Pakolaisuus

17-vuotiaita lapsia... (sarkasmia) Oikeasti: järkevät ihmiset osaavat kyllä ajatella ihan itse.

Ja jotenkin tuntuu siltä juuri nyt, että tuolla vastaanottotoiminnassa ja avustustoiminnassa on ammatillisestikin mukana sellaista porukkaa joiden paikka olisi jossain muualla kuin tällä alalla. Ja vapaaehtoisetkin voisivat hiukan miettiä niitä lähtökohtia jotka ajavat avustustoimintaan ja miettiä sitä, kohtaavatko he pakolaiset/turvapaikanhakijat ihmisinä vai avuttomina kohteina. Tai itse asiassa ei tunnu, vaan siellä on mukana porukkaa joiden paikka olisi jossain muualla. Toisaalta voiko sitä liikoja toivoa kun ministeriötasolla on pelkkiä sukkia!

vlad.
 
Embedded media from this media site is no longer available

Mass Migration from Hungary to Austria
exact Location > "Deutschkreutz" Austria / they came from Kophaza in Hungary
great mass of migrants on the way, every day / thanks to Reinhard V. a Citizen there
 
Persujen tietotoimisto tiedottaa. Saksa tekee maailmanennätyksen suurten ja ylimielisten humaanien puheiden vaihtumisessa inhorealismiksi:

https://www.suomenuutiset.fi/saksa-valmistautuu-evaamaan-kaiken-sosiaaliturvan-dublin-pakolaisilta/

syyskuu 19, 20150:26
Saksa valmistautuu eväämään kaiken sosiaaliturvan Dublin-pakolaisilta

Bulent_Kilic

syyria_pakolaisia_Bulent_Kilic31161664.jpg

Syyrialaisia matkalla kohti Kreikan rajaa. 18.9.2015.

Saksalainen Pro Asyl -järjestö on julkaissut kopion maan sisäministeriön laatimasta lakiluonnoksesta, joka leikkaisi turvapaikanhakijoiden saamia tukia rajusti.

150-sivuisen luonnoksen mukaan Dublin-pakolaisille myönnettäisiin vain junalippu siihen EU-maahan, johon he ensimmäiseksi ovat saapuneet. He saisivat pienen taskurahan, mutta majoitusta, ruokaa, käyttörahaa ja terveydenhoitoa ei enää tarjottaisi. Verkkolehti Politico kertoo saaneensa vahvistuksen Saksan sisäministeriöstä, että Pro Asyl -järjestön julkaisema luonnos on aito.

Dublin-sääntöjen mukaan turvapaikanhakijan pitää rekisteröityä ensimmäisessä maassa, johon he ovat EU:ssa saapuneet. Ensimmäisen saapumismaan vastuulla on myös turvapaikkahakemuksen käsittely. Mikäli turvapaikanhakija siirtyy johonkin toiseen EU-maahan jättämään hakemusta, tämä toinen maa voi palauttaa kyseisen henkilön takaisin ensimmäiseen EU-maahan.

Lähes kaikki turvapaikanhakijat tulevat joko Etelä-Euroopan kautta meritse tai Itä-Euroopan kautta. Mikäli laki toteutuu, suurin osa Saksaan saapuvista turvapaikanhakijoista jäisi siis ilman minkäänlaista tukea.

Luonnostekstissä sisäministeriö kertoo luonnoksen olevan ”reaktio turvapaikkahakemusten historiallisesti vertaansa vailla olevalle kasvulle”. Süddeutsche Zeitung-sanomalehti kommentoi, että turvapaikkahakijoiden sosiaalietuuksien leikkaus on Saksan historian rajuin.

