Perussuomalaisten kuihtuminen ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Perussuomalaisten jakoon valmistauduttiin toukokuun alkupuolelta lähtien – näin tapahtumat etenivät
Analyysi: Näin perussuomalaisten jakautumiseen valmistauduttiin
KOTIMAA16.06. 06.00 Päivitetty 06.17
MAURI RATILAINEN

Lauri Nurmi
Tasan kuukautta ennen puoluekokousta kokoomuslaiset viestittivät hallituksessa perussuomalaisten hallitusedustajille, että Petteri Orpo ei tekisi hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Asia tehtiin hallituksessa perussuomalaisille selväksi. Ensimmäistäkään kirjallista dokumenttia asiasta tuskin on olemassa, koska politiikassa kaikkein herkimmät asiat kerrotaan vain suullisesti.

Kokoomuksen ratkaisusta hylätä Halla-aho on kuitenkin olemassa päiväkirjamerkintä hallituslähteellä.

Perussuomalaisten puheenjohtajakiertue oli alkanut muutamaa päivää aiemmin (lauantaina 6.5.) Tampereella. Sen jälkeen perussuomalaisten johdossa tehtiin analyysi, että Halla-aho todennäköisesti voittaisi Sampo Terhon Jyväskylän puoluekokouksessa.


Aluksi kyse oli henkisestä valmistautumisesta, joka toukokuun loppuun mennessä vahvistui tahtotilaksi, että jotain olisi tehtävä, jos Halla-aho voittaisi.

Hallituksessa eri toimintavaihtoehdoista keskustelivat niin perussuomalaiset, kokoomuslaiset kuin keskustalaisetkin. Aktiivisimpia keskusteluissa olivat perussuomalaisten ja kokoomuksen sisäpiirit, mutta myös keskustalaiset, pääministeri Juha Sipilä mukaan lukien, olivat tietoisia mahdollisuudesta, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuisi kahtia.

Perussuomalaiset hahmottelivat toukokuussa mielessään, ketkä 20 kansanedustajaa voisivat muodostaa soinilais-terholaisen eduskuntaryhmän, jos pelastusrengasta tarvittaisiin.

Osa rajattiin heti ulos
Kartoitus tehtiin sen perusteella, kenet arvioitiin kriittisimmässä paikassa eli varsinaisessa toteutusvaiheessa kaikkein luotettavimmiksi.

Ulos rajattiin ryhmän yhdeksän kansanedustajaa: Juho Eerola, Teuvo Hakkarainen, Laura Huhtasaari, Olli Immonen, Rami Lehto, Jani Mäkelä, Jari Ronkainen, Sami Savio ja Ville Tavio. Yhdeksikkö oli allekirjoittanut maaliskuun lopussa tiedotteen, jossa he vaativat hallitusta kiristämään maahanmuuttopolitiikkaa. Heille ei missään olosuhteissa hiiskuttaisi asiasta.

Perussuomalaiset laskivat hallituksessa, että uudessa ryhmässä pitäisi olla vähintään 20 kansanedustajaa, jotta se olisi Sipilälle ja Orpolle kiinnostava yhteistyötaho.

Aluksi toiminta-ajatuksena oli, että maltillinen enemmistö heittäisi halla-aholaiset kansanedustajat ulos eduskuntaryhmästä ja mahdollisesti erottaisi puolueesta. Tämä olisi mahdollista siinä tilanteessa, että perussuomalaisten puoluehallitus ja puoluevaltuusto jäisivät soinilaisten käsiin, vaikka Halla-aho valittaisiin puheenjohtajaksi.

Samalla ymmärrettiin, että toinen vaihtoehto olisi poliittisesti raskain: enemmistön eroaminen eduskuntaryhmästä ja sen jälkeen uuden puolueen perustaminen.

Äärimmäiseen vaihtoehtoon alettiin valmistautua, koska soinilais-terholaiset pitivät Halla-ahon turvapaikanhakijoista käyttämää retoriikkaa rasistisena ja tulivat toukokuun alkupuolella siihen johtopäätökseen, että toimiminen Halla-ahon johtamassa puolueessa ei ollut heille vaihtoehto.

