Pakolaisuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja BlackFox
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tässä taas rikkautta Ruotsin maalta. Kannattaa katsoa, tuo hyvin esille sen älykkyyden minkä varassa rajat auki ihmiset toimivat. Kun valtio ja sen ylläpitämä media toistaa jatkuvasti samaa, niin valitettavasti iso osa ihmisistä uskoo sen. Siinäkin vaiheessa kun talo on jo tulessa, niin uskotaan siihen että ongelmaa ei ole. Sama vaivaa tätä keskustelua Suomessa.



:facepalm: Näillä mennään päätyyn ja lujaa....
 
Kesällä ei jaksa funtsia joten voi postailla hauskoja kuvia:

Merkel.webp
 
Asia on niinkin, että meillä täällä Pohjoismaissa tuhoisin terrori-isku oli kristityn terroristin tekosia. Taisipa väittää olevansa jonkinlaisen ritarikunnan jäsen.

Semmoinen harha kuin vahvistusharha on vaarallinen, ja se syntyy kovin helposti. Kun etsii tietoa maailman tapahtumista, kannattaa aina välillä miettiä, löytyisikö jotain mikä sotisi ennakkokäsitystä vastaan. Siitä kun voi oppia paljon enemmän kuin vain etsimällä omaan ennakkokäsitykseen sopivia tiedonmuruja.

Höpö höpö. Breivik nimenomaan painotti sitä, ettei hän ole henkilökohtaisesti kristitty, vaan haluaa sotilaallisesti puolustaa sitä länsimaista sivilisaatiota, joka on saanut kulttuuriperimäänsä valtavan vaikutteen ja pohjan kristinuskolta.

Koraani määrää islamiin uskovat aktiivisesti alistamaan ja vainoamaan vääräuskoisia, sen sijaan kristinusko ja Uusi Testamentti kieltää vastaamaan pahaan väkivallalla. Jos evankeliumi ei kiinnosta vastaanottajaa, niin pudistellaan sitten vain sen kaupungin pölytkin sandaaleista eikä heitellä helmiä sioille. Jos jokin kristitty kääntyy pois kristinuskon harjoittamisesta eläen tietoisesti suorastaan jumalatonta elämää, kristinusko kehottaa moittimaan häntä kahden kesken ja jos ei muu auta, olemaan ei-tekemisissä hänen kanssaan. Jos islamista kääntyy pois, Koraani määrää tappamaan näin vääräuskoiseksi kääntyneen (4:89).

Koraania tulee tarkastella suhteessa Uuteen Testamenttiin ja tehdä siitä vertailusta johtopäätöksensä. Vanhan Testamentin rituaalilait eivät koske uuden liiton kristittyjä.

Tuossa islaminvastaisen sivuston koonta väkivaltaan kehottavista Koraanin kohdista:

http://www.thereligionofpeace.com/pages/quran/violence.aspx

Ja tässä Koraanin englanninkieliset käännökset koottuina aika pätevän tuntuiselta ja epäilemättä islamiin varsin myönteisesti suhtautuvalta sivustolta. Vaihtoehtoisia käännöksiä saa esiin alasvetovalikosta. Voi tarkistaa halutessaan mainitut kohdat ja niiden vaihtoehtoiset käännökset.

http://englishquran.com/
 
Viimeksi muokattu:
Entistä useampi on huomannut saman asian...:solthum:

Mikä MEDIAA vaivaa?
17.7.2016 15:50 Tapani Pollari 14 kommenttia

http://tapanipollari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220094-mika-mediaa-vaivaa

  • Ylettää

Ruotsissa tapahtuu, ja YLE vaikenee,, miksi?

Onko niin että kun on kyse maahanmuuttajien tekemistä mellakoista ja tuhopoltoista, niin niistä ei saa kertoa, vaikka tapahtumapaikka on Ruotsi?

"Uppsalan mellakat jatkuvat jo kolmatta päivää – viime yönä paikalle poliisin mellakkajoukot"

Vähän ennen klo 23 sytytettiin Valsätrassa Slädvägenillä pari autoa tuleen. Poliisi antoi palolaitokselle käskyn olla tulematta paikalle, sillä tunnelma alueella oli räjähdysherkkä. Silminnäkijän kuvaamalta videolta voimme nähdä miten palo kehittyy rauhassa, eikä palokuntaa näy missään. Sen sijaan paikalle saapuvat poliisin mellakkajoukot kypärineen ja mellakkakilpineen, jotka hitaasti vyöryttävät katua.

No ei kait tällaiset jutut ketään kiinnosta.

Leena Meri onkin pannu merkille mikä ainakin eri blokisteja kiinnostaa.

Kuka päättää mistä saa puhua ja miten?

Katselin netissä näitä joitain blogisteja, jotka toimittajiksi itseään kutsuvat. Osalla lähes ainoa asia mistä asiaa riittää ovat Perussuomalaiset

Kyllä tämä sama tunnelma näyttää olevan myös täällä Puheenvuorolaisten ilmapiirissä.

Aiheena näyttää olevan perussuomalaiset, ja etenkin haukkumiset, jos kyseessä ei ole itse perussuomalainen blokkaaja..

Saa jopa mennä henkilökohtaisuuksiin ilman että ylläpitokaan asiaan poikkeaa.

 
Edellisen postauksen kommenttiosiosta poimittu kirjoitus sananvapaudesta

Tapani Pollari17.7.2016 18:22

Mietityttää tämä sananvapaus.
Niin varmaan sananvapautta on uutisilla olla uutisoimata asioita jotka ei heitä toimittajia miellytä..

Ärräpärrä sanon minä.
Paan Reijo Hongiston kirjoituksen myös tähän.
(Kannattaa muuten muutenki lukea Reijon mietteitä).

http://www.reijohongisto.fi/2016/07/sananvapaudest...

SANANVAPAUDESTA

7.1.2015 Terroristit iskivät Charlie Hebon toimitukseen ja surmasivat ampumalla lehden työntekijöitä.

Nousi kohu sananvapaudesta ja sen puolustajista. Ammutut toimittajat puolustivat sananvapautta kirjaimellisesti hengellään.

11.1.2015 järjestettiin Pariisissa terrorismia vastustava ja sananvapautta puolustava marssi. Marssille osallistui useita valtionpäämiehiä eri puolilta maailmaa. Suomesta marssijoiden joukossa oli silloinen pääministeri Alexander Stubb.

Yle uutisten mukaan ( päivätty 11.1.2015 klo 15:20) Stubb oli todennut että ”Se (marssi) merkitsee paljon. Se on mielenilmaus sananvapauden puolesta, lehdistövapauden puolesta terrorismia vastaan.”

Olen Stubbin kanssa samaa mieltä. Sananvapautta pitää puolustaa.

Marssista uutisoitiin laajasti ja muistan nähneeni TV -kuvaa jossa valtioiden päämiehet marssivat rivissä rinta rinnan ja pitivät toisiaan kädestä. Teko symbolisoi keskinäistä liittoutumista sananvapauden puolesta jyrkkää totalitarismia vastaan.

Tuosta marssista on kulunut puolisentoista vuotta. Nyt on julkisuudessa vilahdellut erittäin arvovaltaisten ja kokeneiden poliitikkojen kommentteja ”puheet Suomen euroerosta ovat vastuuttomia”. Heidän mielestään Suomessa ei saisi edes keskustella Suomen mahdollisesta euroerosta.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Suomen euromyönteiset henkilöt puolustavat sananvapautta silloin kun se on heidän etujensa mukaista mutta kieltävät joistakin asioista puhumisen kun puhe ei enää myötäilekkään heidän etujaan. Jos Suomi eroaisi EU:sta, menettäisi moni hyväpalkkainen virkamies virkansa.