Toimittajan kommentti: Sipilän hallitukselle tuli kiire

Saksa haluaa suunnitellulla lailla säästää turvapaikanhakijoista syntyviä suoria menoja sekä vähentää maan vetovoimaa hakemuksen jättöpaikkana. On vaikea kuvitella, että turvapaikanhakijat pystyisivät tai suostuisivat pitkään kestävän prosessin ajan maksamaan elinkustannuksensa itse. Siksi onkin todennäköistä, että suurin osa Saksassa jo olevista ja sinne matkustamista suunnittelevista turvapaikanhakijoista jatkaakin matkaansa muualle. Kohteeksi nousevat sellaiset korkean sosiaaliturvatason EU-maat, joissa turvapaikkahakemusten hyväksymisprosentti on korkea ja Dublin-sopimusta ei oteta vakavasti – kuten esimerkiksi Ruotsi ja Suomi.

Vain muutama viikko sitten Saksa ilmoitti myöntävänsä turvapaikan kaikille Syyrian kansalaisille. Ääni kellossa muuttui hyvin nopeasti, vain muutamissa päivissä. Ilmeisesti tiedot tulijamääristä ja ennakkotiedot arvioiduista kustannuksista sekä poliittisen kannatuksen laskusta säikäyttivät kristillisdemokraattisen puolueen. Vasta torstaina Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sigmar Gabriel uhosi, että muiden EU-maiden on Saksan tavoin kannettava vastuunsa turvapaikanhakijoista, uhaten mahdollisuudella leikata EU:n rakennerahastojen kautta tapahtuvia tulonsiirtoja.

Suomen hallituksen on reagoitava Saksan linjamuutokseen nopeasti, sillä tulijavirrat tulevat kasvamaan rajusti. Todennäköisesti Suomi aloittaa tiukan kontrollin Ruotsin ja Suomen välisellä rajalla ja käännyttää turvapaikanhakijat välittömästi Dublin-sopimuksen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti Suomi voi toteuttaa Saksan tapaiset sosiaaliturvauudistukset.

JUHANI HUOPAINEN
 
Taitaa olla aika turha odottaa, että esim. YLE tai Hesari kiinnostuisi tekemään tästä ruohonjuuritason journalismia. Esim. vapaaehtoistyöntekijöiden omia kokemuksia suoraan "etulinjoilta.".

Tuo on MV-lehden juttuja. Niina on hyvin suurella todennäköisyydellä feikki, profiili luotu elokuussa. Tällaisen kuvan julkaissut itsestään facessa. Uskoo ken haluu, että tuo on joku avustustyöntekijä.

Näinä aikoina pitää olla hyvin kriittinen noiden lähteiden suhteen.
 
Ja jotenkin tuntuu siltä juuri nyt, että tuolla vastaanottotoiminnassa ja avustustoiminnassa on ammatillisestikin mukana sellaista porukkaa joiden paikka olisi jossain muualla kuin tällä alalla. Ja vapaaehtoisetkin voisivat hiukan miettiä niitä lähtökohtia jotka ajavat avustustoimintaan ja miettiä sitä, kohtaavatko he pakolaiset/turvapaikanhakijat ihmisinä vai avuttomina kohteina. Tai itse asiassa ei tunnu, vaan siellä on mukana porukkaa joiden paikka olisi jossain muualla. Toisaalta voiko sitä liikoja toivoa kun ministeriötasolla on pelkkiä sukkia!

vlad.
Nyky Suomalaiset tuntien tämä porukka ei jaksa kauaa puuhastella pakolaisten kanssa. Kohta mennään zumbaan tai maataan sohvalla salattujen elämien parissa.
 
Tuo on MV-lehden juttuja. Niina on hyvin suurella todennäköisyydellä feikki, profiili luotu elokuussa. Tällaisen kuvan julkaissut itsestään facessa. Uskoo ken haluu, että tuo on joku avustustyöntekijä.

Näinä aikoina pitää olla hyvin kriittinen noiden lähteiden suhteen.

Editoidaanpa juttu pois.
 
Oho, Torniossa on tänään ollut hiljaista. Onkohan viidakkorumpu jo pärissyt sosiaalisessa mediassa, että Suomi tiukentaa kontrollia ja ettei tämä Pohjolan kolkka nyt mikään maanpäällinen paratiisi sitten ollutkaan ?
Ne odottaa ilmaista kyytiä Sipilälta.