Halla-aho kuvaili Tampereen puheenjohtajatentissä maahanmuutosta Lapissa käymiään keskusteluja seuraavasti:

–Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta, Halla-aho sanoi 6. toukokuuta Tampereella.

Avoimen rasistista "esteettinen haitta" -viittausta on kuvailtu hallituslähteistä viimeiseksi sinetiksi Halla-ahon torjumiselle.

Soinin luotetuille sekä hallituksen keskustalaisille ja kokoomuslaisille tuli hätä: hallitus ei saisi kaatua Halla-ahoon.

Soinin raju reaktio oli viesti
Lännen Media uutisoi lauantaina 3. kesäkuuta, että Suomen hallituksessa käytiin vakavia keskusteluita siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. LM kertoi samalla, että kokoomus ei suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Lue lisää:

Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle

"Kokoomuksen siirron jälkeen pääministeri Sipilän olisi muutettava hallituspohjaa. Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus", uutisessa kerrottiin.

Touko-kesäkuun vaihteessa hallituksessa keskusteltiin asiasta, ja sitä pidettiin varasuunnitelmana. Keskusteluissa oli myös ulkoministeri Soinin ja muiden perussuomalaisten ministereiden jatkaminen tehtävissään.

Alustava suunnitelma sopi kaikille, koska kokoomuslaiset ja keskustalaiset hyötyisivät perussuomalaisten halkeamisesta kahtia ja koska maltillisilla perussuomalaisilla ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa pelastaa asemaansa hallituksessa.

Soinin hätkähdyttävän raju blogiteksti oli tarkoitettu horjuttamaan suuren yleisön ja ennen kaikkea tiedotusvälineiden uskoa siihen, että mistään tällaisesta olisi puhuttu hallituksessa.

Soini tiesi uhraavansa maineensa.

Kun Halla-aho nousi perussuomalaisten puheenjohtajaksi, pelastussuunnitelma päätettiin toteuttaa. Marssijärjestys eteni siten, että soinilais-terholaisten sisäpiiri piti koko ajan Sipilän ja Orpon tietoisina käänteistä.

Tarkkaan mietitty lista edustajia mukaan
Operaatio ja hallituksen jatkaminen ilman eronpyyntöä ei olisi välttämättä onnistunut, ellei asiaa olisi hallituksessa pohjustettu ja suunniteltu siitä keskustelemalla. Mielikuvat tai väitteet siitä, että asia olisi ollut improvisoitu, eivät Lännen Median lähteiden mukaan vastaa todellisuutta.

Esimerkiksi Halla-ahon ja Sipilän tapaaminen maanantaina 12. kesäkuuta oli poliittista teatteria, joka kaikkien piti näytellä kunnialla. Myös Sipilä oli hyvissä ajoin linjannut, että keskusta ei arvojensa takia tekisi hallitusyhteistyötä Halla-ahon kanssa.

Sunnuntaina, Halla-ahon valinnan jälkeisenä päivänä, soinilais-terholaisten ytimellä oli valmiina 20 kansanedustajan lista. Sillä olleita nimiä alettiin tavoitella puhelimitse. Soini, Terho ja Jussi Niinistö pysyivät ryhmän muodostamisen käytännön toteutuksesta sivussa.

Lisäksi toteuttajilla oli listallaan kahdeksan mahdollista perussuomalaisten kansanedustajaa uuteen ryhmään ja puolueeseen. Lopulta kävi niin, että 20 alkuperäisen nimen listalta putosi pois kaksi nimeä, joita ei yhteydenoton jälkeen enää voitu harkita perustajajäseniksi. Kaksi korvaavaa nimeä saatiin kahdeksan mahdollisen nimen listalta.