Minun mielestäni sananvapauteen kuuluu kaikenlainen asiallinen ja rakentava puhe.

Kirjoitin aiheesta alla olevan kolumnin maakuntalehti Ilkkaan.

Mistä saa puhua?

Brexit -äänestys on puhuttanut EU -kansalaisia. Kommentit ovat jakaantuneet perinteisesti puolesta ja vastaan. Erityisesti Englannin EU -eron puolesta äänestäneitä on arvosteltu jyrkin sanoin. Julkisuudessa käydystä keskustelusta saa helposti vaikutelman, että eroa kannattaneet äänestivät ”väärin”, koska heitä johdettiin harhaan valheellisilla väitteillä ja katteettomilla lupauksilla. Vain EU -eroa vastaan äänestäneet tiesivät mistä äänestivät ja äänestivät sen vuoksi ”oikein”.

Pidän erittäin outona, jos demokratian nimiin vannovassa maailmassa joku muu kun äänestäjä itse kykenee sanomaan, äänestikö Hän oikein vai väärin. Minun ymmärrykseni mukaan jokaisella on oikeus ja jopa velvollisuus päättää siitä, mitä taikka ketä äänestää. Jokainen tekee valintansa itse ja itsenäisesti, ilman ulkopuolista painostusta taikka harkintakykyynsä kohdistuvaa arvostelua.

Englannin eron myötä ryöpsähti keskustelu myös Suomen EU -jäsenyydestä. Keskustelun sävy noudattelee Englannin eroamisesta tuttua kaavaa – puolesta ja vastaan. Mielestäni keskustelu on ainakin toistaiseksi ollut asiallista, vailla vastakkaisen mielipiteen omaavan syyllistämistä taikka leimaamista. Toki kotimaiseen keskusteluunkin on eksynyt muutama muut tuomitseva. Nämä itsensä ylentäneet sanovat että on vastuutonta edes keskustella Suomen EU -erosta. Minun mielestäni on vastuutonta ja demokratian periaatteiden vastaista edes yrittää kieltää kansaa keskustelemasta jostakin aiheesta. Kansalaisilla on oikeus puhua juuri niistä asioista, jotka koetaan puhumisen arvoisiksi. Puhumista ja vapaata keskustelua ei voida kieltää edes EU Suomessa.

Suomen EU -jäsenyyden ohella on virinnyt vilkas keskustelu maamme mahdollisesta Nato -jäsenyydestä. Sattumaa taikka ei, mutta jotenkin minusta tuntuu, että samat henkilöt jotka yrittävät kieltää kansalaiskeskustelun Suomen EU-erosta, toivovat keskustelua Suomen Nato -jäsenyydestä. Jostakin aiheesta keskusteleminen koetaan tärkeäksi ja jopa suotavaksi ja jostakin muusta aiheesta vastuuttomaksi.

Lisämausteen Nato -keskusteluun tuo vääntö siitä, pitäisikö mahdollisesta sotilasliittoon liittymisestä järjestää kansanäänestys. Jälleen kerran vaihtoehtoja on tasan kaksi. Perin erikoista on että myös tätä keskustelua yritetään rajoittaa. Joidenkin mielestä Suomen mahdollinen Nato -jäsenyys on kansalaisille niin suuri asia että heidän mielipidettään on kysyttävä ennen päätöksen tekoa. Jotkut toiset taas ajattelevat että kansalaisilla ei ole riittävää tietoa siitä mitä mahdollinen jäsenyys toisi tullessaan, joten heidän mielipidettään ei tarvitse edes kysyä.

Hallituspuolueen kansanedustajana olen sitoutunut noudattamaan hallitusohjelmaa ja olen lojaali hallituksen esityksille. Pääministeri Sipilä on julkisesti ilmoittanut, että hallitus ei tule esittämään Suomen eroa EU:sta. Hallitusohjelmaan ei ole kuitenkaan kirjattu aiheita, joista maassa saa, taikka ei saa keskustella, joten kaikenlainen asiallinen ja rakentava keskustelu jatkukoon.

Reijo Hongisto
Kansanedustaja (PS)

 
Kuuntelin su päivällä autolla ajaessa radiosta jotain keskusteluohjelmaa, jossa pohdittiin asuntotilannetta Suomessa. Joku naishenkilö siinä kertoi että yleinen suuntaus muuttoliikkeellä on pääkaupunkisudulle ja sen saman myötä myös siirtolaiset turvapaikanhakijat haluavat pääkaupunkiseudulle. Vetovoimatekijöinä ovat yhteisöllisyys (lue: muut heimolaiset) sekä paremmin järjestetyt palvelut (lue: veronmaksajien rahat ja rahoittamat palvelut).
Asuntojen puuttumisesta kaikki keskustelijat olivat huolissaan ja ongelman ratkaisuksi pohdittiin erilaisia malleja.

Naishenkilö mainitsi että on se asuntojen omistusmalli sitten mikä tahansa niin voitaisiin perustaa valtion vuokravälitys joka hakee yksityisiltä markkinoilta siirtolaisillekin sopivia asuntoja.
Sanoi jotenkin näin: "Siirtolaiset tarvitsevat varmasti apua vuokrasuhteen alkuvaiheessa ja ehkä vuokrasuhdetta pitää tukea jollain tavalla myös myöhemmässä vaiheessa."

Siis mitä tuo tarkoittaa ?
No tämäkin pitää osata lukea niin että ajatellussa mallissa valtio etsii asunnot siirtolaisille ja käytännössä maksaa niiden kulut koko siltä ajalta mitä siinä siirtolainen asuu.
Ei vittu. Tämän takiako minä ja sinä maksamme veroja tähän maahan? Että ensin meidän rahoilla rakennetaan instanssi pyörittämään asuntoja ja palkataan siihen porukka ja lisäksi meidän rahoista vielä maksetaan niiden ulkomaalaisten asuminen.


.
 
Viimeksi muokattu:
Ei vittu. Tämän takiako minä ja sinä maksamme veroja tähän maahan? Että ensin meidän rahoilla rakennetaan instanssi pyörittämään asuntoja ja palkataan siihen porukka ja lisäksi meidän rahoista vielä maksetaan niiden ulkomaalaisten asuminen.

Kyllä.
 
Siis mitä tuo tarkoittaa ?
No tämäkin pitää osata lukea niin että ajatellussa mallissa valtio etsii asunnot siirtolaisille ja käytännössä maksaa niiden kulut koko siltä ajalta mitä siinä siirtolainen asuu.
Ei vittu. Tämän takiako minä ja sinä maksamme veroja tähän maahan? Että ensin meidän rahoilla rakennetaan instanssi pyörittämään asuntoja ja palkataan siihen porukka ja lisäksi meidän rahoista vielä maksetaan niiden ulkomaalaisten asuminen.

Metsola sanoo sen suoraan kuka voittaa mutta jättää sanomatta kuka maksaa.

http://www.taloussanomat.fi/asumine...ne-kiinnostaa-asuntosijoittajaa/201512523/310

Vuokraturvan Metsola: Pakolaistilanne kiinnostaa asuntosijoittajaa

http://www.rakennuslehti.fi/2015/09/timo-metsola-pakolaiset-ovat-loistobisnes-asuntosijoittajalle/

Timo Metsola: pakolaiset ovat loistobisnes asuntosijoittajalle
TALOUS 28.09.2015 - 08:56 3


Alati kasvava pakolaisten tulva Suomeen muuttaa pahoja muuttotappiopaikkakuntia asuntosijoittajan kannalta kiinnostaviksi muuttovoittoalueiksi, kirjoittaa Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola. Kymppitonnin maksavalla kaksiolla voi nyt tienata satumaisia tuottoja.
 
