19 EU-valtiota syytettyjen penkille turvapaikkapolitiikan takia
EU-Komissio aloittaa 40 oikeusprosessia Euroopan turvapaikkalakeja rikkoneita 19 EU-valtiota vastaan. Syytettyjen penkille ovat joutumassa Saksan rinnalle Ranska, Italia ja Unkari.
Die Welt 23.9.2015
juttu saksaksi
Itä-Eurooppa pakotettiin enemmistöpäätöksellä osallistumaan 120.000 pakolaisen jakoon. Slovakia on jo ilmoittanut, että se ei aio noudattaa tätä "diktaattia".
Paukku Brysselistä: Välittömästi ennen EU-valtioiden päämiesten pakolaiskriisikokousta on EU-Komissio Welt-lehden saamien tietojen mukaan käynnistänyt 19 EU-maata vastaan sopimusrikkomusprosessit, koska ne eivät ole riittävässä määrin noudattaneet voimassaolevia turvapaikkalakeja. Syytettyjen penkille joutuu Saksan rinnalla myös Ranska, Italia, Itävalta, Espanja, Alankomaat ja Unkari. Tanskaa, Irlantia ja Iso-Britanniaa tämä ei koske, sillä ne eivät osallistu EU-turvapaikkalakien soveltamiseen [käyttivät aikoinaan optiota olla soveltamatta].
Bryssel syyttää jäsenvaltioita siitä, että ne eivät ole siirtäneet kansallisiin lakeihin voimassaolevaa EU-lainsäädäntöä, joka koskee pakolaiseksi hyväksymistä ja tunnistamista (RL 2011/95/EU), turvapaikkahakemuksen käsittelyn miniminormeja (RL 2013/32/EU) ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto-olosuhteita (RL 2013/33/EU). "Ei kannata keskustella huippukokouksessa uusista säännöistä, jos voimassaolevaa lainsäädäntöä noudatetaan vain täysin riittämättömästi. Vastuun ja solidaarisuuden tulee kulkea käsi kädessä turvapaikkapolitiikassa", todetaan ylimmistä EU-piireistä.
Kyseiset valtiot tulevat saamaan ensimmäisenä toimenpiteenä muistutuskirjeen. Mailla on sitten kaksi kuukautta aikaa vastata kirjeeseen. Jos EU-maat eivät vielä silloinkaan sovella asianmukaisesti voimassaolevaa EU-turvapaikkalainsäädäntöä, niin niitä uhkaa syyte Euroopan tuomioistuimessa.
Hyökkäävä viestintä on epätavallista
Se, että EU-Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhuu hyökkäävästi suuresta määrästä sopimusrikkomuksia, on epätavallista. Aiempina vuosina EU-Komissio on jatkuvasti yrittänyt käynnistää tällaisia prosesseja mahdollisimman hiljaa ja vaivihkaan. Myös ajankohta on epätavallinen: Juncker yrittää julkisuuteen tulollaan välittömästi ennen EU-erikoishuippukokousta muistuttaa jäsenvaltioita siitä, että lakeja, joita ne itse ovat olleet säätämässä, on myös noudatettava.
Unkarin pääministeri Orban: "Pakolaiset eivät koputa ovelle, vaan he potkaisevat sen sisään"
Yhtä yllättävää on, kuinka nopeasti Bryssel reagoi: Osalle EU-turvapaikkalaeista käyttöönottoaikaraja loppui osittain vasta kesäkuussa 2015 - Komissio ei ollut tällä kertaa valmis antamaan jäsenvaltioille lisää lykkäystä. "Kaikkien maiden tulee noudattaa Euroopan lakeja - tämän tulisi olla oikeusvarmuuteen perustuvassa Unionissa oikeastaan itsestään selvää", sanoi Juncker äskettäin EU-parlamentissa.
Saksalaispoliitikkojen puheet, joissa syytettiin EU-Komissiota toimettomuudesta kesätauon aikana, olivat jääneet Brysselissä aiemmin vaille ymmärrystä. "EU:n epäröinti on sietämätöntä", sanoi Saksan kehitysministeri Gerd Müller (CSU). Juncker kommentoi tätä EU-parlamentissa näin: "Syyllisyyden siirtäminen muille on usein vain merkki siitä, että poliitikko on jäänyt ennalta odottamattomien tapahtumien jalkoihin." Nyt vuorossa ovat jäsenvaltiot. Juncker on käynnistänyt viime kuukausien aikana jo 35 EU-turvapaikkalakirikkomusta koskevaa prosessia. Nyt tulossa on 40 uutta sopimusrikkomusprosessia lisää - raskas taakka hallitusten päämiehille.