Hahmottelenpa itsekin omaani, sitä kun on tullut tehtyä jo useampaan kertaan.
Joukkue:
3 vs 4 Rynnpsv
Vaikea kyssäri. Molemmista on Suomessakin kokemusta. Chieftainin sanoin, 4 voidaan jakaa kahteen puolikkaaseen joukkueeseen (joista hän käyttää nimeä section), jolloin 10:llä tai 15:lla on vain kaksi palikkaa mietittävänä. Kolmella vaunulla on kolme. Neljällä vaunulla on myös reserviä.
Jos tässä hahmotelmassa raha ei ole este, niin ehdottomasti neljä vaunua länsimaalaisittain. Joukkue jakaantuu silloin luonnollisesti kahteen puolijoukkueeseen (ja teloja johtaa 15 ja 03).
Komppania:
3 vs 4 joukkuetta
Komppaniaa ei yleensä puoliteta kuten Tuntemattoman konekiväärikomppaniaa. Tässä tapauksessa lähtisin kolmesta joukkueesta. Komppaukolla ja -akalla on vain kolme palikkaa johdettavana.
Eli omaan MEKK:aani kuuluisi 3x4 vaunua taistelevissa osissa.
Pataljoona:
3xMEKK
Samaa mieltä.
Taisteluosasto:
2xPSVK, 3xMEKK + tukevat osat
Tässä kohtaa voi sitten ruveta jo miettimään, mihin TSTPSV:t laittaa, tapoja on monia. Luonnollinen ja perinteinen paikka niille on PSVP josta tehdään ristiinalistukset kärkikomppanialle/-komppanioille tarpeen mukaan. Toisaalta PSVK:t voi levittää jo valmiiksi ja korvata PSJP:stä yhden PSJ-komppanian PSVK:lla, jolloin saadaan aikaan panssaripataljoona (ja niitä tulisi prikaatiin yksi lisää). Haittana on, että PSVK:den koottu käyttö on silloin mahdotonta. Meikäläisessä maastossa siihen on kuitenkin rajalliset mahdollisuudet muutenkin, niin taipuisin henkkoht enemmän jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
Joka tapauksessa, laittaisin saman määrän PSJK ja PSVK, eli molempia joko kaksi (2x panssaripataljoona) tai kolme (PSVP ja PSJP). Ristiinalistukset menee silloin "luonnollisesti" eli taisteluvaunuille löytyy pari panssarijääkäreistä ja toisinpäin.
Dronet:
Dronet sijoittaisin niin, että niillä saadaan seuraavia kykyjä:
- Pioneeritiedustelu
Dronet joilla voidaan havaita miinoitteet kärjen edeltä, nopeuttaa huomattavasti ohjaamista urille ja raivaamisen järjestelyä. Tämä luultavasti kannattaa laittaa tukeviin pioneeriosiin.
Samaa mieltä. Pioneeripataljoona voi sitten antaa sen eteenpäin kun pioneerikomppania/-joukkue alistetaan kärkipataljoonalle/-komppanialle.
- Tiedustelu
Tiedustelu (moto) ja PSTIEDJ hyötyisivät parista pikkudronesta. Haaste tosin on, miten pitää tempoa yllä samalla kun käyttää dronea. Tiedustelu (moto) luultavasti hyötyisi eniten, koska ei ole panssarisuojaa ja muita sensoreita kuin MK1 Eyeball ja MK1 Monkey Brain.
- Johtaminen
Komppanian päällikkö on ensimmäinen taso, jossa ollaan sen verta takana itse taistelun keskipisteestä, että drone helpottaisi tilannekuvan hallintaa. Muutoin ollaan lähinnä joukkueenjohtajien ilmoitusten varassa. Sijoittaisin tähän 3 dronea operaattoreineen.
Pataljoonatasolla voisin nähdä kokonaisen droneryhmän tarpeen. Eli 9 dronea, kolmessa partiossa. Voidaan alistaa tarvittaessa joukkueisiin
Laitetaan pataljoonan EK:hon suoraan joukkue. PSTIEDJ:n pikkudronesta tulee vähän kaksijakoiset fiilikset. Toisaalta se voisi helpottaa, ettei tarvitse harrastaa ns. "kamikazetiedustelua". Toisaalta se voi aiheuttaa ongelman, kun 10:llä on kauhea informaatioähky päällä.
- Tulenjohto
Tulenjohdolla ehdottamasti dronet. Liikkuvatko mukana vai eivät, sitä on vaikeampi sanoa. Voidaan periaatteessa yhdistää esim pataljoonan ja komppanian droneihin.