Esimerkiksi kansanedustaja Veera Ruoho oli pakko jättää alkuvaiheen toteutuksen ulkopuolelle, vaikka hänet tiedettiin Halla-ahon vastustajaksi. Ruoho oli saanut eduskuntaryhmältä varoituksen äänestettyään hallintarekisterilakia vastaan. Pienintäkään riskiä ei myöskään suunnitelman toteutusvaiheessa ollut mahdollista ottaa, vaikka Ruoho sittemmin on mielellään hyväksytty Uuden vaihtoehdon jäseneksi.

Maanantaina kaikki oli valmista
Maanantaina Uva-ryhmä oli koossa, ja myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli antamiensa lausuntojen valossa tietoinen siitä, että hallitus ei ollut kaatumassa.

–Hallituksella ei ole nyt sellaisenaan ollen enää jatkomahdollisuuksia. Puhuin juuri pääministeri Sipilän kanssa.

–En enteile nyt mitään vaihdoksia todellakaan, Niinistö esimerkiksi sanoi toimittajille Kultarannassa. Poistuessaan tiedotustilaisuudesta presidentti letkautti paljon puhuvasti:

–Ei muuta kuin lehmänkauppoja tekemään.
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/pe...ta-lahtien-nain-tapahtumat-etenivat-200212097
 
Oikeistopopulismin noususta sen verran että vaikka heillä monien maiden erilaisissa vaaleissa alkaa olemaan aiempaa näkyvämpää asemaa, niin joka kerta se nousu on katkennut itse äänestykseen.
Äärioikeistolaisuuden/- nationalismin nousu lienee kuitenkin jossakin maassa mahdollista, jos löytyy "uusi Hitler". Viittaan tällä siis Hitlerin hyvin poikkeukselliseen karismaan ja kykyyn voittaa ihmiset puolelleen.
Hitlerin karisma oli mitä ilmeisimmin niin poikkeuksellista, että ihan heti toista samanlaista ei mahda löytyä.
Minusta ihan hyvä jos ei löytyisikään, kaikki "ääri" on valtaan päästessään kuitenkin historian valossa alku jollekin todella huonolle.
 
@Aquilifer ja @Passi

Kannattaisi teidänkin lueskella välillä vähän muita julkaisuita kuin vain MV-lehteä ja Breitbart Newsiä. Asioista saa ja pitää olla eri mieltä, mutta sitä en hyväksy, että syyllistytte suoranaiseen valehteluun. Puhuin oikeistopopulistien suosiosta Euroopassa Trumpin valinnan ja Brexitin jälkeen. Ja tässä aiheesta vähän dataa. Kommentoikaa minulle, että missä maassa menee ylöspäin.

Aloitetaan hollannista:
silver-trumpeurope-0613-1.png


Sitten Ranska:
silver-trumpeurope-0613-3.png


Ja sitten UK:
silver-trumpeurope-0613-2.png


Ja lopuksi Saksa:
silver-trumpeurope-0613-4.png


Ja Suomen tilanteenhan me hyvin tiedämme.


Vertaat lyhyen aikavälin gallup tuloksia vaalitulokseen, etkä edellisten vaalien tulosta tuoreimpaan vaalitulokseen. Esimerkiksi PVV sai tosiaan tämän vuoden vaaleissa viisi lisäpaikkaa vuoteen 2012 verrattuna. Toisekseen UKIP täytti tarkoituksensa, joten miksipä sitä kukaan äänestäisi.
 
Tähän presidentin kommenttiin tartuin itsekin ja laitoin ketjuun klipin tästä...


ja hyviä sellaisia lisäten...

Kävin katsomassa miltä tasavallan presidentin fb sivuilla näytti. Ei kovin hyvälle. Eivät ihmiset niin tyhmiä näköjään ole että kaikki menisi läpi. Suivaantuneita kommentteja on melko paljon. :eek:

Harmillinen harhaaskel saulilta.
 
Nyt puhuu Lindströmiltä potkut saanut avustaja – näin ministeri perusteli erottamista

Uusi Vaihtoehto -ryhmän suuren siivouksen seurauksena työministeri Jari Lindströmin avustajan paikalta potkut saaneen Sakari Puiston mukaan erottamiseen vaikuttivat hyvät välit Halla-ahon kanssa.