Ei vittu. Tämän takiako minä ja sinä maksamme veroja tähän maahan? Että ensin meidän rahoilla rakennetaan instanssi pyörittämään asuntoja ja palkataan siihen porukka ja lisäksi meidän rahoista vielä maksetaan niiden ulkomaalaisten asuminen.
Mielestäni kukaan ei ole ainakaan julkisuudessa laskenut pakolaisaallon kuluihin mukaan asumiskulujen kasvua. Asumistuki ja toimeentulotuki ovat varsin yleisiä tulonsiirtoja. Pääkaupunkiseudulle tunkevat pakolaiset nostavat vuokratasoa väistämättä ja samalla nousevat nuo menot. Tietenkin myös niiden ihmisten asumiskulut jotka eivät tukia saa.

Terveydenhuolto ja muut palvelut...? Miljardi on budjetoitu mutta kuluneen vuoden lisäbudjeteista päätellen se ei tule riittämään kuin alkuun. Mm edellä mainitut kulut päälle.

Unelma tilattu ja toimitettu.
 
Timo Metsola: pakolaiset ovat loistobisnes asuntosijoittajalle
TALOUS 28.09.2015 - 08:56 3
Alati kasvava pakolaisten tulva Suomeen muuttaa pahoja muuttotappiopaikkakuntia asuntosijoittajan kannalta kiinnostaviksi muuttovoittoalueiksi, kirjoittaa Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola. Kymppitonnin maksavalla kaksiolla voi nyt tienata satumaisia tuottoja.

Eipä ihmekään jos Ruotsin "rannikkovartioston" Gold-sponsorina on SKANSKA
http://en.gulabatarna.se/

Unelma jonka tilasivat ne jotka eivät sitä tule maksamaan. Vasemmistolaiset "opiskelijat", osa muusikoista, kaikenlaiset taiteilijat, suuri osa toimittajista, poliitikot ja ne joiden bisneksiä tämä hyödyttää

Unelman maksaa keskiluokka.
 
Mielestäni kukaan ei ole ainakaan julkisuudessa laskenut pakolaisaallon kuluihin mukaan asumiskulujen kasvua. Asumistuki ja toimeentulotuki ovat varsin yleisiä tulonsiirtoja. Pääkaupunkiseudulle tunkevat pakolaiset nostavat vuokratasoa väistämättä ja samalla nousevat nuo menot. Tietenkin myös niiden ihmisten asumiskulut jotka eivät tukia saa.

Terveydenhuolto ja muut palvelut...? Miljardi on budjetoitu mutta kuluneen vuoden lisäbudjeteista päätellen se ei tule riittämään kuin alkuun. Mm edellä mainitut kulut päälle.

Unelma tilattu ja toimitettu.

"Mutta kyllähän moni suomalainenkin elää sosiaalituilla"

Legendaarisella logiikalla kannattaisi sijoittaa köyhiä ja nälkäänäkeviä lapsia perheeseen jossa on ennestään köyhiä ja nälkäänäkeviä lapsia. Jos valittavat jotain että rahat ei riitä, niin vasta-argumentiksi: "Onhan teillä ennestäänkin lapsia joita yritätte ruokkia". Sitten vetäytyminen takavasempaan ja lähimpään trendikuppilaan.
 
Irakilainen Sabah Anzi odotti onnensa kääntymistä neljä vuotta: Tämä päätös tuhosi minut
(Anzi harrasti ihmiskauppaa, uutinen yleltä)


Sabah Anzi odottaa paluumatkaa Punavuoren vastaanottokeskuksessa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Yli 17 000 turvapaikanhakijaa odottaa yhä tietoa kohtalostaan Suomessa. Sen jälkeen kun turvapaikkapolitiikkaa kiristettiin toukokuussa, esimerkiksi irakilaisista kolme neljästä on saanut kielteisen päätöksen. Sabah Anzille, 40, pettymys kielteisestä päätöksestä oli niin suuri, ettei hän kyennyt edes kertomaan siitä perheelleen.



Miten tarjota toivoa toivottomille? Psykiatrinen hoitaja Elisabet Rosendal kertoo, että kielteinen päätös ajaa monet itsetuhoisiin ajatuksiin.



Siististi pukeutunut mies saapuu vastaanottokeskuksen aulaan mukanaan lentolaukullinen tavaroita. Hän tervehtii ystävällisesti.

– Hei, olen Sabah. Sabah on etunimi, Anzi sukunimi.

Anzi kertoo vievänsä ensin tavarat huoneeseensa. Hän on vasta muuttanut tuttaviensa luota takaisin vastaanottokeskukseen.

Hetken kuluttua Anzi kipuaa hieman vaivalloisesti portaat ylös vastaanottokeskuksen luokkahuoneeseen kanssamme. Olemme sopineet tekevämme haastattelun täällä. Hän laskee aurinkolasit pöydälle ja alkaa kertoa. Kerrottavaa on paljon.



He pitivät minua vasikkana ja uskoivat, että teen yhteistyötä amerikkalaisten kanssa.

– Sabah Anzi



Anzi kohottaa oikeaa käsivarttaan. Se on vääntynyt kyynärtaipeen kohdalta luonnottomalle mutkalle. Näin kävi, kun vihamiehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa, mursivat käsivarren ja uhkasivat tappaa.

Anzin ongelmat Bagdadissa alkoivat jo vuonna 2005. Hän piti pientä kioskia, jonka eteen amerikkalaissotilaat tapasivat pystyttää tarkastuspisteen. Koska Anzi puhui englantia, sotilaat ryhtyivät juttusille ja alkoivat pyytää tupakkaa, suklaata…

Kun merkittävästä, isosta suvusta Bagdadissa – nimeä Anzi ei halua mainita – vietiin kahdeksan miestä epäiltyinä muun muassa kytköksistä Al Qaidaan, uhittelevat sukulaiset saapuivat Anzin ovelle.

– He pitivät minua vasikkana ja uskoivat, että teen yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. He sanoivat, että koska meidän poikamme vietiin, me viemme nyt sinun poikasi.

Anzi ei jäänyt odottamaan, vaan pakeni perheineen Syyriaan. Mukaan lähtivät isä ja äiti, veljet, vaimo sekä kaksi pientä tytärtä.

Syyriassa vierähti seitsemän vuotta. Anzi teki töitä internet-kahvilassa, oppi tietokoneista ja niiden korjaamisesta. Vuonna 2012 Syyriassa oli kuitenkin jo niin levotonta, että perhe katsoi parhaaksi palata Bagdadiin.

– Ajattelin, että seitsemän vuoden jälkeen voisin jo mennä takaisin. Ehdin kuitenkin nukkua vain yhden yön vanhempieni vanhassa kotitalossani, ennen kuin kimppuuni hyökättiin jälleen.

Anzi, jolla on polion heikentämät lihakset ja yksi jalka lyhyempi toista, pakeni jälleen. Hän oli jo muualla, kun asemiehet seuraavana yönä saapuivat kotiin, tulittivat ikkunoita, ovia ja seiniä.