Antaisin tulenjohdolle omat. Epäsuoralla tulella ensinnäkin valmistellaan hyökkäyksen menestys, ja toisekseen varsinkin kohtaamistaistelussa on äärimmäisen tärkeää että oma osapuoli saa tiputettua epäsuoran tonttiin ekana. Mitä nopeammin TJ on kartalla vihollisen sijainnista, sitä nopeammin hän saa johdettua epäsuorat niskaan.
- Vastatykistö
Prikaatitason juttuja. Voidaan luoda ns suojaikkuna hyvinkin tehokkaasti.
- PST
Prikaati ja pataljoonatason tekemistä. Näkisin että suurin etu on siirtää pst-voimaa nopeasti eri painopisteiden välillä. Esim estää vihollista siirtämästä omaa kovaa kärkeään meidän kärkeämme vastaan joka on painumassa pehmeisiin osiin (koska eihän kukaan iske lähtökohtaisesti vihollisen kovaa vastaan kovalla, eihän?). Kuten sanoin, köyhän miehen tst-hekoja.
Elso & ilmatorjunta:
Elson taso riippuu ihan teknologiasta. Prikaatitaso olisi turvallisin, mutta miten lie kattavuuden laita? Elso taitaa olla myös halvin tapa vaikuttaa vihollisen droneihin, mutta autonomia alkaa tehdä siitä vaikeaa.
ELSO menee vähän oman mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta jos heitän hehtaariheittona; prikaatin tavoite on luokkaa 15-30km lähtöalueesta ja se hyökkää luokkaa 10-15km leveällä kaistalla. Mavicin lähetysteho taitaa olla luokkaa 0,5 kW. Jos oletetaan, että komppania-tason dronejen operaattorit on maks. 1km päässä, ja pataljoona-tason operaattorit maks. 5km päässä etulinjasta, niin tällöin 1 kW häirintää suorittava lähetin pystyy häiritsemään komppanian droneja 6 km ja pataljoonan 30 km päästä. Huomataan siis, että mitä kauempana droneoperaattori on, sitä kauempaa voi myös häiritsin olla. Käytössä olevien lähettimien tehoista en osaa sanoa sitten mitään, tuo 1 kW on lähinnä esimerkki joka löytyi MPK:n kurssimateriaalista. Kattavuus siis ei pataljoona-tasolla tule vielä ongelmaksi, mutta komppania-tasolla jo ehkä vähän. Näin siis karkeasti arvioituna ja teoriassa, käytännössähän noita "jammereita" näkee vähän joka ajoneuvon mukana koska ne ei niin hifejä ole eikä paljon maksa (ajoneuvoon verrattuna) että kannattaisi jättää pois. Autonomia on sitten oma juttunsa, se vaatii sitten jo ammus-IT:tä.
IT ehdottomasti. Panssaroituina. Mahdollisesti MANPADit ja dronepyssyt myös. Hilux ja itko on ehkä myös halpa dronesuoja, mutta tst-kestävyys osana tst-osastoa on vähän niin ja näin.
MANPADeja ja Marksmaneja molempia pataljoonaan yksi joukkue. Tuskin tulee tarvetta alistaa alemmas. ITO-05 (tai vast.) prikaatiin.
Hilux ja ITKO menettelee vielä hitaasti lentävien kanssa, mutta veikkaan että dronejen nopeus vaan kiihtyy jolloin osumisesta tulee haastavaa.
Ei pidä poissulkea, että rynnpsv:jen ammunnanhallinta voi hoitaa itse droneuhkaa pois. Jos puhutaan lähitulevaisuuden vehkeistä.
Riippuu aika vahvasti dronesta. Sinällään ei huono idea, mutta jos puhutaan nopeista kamikazedroneista, niin ongelmaksi tulee havaitseminen eli pitäisi lisätä tutkat, mikä lisää taas hintaa. Jos taas Orlaneista tai vast. niin samaa mieltä.
Liikkeenedistämis- ja evakuointikalustoa ei mainittu niin nostan sen esiin itse: eli siltavaunuja yksi per vaunukomppania, samoin raivausvaunuja (PSPIONP:ssa). Raivauskalustoon luotaisiin reserviä laittamalla miinajyrät keulalle joka komppaniassa yhteen vaunuun. Evakuointivaunuja (vähintään) yksi kymmentä telavehjettä kohden. Pataljoonassa vähintään panssarihuoltojoukkue, prikaatissa panssarihuoltokomppania.