Paras armeijan virallinen varuste, huonoin varuste?

late347

Kapteeni
-Reserviläisten makkaranpaisto tarvikkeet - ei hyväksytä!

-Improvisoidut siviilihärdellit - ei hyväksytä.

-korvaavia tuotteita sivilimailmasta ei hyväksytä, esim jotkut haix maiharit, jotka sallittiin koska armeijalle tuli kenkäkatastrofi.



Kyse on ihka oikeista intin varusteista. Intti jakoi varusteen, varustetta käytettiin, varuste luovutettiin takaisin intille.

Paras varuste mielestäni oli lumipuku m05. Lumipuvuksi lasketaan tässä tapauksessa housut + takki. Olin positiivisesti yllättynyt kuinka hyvä vaate oli kyseessä. Ottaen huomioon hankalat olosuhteet märällä sohjolla, suojalumella ja pahassa pakkasessa. Myös armeijan villapaita oli todella hyvä. Kyseessä oli joku englantilaisilta ostettu alunperin englannin joukkojen käyttämä villapaita. Kuitenkin tunnetaan intin villapaitana.


Huonot varusteet, hanskat olivat aika paskoja intissä yleensä. On kuitenkin vaikeaa keksiä mitään yksiselitteisesti huonointa varustetta. Vitutti aina jos sormet kastuivat ja kylmettyivät. Noukkarit tietenkin on keksitty mutta kuten nimi kertookin noukkarit kädessä ei voi oikein tehdä mitään. En panisi pahakseni jos kehitettäisiin kunnolliset modernit sormelliset hanskat. Noukkarit tietenkin toimivat sormien lämmittämiseen ääri-pakkasissa elikkä todella arktisissa olosuhteissa.

Tetsarit oli vanhan mallinen. Se mikä puuttui oli tietenkin dump bag tyhjille lippaille. Tämä oli paha puute toiminnalisissa ammuntaharjoituksissa esim hyökkäys ja puolustusammunnat sekä lasersodassa simuilla.

Niille intin jakamille nahkahihnoille en ikinä keksinyt mitään käyttöä, jostain syystä niitä kuitenkin jaettiin mutta koskaan ei kerrottu mitä varten ne on olemassa. o_O
 
Paras oli harmaa karvalakki, taisi olla M/39. Todella lämmin, sopi peltikypärän alle, sai kiedottua eri moodeihin kelin mukaan.

Paskin tais olla sellaset kiinalaiset vihreät nahkasormikkaat, mistä ekalla vesisateella liukeni vihreä väri käsiin joka ei lähteny kuin kulumalla pois. Ei vuorta, vain värjättyä raakanahkaa taisivat olla.
 
Täytyy myöntää että karvalakit olivat P-kaudella ihan mukavia. Paljon parempia kuin pipot mielestäni. Tämä onkin mielenkiintoinen tunnustus koska en ollut ennen inttiä koskaan pitänyt karvalakkia. Karvalakki selvästikin oli mukavampi ja lämpimämpi, mutta paremman suojan antaa silti pipo + komposiittikypärä.

Pipojen ongelma on että ne valuu silmille, ei peitä korvia, valuu pois päästä jne... intin pipo oli liian ohut talvipakkasille. Sopii ainoastaan komposiittikypärän alle pään lämmittimeksi.

Karvalakin malli varmaankin oli minulla m05, koska siinä oli sama maastokuviointi kuin pakkaspuvussa m05.

Kyseinen karvalakki kuitenkin ei ollut mitään oikeaa turkkia käsittääkseni.
 