Hän sanoi, että aikoi kyyditä muutamia ystäviä Suomeen. Haluaisinko lähteä mukaan?

– Sabah Anzi


Tällä kertaa Anzi pakeni yksin. Mies muistelee, että matka Lähi-idästä Ruotsiin maksoi 10 000–12 000 dollaria. Ei hänellä ollut varaa tuoda perhettä mukanaan.

– Ajattelin, että kuuden, kahdeksan kuukauden kuluessa saisin vaadittavat paperit ja he pääsisivät luokseni.

Anzi jätti turvapaikkahakemuksen Ruotsiin. Sen jälkeen elämä täyttyi odottamisesta. Hän sai kielteisen päätöksen, valitti päätöksestä ja odotti jälleen.

Vuoden 2014 lopussa turvapaikkavalituksen käsittely oli enää neljän päivän päässä. Tuolloin ystävä ehdotti, että he lähtisivät käymään Suomessa.

– Tai oikeastaan hän on kuin serkku. Hänen veljensä meni naimisiin minun tätini kanssa ja me olemme tunteneet toisemme lapsuudesta saakka.

– Hän sanoi, että aikoi kyyditä muutamia ystäviä Suomeen. Haluaisinko lähteä mukaan? Olin todella stressaantunut, odotin valitukseni käsittelyä ja olin kaukana perheestäni. Reissu saisi meidät paremmalle tuulelle. Viipyisimme vain kuusi tuntia ja tulisimme takaisin, Anzi muistelee ystävänsä sanoja.

Anzi oli oppinut Schengen-alueesta ja vapaasta liikkuvuudesta. Hän arveli, ettei reissussa ollut mitään ongelmaa ja hyppäsi kyytiin.

Suomessa heidät pidätettiin. Anzi ja sukulaismies saivat syytteen valtionrajarikoksesta ja törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Oikeudessa muut kyydissä olleet todistivat, etteivät he tunteneet Anzia entuudestaan, eikä Anzi ollut pyytänyt heiltä rahaa.

Anzin toimittamasta käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että hän on ylittänyt Suomen rajan pelkkä turvapaikanhakija-kortti taskussaan, vaikka on Irakin kansalainen. Anzi on vedonnut oikeudessa erehdykseen ja tietämättömyyteensä molemmissa asioissa, mutta oikeus ei ole pitänyt kertomusta uskottavana.

– Jos olisin ihmissalakuljettaja, niin kai minulla olisi ollut rahaa? Pidätyshetkellä minulla ei ollut penniäkään taskussa. Jos olisin salakuljettaja, niin kai olisin tuonut perheeni Ruotsiin?, hän puolustautuu.

Anzi tuomittiin vuoden ja 5 kuukauden vankeuteen. Lakimies neuvoi, ettei valittaminen kannattanut. Ensikertalaisena hän istuisi vain puolet kakusta ja siitäkin kuukausia oli jo kulunut tuomiota odotellessa. Valittaminen tietäisi vain pidempää odotusta, kurjemmissa oloissa.




Lasten piirustuksia vastaanottokeskuksen luokkahuoneessa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle


Elokuussa 2015 Anzi oli kärsinyt tuomionsa. Hänet siirrettiin Metsälään säilöönottoyksikköön ja aiottiin palauttaa Ruotsiin.

Dublin-sopimuksen nojalla turvapaikanhakija yleensä palautetaan siihen maahan, jossa turvapaikkaprosessi on laitettu vireille. Sekä takaisinottopyynnölle että takaisinottovelvollisuudelle on kuitenkin määräajat.

Anzin tapauksessa palauttaminen ei syystä tai toisesta onnistunut. Hän jätti turvapaikkahakemuksen Suomeen.

Anzi sitä paitsi tiesi, että Suomesta irakilainen saattaisi saada oleskeluluvan helpommin kuin Ruotsista, jossa linjaa oli kiristetty.

– Olin ollut niin epäonninen ja kärsinyt vääryyttä kahdeksan kuukautta. Ajattelin, että ehkä nyt minua onnistaisi, saisin paperit ja voisin tuoda perheen luokseni.

Turvapaikkapuhutteluunsa asti Anzi asui Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa. Odotellessaan hän yritti etsiä töitä, mutta eihän se ollut helppoa – vankilatuomion kärsineelle turvapaikanhakijalle.

Hän teki erinäisiä vapaaehtoistöitä, sujuvan englantinsa ansiosta toimi esimerkiksi tulkkina vastaanottokeskuksissa. Anzi ehti myös tutustua suomalaisiin. Turvapaikkapuhuttelun jälkeen hän muuttikin yksityiseen majoitukseen ystäviensä luo.

Puhuttelu järjestyi joulukuussa 2015. Hänet kutsuttiin paikalle kahdesti, 7. ja 21. joulukuuta. Anzi laskeskelee, että kului vielä kuusi kuukautta ja kaksi viikkoa, ennen kuin hän sai päätöksen.

Ne olivat kamalat kuusi päivää. Koko elämäsi riippuu tästä päätöksestä.

– Sabah Anzi



Päätös kerrottiin Anzille Pasilan poliisiasemalla 29. kesäkuuta. Hän oli saanut kutsun tapaamiseen kuusi päivää aiemmin.

– Ne olivat kamalat kuusi päivää. Koko elämäsi riippuu tästä päätöksestä.

Virkamies kertoi lyhyesti, ettei maahanmuuttovirasto nähnyt perusteita turvapaikan myöntämiselle. Viranomaiset eivät uskoneet, että hänen henkensä olisi todella uhattuna Irakissa.

Anzi puistelee epäuskoisena päätään. Viivytettiinkö hänen päätöstään tarkoituksella kesäkuuhun saakka?

Tuokokuussa maahanmuuttovirasto linjasi, että esimerkiksi Irakiin voidaan palauttaa ihmisiä kaikille alueille ilman, että aseelliset selkkaukset aiheuttaisivat heille suoraa hengenvaaraa.

Anzi uskoo, että vanhoilla kriteereillä hän olisi saanut oleskeluluvan, uusilla enää ei. Miksi hänen piti odottaa niin kauan, kun joidenkin turvapaikkahakemukset käsiteltiin parissa kuukaudessa? Miksi jotkut hänen tuttavistaan joutuvat odottamaan vieläkin kauemmin?

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan on kuitenkin "aivan absurdi ajatus", että virasto ensin tutkisi, mikä päätös on tulossa, ja sitten jättäisi päätöksen tekemättä.

– Meillä on niskassa todella kovat tavoitteet, Repo sanoo sisäministeriön asettamiiin tulostavoitteisiin viitaten.

Maahanmuuttoviraston mukaan päätöksiä on syntynyt kesäkuussa aiempaa enemmän muun muassa siksi, että työhön on palkattu lisätyövoimaa. Lisäksi kielteisten päätösten suureen määrään on vaikuttanut viraston sisäinen töiden organisointi: alkukesästä on ratkaistu paljon niin sanottuja "selkeitä kielteisiä tapauksia" ja tapauksia, jossa ei ole ollut tarvetta lisäselvityksille.



18_7%20Sabah%20Anzi%2012WEB_ANZI,xcode%20mix,73_frame_2080.jpg

Video

Sabah Anzi on huomannut, että lähes kukaan irakilainen ei enää saa oleskelulupaa Suomeen.



Anzi kertoo, että hän rakastaa suomalaisia ihmisiä, jopa suomalaisen poliisin toimintaa hän ymmärtää. Mutta maahanmuuttoviranomaisia hän ei ymmärrä yhtään.

