Ja taas tienataan, aina vain enemmän. Ovatko mitään ennusteet valtion kuluista koskaan alittuneet?
http://yle.fi/uutiset/turvapaikanhakijat_maksavat_valtiolle_lahes_miljardin_ensi_vuonna/8487839
Turvapaikanhakijat maksavat valtiolle lähes miljardin ensi vuonna
Eri ministeriöille koituu yhteensä lähes miljardin euron kulut turvapaikanhakijoista ensi vuonna. Suuri turvapaikanhakijoiden määrä on pakottanut ministeriöiden budjetit uusiksi.
Turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa. Kuva on otettu syyskuussa 2015. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Mistä on kyse?
- Ensi vuonna kuluja yli 800 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoista ja myönteisen päätöksen saaneista.
- Arvion mukaan vastaanottokeskuksiin kuluu ensi vuonna 292 miljoonaa euroa.
- Turvapaikanhakijoiden tukiin kuluu 90 miljoonaa euroa.
- Oikeusministeriössä on varauduttu siihen, että osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saavista valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.
- Viranomaiset arvioivat, että noin joka kolmas hakija jää maahan.
Suuri turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt koko Suomen, mutta myös valtion kirstunvartijat.
Valtiolle kertyy turvapaikanhakijoista ja myönteisen päätöksen saaneista ihmisistä kuluja yhteensä yli 800 miljoonan euron arvosta ensi vuonna. Tänä vuonna vastaavat kulut jäävät arviolta noin 300 miljoonaa euroon.
Laskelma perustuu neljästä eri ministeriöstä saatuihin tietoihin. Suurimmat kulut turvapaikanhakijoista koituvat sisäministeriölle ja työ- ja elinkeinoministeriölle.
Valtiovarainministeriö on laskenut, että turvapaikanhakijoista kertyy laskua tänä vuonna 100 miljoonaa euroa enemmän kuin vielä alkuvuodesta arvioitiin. Ensi vuonna valtion kassasta täytyy löytyä jo 600 miljoonaa euroa enemmän kuin turvapaikan hakijoiden auttamiseen oli alunperin arvioitu kuluvan.
Kasvaneet kulut eivät ole ihme. Turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen tänä vuonna jo yli 30 000. Tulijoiden virta on lähes kymmenkertaistunut tänä vuonna tavanomaiseen verrattuna.
Suurimman lisämenon ovat aiheuttaneet tänä syksynä uudet vastaanottokeskukset. Keskuksia on perustettu pikavauhtia ympäri maata.
Muut valtion kulut, kuten kunnille maksettavat korvaukset, kasvavat viiveellä. Niitä alkaa kertyä sitten, kun osa hakijoista saa myönteisen turvapaikkapäätöksen ja siirtyy jonkin kunnan asukkaiksi. Viranomaiset arvioivat, että noin joka kolmas hakija jää maahan.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Vastaanottokeskukset kallein meno
Vastaanottokeskukset ovat suurin yksittäinen kulu nyt ja ensi vuonna. Keskuksista kertyvät laskut ovat sisäministeriön vastuulla. Ensi vuonna keskuksista kertyy jo lähes 300 miljoonan euron menot.
Sisäministeriö käyttää rahaa turvapaikanhakijoiden auttamiseen ensi vuonna moninkertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Ministeriö oli varautunut alunperin siihen, että turvapaikanhakijoiden kuluihin riittää tänä vuonna 60 miljoonaa euroa. Ensi vuoden kuluarvio on kivunnut jo lähes 500 miljoonaan euroon.
Jo tänä vuonna ministeriön turvapaikanhakijoiden tuomat kulut ovat nousseet 150 miljoonaan euroon.
– Minun veikkaukseni on, että tälle vuodelle budjetoitu raha ei tule riittämään. Helposti voidaan puhua 20-30 miljoonan euron lisätarpeesta, sisäministeriön osastopäällikkö Jukka Aalto sanoo.
Sisäministeriössä ensi vuodelle varattu 497 miljoonaa euroa kuluu seuraavasti:
- vastaanottokeskukset 292 miljoonaa euroa
- turvapaikanhakijoille maksettavat tuet 90 miljoonaa euroa
- maahanmuuttovirasto ja kaksi vastaanottokeskusta 79 miljoonaa euroa
- poliisin lisätyö 9 miljoonaa euroa
- Supon lisätyö 0,8 miljoonaa euroa
- rajavartiolaitoksen lisätyö 3 miljoonaa euroa
- maastapoistumiskulut 22 miljoonaa euroa
Kulut kasvavat lisää myöhemmin
Turvapaikanhakijoista arviolta kolmannes jää Suomeen. Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan ja muuttaa asumaan johonkin kuntaan, valtio ryhtyy maksamaan kunnalle korvauksia.
Viime vuosina valtio on maksanut työ- ja elinkeinoministeriön kautta kunnille noin 100 miljoonan euron korvaukset. Tänä syksynä tulleet turvapaikanhakijat tietävät kohtalonsa myöhemmin ensi vuonna. Kuntakorvausten summa kasvaa siis vasta ensi vuoden lopulla.
Myönteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat pääsevät myös kotouttavaan koulutukseen. Koulutuksen tarkoitus on antaa taitoja, joiden avulla tulija voi päästä töihin tai koulutukseen. Myös koulutukseen kulut kasvavat ensi vuoden lopulla. Tähän saakka koulutukseen on tarvittu noin 50 miljoonaa euroa.
Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamismenoihin varattu raha vuonna 2016:
- kuntakorvaukset 162 miljoonaa euroa
- kotoutumiskoulutus 80 miljoonaa euroa
Lapset pääsevät valmistavaan opetukseen
Turvapaikkaa hakevat lapset saavat kouluun valmistavaa opetusta kunnissa. Valmistavan opetuksen tarve on kasvanut tänä syksynä ja kasvaa myös ensi vuonna. Kulut maksaa valtio.
Opetustus- ja kulttuuriministeriölle turvapaikanhakijoista aiheutuvia kuluja ensi vuonna:
- valmistava koulutus 75,6 miljoonaa euroa
- opettajien koulutus 2,2 miljoonaa euroa
Hakijat saavat oikeusapua
Turvapaikan hakijoiden tulo näkyy myös oikeuslaitoksen puolella. Oikeusministeriössä arvioidaan, että esimerkiksi oikeusavustajien palkkioihin kuluu tänä vuonna yli 5 miljoonaa euroa aikaisemmin arvioitua enemmän. Aikaisemmin vastaava kulu oli miljoonan euron luokkaa.
Oikeusministeriössä on varauduttu siihen, että osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saavista valittaa asiasta hallinto-oikeuteen. Sekin on arviolta yli 10 miljoonan euron menolisä.
Oikeusministeriön turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä aiheutuvat lisämenot vuonna 2016:
- hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus 12 miljoonaa euroa
- yksityiset oikeusavustajat 11 miljoonaa euroa
- oikeusaputoimistot 0,4 miljoonaa