Demokratisoidaan matukriisi!
5.4.2016 11:27
Arto Luukkanen
http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214879-demokratisoidaan-matukriisi
Tehdäänpä letkeä ajatuskoe!
Entäpä jos eduskunnan kuppilassa tarjoiltaisiin lounaspöydässä sellaisia sieniä, että kaikki 200 edustajaa päättäisivät sen jälkeen tehdä radikaalin päätöksen: Suomesta tehtäisiin kuningaskunta ja Matti Nykäsestä sekä hänen rintaperillisistään tulisi maan hallitsijoita!
Pian sen jälkeen äänestää rätkäytettäisiin ja tulos olisi ällistyttävän yksimielinen – sienten voimalla saataisiin aikaan tulos, jossa 199 äänellä (Lohela nuijisi päätöksen rivakasti voimaan) maastamme tulisi kuningaskunta ja vaakunaleijonan päähän sijoitettaisiin kruunu.
Kuninkaaksi tulisi Matti Ensimmäinen. Kruunajaiset juhannuksena.
**
Tällaista päätöstä ei liene tulossa, sillä kansanedustajilla on tolkkua ja malttia.
Mutta – mikäli näin radikaaleja päätöksiä tehtäisiin, olisi se mahdollista vain silloin, jos kansalta kysyttäisiin ensin.
**
Kansanäänestysten syvimpänä tarkoituksena on pyytää äänestäjiltä valtakirja dramaattisiin ja pitkäkestoisiin poliittisiin muutoksiin. Sellaisiin päätöksiin, jotka kestävät pitkään ja jossa voidaan olettaa, että tehtyjen päätösten seuraukset heijastuisivat syntymättömiin sukupolviin saakka.
Kansanäänestys on jykevä tapa päättää asioista.
Kun kansa on puhunut – niin sen jälkeen pulinat pois. Ajatus palautuu siihen perustuslain kohtaan, jossa muistutetaan, että valtiovalta Suomessa kuuluu loppujen lopuksi kansalle.
Tämä on kansanvallan ja demokratian syvin olemus – kansa on suvereeni eikä sen mieltä voi sivuuttaa.
Voisiko matukysymyksen demokratisoida?
Turvapaikkakriisi merkitsee suurta muutosta maamme poliittis-taloudelliseen asemaan.
Kyse ei ole kesäkissoista. Vastuu tulijoista otetaan vuosikymmeniksi. Maamme muuttuu. Se merkitsee sitä, että näin iso asia pitäisi tuoda kansalaisten eteen.
Kansanäänestys olisi helppo organisoida. Päättäjät antaisivat kansalle mahdollisuuden päättää yksinkertaisessa kansaäänestyksessä siitä, mitä pakolaiskriisille tehdään ja paljonko turvapaikan hakijoita maahamme otetaan? Kyse olisi demokratiasta – siitä, että kansalaiset saisivat päättää yksinkertaisella raksi ruutuun menetelmällä päättää, paljonko maamme talous voisi kestää tulijoita.
Kukaan ei voi väittää, ettei tämä olisi suomalaisen kansanvallan ja demokratian hengen mukainen ratkaisu.
Kansanvaltaa ja kansan mielipiteen kysymistä ei kannata pelätä. Jos kansaan ei luoteta, piirtelee se äänestyslippuihin Aku-Ankkoja ja kirkkoveneitä. Mutta mikäli kansaan luotetaan oikeasti se myös vastaa tähän kutsuun ja kykenee vastuullisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi äskettäin Sveitsissä pidetyssä kansanäänestyksessä enemmistö torjui liian jyrkän linjan suhteessa maahantulijoiden rikoksiin ja karkotuksiin.
Kuten Winston Churchill muistelmissaan totesi: luota kansaan.
Kunnallisia kansanäänestyksiä?
Meillä Järvenpäässä kunnanhallitus ja valtuusto päättävät pian noin noin 100 pakolaisen ottamisesta kaupunkiin.