Hän haluaisi passittaa Bagdadiin ne suomalaiset päätöksentekijät, jotka ajattelevat, että Irakiin on turvallista käännyttää takaisin ihmisiä. Vai onko normaalia, että ostosreissu päättyy autopommi-iskuun ja satoja ihmisiä kuolee?

Anzin oma perhe on elänyt neljän seinän sisällä viimeiset neljä vuotta. He pelkäävät paitsi pommeja, myös vihamiehiä, jotka saattaisivat tulla kostamaan.

Anzin myöhemmin toimittamasta päätösasiakirjasta käy ilmi, että moni asia hänen tapauksessaan on ollut miehen oman kertomuksensa varassa. Kertomusta tukevia dokumentteja ei juuri ole ollut. Anzille on tehty kielianalyysi, ja virasto on ottanut todesta esimerkiksi miehen kertomuksen alkuperästään.

Maahanmuuttovirasto "hyväksyy tosiseikkana" myös sen, että Anzi on ollut uhattuna maassaan vuonna 2005. Osin kertomus on kuitenkin epäjohdonmukainen, eivätkä viranomaiset usko, että yli kymmenen vuoden takaisten tapahtumien vuoksi hän olisi edelleen vaarassa kotimaassaan.



Voin valittaa jo odottaa jälleen vuoden. Entä sitten? Ei minulla ole enempää todisteita.

– Sabah Anzi



Anzi on kertonut tarinaansa rauhallisesti, katsonut silmiin, hymyillytkin välillä. Jokin pitää häntä vielä koossa, antaa toivoa?

– Ei. Ei mikään. Tilanteeni on niin vaikea. Luulen että olen vielä shokissa päätöksestä, koska joskus vain istun kotona ja… en tiedä.

Mutta voit valittaa päätöksestä?

– Voin valittaa jo odottaa jälleen vuoden. Entä sitten? Ei minulla ole enempää todisteita.

Mitä aiot tehdä?

– Aion palata takaisin Irakiin, mutta en jää sinne. Yritän viedä perheeni Turkkiin tai Libanoniin tai Jordaniaan, koska Syyriassa… tiedäthän, siellä tilanne on vielä pahempi kuin Irakissa.

Se, että on syyllistynyt rikokseen, ei ole peruste turvapaikan eväämiselle. Anzin rikostuomio johti kuitenkin siihen, että hänet määrättiin maahantulokieltoon. Hän ei toistaiseksi ole tervetullut yhteenkään Schengen-maahan.

Päätösasiakirjan alle on kirjoitettu käsin: "Suostun käännyttämisen täytäntöönpanoon ennen sen lainvoimaisuutta. En aio valittaa tästä päätösestä." Anzi on allekirjoittanut paperin.

Odottaminen ei sittenkään ole ohi, vaan nyt hän odottaa tietoa avustetusta paluulennosta Irakiin. Hän on myös kertonut perheelleen, että palaa takaisin, on vakuutellut, että valmistelee jo seuraavaa siirtoa.

Paluun varsinaisesta syystä, kielteisestä päätöksestä, hän ei kuitenkaan kyennyt kertomaan.

Anzi on ollut erossa perheestään neljä vuotta, seurannut tyttäriensä kasvua teini-ikäisiksi Whatsappin ja Skypen välityksellä. Vaimon veljet ovat elättäneet perhettä, kun hän ei ole siihen kyennyt.

Neljä vuotta hän on unelmoinut rakentavansa perheelleen paremman elämän Pohjoismaissa. Nyt hän palaa kotiin taskut tyhjinä, kielteisen turvapaikkapäätöksen kanssa.

– Ei, en vain kyennyt sanomaan sitä heille.
 
Irakilainen Sabah Anzi odotti onnensa kääntymistä neljä vuotta: Tämä päätös tuhosi minut
(Anzi harrasti ihmiskauppaa, uutinen yleltä)


Sabah Anzi odottaa paluumatkaa Punavuoren vastaanottokeskuksessa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Yli 17 000 turvapaikanhakijaa odottaa yhä tietoa kohtalostaan Suomessa. Sen jälkeen kun turvapaikkapolitiikkaa kiristettiin toukokuussa, esimerkiksi irakilaisista kolme neljästä on saanut kielteisen päätöksen. Sabah Anzille, 40, pettymys kielteisestä päätöksestä oli niin suuri, ettei hän kyennyt edes kertomaan siitä perheelleen.



Miten tarjota toivoa toivottomille? Psykiatrinen hoitaja Elisabet Rosendal kertoo, että kielteinen päätös ajaa monet itsetuhoisiin ajatuksiin.



Siististi pukeutunut mies saapuu vastaanottokeskuksen aulaan mukanaan lentolaukullinen tavaroita. Hän tervehtii ystävällisesti.

– Hei, olen Sabah. Sabah on etunimi, Anzi sukunimi.

Anzi kertoo vievänsä ensin tavarat huoneeseensa. Hän on vasta muuttanut tuttaviensa luota takaisin vastaanottokeskukseen.

Hetken kuluttua Anzi kipuaa hieman vaivalloisesti portaat ylös vastaanottokeskuksen luokkahuoneeseen kanssamme. Olemme sopineet tekevämme haastattelun täällä. Hän laskee aurinkolasit pöydälle ja alkaa kertoa. Kerrottavaa on paljon.



He pitivät minua vasikkana ja uskoivat, että teen yhteistyötä amerikkalaisten kanssa.

– Sabah Anzi



Anzi kohottaa oikeaa käsivarttaan. Se on vääntynyt kyynärtaipeen kohdalta luonnottomalle mutkalle. Näin kävi, kun vihamiehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa, mursivat käsivarren ja uhkasivat tappaa.

Anzin ongelmat Bagdadissa alkoivat jo vuonna 2005. Hän piti pientä kioskia, jonka eteen amerikkalaissotilaat tapasivat pystyttää tarkastuspisteen. Koska Anzi puhui englantia, sotilaat ryhtyivät juttusille ja alkoivat pyytää tupakkaa, suklaata…

Kun merkittävästä, isosta suvusta Bagdadissa – nimeä Anzi ei halua mainita – vietiin kahdeksan miestä epäiltyinä muun muassa kytköksistä Al Qaidaan, uhittelevat sukulaiset saapuivat Anzin ovelle.

– He pitivät minua vasikkana ja uskoivat, että teen yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. He sanoivat, että koska meidän poikamme vietiin, me viemme nyt sinun poikasi.

Anzi ei jäänyt odottamaan, vaan pakeni perheineen Syyriaan. Mukaan lähtivät isä ja äiti, veljet, vaimo sekä kaksi pientä tytärtä.

Syyriassa vierähti seitsemän vuotta. Anzi teki töitä internet-kahvilassa, oppi tietokoneista ja niiden korjaamisesta. Vuonna 2012 Syyriassa oli kuitenkin jo niin levotonta, että perhe katsoi parhaaksi palata Bagdadiin.

– Ajattelin, että seitsemän vuoden jälkeen voisin jo mennä takaisin. Ehdin kuitenkin nukkua vain yhden yön vanhempieni vanhassa kotitalossani, ennen kuin kimppuuni hyökättiin jälleen.

Anzi, jolla on polion heikentämät lihakset ja yksi jalka lyhyempi toista, pakeni jälleen. Hän oli jo muualla, kun asemiehet seuraavana yönä saapuivat kotiin, tulittivat ikkunoita, ovia ja seiniä.