Kaikki intin karvalakit taitavat olla polyesteriä ja/tai sen ja puuvillan seosta. Kyseisten vaatteiden lämmittävyys perustuu sen ilmavuuteen ja kykyyn pidättää ilmamassaa, ts. eristävyyteen. Samasta materiaalista samalla lailla kaksinkerroin taitettu pipo ym. vaate olisi yhtä lämmin, mutta karvalkin pointtihan on juurikin sen sivuläppien säädettävyys eri tilanteisiin (mikä varusmiesaikana ylerensä erikseen kielletään). Paleltumista selvinneet varusmiehet varmaankin muistavat pitomallit A (läpät solmittu tiukasti ylös, varuskunta-asetus), B (lakin takareuna laskettu takaraivon alle, jos läppien hihnat ovat löysällä, tämä onnistuu purkamatta solmua), C (läppiä löysätty ja laskettu korvien päälle) ja D (läpät solmittu leuan alle, tällöin on yleensä jo todella kylmää). Pipo on ohutta mallia varmaankin juuri siksi, että se mahtuisi kypärän alle.

Itse pidin intin kamppeista ainakin pakkaskumisappaaista, ne olivat kyllä hyvin lämpimät ja kykenivät sohjoonkin.

No-can-doot pääsevät kyllä inhokkilistalleni. Pakkia en osannut aikanaan arvostaa, mutta jälkikäteen mielipiteeni on lauhtunut. Sissitakin potentiaalia ei koulutuksessa hyödynnetty, se jäi turhaksi varusteeksi vaikka mm. tauoilla se olisi ollut ihan järkevää pukea ylle.
 
Itse tykkäsin (ihan oikeasti) jalaksen M05 kengistä. Eihän ne mitkään ihmeelliset maiharit olleet, mutta sopivat itselle jalkaan ihan hyvin. Samat kengät aloittivat lomamaihareina P-kaudella ja päätyivät RUK:in aikana (ja jälkeen) ihan yleiskäyttöön. Varmaan ne siinä vuoden aikana muotoutuivatkin ihan kelvollisesti.

Paskimmat varusteet olivat kyllä ne puutarhahanskat ja pakkassaappaat. Ensimmäisten kanssa olisi ollut parempi, kun ei olisi ollut hanskoja ollenkaan ja toiset aiheuttivat pohkeiden lihaksiin tulehduksen P-kaudella.
 
Kapeaharteisimmat/pullohartioiden omaavat saivat tetsarin pysymään hartioillaan kun linkittivät tetsarin olkahihnojen tuplanepparilenkit rinnan kohdalta toisiinsa nahkaremmillä. Muistaako kukaan enää mitä varten nekin nepparilenkit olivat oikeasti olemassa?


- Teräskypärä tympi. Puolipallomainen esine voi olla hyvinkin ärsyttävän muotoinen palikka muiden varusteiden seassa. En arvostele enempää, koska parempaakaan suunnittelua en keksi. En halua kuution muotoista kypärää. 3/10 raivotähteä.
- Rynkkyä osasin vihata. Ensin sen banaanilippaan pituutta, mikä vaikeutti usein ampumista makuulta, varsinkin ampumaradan kovalla tasaisella pinnalla. Sen siitä saa kun ei 18-vuotiaana ollut kunnon pulleaa kaljamahaa antamassa kropalle korkeutta. Rynkyllä oli myös huono kuljetusergonomia monissa olosuhteissa. Yhdellä kädellä ei kanneta rünkküä mukavasti. Tähtäimet myös, eli dick-opteri. Ennemmin tähtäisin vihollista varastetun mulkun läpi kuin dick-opterin varaan henkeni laittaisin. 7/10 raivotähteä.
- Harmaa "mortinnahka", eli se 60-luvun palveluspuku. Se haisi vanhalle ja suomettuneisuudelle, varsinkin märkänä. Ja vettähän se imi 110% kohtaamastaan vesimäärästä. Tavallaan sekin oli älyvaate sillä se pölysi sitä lujemmin mitä allergisempi sen käyttäjä oli pölylle. Aivan turha vaate, joka istui huonosti jokaiselle normaalille ihmiselle. 9/10 raivotähteä, koska 10/10 olisi imartelevaa.


