Tänään varsin mielenkiintoinen päivä:
"EU:n jäsenvaltioiden johtajat koettavat tänään, taas kerran, ratkoa Eurooppaa ravistelevaan pakolaisongelmaa ja pitää Britannian unionin jäsenenä.
Pakolaisvirrasta suurimmat määrät saaneet maat kokoontuvat omaan kokoukseensa puolilta päivin Itävallan johdolla. Mukana on myös Suomi, joka viime vuonna otti vastaan lähes 35 000 pakolasta. Turkin pääministerin piti osallistua kokoukseen, mutta hän perui tulonsa viime tipassa Turkissa tapahtuneen terrori-iskun takia. Iskussa kuoli useita ihmisiä.
Ennakkopuheista poiketen pakolaisongelma on johtajien ykkösasia, josta keskustellaan myös illallisella. Johtajat keskustelevat myös Syyrian ja Libyan tilanteesta.
Saksan johtaja Angela Merkel sukkuloi monella rintamalla saadakseen ratkaisuja aikaan kriisissä. Merkel hoitaa Euroopan yhteyksiä Turkkiin ja Ukrainaan ja hoitaa suhteita Venäjään. Saksalaislehdet kuvaavat huippukokouksta Merkelin testiksi.
Komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker tukee vahvasti Merkelille, kun moni muu jäsenmaa, eritoten nk. Visegrad-maat eli Puola, Tshekki, Slovakia ja Unkari, ovat siirtyneet lähinnä porstuan puolelle katsomaan, miten nainen pärjää. Heidän viestinsä on lähinnä ollut, että Merkel itse on syypää pakolaiskriisiin, Ruotsi on toinen mokoma, joka on avannut ovensa pakolaisille.
Suurin ongelma pakolaiskriisissä on,että sovittu taakanjako maiden välillä ei toimi lainkaan. 160 000 jaettaviksi sovitusta pakolaisesta noin 500 on jaettu. Suomalaisvirkamies arvioi sarkastisesti, että tätä menoa vuoteen 2050 mennessä pakolaiset on saatu jaetuksi. Saksaan on tullut pelkästään tammikuussa 90 000 uutta turvapaikan hakijaa.
Huippukokous etsii lääkkeitä paitsi taakanjakoon, myös pakolaisten palautukseen. Lisäksi moni Balkanilla sijaitseva maa kuten EU:n ulkopuolella oleva Makedonia ovat jo saaneet EU:ta rahaa rajatarkastusten järjestämistä varten.
Kovimman taakan vastaanotossa kantava Kreikka on saanut satoja miljoonia euroja rajatarkastusten ja merivalvonnan tehostamiseksi. Kreikka on ottanut puolustusvoimat avuksi merialueella, jossa partioi myös Naton aluksia.
Saksassa valmius tiukentaa rajakontrollia
Saksa on valmis myöhemmin keväällä kiristämään jäsenvaltioiden sisärajavalvontaa, kunhan lain vaatimat määräajat umpeutuvat. Kreikalla on kolme kuukautta aikaa pysäyttää rajavuoto. Sen jälkeen EU:n 26 artikla otetaan käyttöön ja sisärajatarkastuksia voidaan jäsenmaissa ulkoiseen uhkaan vedoten pitkittää maksimissaan kahteen vuoteen.
Myös Frontexin eli yhteisen raja- ja merivalvonnan uudistaminen on huippukokouksessa esillä. EU saa lisävaltaa kriisitilanteissa kansallisten rajojen valvonnassa.
Britannian aseman uudelleen järjestämistä käsitellään ennen tämän illan illallista. Jo iltapäivällä jäsenmaat pääsevät lausumaan näkemyksiään brittien vaatimuksista. Asian käsittely jatkuu kahdenvälisissä neuvotteluissa yöllä sekä perjantaina.
EU:n puheenjohtaja Donald Tusk antoi kuun alussa ehdotuksensa, jossa muut EU-maat tulivat Brittejä vastaan niin sosiaaliturvakysymyksissä kuin siinä, että brittien vaikutusvaltaa lisättäisiin ja maata nyt vähintäänkin kuultaisiin, jos euroalue tekee brittejäkin koskevia päätöksiä.
Entisiä itä-Euroopan maita hiertää brittien halua leikata siirtotyöläisten sosiaaliturvaa määräajaksi. Brittejä hiertää paitsi siirtotyöläisten määrä, myös euroalueen sääntelyn ulottuminen Lontoon finanssikeskus Cityyn"
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/p...testi/v2GpdFTj?ref=ampparit:ce0e&ext=ampparit