Hieman epäilen, että tuollaisen näkisi niin helposti liikkuvasta vaunusta ja merkittävän etäisyyden päästä että itse ei näkisi ennemmin ja kerkeäisi toimia. Ampumisen jälkeen asia on toki toinen, mutta eiköhän tuohon ole vastakeinojakin.
Toki se ero on aika pieni. Kun Suomessa ei ole mahdottomat ampumaetäisyydet, niin pienetkin asiat saa uuden mittakaavan. Ja lämpenemiseen en keksi muuta keinoa vaikuttaa kuin laittamalla aseen piipun ympärille ulkokuoren, mutta sekin vain pienentää lämpöjälkeä, samalla kuin suurentaa asetta.
Itse lähestyn tätä siltä kantilta, että mitä lisäarvoa RCWS tuo tähystämiseen tai tulivoimaan ja onko se haittojen arvoista/hintansa väärti. Nähdäkseni se ei tuo sellaista kykyä vaunulle mitä sillä ei ole olemassa, eikä se suoriudu paremmin mistään tehtävästä kuin vaunussa jo olevat asejärjestelmät. Ehkä maksimissaan etu olisi se, että vaunu pystyisi vaikuttamaan samanaikaisesti useampaan maaliin, mutta tällöinkin voi taas kääntää asian niin, että pystyykö johtaja sitä hyödyntämään. Samanaikaisesti tai lyhyen ajan sisään pitäisi hoitaa ajotehtävän anto, ampujalle tulitehtävän anto jotta vaikutettaisiin viholliseen pääaseella/koaksiaalilla, RCWS:llä vaikuttaminen viholliseen ja etumaaston tähystys - mitä ei luonnollisesti voi tehdä jos johtaja käyttää RCWS:ää maaliin vaikuttamiseen.
Tottkai alustat pitää peruskorjata samalla, ainoa missä voidaan hiukan säästää on vanhan putken säilyttäminen.
Jos ei kustannuksia huomioida niin en pistäisi tuollaista ratkaisua vastaan, päinvastoin. Tosin näkisin fiksumpana päivittää vaan suoraan viralliseen 2A6-standardiin varaosahuollon takia.
Jos kuitenkin mietitään resurssien kannalta, niin laittaisin ennemmin panokset kaluston massavanhenemisen uhkaaman tykistön suorituskyvyn turvaamiseen. A4 säilyttäminen ja modernisointi vaatisi kuitenkin tuntuvan lisäyksen evakuointi-, raivaus- ja siltapanssarivaunujen määriin jotta yhtymällä olisi edelleen liikkumiskykyä, mutta siitäkään ei ole iloa jos käytössä ei ole epäsuoraa.
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta muistelisin tömänneeni sellaisiin Ukrainasta peräisin oleviin näkemyksiin, että drone + tykistö olisi aika ikävä vihollinen. Ja Syyriasta sun muualta on aika paljon videomatskua missä jalkaväki posauttaa matkan päästä ohjuksella tankkeja. Ja Persianlahden- sekä Irakin sodissa ilma-aseet taisivat kurmuuttaa tankkeja urakalla.
Totta nuo kaikki, tosin ei ihan suoraan siirrettävissä tänne meidän Erityisolosuhteisiin(TM). Tähän asti on ajateltu kuten sanoinkin, ehkä tulevaisuudessa se uhkakuva muuttuu. Sanoisin, että drone + tykistö kombo on varmaan se vaarallisin noista. Aikaisemmin ei ole suuremmin käytännössä pystytty testaamaan, ja Ukrainan kokemuksista onkin moni yllättynyt miten vaarallinen se onkaan. Perinteinen käsitys kun on ollut, että panssarivaunu on suojattu tykistötulelta. Eli vaikka se vaunumiehenä sattuukin sanoa - minusta sitä suuremmalla syyllä olisi kriittistä turvata meidän tykistön ja vastatykistön suorituskyky tulevaisuudessa.
Muista en olisi niin huolissani. Kaikkia yhdistää huono koulutus ja/tai puutteellinen suorituskyky.