja Satu Kurri.
Turvapaikanhakijat kuitenkin saavat ruuan hätämajoituskeskuksessa. Rahaa heille ei voida antaa, ennen kuin hätämajoituskeskus on saanut tarvittavat tiedot poliisilta.
– Moni on ollut ilman rahaa, mutta ei ilman ruokaa. Tupakka on se suurin ongelma, Kurri toteaa.
Tupakka on se suurin ongelma.
– Satu Kurri
Pelkoja lasten puolesta
Alueen asukkaille järjestettiin tiistai-iltana tiedotustilaisuus, jossa he saivat esittää turvapaikanhakijoita koskevia kysymyksiä. Paikalle tuli noin sata ihmistä, ja tilaisuuden tunnelma oli hurja.
– Tilaisuus oli niin tulinen, etten ole sellaisessa ennen ollut. Siellä oli pelottava tunnelma. Asukkaat kertoivat pelkäävänsä lastensa ja lastenlastensa puolesta. Lisäksi pelätään raiskauksia, koska tulijat ovat nuoria miehiä.
Asukkaiden suurimmat huolenaiheet olivat samoja, jotka ovat olleet viime viikkoina paljon esillä: Miksi Suomi ottaa turvapaikanhakijoita vastaan, miksei panna rajoja kiinni?
– Koko aika meni siihen, että yritimme vastata heille. He vain eivät oikein kuunnelleet. Se oli sellaista mylvintää. Rajaa ei voida panna kiinni, koska Suomi on allekirjoittanut YK:n pakolaissopimuksen, Kurri sanoo.
Miksi nuoret miehet?
Yksi suuri kysymys oli se, miksi Suomeen otetaan nuoria miehiä eikä naisia ja lapsia. Kouvolan hätämajoituskeskuksessa on tällä hetkellä noin sata turvapaikanhakijaa, joista naisia on kymmenkunta ja lapsia viisi. Loput ovat nuoria miehiä.
– Yleensä näistä maista lähetetään matkaan ne ihmiset, jotka pystyvät helpoimmin kulkemaan vaaralliset matkat. Tietysti he toivovat saavansa perheensäkin tänne, kun saavat oleskeluluvan.
Alueen asukkailta tulleen palautteen ansiosta turvapaikanhakijoille on nyt kerrottu, miten Suomessa kuuluu käyttäytyä.
Koko aika meni siihen, että yritimme vastata heille. He vain eivät oikein kuunnelleet.
– Satu Kurri
– Olemme kertoneet turvapaikanhakijoille, että näin ei Suomessa toimita. He ovat ehkä tottuneet kotimaassaan siihen, että naapuriin voi mennä kysymättä. Miesjoukkio varmasti herättää pelkoja, kun ei tunneta eikä pystytä kommunikoimaan. Osa heistä tosin puhuu jonkin verran englantia.
Kurri toivoo, että alueen asukkaat olisivat häiriöiden ilmetessä yhteydessä hätämajoituskeskukseen.
– Tulemme sitten hätiin.
Kerrostalosta tulee vastaanottokeskus
Kouvolan perustettavan vastaanottokeskuksen ensimmäiset asunnot otetaan käyttöön ensi viikolla. Käyttöön tulee yksi kokonainen kerrostalo Kuusankoskelta. Sinne sijoitetaan ensimmäisenä perheet.
– Tilaa on 250 hakijalle. Toiveemme on, että saamme purettua ruuhkaa Keltakankaan hätämajoituksesta vanhasta ammattikoulusta, kertoo SPR:n aluejohtaja Arja Vainio.
Kouvolan vastaanottokeskuksessa otetaan käyttöön hajautettu malli, joten jatkossa turvapaikanhakijoita sijoitetaan asuntoihin eri puolille kaupunkia. Vainio on iloinen siitä, että kouvolalaiset ovat lahjoittaneet paljon tavaraa turvapaikanhakijoille.
– Kouvolassa on ollut aivan valtaisa lahjoitusbuumi. Olemme tehneet seurakuntayhtymän kanssa yhteistyötä, ja olemme saaneet osan tarvikkeista sitä kautta. Kaikkea ei tietenkään ole saatu, joten ostoksiakin on tehtävä, Vainio sanoo.
Alkeelliset olot
Kouvolan hätämajoituskeskuksessa olevia turvapaikanhakijoita pyritään lähettämään eteenpäin niin pian kuin mahdollista.
Kouvolassa on ollut aivan valtaisa lahjoitusbuumi.
– Arja Vainio
– Olosuhteet ovat hyvin alkeelliset. 12 miestä nukkuu samassa luokkahuoneessa ja vuoteet ovat vaatimattomat. Käytännössä ihmiset nukkuvat lattialla tai retkisängyissä, kertoo keskuksen johtaja Satu Kurri.
Turvapaikanhakijat ovat tulleet Kouvolaan pääosin Irakista. Kurri kertoo, että suuri osa heistä on ilmaissut halunsa päästä asumaan suuriin kaupunkeihin.
– Isoissa kaupungeissa turvapaikanhakijat eivät ole niin silmätikkuja, niistä löytyy maanmiehiä ja työllistymismahdollisuudet paremmat. Pienemmällä paikkakunnalla he näkyvät heti, etenkin kun kulkevat ryhmissä.
Lue myös
Moni turvapaikanhakija pettyi majoitukseen tyhjässä koulussa: "Pinna kiristyi"
18.9.