Hän sanoi, että aikoi kyyditä muutamia ystäviä Suomeen. Haluaisinko lähteä mukaan?

– Sabah Anzi


Tällä kertaa Anzi pakeni yksin. Mies muistelee, että matka Lähi-idästä Ruotsiin maksoi 10 000–12 000 dollaria. Ei hänellä ollut varaa tuoda perhettä mukanaan.

– Ajattelin, että kuuden, kahdeksan kuukauden kuluessa saisin vaadittavat paperit ja he pääsisivät luokseni.

Anzi jätti turvapaikkahakemuksen Ruotsiin. Sen jälkeen elämä täyttyi odottamisesta. Hän sai kielteisen päätöksen, valitti päätöksestä ja odotti jälleen.

Vuoden 2014 lopussa turvapaikkavalituksen käsittely oli enää neljän päivän päässä. Tuolloin ystävä ehdotti, että he lähtisivät käymään Suomessa.

– Tai oikeastaan hän on kuin serkku. Hänen veljensä meni naimisiin minun tätini kanssa ja me olemme tunteneet toisemme lapsuudesta saakka.

– Hän sanoi, että aikoi kyyditä muutamia ystäviä Suomeen. Haluaisinko lähteä mukaan? Olin todella stressaantunut, odotin valitukseni käsittelyä ja olin kaukana perheestäni. Reissu saisi meidät paremmalle tuulelle. Viipyisimme vain kuusi tuntia ja tulisimme takaisin, Anzi muistelee ystävänsä sanoja.

Anzi oli oppinut Schengen-alueesta ja vapaasta liikkuvuudesta. Hän arveli, ettei reissussa ollut mitään ongelmaa ja hyppäsi kyytiin.

Suomessa heidät pidätettiin. Anzi ja sukulaismies saivat syytteen valtionrajarikoksesta ja törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Oikeudessa muut kyydissä olleet todistivat, etteivät he tunteneet Anzia entuudestaan, eikä Anzi ollut pyytänyt heiltä rahaa.

Anzin toimittamasta käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että hän on ylittänyt Suomen rajan pelkkä turvapaikanhakija-kortti taskussaan, vaikka on Irakin kansalainen. Anzi on vedonnut oikeudessa erehdykseen ja tietämättömyyteensä molemmissa asioissa, mutta oikeus ei ole pitänyt kertomusta uskottavana.

– Jos olisin ihmissalakuljettaja, niin kai minulla olisi ollut rahaa? Pidätyshetkellä minulla ei ollut penniäkään taskussa. Jos olisin salakuljettaja, niin kai olisin tuonut perheeni Ruotsiin?, hän puolustautuu.

Anzi tuomittiin vuoden ja 5 kuukauden vankeuteen. Lakimies neuvoi, ettei valittaminen kannattanut. Ensikertalaisena hän istuisi vain puolet kakusta ja siitäkin kuukausia oli jo kulunut tuomiota odotellessa. Valittaminen tietäisi vain pidempää odotusta, kurjemmissa oloissa.




Lasten piirustuksia vastaanottokeskuksen luokkahuoneessa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle


Elokuussa 2015 Anzi oli kärsinyt tuomionsa. Hänet siirrettiin Metsälään säilöönottoyksikköön ja aiottiin palauttaa Ruotsiin.

Dublin-sopimuksen nojalla turvapaikanhakija yleensä palautetaan siihen maahan, jossa turvapaikkaprosessi on laitettu vireille. Sekä takaisinottopyynnölle että takaisinottovelvollisuudelle on kuitenkin määräajat.

Anzin tapauksessa palauttaminen ei syystä tai toisesta onnistunut. Hän jätti turvapaikkahakemuksen Suomeen.

Anzi sitä paitsi tiesi, että Suomesta irakilainen saattaisi saada oleskeluluvan helpommin kuin Ruotsista, jossa linjaa oli kiristetty.

– Olin ollut niin epäonninen ja kärsinyt vääryyttä kahdeksan kuukautta. Ajattelin, että ehkä nyt minua onnistaisi, saisin paperit ja voisin tuoda perheen luokseni.

Turvapaikkapuhutteluunsa asti Anzi asui Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa. Odotellessaan hän yritti etsiä töitä, mutta eihän se ollut helppoa – vankilatuomion kärsineelle turvapaikanhakijalle.

Hän teki erinäisiä vapaaehtoistöitä, sujuvan englantinsa ansiosta toimi esimerkiksi tulkkina vastaanottokeskuksissa. Anzi ehti myös tutustua suomalaisiin. Turvapaikkapuhuttelun jälkeen hän muuttikin yksityiseen majoitukseen ystäviensä luo.

Puhuttelu järjestyi joulukuussa 2015. Hänet kutsuttiin paikalle kahdesti, 7. ja 21. joulukuuta. Anzi laskeskelee, että kului vielä kuusi kuukautta ja kaksi viikkoa, ennen kuin hän sai päätöksen.

Ne olivat kamalat kuusi päivää. Koko elämäsi riippuu tästä päätöksestä.

– Sabah Anzi



Päätös kerrottiin Anzille Pasilan poliisiasemalla 29. kesäkuuta. Hän oli saanut kutsun tapaamiseen kuusi päivää aiemmin.

– Ne olivat kamalat kuusi päivää. Koko elämäsi riippuu tästä päätöksestä.

Virkamies kertoi lyhyesti, ettei maahanmuuttovirasto nähnyt perusteita turvapaikan myöntämiselle. Viranomaiset eivät uskoneet, että hänen henkensä olisi todella uhattuna Irakissa.

Anzi puistelee epäuskoisena päätään. Viivytettiinkö hänen päätöstään tarkoituksella kesäkuuhun saakka?

Tuokokuussa maahanmuuttovirasto linjasi, että esimerkiksi Irakiin voidaan palauttaa ihmisiä kaikille alueille ilman, että aseelliset selkkaukset aiheuttaisivat heille suoraa hengenvaaraa.

Anzi uskoo, että vanhoilla kriteereillä hän olisi saanut oleskeluluvan, uusilla enää ei. Miksi hänen piti odottaa niin kauan, kun joidenkin turvapaikkahakemukset käsiteltiin parissa kuukaudessa? Miksi jotkut hänen tuttavistaan joutuvat odottamaan vieläkin kauemmin?

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan on kuitenkin "aivan absurdi ajatus", että virasto ensin tutkisi, mikä päätös on tulossa, ja sitten jättäisi päätöksen tekemättä.

– Meillä on niskassa todella kovat tavoitteet, Repo sanoo sisäministeriön asettamiiin tulostavoitteisiin viitaten.

Maahanmuuttoviraston mukaan päätöksiä on syntynyt kesäkuussa aiempaa enemmän muun muassa siksi, että työhön on palkattu lisätyövoimaa. Lisäksi kielteisten päätösten suureen määrään on vaikuttanut viraston sisäinen töiden organisointi: alkukesästä on ratkaistu paljon niin sanottuja "selkeitä kielteisiä tapauksia" ja tapauksia, jossa ei ole ollut tarvetta lisäselvityksille.



18_7%20Sabah%20Anzi%2012WEB_ANZI,xcode%20mix,73_frame_2080.jpg

Video

Sabah Anzi on huomannut, että lähes kukaan irakilainen ei enää saa oleskelulupaa Suomeen.



Anzi kertoo, että hän rakastaa suomalaisia ihmisiä, jopa suomalaisen poliisin toimintaa hän ymmärtää. Mutta maahanmuuttoviranomaisia hän ei ymmärrä yhtään.