Paras varuste? Makuupussi. Perkeleen lämmin ja pehmeä. Tosin inttiin mennessä olin nukkunut vain ohuissa kesämakuupusseissa. Se oli oikein miellyttävä ja lohduttava yllätys kun ensimmäisen kerran sen sisään kömpi väsyneenä ja paikat kipeinä.


Edit: Itse asiassa olinkin osittain väärässä rynkyn kohdalla. Kaljamaha tai sen puute ei vaikuttanut ampumaergonomiaan radalla (makuulta) vaan käsivarsieni liian lyhyt pituus. Väitän, että pitkäkätisemmillä on mahdollisuus saada parempi (leveämpi) ampuma-asento, kun lyhytkätisemmät joutuvat supistamaan kyynärpäät lähemmäs toisiaan, ja kouristamaan yläselän hyppyrimäen muotoon, vain koska pitkä (korkeutta lisäävä) lipas pakottaa tekemään niin.
 
Viimeksi muokattu:
Unohdin itse mainita tosiaan makuupussin :D Jos PV jotain osaa hankkia niin se on nukkumisvälineet. Sekä telttapatja, että makuupussi olivat aivan helvetin hyviä, samanlainen makuupussi nyt menossa ostoon siviilissä.
 
Olen tästä aiemminkin hehkuttanut eli Pakkaspusero m/91(?). Tuo pilottitakin mallinen, mutta todella hyvällä ja korkealla kauluksella varustettu takki kulki monesti mukana ja on havaittu keskikesälläkin niinisalon dyyneillä vaunumiehistöjen päällä. Plussaa tuli myös veden hylkivyydestä ja helmakiristyksestä.

Surkeimpiin varusteisiin lukeutuu kyllä silloiset mustat nahkahanskat. Lärpyttimet joilla aseenkäsittely oli kikkailua ja märkänä esim käkrin käyttö aiheutti lievää ketutusta. Heitettäessä hansikas lensi vähintään yhtä pitkälle kuin käkri ja painoikin märkänä pienen lyömäaseen verran. Mitään turhia kiristyksiä hansikkaasta ei löytynyt. Nahkan kestosta voidaan myös olla montaa mieltä.
 
Oma suosikkini: huopavuorilliset talvikumpparit.

Oma inhokkini, by a mile: M/85 palloreppu.


Erillisiä perusteluja kummallekaan ei tarvittane.
 
Vihreä Villapaita toimii.

Oma inhokkini, by a mile: M/85 palloreppu.

Aarrrghhh, eikä uusi M/05 reppu juuri paranna asiaa, se on lähtökohtaisesti suunniteltu makaamaan kuormurin lavalla ja varastoimaan taistelija kamppeita. Eli kyseessä on 200 Euron jätesäkki? Brittien PLCE systeemiä voi käyttää ihan oikeana rinkkanakin.
 
Nallepuku <3
Makuupussi kesä sekä talvi. Kesässä oli viellä hienoa että oli asennettu hyttysverkko pussiin vakiona.
Tiedustelijan liivi sekä LJK rinkka oli myös hyviä tuotoksia.
Monia muitakin mm edellämainittuja varusteita on intillä mitkä ovat hyviä. (Karvalakista en suuremmin välitä)

Huonoja: Hanskat. Taktiset/mettä hanskat ovat aivan sieltä jostain. (mallia musta) puoliksi nahkaa, mikä jotain värjättyä, hanskan istuvuus on super löysä, laatu on aika huono, ei kiristystä, liian lyhyt "varsi"

Perus päiväreppu ei ole mikään vakuuttava tekele, 200e hinta huomioiden.

Sadeasu. Niin helvetin hiostava että kastut joko sisältäpäin tai ulkoapäin kun sen päälle puet. Onneksi varusmiehille voidaan viellä jakaa 62 sadeviittaa mutta Pv:ltä oli iso virhe luopua sadeviitasta 05 kuosiin siiryttäessä.
Viittaa kuitenkin tarvitaan niin paljon muuhunkin sekä huomattavasti hengittävämpi. Suomen kesä huomioiden.
 
