Geronimo
Ylipäällikkö
Paisuva pakolaisbisnes houkuttelee kiinteistönvälittäjiä – "kaikenlaisia on liikkeellä"
Maahanmuuttovirasto vuokrasi Kirkkonummen Evitskogissa sijaitsevan hotellin kiinteistöyhtiöltä kalliiseen hintaan
KOTIMAA 16.10.2015 2:00
Kaisa Hakkarainen
HELSINGIN SANOMAT
MIKA RANTA HS
Maahanmuuttovirasto vuokrasi elokuussa Kirkkonummen Evitskogista virolaisten rakennusmiesten käytössä olleen hotellin Helsingin vastaanottokeskuksen paisuntasäiliöksi.Yksi peti ja ateriat maksavat 900 euroa kuukaudessa, kun rakennusmies sai Evitskogista majapaikan – tosin ilman ruokaa – 350 eurolla kuussa.
Kuuntele
Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta on tullut kiinnostava liiketoimi kiinteistöjen omistajille ja välittäjille.
"Alkuvaiheessa meille tuli enemmän omien kiinteistöjensä tarjoajia, mutta aikaa myöten myös välittäjiä on tullut mukaan", kertoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.
"En ole törmännyt huijareihin, mutta tiedän, että on tahoja jotka eivät välitä omia kohteitaan", sanoo puolestaan SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen.
TURVAPAIKANHAKIJAT
Haluatko enemmän uutisia tästä aiheesta?
- Tausta: Tulijoita majoittavat eläkeyhtiöt, kiinteistöjätit ja kunnat 2:00
- Kommentti: Ruotsi haluaa lisätä julkista majoitusta 2:00
"Tarve näyttää olevan suuri ja tunku tälle alalle on kova", Ruuskanen sanoo.
"Yhteydenottoja tuli todella paljon, ja kentällä liikkuu valtakunnallisesti paljon yrittäjiä."
Kun kyselyjä tuli, Ruuskanen päätyi vuokraamaan viimeksi hotellina toimineen Aavaranta-opistonsa välittäjän kautta hätämajoitustilaksi.
"Hotellilla oli huonosti tilauksia talveksi. Kun saimme paljon hyviä tarjouksia, päätimme lähteä sitten tälle linjalle."
Ruuskanen ei kerro välittäjän nimeä eikä tältä samaansa vuokrahintaa, mutta korostaa, että kaikki näyttää menevän Aavarannassa hyvin. Välittäjä vastaa Aavarannassa kiinteistön hoidosta ja SPR turvapaikanhakijoiden palveluista.
Sekä Maahanmuuttovirastolla että SPR:llä on heille tarjotuista kiinteistöistä pitkät listat.
Tiloista ei siis ole puutetta, joten tarjoajia pyritään seulomaan ja pitämään hinnat järkevinä.
"Kaikenlaisia kiinteistöbisnesihmisiä on liikkeellä, mutta emme me sentään ole aivan hulvattomia näiden kanssa", sanoo Maahanmuuttoviraston Kuuluvainen.
Kaikkea virastokaan ei ole ehtinyt selvittää. Elokuussa se vuokrasi Kirkkonummen Evitskogista virolaisten rakennusmiesten käytössä olleen hotellin Helsingin vastaanottokeskuksen paisuntasäiliöksi.
Virasto maksaa naapureiden huonokuntoiseksi kuvailemasta tilasta ja muonituksesta noin 30 euroa henkeä kohti päivässä.
Yksi peti ja ateriat maksavat siis 900 euroa kuukaudessa, kun rakennusmies sai Evitskogista majapaikan – tosin ilman ruokaa – 350 eurolla kuussa.
"Se ei ollut varsinaisesti työtapaturma. Hinta määriteltiin poikkeuksellisesti nuppiluvun mukaan", Kuuluvainen sanoo.
Paikka vuokrattiin hätäratkaisuna, kun turvapaikanhakijoita hakeutui paljon pääkaupunkiseudulle ennen Tornion järjestelykeskuksen perustamista.
Kiireessä virasto tuli sivuuttaneeksi myös tilan vuokranneen Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistön taustat. Verottaja oli jättänyt yhtiöstä konkurssihakemuksen toukokuussa, mutta perui hakemuksen 25. elokuuta. Maahanmuuttovirasto tiedotti vastaanottokeskuksen perustamisesta pari viikkoa aikaisemmin 12. elokuuta.
Evitskogin kiinteistöyhtiön omistaa muun muassa pikavippialalla toiminut sarjayrittäjä.
Kuuluvaisen mukaan Maahanmuuttovirasto oli jossain määrin perillä kiinteistöyhtiön taustoista, mutta kaikki yksityiskohdat eivät olleet alkukiireessä vielä tiedossa.
Vuokrasopimus Evitskogista on katkolla marraskuun puolivälissä. Jatkosta neuvottelee SPR.
Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtajalla Petri Kaukiaisella on hintaneuvotteluissa oma valttinsa:
"Muistutan, että kun keskuksia tulevaisuudessa karsitaan, niin karsinta tehdään pitkälti talousperusteisesti."
Maahanmuuttovirasto suosittelee SPR:lle jatkosopimuksen tekoa, mutta kehottaa kuitenkin luopumaan nuppilukuun perustuvasta vuokrasta. Samanlainen nuppilukusopimus tehtiin Kuuluvaisen mukaan kiireessä myös Forssan Rantasipi-hotellista.
Rantasipin tapaan turvapaikanhakijoista on tullut pelastusrengas monelle korpihotellille ja -opistolle.
Läntisellä Uudellamaalla esimerkiksi Vihdin Hopeaniemi ja raaseporilainen Raasepori Resort ovat saaneet asukkaikseen turvapaikanhakijoita. Niillä on sama omistaja, Arto Boman.
"Ne ovat yrityksiä, ja niiden tarkoitus on tehdä tulosta. Vaihtoehtoja on kaksi: pitää tyhjillään tai antaa tämmöiseen toimintaan", Boman sanoo.
Hänen mukaansa aloite tilojen vuokraamiseen tuli SPR:ltä. Vuokran suuruutta hän ei kerro.
"On sovittu, ettei näistä puhuta."
Raasepori Resortista on suunniteltu lomaosakeyhtiötä, mutta toiminta ei ole vielä käynnistynyt. Yhtiöllä on maksuhäiriömerkintöjä.
Evitskogin vastaanottokeskus on tuottoisa kiinteistöbisnes
Maahanmuuttovirasto joutui tekemään nopeita ja joskus kalliita sopimuksia uusista tiloista, kun Helsingin vastaanottokeskukset olivat tupaten täynnä. Toimittajat Kaisa Hakkarainen, Kalle Koponen, kuvaus Kalle Koponen, Arttu Luhtala, Mika Ranta, leikkaus Kalle Koponen