Olisi perusteltua, perustuslain hengen mukaista ja arvokasta jos järvenpääläiset voisivat päättää a) otetaanko pakolaisia ollenkaan b) paljonko heitä otetaan. Näin pienen äänestyksen organisoiminen lisäisi kuntalaisten uskoa kuntademokratiaan ja palauttaisi myös perustuslain arvovallan. Matukriisin aikanahan sisäasianministeriö nimittäinsijoitteli kuntien tahdosta riippumatta VOK:ja ympäri maat
a.Kuntademokratian yli käveltiin tylysti.
Esimerkiksi Järvenpäässä kyseisen päätöksen alistaminen kansalle merkitsisi sitä, että asukkaat saisivat eteensä selvät numerot siitä miten suunniteltu 100 pakolaisen määrä merkitsee kunnallisveron korotuksena ja mitä se merkitsee esimerkiksi asuntojonojen tilanteessa.
Nyt ilmeisesti tulijat pääsevät heti jonon kärkeen ja paikalliset jäävät odottamaan vapautuvia asuntoja.
Näitä menoja on hieman laskeskeltu yhdessä virkamiesten antamien lukujen kanssa.
Näyttää siltä, että hden tulijan kuukausittainen kulunki veronmaksajille on noin 2166 euroa. Vuodessa se on 12 x ed. summa x tulijoiden määrä. Tämä kulu siirtyisi parin vuoden päästä suoraan kuntamme veronmaksajien kontolle.
Kuntalaisille pitäisi kertoa selvästi se mitä tämä kaikki maksaa ja mistä se rahoitetaan.
Järvenpäässä päätös merkitsisi sitä, että 30 hengen vuosittainen kotoutumiskiintiö alkaen 2016 aiheuttaisi kuntaveron tuottoon suhteutettuna lähes puolen prosenttiyksikön (3 M€) nostopaineen seuraavan valtuustokauden loppupuolella. ELY-keskuksen ehdottama 98 hengen vuosittainen lisäys johtaisi vastaavalla ajalla reilun prosenttiyksikön (10 M€) nostopaineeseen.
Mistä ne rahat otetaan? Miten rahat riittävät?
Näistä luvuista pitäisi puhua mutta wanhojen puolueiden edustajat eivät voi, eivät kykene eivätkä halua vastata näin yksinkertaisiin kysymyksiin.
Järvenpääläisten kannattaa kysyä itseltään: miksi kykypuolue Kokoomus on niin hiljaa? Miksi valtiohoitajapuolue SDP ei uskalla puhua näistä summista? Ovatko wanhat puolueet menettäneet luottamuksensa järvenpääläisiin ja runnovat läpi tämän ylettömän kalliin projektin kansan ääntä kuulematta? Onko ajatuksena se, että vuoden päästä tätä ei enää muisteta?
Palautetaan valta kansalle?
Kun päättäjät siunailevat alhaisia äänestysprosentteja ja kansalaisten välinpitämättömyyttä, on eräs syy se, että eliitin edustajat eivät itse asiassa halua kysyä kansalta.
Yleisimpänä argumenttina on se, että kansa ei ymmärrä tai että se ei kykene ymmärtämään vaikeita ongelmia.
Esimerkiksi Järvenpäässä se merkitsee sitä, että kunnanhallitus ja valtuusto päättävät…mutta eivät ehkä täysin vapaasti.
Näyttää siltä, että ankarassa ryhmäkurissa pysyvät edustajat ovat kuin tarjottimella eivätkä ehkä uskalla äänestää omantuntonsa mukaan.
Entäpä jos Järvenpään valtuuston edustajien annettaisiin päättää tästä kysymyksestä suljetussa lippuäänestyksessä? Tätähän ei yleensä sovelleta muihin kuin henkilöäänestyksiin. Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, jossa kuntapäättäjien piiskurit päättävät – eivät riviedustajat.
Tuhoutuisiko Järvenpää kuntademokratia siihen? Jos ei uskalleta kysyä kansalta niin entä sitten edustajilta?
Vapaasti – ilman pakkoa.
Arto Luukkanen
Järvenpää
ps. tule lauantaina 9.4. klo 9.00 lähtien Järvenpään torille Järpsin teltalle! Jutellaan yhdessä näistä luvuista ja päättäjien päättömyydestä)) Ilman on kuulema erittäin hyvä)).