Olen tästä aiemminkin hehkuttanut eli Pakkaspusero m/91(?). Tuo pilottitakin mallinen, mutta todella hyvällä ja korkealla kauluksella varustettu takki kulki monesti mukana ja on havaittu keskikesälläkin niinisalon dyyneillä vaunumiehistöjen päällä. Plussaa tuli myös veden hylkivyydestä ja helmakiristyksestä.

Surkeimpiin varusteisiin lukeutuu kyllä silloiset mustat nahkahanskat. Lärpyttimet joilla aseenkäsittely oli kikkailua ja märkänä esim käkrin käyttö aiheutti lievää ketutusta. Heitettäessä hansikas lensi vähintään yhtä pitkälle kuin käkri ja painoikin märkänä pienen lyömäaseen verran. Mitään turhia kiristyksiä hansikkaasta ei löytynyt. Nahkan kestosta voidaan myös olla montaa mieltä.

Taidat tarkoittaa pakkastakkia m/95? Saman takin pitkähelmaista muumiversiota käytettiin talviaikaan varusmiesten lomapuvun takkina m/91 housujen kanssa. Tuota pilottimallista versiota käyttivätpalvelusaikanani kapiaiset, mutta ilmeisesti sitä jäettiin vaunumiehistöillekin? Samassa tuvassa majoittuneet Pasi-kuskit käyttivät sitä pitkää muumimallia ja kirosivat sen kömpelyyttä vaunussa. Ja tietty sitä, että joku varomääräys pakotti pitämään sitä elokuussa.:eek:
 
Vihreä Villapaita toimii.



Aarrrghhh, eikä uusi M/05 reppu juuri paranna asiaa, se on lähtökohtaisesti suunniteltu makaamaan kuormurin lavalla ja varastoimaan taistelija kamppeita. Eli kyseessä on 200 Euron jätesäkki? Brittien PLCE systeemiä voi käyttää ihan oikeana rinkkanakin.

Sekä päiväreppu, että se isompi "rinkka" M05 systeemissä ovat kyllä molemmat ihan sysipaskoja. AUK:in aikana kiroiltiin sitä, että päiväreppu ilman luotisuojaliivejä on ihan OK kantaa ja luotisuojaliivit ilman päiväreppua on ihan OK kantaa (mikäli sattui saamaan oikean kokoiset varusvarastolta. M ja S kokoisia pantattiin naispuolisille taistelijoille syystä X ja siksi tällainen taktisen taskukokoinen taistelijakin pääsi kantamaan L tai jopa XL koon luotisuojaa). Mutta mikäli joutui joskus käyttämään molempia yhdessä (eli aina) oli koko viritelmä ihan perseestä ja järkyttävä hartiasärky sääntö, ei poikkeus. Ainoa hyvä asia, mitä kummastakaan M05 systeemistä voi sanoa on se, että päivärepun hihnojen pikalukot olivat ihan fiksut. Paljon nopeampi yllättävissä tilanteissa tiputtaa selästä, kuin jos joutuisi repimään hihnoja hartioiden yli.

Aika surullista jos ainoa hyvä asia repussa on se, että sen saa nopeasti pois selästä.
 
Paras "Wanhan ajan" varuste taisi olla jalkarätit ja syylingit niiden päälle. Ei tullut yhtään rakkoa koko armeija-aikoina.
Vanha lampaannahkainen karvalakki oli kanssa hyvä. ;)

Kyllä muinoin vittumaisin kapine oli Taisteluvyö M/60.
"Vanhin yhtenäinen kantojärjestelmä koostui olkahihnojen ja vyön yhdistelmästä, jonka vyölle saattoi kiinnittää taskuja. Taskuissa oli nahkahihnakiinnitykset. Normaalisti mukana tuli kaksi patruunataskua vyön etuosaan, yksi oikealla ja toinen vasemmalle puolelle, joiden sisään sai silloin käytössä olleiden aseiden erimalliset lippaat, kuten konepistoolin rumpu- ja tankolippaat sekä juuri käyttöön otetun rynnäkkökiväärin lippaat, sekä erillinen suojanaamarilaukku. Rynnäkkökiväärin lippaita yhteen taskuun mahtui kaksi tuliannosta eli kuusi kappaletta. Toisessa patruunataskussa saatettiin pitää sadeviittaa käsilläkaasuhälytyksen varalta.