Juha Sipilä Ylellä: Suomi voisi hakea ihmisiä suoraan pakolaisleiriltä lentokoneella
 
Nyky Suomalaiset tuntien tämä porukka ei jaksa kauaa puuhastella pakolaisten kanssa. Kohta mennään zumbaan tai maataan sohvalla salattujen elämien parissa.
Jotain tällaista aavistelen myös. Kun ensi huuma on ohitettu ja trendikkäät "hei autetaan kaikkia kuten minä " -päivitykset on tehty faceen ja twitteriin, olis mielestäni oikea ajankohta heittää heille pohdintaan iltasadun kaltainen horror-mielikuva:
30.000 siirtolaisten vastaaottokustannus on 470 miljoonaa ja Suomi on varannut rahaa tähän 150 miljoonaa. Otetaanko puuttuva 320 miljoonaa puristamalla hieman lisää vielä matalapalkkaisia työntekijöitä vai mistä se otetaan?
Toivottavasti yöuni vielä tulee ja aamun herätyksen myötä auttajilla on hieman valistuneemmat ajatukset raavaiden miesten pakolaisuudesta.

.
 
Viimeksi muokattu:
IL herännyt tänään: Poliitikot mukana pakolaisbisneksessä.


"Yksityisen vastaanottokeskuksen hallituksessa istuu entinen ja nykyinen kansanedustaja.


Maahanmuuttovirasto ilmoitti keskiviikkona perustavansa Espoon Otaniemeen vastaanottokeskuksen aikuisille turvapaikanhakijoille.

Viraston mukaan entisen Pelastusopiston kiinteistöön perustettavan vastaanottokeskuksen toiminnan käynnistämisestä ja ylläpitämisestä vastaa Luona Oy.

Kesän alussa nimensä Luonaksi vaihtanut yritys (ent. Barona Hoiva Oy) kuuluu työntekijöitä ja asumispalveluja välittävään Barona-konserniin.

Barona on tarjonnut kriisimajoitusta Helsingin kaupungille toisen tytäryhtiönsä Forenomin kautta. Kriisimajoitus on ollut Baronalle äärimmäisen tuottoisa bisnes.

Uudella vastaanottokeskuksella on aluksi valmius sataan asukkaaseen, mutta paikkamäärää voidaan kasvattaa viikossa jopa 300-400 asukkaaseen.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa ei ole aiemmin ollut yksityisten yritysten ylläpitämiä vastaanottokeskuksia.


Suuria summia

Maahanmuuttoviraston mukaan yksi vuorokausi vastaanottokeskuksessa maksaa valtiolle keskimäärin noin 40 euroa per turvapaikanhakija.

-Tämä valtakunnallinen keskiarvo pätee myös Luona Oy:n kohdalla, viestintäpäällikkö Hanna Kautto maahanmuuttovirastosta sanoo.

Kauton mukaan tilanteen kiireellisyydestä johtuen kirjallinen sopimus on vielä tekemättä.

Suullinen sopimus kuitenkin löytyy ja sen perusteella Luona veloittaa palveluksistaan saman verran kuin esimerkiksi Suomen Punainen Risti (SPR) tai kunnat.

Sadan turvapaikanhakijan majoittaminen maksaa valtiolle noin 4 000 euroa vuorokaudessa eli 120 000 euroa kuukaudessa.

Valtakunnallisen keskiarvon mukaan 400 turvapaikanhakijan majoittaminen on kuukausitasolla jo lähes puolen miljoonan euron suuruinen bisnes.

Vuositasolla puhutaan lähes kuudesta miljoonasta eurosta.

Maahanmuuttoviraston mukaan satoja turvapaikanhakijoita majoittavan vastaanottokeskuksen pyörittäminen vaatii paljon henkilökuntaa.

-Sata henkeä vaatii 9-10 työntekijää ja kolme sataa jo 18-19 työntekijää. Eli henkilöstökulut ovat varmasti suuret tälle (toiminnan) ylläpitäjälle, Kautto sanoo.