Työministeri Jari Lindströmin avustajan paikalta erotettu Sakari Puisto kertoo IS:lle, että kuuli potkuista alkuviikosta ministeri Lindströmiltä itseltään.

Puisto kertoo käyneensä ministerin kanssa hyvän keskustelun asiasta. Ensimmäinen tapaaminen oli järjestetty tiistai-iltapäivälle.

– Siinä puhuttiin ensin ja tänään jatkettiin. Siinä meni vielä vartti, kun juteltiin hyvässä yhteisymmärryksessä, Puisto kertoo.

Yksittäistä syytä potkuille hän ei osannut kertoa.

– Koko tilanne vaikutti, niin ministeri Lindström sen minulle esitti.

– Kävimme läpi, että miten me näemme tämän tilanteen. Lindström selitti sen johtuvan kokonaisuudesta. Että syynä on laajempi poliittinen viitekehys, Puisto sanoo.

Hän kertoo kuitenkin uskovansa, että asiaan vaikuttivat ainakin osittain hänen hyvät välinsä Jussi Halla-ahoon.

– Olin myös maanantaina kello 10 Halla-ahon kanssa Sipilän ja Orpon tapaamisessa mukana Kesärannassa. Jussi oli minut siihen pyytänyt mukaan jo sunnuntaina. Ilmoitin ja soitin Jarille asiasta, ja se oli hänelle silloin täysin ok, Puisto kertoo.

Hän ei kuitenkaan suostunut julkisesti kertomaan, ketä kannatti puheenjohtajavaaleissa.

Useille avustajille lähtöpassit

IS uutisoi tänään, että Uusi Vaihtoehto -ryhmän suuressa siivouksessa työministeri Jari Lindströmin avustajat Leena Riekkola ja Sakari Puisto erotettiin tehtävistään.

Epäluotettavien nuivien joukkoon lukeutuu myös perussuomalaisten työmies Matti Putkosen vaimo Tiina Ullvén-Putkonen, joka on toiminut sosiaaliministeri Pirkko Mattilan erityisavustajana.

Ullvén-Putkonen sai oikopäätä potkut maanantaina, perusteena luottamuspula.

Potkut liittyvät Uusi vaihtoehto -ryhmän tarpeeseen puhdistaa uusi eduskuntaryhmä henkilöistä, joilla on kytkentöjä halla-aholaisin.

Puisto kertoo, ettei uutinen potkuista tullut hänelle yllätyksenä.

– Tässä on ollut näitä dramaattisia käännöksiä niin paljon, niin ei kovin moni asia voi enää voi yllättääkään.

Hänen mukaansa Lindströmin avustaja-aika on ollut mielenkiintoinen ja työntäyteinen.

– Jos Lindströmistä on puhuttu, että työmäärä on ollut kohtuuton niin ei ole kyllä minultakaan työt loppunut, Puisto sanoi.

– Meillä on ollut hienoa yhteistyötä. Olimme yhdessä viikon Yhdysvalloissa, jossa hyvin tiiviisti kierrettiin eri paikkoja. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee.

– Voin sanoa, että arvostan häntä ja pidän hänestä todella paljon ja arvostus on noussut koko avustajapestin ajan.

Puistolle jää avustajan pestin jälkeen vielä Tampereella kaupunginvaltuuston paikka. Mahdollista jatkoaan perussuomalaisten eduskuntaryhmässä hän ei osannut vielä ennakoida.

Riekkola irtisanoutui itse
Lindströmin erityisavustaja Leena Riekkola kertoi tänään IS:lle irtisanoutuneensa avustajan tehtävästä itse.

– Keskustelin asiasta ministerin kanssa ja päädyimme siihen, että tämä on hyvä ratkaisu. Siirryn politiikan ulkopuolelle. Tämä oli luonteva piste, Riekkola kertoi IS:lle.

Riekkolan ja Puiston lisäksi Lindströmin ja perussuomalaisten ensimmäisen varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren avustaja Saana Lehto joutui alkuviikosta valitsemaan kahden väliltä, ja päätyi jatkamaan Huhtasaaren kanssa.