Hän haluaisi passittaa Bagdadiin ne suomalaiset päätöksentekijät, jotka ajattelevat, että Irakiin on turvallista käännyttää takaisin ihmisiä. Vai onko normaalia, että ostosreissu päättyy autopommi-iskuun ja satoja ihmisiä kuolee?

Anzin oma perhe on elänyt neljän seinän sisällä viimeiset neljä vuotta. He pelkäävät paitsi pommeja, myös vihamiehiä, jotka saattaisivat tulla kostamaan.

Anzin myöhemmin toimittamasta päätösasiakirjasta käy ilmi, että moni asia hänen tapauksessaan on ollut miehen oman kertomuksensa varassa. Kertomusta tukevia dokumentteja ei juuri ole ollut. Anzille on tehty kielianalyysi, ja virasto on ottanut todesta esimerkiksi miehen kertomuksen alkuperästään.

Maahanmuuttovirasto "hyväksyy tosiseikkana" myös sen, että Anzi on ollut uhattuna maassaan vuonna 2005. Osin kertomus on kuitenkin epäjohdonmukainen, eivätkä viranomaiset usko, että yli kymmenen vuoden takaisten tapahtumien vuoksi hän olisi edelleen vaarassa kotimaassaan.



Voin valittaa jo odottaa jälleen vuoden. Entä sitten? Ei minulla ole enempää todisteita.

– Sabah Anzi



Anzi on kertonut tarinaansa rauhallisesti, katsonut silmiin, hymyillytkin välillä. Jokin pitää häntä vielä koossa, antaa toivoa?

– Ei. Ei mikään. Tilanteeni on niin vaikea. Luulen että olen vielä shokissa päätöksestä, koska joskus vain istun kotona ja… en tiedä.

Mutta voit valittaa päätöksestä?

– Voin valittaa jo odottaa jälleen vuoden. Entä sitten? Ei minulla ole enempää todisteita.

Mitä aiot tehdä?

– Aion palata takaisin Irakiin, mutta en jää sinne. Yritän viedä perheeni Turkkiin tai Libanoniin tai Jordaniaan, koska Syyriassa… tiedäthän, siellä tilanne on vielä pahempi kuin Irakissa.

Se, että on syyllistynyt rikokseen, ei ole peruste turvapaikan eväämiselle. Anzin rikostuomio johti kuitenkin siihen, että hänet määrättiin maahantulokieltoon. Hän ei toistaiseksi ole tervetullut yhteenkään Schengen-maahan.

Päätösasiakirjan alle on kirjoitettu käsin: "Suostun käännyttämisen täytäntöönpanoon ennen sen lainvoimaisuutta. En aio valittaa tästä päätösestä." Anzi on allekirjoittanut paperin.

Odottaminen ei sittenkään ole ohi, vaan nyt hän odottaa tietoa avustetusta paluulennosta Irakiin. Hän on myös kertonut perheelleen, että palaa takaisin, on vakuutellut, että valmistelee jo seuraavaa siirtoa.

Paluun varsinaisesta syystä, kielteisestä päätöksestä, hän ei kuitenkaan kyennyt kertomaan.

Anzi on ollut erossa perheestään neljä vuotta, seurannut tyttäriensä kasvua teini-ikäisiksi Whatsappin ja Skypen välityksellä. Vaimon veljet ovat elättäneet perhettä, kun hän ei ole siihen kyennyt.

Neljä vuotta hän on unelmoinut rakentavansa perheelleen paremman elämän Pohjoismaissa. Nyt hän palaa kotiin taskut tyhjinä, kielteisen turvapaikkapäätöksen kanssa.

– Ei, en vain kyennyt sanomaan sitä heille.
Kyllä ei ole medioilla jutusta pulaa, jos aikovat jokaisesta kielteisen päätöksen saaneesta tehdä nyyhkyjutun. :mad:
Tällä sitä ilmapiiriä luodaan. Eihän kukaan noista omasta mielestään käännytystä ansaitse. Mihinkäs sitä lihapatojen ääreltä haluaisi....
 
Kyllä ei ole medioilla jutusta pulaa, jos aikovat jokaisesta kielteisen päätöksen saaneesta tehdä nyyhkyjutun. :mad:
Tällä sitä ilmapiiriä luodaan. Eihän kukaan noista omasta mielestään käännytystä ansaitse. Mihinkäs sitä lihapatojen ääreltä haluaisi....

Jotenkin en IHAN purematta niele tuota tarinaa. Siitä on merkkejä, että tietynlaiset veijarit osaavat saada ihan jokaisen ihmiskohtalon maalailtua vuosituhannen tragediaksi.

Jos tausta olisi tuo, niin mies olisi saanut Ruotsista tai Suomesta turvapaikan. Mutta luulen että taustalla on vähän muuta kuin sanotaan, ja käsikin lienee katkennut vähän muissa ympyröissä.

Anteeksi skeptisyyteni!
 
Jotenkin en IHAN purematta niele tuota tarinaa. Siitä on merkkejä, että tietynlaiset veijarit osaavat saada ihan jokaisen ihmiskohtalon maalailtua vuosituhannen tragediaksi.

Jos tausta olisi tuo, niin mies olisi saanut Ruotsista tai Suomesta turvapaikan. Mutta luulen että taustalla on vähän muuta kuin sanotaan, ja käsikin lienee katkennut vähän muissa ympyröissä.

Anteeksi skeptisyyteni!
Hysterianlietsontaa on ilmassa.
 
Vuoden 2014 lopussa turvapaikkavalituksen käsittely oli enää neljän päivän päässä. Tuolloin ystävä ehdotti, että he lähtisivät käymään Suomessa.

– Tai oikeastaan hän on kuin serkku. Hänen veljensä meni naimisiin minun tätini kanssa ja me olemme tunteneet toisemme lapsuudesta saakka.

– Hän sanoi, että aikoi kyyditä muutamia ystäviä Suomeen. Haluaisinko lähteä mukaan? Olin todella stressaantunut, odotin valitukseni käsittelyä ja olin kaukana perheestäni. Reissu saisi meidät paremmalle tuulelle. Viipyisimme vain kuusi tuntia ja tulisimme takaisin, Anzi muistelee ystävänsä sanoja.
Kannattaakin lähteä neljä päivää ennen ratkaisevaa käsittelyä keikalle. Vai olisiko vain käry sattunut käymään juuri tuolla keikalla :eek:

Anzi tuomittiin vuoden ja 5 kuukauden vankeuteen.
Ja pelkästään kyydissä olosta, tarkoituksena vain piristää mieltä :confused:

Anzin tapauksessa palauttaminen ei syystä tai toisesta onnistunut.
Syitä ja toisia tietysti on o_O

Lasten piirustuksia vastaanottokeskuksen luokkahuoneessa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Jutun kannalta olennainen seikka :rolleyes:
 
Tekeekö Islam ihmisiä hulluiksi vai media?

Oliko Nizzan terroristi hullu?

http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2016/07/oliko-nizzan-terroristi-hullu.html?m=1

Sosiaalisessa ja muussa valheellisessamediassa on esitetty useita arvailuja siitä, oliko Nizzan terroristi, tunisialaistaustainen muslimi Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, mielisairas tai – kansanomaisemmin sanottuna – hullu. Aprikointien toistaminen on johtanut pitämään toistoja myös todenperäisinä väitteinä.