Tuttuja nimiä

Koko Barona-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 160 miljoonaa euroa. Barona Hoivan osuus tästä oli 3,5 miljoonaa euroa, mutta tulos painui lähelle nollaa.

Luonan hallituksen puheenjohtajana toimii Helsingin kaupungin ex-sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen, joka siirtyi Baronan leipiin viime vuoden keväällä.

Hädänalaisten ihmisten majoittaminen on Voutilaiselle tuttu bisnes, sillä hän vastasi Helsingin kaupungin hätämajoituksen ostosta vuoden 2012 loppuun asti.

Voutilainen johti myös Helsingin kaupungin asettamaa kriisimajoitustyöryhmää, joka luovutti loppuraporttinsa vuoden 2013 lopussa.

Luonan muut hallituksen jäsenet ovat Baronan toimitusjohtaja Markus Oksa, kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok), ex-kansanedustaja Ulpu Iivari (sd) ja ydinvoimayhtiö Fennovoiman entinen yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Pasi Natri. Natri on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd) puoliso.


Tavallista bisnestä

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Iivari kertoo olevansa mukana puhtaasti hallitusammattilaisena.

-Olen ollut aikaisemmin Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön hallituksessa, joten tämä on tietyllä tavalla jatkoa sille, Iivari sanoo.

Viime vuoden keväällä perustetun Luonan on Iivarin mukaan tarkoitus tuottaa jatkossa myös vanhuksille suunnattuja palveluita.

-Tämä on kokonaan uusi yritys, jota on tässä nyt rakenneltu, Iivari sanoo.

Iivarin mukaan vastaanottokeskus on yritykselle bisnes muiden joukossa.

-Me teemme tätä ihan samoilla ehdoilla kuin SPR:kin. Ei siinä ole mitään sen kummempaa, Iivari sanoo.

Lauslahden mukaan osakeyhtiön tehtävä on tehdä bisnestä. Kuten Iivarikin, Lauslahti on mukana strategisena hallitusammattilaisena, ei osakkeenomistajana.

-Bisnekseen liittyy eettisiä kysymyksiä ja meidän tehtävä on tuoda hallitustyöskentelyssä tätä eettistä puolta näkyviin, kokoomuksen kansanedustaja sanoo.


Kovaa kritiikkiä

Helsingin kaupungin ja Baronan väliseen "hätätilabisnekseen" kiinnitettiin huomiota ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten.

Helsingin kaupunginhallituksen jäsen ja vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo jätti kaupunginvaltuustolle maaliskuussa 2013 kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyi, miten sosiaali- ja terveysvirasto on päätynyt kalliiseen yhteistyösopimukseen Baronan tytäryhtiön Forenomin kanssa.


Honkasalo kertoi saaneensa sosiaali- ja terveysvirastolta tiedon, jonka mukaan Helsingin kaupunki oli maksanut Forenomille tilapäismajoituksen kuluina noin kahdeksan miljoonaa euroa vuosina 2010-2012. Honkasalon mukaan yhteistyö Forenomin kanssa maksoi Helsingille vuonna 2012 lähes neljä miljoonaa euroa.

Honkasalon mukaan sopimus Helsingin kaupungin kanssa kolminkertaisti Forenomin liikevaihdon kolmessa vuodessa 18 miljoonaan euroon.

-Liikevaihtonsa kasvun Forenom on mahdollistanut muun muassa sen kautta, että se pyytää usein tuplasti enemmän vuokraa verrattuna vapailla markkinoilla oleviin vuokra-asuntoihin, Honkasalo kirjoitti blogissaan.

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan Helsingin kaupunki maksoi Forenomille yhden perheen kriisimajoituksesta 2 500 euroa kuukaudessa.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) piti Forenomin perimiä hintoja "käsittämättöminä"
."

Hyvä, että media heräsi vihdoin ja viimein - vain pari-kolme päivää myöhässä.

vlad.
 
Back
Top