Lehdon mukaan hänelle oli selvää jo alusta asti, etten voisi olla samaan aikaan kahden eri ryhmän avustaja.

Huhtasaareen hän kertoo päätyneensä sen vuoksi, että oli hänen avustajansa ensin, kauden alusta lähtien. Lindströmin avustajaksi Lehto siirtyi vasta hieman myöhemmin.

– Jos olisin ollut vain Lindströmin avustaja, niin uskon, ettei Jarin kanssa olisi ollut mitään ongelmaa jatkaa, Lehto kuitenkin sanoo.

Lehto kertoo itse tukeneensa kansanedustaja Leena Merta puheenjohtajaksi viime viikonloppuna.

Lindström itse kommentoi avustajiensa sopimuksen lopettamista Twitterissä sanomalla, että kaikki kolme ovat huippuammattilaisia.

– Välimme ovat hyvät entisiin avustajiini ja voin suositella vilpittömästi heitä, todellisia ammattilaisia kaikki, Lindström kirjoitti.
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005256483.html?ref=rss
 
Nyt on mielenkiintoista nähdä kenestä tulee Perussuomalaisten presidenttiehdokas.

Ainoa oikea peliliike nyt olisi Halla-ahon ehdokkuus. Media aikaa saatavilla ja saattaisi olla jopa kisan todellinen Musta hevonen...:rolleyes:

Matka unholaan alkaa jollain Huhtasaaren nimeämisellä..
 
Nyt on mielenkiintoista nähdä kenestä tulee Perussuomalaisten presidenttiehdokas.

Ainoa oikea peliliike nyt olisi Halla-ahon ehdokkuus. Media aikaa saatavilla ja saattaisi olla jopa kisan todellinen Musta hevonen...:rolleyes:

Matka unholaan alkaa jollain Huhtasaaren nimeämisellä..

Näkisin, että HA:n saamat äänet olisi kaikki Saulin äänistä pois, siis ne jotka olisivat äänestäneet joka tapauksessa. Ja veikkaan, että lisää ääniä lähtisi Saulilta, kun osa sakista intoutuisi äänestämään vihreitä ihan vain piruillakseen HA:lle. Sitä en tiedä, että voisiko vihreiltä lähteä ääniä Saulin tueksi siinä pelossa, että HA saisikin huomattavasti ääniä, ei kai?

Kaikenkaikkiaan en usko HA:lla olevan rahkeita edes toiselle kierrokselle, mutta ei kai HA pressaksi suunnittelekaan? Tarkoitus on vain pilata Saulin unelmat rökälevoitosta ja "koko kansan" -presidenttiydestä, ja laittaa miehen oikeasti kampanjoimaan asian puolesta.
 
Kävin katsomassa miltä tasavallan presidentin fb sivuilla näytti. Ei kovin hyvälle. Eivät ihmiset niin tyhmiä näköjään ole että kaikki menisi läpi. Suivaantuneita kommentteja on melko paljon. :eek:

Harmillinen harhaaskel saulilta.

Presidentti on viimeisten 2-3 vuoden aikana antanut useampia, lähinnä ulkopolitiikkaan liittyviä lausuntoja jotka näyttäytyvät meille kansalaisille outoina tai kummallisina.
Meiltä kuitenkin unohtuu se, ettei meillä ole sitä tilannekuvaa ja tietoa mikä presidentillä on.
Palaan uudelleen aiemmin sanomaani. Entäpä JOS taustalla todella oli SVL:n ja pohjoismaisen kattojärjestönsä ja siinä ohessa/lisäksi "bäckmanilaista" vaikutusta? Presidentti ja ministerit olivat taatusti informoituja. Suuri hallituspuolue ja nuo taustavaikuttajat - jopa ulkoministerinä henkilö noilla taustavaikuttajilla?!
Esimerkki: ulkoministerinä venäjämyönteinen, venäjäpakotevastainen, EU-vastainen, Nato-vastainen henkilö. Olisi saattanut kummasti tupsahdella sellaisia lausuntoja joihin jossakin olisi hyvin hanakasti tartuttu - ja Suomi olisi pian näyttänyt perin merkilliseltä valtiolta.
Pelkkää spekulaatiotahan tämä toki on - mutta pointtini on se että presidentti ja ministerit omaavat asioista hyvin paljon paremman tilannekuvan kuin me kansalaiset. Se saa joskus jotkut lausunnot näyttämään kummallisilta.
 
