Ulkomaat|Turun Sanomat|14:07|9
Jaa artikkeli:
Neuvostoliiton aikana sosialistisen Bulgarian rajalle pystytettiin vartiotorneja ja piikkilanka-aitaa, jotta ihmiset eivät karkaisi maasta pois Turkin puolelle. Nyt rajalle on noussut uusi piikkilangalla vahvistettu rautaesirippu varmistamaan, että Eurooppaan pyrkivät turvapaikanhakijat ja pakolaiset eivät pääsisi Bulgariaan.
– Ennen oli toisenlaista. Silloin ei ollut kysymys pakolaisista tulossa tänne, vaan bulgarialaisista ja muista jotka pyrkivät pois, kertoo rajakylä Shtitissä asuva eläkeläinen Ivan Petkov.
Bulgaria pystyttää aitaa estääkseen pakolaisten tuloa sen jälkeen kun monet Balkanin maat sulkivat rajansa Eurooppaan pyrkijöiltä. Aitaa Turkin vastaiselle rajalle alettiin rakentaa vuoden 2013 lopulla, kun rajan yli alkoi tulla yhä enemmän väkeä. Työtahtia on pakolaiskriisin yltyessä tiivistetty, ja pystyssä on jo 95 kilometriä aitaa.
Aidan varteen on rakennettu tie, jotta Bulgarian armeija pääsee nopeasti paikalle korjaamaan aukkoja.
– Jatkamme rakennustöitä ja saamme valmiiksi kuusi kilometriä kuukaudessa, ilmoitti rajamaakunta Haskovon kuvernööri Stanislav Detshev.
Tarkoitus on, että heinäkuussa aita kattaisi noin puolet 260 kilometrin pituisesta maarajasta.
Kylmän sodan aikana vuosina 1945–89, kun Bulgaria kuului Varsovan liittoon ja Neuvostoliiton valtapiiriin, oli Turkki osa länttä ja vihollispuolta. Bulgarian rajan yli pyrki bulgarialaisten lisäksi myös itäsaksalaisia, tshekkejä ja muita. Kymmenet kuolivat ja monet katosivat.
– Jos ihminen tai eläin koski piikkilanka-aitaan, niin siitä lähti hälytys. Aita oli monin paikoin rakennettu satojen metrien päähän varsinaisesta rajalinjasta. Kun loikkarit kiipesivät aidan yli he luulivat päässeensä Kreikkaan tai Turkkiin, mutta rajavartijat ottivat heidät kiinni, muistelee entinen rajavartija.
Paikallisilla asukkailla oli ohjeet ilmoittaa ulkopuolisista viranomaisille. Viranomaisvalvonta on nytkin tiivistä ja rajavartioston partiot tarkistavat ajoneuvoja alueen keskeisissä risteyksissä.
Kreikan rajalle nousee ehkä aita
Tähän asti Bulgariasta ei ole tullut läpikulkureittiä pakolaisille, vaikka läntisen Balkanin reitti suljettiin EU:n ja Turkin sopimuksen avulla. Tulijoiden kiinnostusta on voinut vähentää myös tieto huonosta kohtelusta Bulgariassa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet tapaa, jolla Bulgariassa on otettu vastaan maahan tulleet noin 30 000 turvapaikanhakijaa. Lisäksi Bulgariasta on vaikeaa päästä matkustamaan eteenpäin Unkariin tai Romaniaan.
– Pakolaisia neuvovilla verkkosivuilla kirjoitetaan, että Bulgariaan ei kannata pyrkiä, kertoi arabimaailmaa seuraava asiantuntija Vladimir Tshukov.
Bulgaria ei kuitenkaan halua ottaa riskejä, vaan vahvistaa valvontaa sekä Turkin, Kreikan että Makedonian vastaisilla rajoillaan.
Pääministeri Boiko Borisovin mukaan suurimmat riskit ovat nyt Kreikan vastaisella rajalla, joka on pitkä ja suojaamaton. Borisovin mukaan Kreikkaan jumiin jäänet turvapaikanhakijat ja pakolaiset saattavat pyrkiä seuraavaksi Bulgarian puolelle. Borisovin mukaan Kreikankin rajalle saatetaan tarvita aita.
TS–STT