Näin käy aina, kun terroristi on muslimi: vikaa etsitään kaikesta muusta, paitsi taustalla vaikuttavasta uskonnosta. Kysymykseen on helppo vastata arkiajattelun näkökulmasta, että totta kai tekijä oli vakavasti sairas, sillä eihän kukaan järjissään oleva ihminen käytä kuorma-autoa niittokoneena ja aja sitä aseellisesti tulittaen väkijoukkoon.

Mielenterveystutkimuksessa on jouduttu kuitenkin pohtimaan terveyden ja sairauden eroa tarkemmin. Ihminen, jota yhdessä ympäristössä pidetään hulluna, onkin toisessa ympäristössä kunnioitettu ja arvostettu kansalainen. Ja ihmistä, jota tietyn yhteisön piirissä pidetään korkeassa arvossa, paljastuukin toiseen yhteisöön siirrettynä täysin epärationaaliseksi tai jopa hulluksi. Mielenterveyden määritteleminen on suhteellista ja riippuu järkevyyskäsityksistä, jotka ovat sidoksissa maailmankuviin.

Entä miten on Nizzan terroristin tapauksessa? Se, mikä on meidän mielestämme sairasta, julmaa ja rikollista käyttäytymistä, voi hänen oman ääri-islamistisen taustansa näkökulmasta olla tervettä, arvostettua ja suositeltavaa toimintaa, josta radikalisoitunut papisto ja uskontokunnan moraalikoodi jakelevat palkintoja.

Uskontonsa näkökulmasta muslimiterroristin toiminnassa ei ole välttämättä mitään moittimista, eikä hän ollut varmaankaan omasta mielestään hullu. Enintään hänen uskontonsa on, mutta siihen nähden hän toteuttaa vain määräyksiä. Hulluksi paljastuu tätä kautta uskonto sinänsä.

Onko sitten meidän länsimainen kulttuurimme sen järkevämpi, terveempi tai viisaampi? Ainakin se toimii erilaisen logiikan varassa. Länsimaista järkevyyttä on varjostanut ydintuhon uhka, ja ehkä juuri tässä näkyy järkevyyden suhteellisuus. Mutta nuo pommit eivät ala itsestään paukkua, eivätkä varmasti kenenkään yksittäisen ihmisen tai ryhmän päätöksellä. Tässäkin asiakysymyksessä suurin riski on, että jokin äärimuslimien ryhmittymä saa käsiinsä ydinpommin...

Hullun tietää hulluksi siitä, ettei hän tunnistaolevansa hullu. Tähän voivat vaikuttaa monet seikat, jotka pimentävät ihmisen pään, kuten köyhyys, kurjuus ja epätoivo. Nizzan terroristi ei ollut kuitenkaan rasismin uhri vaan hyvin toimeentuleva, ja hän näyttää olleenrahoissaan.

On myöskin kysyttävä, miksi länsimaalaiset köyhät, kurjat ja mielisairaat eivät ylläpidä terroritekojen systemaattista sarjaa. Miksi noin 98,9 prosenttia tänä vuonna tapahtuneista terrori-iskuista on muslimien tekosia?

Nizzan terrori-iskun motiiveja ei selitä edes tekijän rikollinen historia. Rikoshistoriaahan on useilla länsimaisilla ei-muslimeillakin, mutta silti länsimaiden rikollisliigat eivät harjoita systemaattista terroria, jota voitaisiin sanoa jihadiksi, eli pyhäksi sodaksi.

Vastaus löytyy uskonnosta. Terrorismin oikeutus tulee islamista. Vertailukohtaa asialle voidaan hakea 1970-luvulta, jolloin Eurooppaa kauhistuttivat Punaisen armeijakunnan ja Baaderin sekä Meinhofin kaltaiset terroristit. Myös heidän taustamotivaationsa oli ideologinen.

Aivan samoin on laita islamilaisessa terrorismissa. Terrorismin ilmiötä ja aaltoa ei synny ilman aatteellisia tekijöitä. Islam on poliittinen ideologia, joka antaa ratkaisevan motiivin, näennäisoikeutuksen ja toimintamallin terroritekoihin ryhtymiseksi. Ilman islamia ei olisi islamilaista terroritekojen jatkumoa vaan ainoastaan sinänsä harvinaisia yksittäisten hullujen vihanpurkauksia.

Lopuksi voidaan kysyä, miksi terroristit moukaroivat nimenomaan Ranskaa. Tähän on kaksi pääasiallista syytä.

Ensinnäkin (1), Ranskassa on suuri muslimivähemmistö siirtomaa-ajalta, jolloin Ranska hallitsi muun muassa Algeriaa. Vaikka Ranskan valtio nauttiikin luottamusta monissa Afrikan maissa ja on avokätisesti pyrkinyt auttamaan kehitysmaita, monet muslimit kokevat avustussuhteen negatiivisena riippuvuutena ja haluavat rikkoa välinsä ranskalaiseen yhteiskuntaan.

Myös valhemedian Suomessa haastattelema näennäisasiantuntija Hussein al-Taee pyrkiiselittelemään asiaa muslimien kannalta parhain päin pitämällä terrori-iskuja seurauksena siitä, että länsimaat koettavat pommittaa Lähi-itää demokratiaksi. (Martti Ahtisaaren perustamassa CMI:ssä toimivaa al-Taeeta on pidettävä epäluotettavana ja epätieteellisenä lähteenä, sillä hän ei ole puolueeton vaan taustansa vuoksi intressiryhmän jäsen.)

Toiseksi (2), Ranskasta on tietoisesti ja tarkoituksellisesti tehty ”monikulttuurista” (eli islamisoitua) yhteiskuntaa, jossa toisen ja myöhempien sukupolvien muslimit ovat radikalisoituneet. Tämä ei ole kuitenkaan ollut ranskalaisen kantaväestön syytä vaan on johtunut suurimmalta osaltaan siitä, että islamin käytännöt eivät ole sopineet nykyaikaiseen länsimaiseen elämänmenoon. Niinpä Ranskassa asuvista muslimeista noin 35 prosenttia on sitä mieltä, että itsemurhapommitus on silloin tällöin oikein.

Pariisissa, jossa ghettoblaster soi Pompidou-keskuksessa ja tuhat autoa kärähtää toistuvastijokaisena uudenvuodenyönä, ei ole enää vuosiin voitu tehdä mitään terrorismin ennalta ehkäisemiseksi tai lopettamiseksi. Muslimeja on niin paljon, ettei potentiaalisia terroristeja voida mitenkään profiloida eikä saada kiinni. Tuloksena on eräänlainen ”Israel”, jossa konepistoolimiesten pitää vartioida elokuvateatterien ovilla, mikäli niissä nytsensuurin vuoksi voi mitään enää esittääkään.

Mitä enemmän maassa on muslimeja, sitä todennäköisemmin ja sitä enemmän on myös muslimiterroristeja. Jos Suomessa halutaan ennalta eliminoida terrorismia, on syytä estää muslimiväestön kasvu lopettamalla Lähi-idästä virtaava maahanmuutto ja palauttamalla epäperäiset tulijat mahdollisimman nopeasti takaisin kotikonnuilleen.

Ainoa poliittisesti toimiva ratkaisu on muslimien määrän, vaikutusvallan ja edustuksen rajoittaminen valtionpoliittisella makrososiologisella toimintatasolla. Tämän ei kuitenkaan pidä eikä tarvitse merkitä muslimien syrjintää henkilökohtaiseen vuorovaikutukseen liittyvällä mikrososiologisella tasolla.
 
Back
Top