Presidentti on viimeisten 2-3 vuoden aikana antanut useampia, lähinnä ulkopolitiikkaan liittyviä lausuntoja jotka näyttäytyvät meille kansalaisille outoina tai kummallisina.
Meiltä kuitenkin unohtuu se, ettei meillä ole sitä tilannekuvaa ja tietoa mikä presidentillä on.
Palaan uudelleen aiemmin sanomaani. Entäpä JOS taustalla todella oli SVL:n ja pohjoismaisen kattojärjestönsä ja siinä ohessa/lisäksi "bäckmanilaista" vaikutusta? Presidentti ja ministerit olivat taatusti informoituja. Suuri hallituspuolue ja nuo taustavaikuttajat - jopa ulkoministerinä henkilö noilla taustavaikuttajilla?!
Esimerkki: ulkoministerinä venäjämyönteinen, venäjäpakotevastainen, EU-vastainen, Nato-vastainen henkilö. Olisi saattanut kummasti tupsahdella sellaisia lausuntoja joihin jossakin olisi hyvin hanakasti tartuttu - ja Suomi olisi pian näyttänyt perin merkilliseltä valtiolta.
Pelkkää spekulaatiotahan tämä toki on - mutta pointtini on se että presidentti ja ministerit omaavat asioista hyvin paljon paremman tilannekuvan kuin me kansalaiset. Se saa joskus jotkut lausunnot näyttämään kummallisilta.
Ei tuo mitää spekulointia ole vaan käytännön realiteettia. Ko. puolueeseen on soluttautunut ei vain bäckmanilaisia ja MV-trolleja vaan myös putinisti-aktiiveja, kuten viime kunnallisvaaleissa tuli ehdokasasetannassa esille.

EDIT: Viimeisimpien blogikirjoitusten mukaan vaikuttaa siltä että eräänkin putinistisoluttautujan tarkoituksena on ollut hajaannuksen aiheuttaminen sisältäkäsin. Troijan hevosia siis..... Jotain kuitenkin osoittaa sekin että kyseisenlaisia henkilöitä on asetettu ehdolle, "edustamaan" tätä puoluetta. Kun eivät saaneet H-A:sta myötävaikuttajaa tarkoitusperiinsä, päättivät sitten tuhota kohdepuolueen MV-hengessä.

EDIT2: Tämmöistä henkeä siellä sisältäpäin lietsotaan (blogi 11.6.2017)

"
...Toinen surkimus joka onneksi sai lähteä, on sotaministeri Jussi Niinistö. Hänen surkea esityksensä ja tyhjänpäiväinen näytelmä sisältäen venäjänvastaisuutta ja venäläisvastaisuutta ei saanut seuraavaa jatko-osaa. Hänen saavutuksiin voitaneen toki lukea vanhan sotakaluston (romuraudan) ostaminen miljoonilla ulkomailta hänen kaavailemalleen Venäjä-sodalle. Valitettavasti sota on nyt siirretty tulevaisuuteen, koska perussuomalaiset eivät enää ryhdy naurunalaisiksi – vaan haluavat siivota oman kotimaan laittomista maahanatulijoista. Kenelläkään maahanmuuttajalla ei ole mitään sitä vastaan, että maahanmuutossa noudatetaan Suomen lakia. Kaikki laillisesti Suomeen muuttaneet ovat Suomen lain edessä oikeutettuja maassa oloon ja myöhemmin jopa kansalaisuuteen. Tietyllä tavalla tulee ikävä Jussi Niinistön disinformaatiota, mutta ehkäpä sitä voimme halutessamme lukea Pro Karelian sivuilta.