Kantojärjestelmä poistui varusmiesten koulutuskäytöstä 1990-luvun kuluessa. Kantolaitteena järjestelmässä oli pääsääntöisesti satulareppu."

"Vitutusvyö" oli äärettömän epämukava. Kalvoi olkapäitä, eikä se satulareppu sen alla auttanut yhtään siinä. :mad:

Ette te pojat tiedä mitään wanhojen varusteiden käytöstä. Ajatelkaa, Maastopuku -62 oli uusinta uutta. Ne jaettiin määrättyä "esiintymistä" varten ja kerättiin sen jälkeen pois.

Ja jos joku väittää, että -62 naruvyötäröineen on mukava tai käytännöllinen, on miehen oltava masokisti. :rolleyes:

SA-Int varustus on kehittynyt huimasti sitten 1960-70 -luvun!
 
Eniten ripulia: Palvelushanskat M08 (jos nyt muistan nimen oikein)
Monesti olen kuullut vanhempia "raiskaajanhanskoja" väitettävän vielä huonommiksi, mutta mistään mitään tietämättä kehtaan silti väittää näitä, että paremmat ovat. Edellisissä sentään oli pitkä varsi eivätkä vissiin ihan heti hajonnet, uusimmissa ei ole mitään hyvää:
-Olematon varsi, ei suojaa rannetta miltään
-Olematon istuvuus
-Olematon pito
-Hajoavat käsiin, kirjaimellisesti

Toisaalta korvaushintakin taisi olla 0,70 euroa parilta, joka puhuu omaa karua kieltään kyseisen tuotteen ominaisuuksista... äärimmilleen halvennettu versio Tegeran puutarhahanskoista, hyvää työtä Team PV, ihan hävytöntä paskaa.

Parhaimpia henkilökohtaisia varusteita varmaan uusi merinovillainen nallepuku (tästähän pisteet tietenkin menee ruotsalaisille), ja aiemminkin kehutut makaamisvälineet joista makuualusta on ihan oikeasti fiksu ja "innovatiivinen" suomalainen tekele.
 
Intin makuupussi. Laadukas kolmen vuodenajan pussi oli vielä "uutuus" kun itse kävin intin. Vielä 80-luvulla suurin osa joukoista käytti vilttiä.

Muovinen sadeviitta oli myös asiallinen varuste. Se oli sissitakin lisäksi ainoa varuste joka piti tuulta. Tarvittaessa viitasta askarteli laavun. Usein viitta toimi kuitenkin henkilökohtaisena "telttana" jonka sisällä saattoi olla suojassa tuulelta, sateelta ja tuiskulta. (Aivan ehdoton väline jos aikoi säilyttää taistelukykynsä esim. lentokentän laidassa.)

Tetsari M-85 ja sipulisäkki oli myös aivan loistava yhdistelmä. Tetsareilla saattoi kantaa kymmenien kilojen kuorman mukavasti ja muutenkin yhdistelmään meni hyvin 24 tunnin taistelutoimintaan tarvittava tavaramäärä.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on hauska ketju, jossa jokaisella olisi varmasti sanottavaa...

Arvioitaessa varusteita, on myös huomioitava:
1. Millaisen varusesineen uusi varuste korvaa/on peräti uusi innovaatio
2. Mitä materiaaleja käyttööntuloaikana yleisesti/siviilissä samaan tarkoitukseen käytetään
3. Varusesineet hankitaan 20-30 v käyttöä varten, jopa pidempää (ainakin M62 maastoasu). Arvostelu ja vertailu elinkaaren loppupäässä uusiin tuotteisiin on hienosti sanottuna anakronismia.

