Norjan Maahanmuuttovirasto joutuu rajoittamaan taksiin turvautumista
Tulijoiden tulva on osoittautunut kultakaivokseksi norjalaisille taksikeskuksille, tilausbussiyhtiöille ja muille kuljetusyhtiöille, joilla on toimintaa vastaanottokeskusten lähistöllä.
Viime vuonna ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Norjan Maahanmuuttovirasto UDI on kuljetellut tulijoita maata ristiin rastiin 133 miljoonan kruunun edestä. Summasta melkein kolmannes, 40 miljoonaa kruunua on palanut, kun tulijat ovat kulkeneet prameasti taksikyydillä.
Nyt virastolle on tehty selväksi, että on tullut aika kokeilla hieman halvempia kyytejä, kun tuhannet tulijat singahtelevat ympäri Norjaa.
Oikeusministeriö pyysi virastoa selvittämään tulijoiden kuljetuksista aiheutuneet kustannukset viime vuodelta. Tällä viikolla työ saatiin valmiiksi. Vuoden 2015 kuljetuskustannukset olivat 85,2 miljoonaa kruunua. Tästä summasta kokonaista 28 miljoonaa kruunua kului taksimatkoihin, mitkä suuntautuivat joko vastaanottokeskuksiin tai niistä pois.
Hyvin monet Norjan viime vuoden 31.000 tulijasta saapuivat syksyllä kolmen kuukauden aikana ja kuljetuskustannukset nousivat vuoden lopussa merkittävästi”, Kristian N Stakset-Gundersen Maahanmuuttovirastosta kertoo.
”Nousu johtui siitä, että suuria ryhmiä vasta tulleita asyylinvonkaajia jouduttiin siirelemään järjestelykeskuksista väliaikaisiin majoituskeskuksiin.
Tulijoita tuli niin paljon niin tiuhaan tahtiin, että virastolla ei ollut mahdollista jäädä odottelemaan vapaita busseja, viraston tiedotusasioita hoitava Stakset-Gundersen selittää.
”Kävi niin, että meidän oli pakko käyttää takseja suurempiin ja pidemmälle ulottuviin kuljetuksiin bussien asemesta, koska linjureita ei ollut saatavana, tai sitten lepoaikamääräykset estivät kuskeja ajamasta”, Stakset-Gundersen perusteli.
Rahan meno jatkui tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Maaliskuun loppuun mennessä kuljetuksiin oli palanut 48,5 miljoonaa kruunua, joista taksikuluja oli 13,4 miljoonaa. Vaikka suurin tulijoiden tulva tyrehtyi jo joulukuussa, kuljetuksia on tarvittu, kun tulijoita on siirrelty hätämajoitusyksiköistä parempiin majapaikkoihin.
Virasto joutui selvittelemään taksien käyttöä, kun paljastui, että tulijoita on monesti kuljeteltu pitkiä matkoja. Huipennus oli, kun UDI pakkasi 53 tulijaa kymmeneen taksiin, mitkä ajoivat keskellä yötä Oslosta Kristiansandiin viime lokakuussa. Tavallisesti tuosta matkasta joutuu pulittamaan noin 10.000 kruunua per auto.
Oikeusministeriöstä todettiin, että taksin käyttö on ollut tarpeettoman yleistä ja nyt selkeämmät ohjeet on lähetetty virastolle. Virastossa ollaan kuitenkin edelleen sitä mieltä, että monissa tapauksissa taksi on ainoa varteenotettava vaihtoehto kuljetuksia järjestettäessä. Yhdeksi syyksi annetaan ongelmat tulijoiden matkatavaroiden kanssa.
”Yksi haasteista on ollut, että tulijoilla on ollut niin paljon matkatavaroita, että kaikelle roinalle ei aina ole löytynyt tilaa. Matkatavaroiden vuoksi kuljetusten järjestely on ollut hankalaa. Olemme pistäneet merkille, että tulijat eivät ole päässeet kyytiin tavallisille linja-autovuoroille suurten matkatavaramäärien vuoksi”, virastosta kerrotaan.
Kaiken kukkuraksi virasto oli myös maksanut kaikkein kiireisimpien tulijoiden lentopilettejä melkein 10 miljoonalla kruunulla, kun heitä siirrettiin pohjoisesta Kirkenesistä ihmisten ilmoille viime syksynä.