Kaiken kaikkiaan perussuomalaisissa on tapahtunut suursiivous ja roskat on viimein lakaistu pois ja kirkkaat lamput on nostettu pöydälle. Toivotan uudelle perussuomalaisten puolueelle menestystä ja kykyä jättäytyä pois russofobiasta sekä tarpeettomasta Venäjä-vastaisuudesta. Venäjä on Suomen kumppani ja erityisesti sen pitäisi olla perussuomalaisten yhteistyökumppani.
Perussuomalaiset ja Venäjä jakavat samanlaisen maailmankuvan konservatiivisesta maailmasta. Älkäämme eksykö kun Venäjää syytetään. Kyseessä on liberaalien kusetusta, jossa hyökkäyksen todellinen kohde on konservatismi. Venäjä sattuu vain olemaan konservatismin vahva tukija ja siksi liberaalit hyökkäävät jatkuvasti Venäjää vastaan ja myrkyttävät ihmisten mieliä russofobisilla ajatuksilla. Perussuomalaisten tulisi kasvattaa yhteistyötä Venäjän kanssa ja Euroopan kansallisvaltioiden kanssa. EU:n roolia tulisi vähentää asteittain ja lopultakin irtaantua EU:sta. Siitä alkaa tie itsenäisyyteen ja menestykseen!..."

???

Samainen PerSu:lainen putinistihenkilö kirjoitti myös: "Perussuomalaiset puolueena on kuitenkin kerännyt aidosti isänmaallisia politiikkoja, joiden tavoitteena on puolustaa tavallista suomalaista. Nämä henkilöt on pidetty kahleissa Soinin diktatuurin kaudella. Nyt he pääsivät vapaaksi."
 
Viimeksi muokattu:
Kolumni: Soinin mukana meni usko politiikkaan

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi, koska kenttäväki koki puolueen pettäneen vaalilupauksensa hallituksessa. Kiky-sopimus ruoski työväenpuolueeseen ilman sosialismia uskonutta pienituloista, rajoja ei saatu suljettua turvapaikan hakijoilta eikä piikkiä kiinni Kreikan tukipaketeilta.

Halla-aholaiset voittivat puheenjohtajakamppailun samalla tavalla kuin demarit syrjäyttivät Jutta Urpilaisen ja kokoomuslaiset Alexander Stubbin. Nykyjohtoon pettyneet soittelivat kenttäväkeä läpi ja keskustelivat asiasta sosiaalisen median keskusteluryhmissä, mikä on aivan normaalia puheenjohtajakamppailua.

Perussuomalaisia ei siten vallattu. Puolueen hallituspolitiikkaan pettyneet jäsenet valitsivat Halla-ahon puheenjohtajaksi puolueen sääntöjen mukaisella tavalla.

Perussuomalaiset vaalivoittoihin ja hallitukseen nostanut Timo Soini aisti tilanteen etukäteen ja ilmoitti jättävänsä puheenjohtajuuden, koska olisi joutunut kisaamaan tiukasti jatkostaan puheenjohtajana. Hän kuvitteli voivansa jäädä perustamansa puolueen vanhaksi isännäksi, kun Sampo Terho valitaan hänen seuraajakseen.

Soini ei voinut hyväksyä puolueensa luisumista hallituspolitiikan arvostelijoiden käsiin. Se olisi tehnyt lopun hänen hienosta ulkoministeriurastaan.

Hallituspuolueiden puheenjohtajatriolla oli etukäteissuunnitelma Halla-ahon voiton varalle. Soini joutui "plokissaan" kiistämään raamatullisin vertauksin Lännen Median uutisen, jonka mukaan parikymmentä perussuomalaisten kansanedustajaa loikkaisi omaan ryhmään hallituksen tukijoukoiksi.

Uutisen toteutuminen kertoo siitä, että Soinille pelin politiikka ja oma etu oli rehellisyyttä tärkeämpää.

Soini sai vahvaa taustatukea presidentti Sauli Niinistöltä, joka venytti valtaoikeuksiensa rajoja puuttumalla kekkosmaisella tavalla yhden hallituspuolueen sisäisiin asioihin.

