Suvaitsevaisen tärähtäneisyyden pohjakosketus on ilmeisesti saavuttamaton ...
(mistä ihmeestä näitä valopää ideoita syntyy....Muuta kuin Helsingissä?)
http://www.hs.fi/paivanlehti/02102015/a1443668978298
Turvapaikanhakijat auttamaan lapsiperheitä
Mila Auvomaa
Kuuntele
Tiski- ja pyykkivuoren alta en yleensä ehdi edes vilkaista päivän lehteä mutta nyt onneksi ennätin: "Turvapaikanhakijat kaipaavat mielekästä tekemistä", kertoi Helsingin Sanomat (30. 9.).
No täältä meiltä sitä saisi, tekemistä! Varsinkaan pikkulapsiperheissä kotityöt eivät lopu koskaan. Miksipä se auttava käsipari ei voisi kuulua turvapaikanhakijalle?
Kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä siitä, että halukkaiden turvapaikanhakijoiden pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti mielekkään tekemisen pariin. Samaan aikaan monessa suomalaisperheessä tuskaillaan tekemättömien töiden kanssa. Tässäpä olisi aivan loistava tilaisuus yhdistää kysyntä ja tarjonta! Mistä löytyisi kattojärjestö, joka lähtisi pikaisesti organisoimaan turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista työskentelyä suomalaisperheissä?
Kotityö perheessä ei vaadi juurikaan kielitaitoa eikä korkeaa koulutusta, mutta se voi olla avain yhteiskuntaan: perusaskareissa kielitaito karttuu, paikallinen kulttuuri tulee tutuksi ja päivät voivat saada mielekästä sisältöä.
Myös perhe saa vaihtelua arkeen, hieman apua kotitöihin ja ennen kaikkea mahdollisuuden tutustua uuteen ihmiseen, josta voi parhaimmillaan tulla vaikka ystävä.
Koska suomalainen byrokratia vaanii kaikkialla, on syytä korostaa, ettei turvapaikanhakijaa olisi tarkoitus ottaa taloon sen paremmin piiaksi, rengiksi kuin lastenhoitajaksikaan.
Tämä voisi olla jonkinlaista kulttuurikylvetyksen, ystäväperhetoiminnan ja molemminpuolisen auttamisen motivoimaa vapaaehtoistoimintaa. Jakamalla tiskit voi jakaa myös hymyn, jakamalla arjen voi jakaa oman palansa Suomea.
Mila Auvomaa
luokanopettaja (hoitovapaalla) Jyväskylä
http://www.hs.fi/paivanlehti/02102015/a1443668979175
Kotimajoituksella kohti kotoutumista
Henni Alava Lotta Gammelin Joonas Timonen
Kuuntele
131
Helsingin Sanomat kirjoitti (30. 9.) turvapaikanhakijoiden rajoitetuista mahdollisuuksista työntekoon Suomessa. Jutussa haastateltu Reem Dhaher Faleh kertoi toiveestaan asua suomalaisessa kodissa. Hän kertoi voivansa hoitaa vaikka ilmaiseksi perheen lapsia oppiakseen suomen kieltä ja kulttuuria.
Vaikka työskentely ei ole mahdollista ilman oleskelu- ja työlupaa, turvapaikanhakijoiden on mahdollista asua suomalaisissa kodeissa – ei ilmaisina työntekijöinä vaan samanarvoisina muiden kodin asukkaiden kanssa.
Refugees Welcome Finland -kotimajoitusverkoston paikallisryhmät ovat parhaillaan käynnistämässä maahanmuuttoviranomaisten valtuuttamana tahona kotimajoitusta turvapaikanhakijoille. Vapaaehtoisuuteen ja tasaveroisuuteen perustuvan majoituksen on tarkoitus kestää koko turvapaikanhakuprosessin ajan.
Kotimajoitukseen ohjataan vastaanottokeskuksissa jo kirjoilla olevia turvapaikanhakijoita. Verkosto etsii kotimajoittajia, tukihenkilöitä sekä paikallisia aktiiveja eri puolilla Suomea. Asumisjärjestelyt perustuvat keskinäiseen luottamukseen ja yhdessä sovittuihin arjen käytäntöihin.
Turvapaikanhakijalle arjen jakaminen on paras keino oppia uutta kieltä ja kulttuuria, ja se on erinomainen mahdollisuus suomalaisille tutustua maamme uusiin asukkaisiin. Kotimajoituksen kautta molemmat osapuolet, niin majoittajat kuin kodeissa asuvat turvapaikanhakijatkin voivat saada sitä iloa, rohkeutta ja toivoa, joita kaikki Suomessa asuvat tarvitsevat.
Henni Alava
Lotta Gammelin
Joonas Timonen
Refugees Welcome Finland
-kotimajoitusverkosto