Esimerkkinä vaikkapa ylempänä arvostelua saanut vanha tstvyö M60. Sitä ennen tarkoitukseen oli ainoastaan nahkavyö, johon saattoi kiinnittää joitakin patruunataskuja sekä ripustaa lippaita roikkumaan. Ja lisäksi
tietysti omat taskut. Omana aikanaan ihan käyttökelpoinen varuste. Negatiivisena silloin pidettiin ainoastaan vanhasta "kantojärjestelmästä" periytynyttä kaasunaamarilaukkua, jonka kapea kantohihna päinoi ikävästi
olkapäätä. Hihnan pituutta ei tietenkään ajan tyyliin voinut säätää.

Uskon, että kaikki yli 50 -vuotiaat pitävät kaikkien aikojen huonoimpana varusesineenä sadeviittaa, joka oli käytössä ennen M85:tä. Se ei pitänyt vettä lainkaan! 70 -luvulla nimike oli sadeviitta, joka myöhemmin vaihtui
suojaviitaksi. Kangas kun suojasi ydinlaskeumalta, jonka välttämistä 70-80 luvuilla ahkerasti harjoiteltiin. Tämän esineen hyväksymiseen sotavarusteeksi täytyi liittyä reipas korruptio, niin kelvoton se oli.
 
Paskin tais olla sellaset kiinalaiset vihreät nahkasormikkaat, mistä ekalla vesisateella liukeni vihreä väri käsiin joka ei lähteny kuin kulumalla pois. Ei vuorta, vain värjättyä raakanahkaa taisivat olla.

Ne olin ehtinytkin jo unohtaa. En muista missä varuskunnassa tuollaiset jaettiin, mutta ne kyllä taidettiin vaihtaa muutamassa viikossa nopeasti parempiin. Eli joskus varusvarastollakin toimitaan, kuten pitää.
 
Sadeviittaa kehuvat lähinnä ne, jotka eivät ole sitä oikeasti joutuneet käyttämään. Voihan siitä katoksia yms. väsätä, mutta muuten Ihan Sysipaska,sama oli olla ilman ainakin liikkuessa, mutta...

Sisälsi vielä surkeamman kumppanin eli sadelahkeet. Nuo perverssit kumichapsit, joiden oli tarkoitettu pysyvän miehistövyössä kiinni sellaisilla henkseliklipsuilla. Ei muuten pysyneet, joten piti tehdä jekkulangasta ns. pikakiinnikkeet.

Edit: Kun innostui, niin laitetaan lisäksi yleinen ripulilista:
- sissitakki
- jo mainitut vihreät sormikkaat (itse asiassa ne tuntui ihan hyviltä ennen kastumistaan)
- m/91 muovivuorattu kääntöpipo one XXXXXXXXXXXL-koko fits all
- sukat pitkät harmaat
- kaikki m/62 kalsarit
- m/62 noukkarit
- vanhat koottavat släpärit
- ruskeä yöpuku


Hyvistä kamoista nostan näyttämölle uuden issuen eli m/05 alushuppu. Se vaaleanvihreä fleece on vaan jotenkin niin ihanaa mosurin poskea vasten.
 
Viimeksi muokattu:
Jostain syystä yksikään intin varuste ei ihan hirveästi "tuttanut".

Monien hyvien mainintojen lisäksi, pitää mainita ainoa intin varuste, jonka itse ostin välittömästi intin jälkeen. Fiskarsin kenttälapio.

upload_2015-6-30_14-59-59.jpeg

Tuo on meikäläisen auton takaboxissa. Toimii erittäin hyvin lumilapiona ja vuosien myötä on nähnyt yllättävän paljon erilaista käyttöä. Vähän kuin leatherman, kun se on aina mukana, niin käyttöä löytyy.
 
Back
Top