Hänestä Halla-aho ja perussuomalaisten toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Teuvo Hakkarainen eivät olleet esittäneet tehokasta katumista maahanmuuttovastaisista kirjoituksistaan saamiensa tuomioiden jälkeen.

Historian siivet havisivat, sillä presidentti Urho Kekkoselle perussuomalaisten edeltäjä SMP oli hallituskelvoton ulkopoliittisista syistä. Kekkonen vaikutti vahvasti taustalla, kun SMP hajotettiin 1970-luvun alussa, jotta Kekkonen saatiin valittua uudelle toimikaudelle ilman vaaleja poikkeuslain avulla. Jälkikäteen sitä on pidetty demokratian häpeäpilkkuna.

Oman eduskuntaryhmän perustaneista loikkareista tulee keskustan ja kokoomuksen apuryhmä. Enää ei eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho (uv.) puhu kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-jäsenyydestä.

Teatterimaisissa neuvotteluissa Jussi Halla-ahon kanssa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei saanut tätä suostumaan EU:n edessä olevaan liittovaltiokehitykseen. Sen takuuna on nyt perussuomalaisista irrottautunut Uusi vaihtoehto -ryhmä, joka on palkinnoksi saanut säilyttää viisi ministeripaikkaansa.

Kun SMP:stä SKYP:iin 1970-luvulla loikanneita kutsutaan seteliselkärankaisiksi, Uusi vaihtoehto -ryhmän loikkarit ovat täysin selkärangattomia.

Perussuomalaisten nykyjohdon maahanmuuttovastaisuus on loikkareille enemmän tai vähemmän tekosyy. Jotkut heistä ovat itse aikaisemmin Hommafoorumilla kirjoitelleet hyvin maahanmuuttovastaisia kirjoituksia. Nyt he esiintyvät puhtaina pulmusina tuomitessaan entisiä puolueveljiä ja -sisariaan.

Timo Soini tarjosi entisessä puolueessaan kanavan niille ihmisille, jotka kokivat politiikan likaisena peliä ja peräänkuuluttivat moraalista ryhtiä. Viime päivinä koetun jälkeen suurin kysymys ei ole enää se, mitä yhdelle puolueelle tapahtuu.

Kysymys on siitä, kuka enää uskoo poliittiseen järjestelmään. Usko katosi Soinin loikan mukana monelta hänen kannattajaltaan. Se on vakavampi juttu kuin yhden puolueen tulevaisuus.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3551893/Kolumni+Soinin+mukana+meni+usko+politiikkaan
 
Presidentti on viimeisten 2-3 vuoden aikana antanut useampia, lähinnä ulkopolitiikkaan liittyviä lausuntoja jotka näyttäytyvät meille kansalaisille outoina tai kummallisina.
Meiltä kuitenkin unohtuu se, ettei meillä ole sitä tilannekuvaa ja tietoa mikä presidentillä on.
Palaan uudelleen aiemmin sanomaani. Entäpä JOS taustalla todella oli SVL:n ja pohjoismaisen kattojärjestönsä ja siinä ohessa/lisäksi "bäckmanilaista" vaikutusta? Presidentti ja ministerit olivat taatusti informoituja. Suuri hallituspuolue ja nuo taustavaikuttajat - jopa ulkoministerinä henkilö noilla taustavaikuttajilla?!
Esimerkki: ulkoministerinä venäjämyönteinen, venäjäpakotevastainen, EU-vastainen, Nato-vastainen henkilö. Olisi saattanut kummasti tupsahdella sellaisia lausuntoja joihin jossakin olisi hyvin hanakasti tartuttu - ja Suomi olisi pian näyttänyt perin merkilliseltä valtiolta.
Pelkkää spekulaatiotahan tämä toki on - mutta pointtini on se että presidentti ja ministerit omaavat asioista hyvin paljon paremman tilannekuvan kuin me kansalaiset. Se saa joskus jotkut lausunnot näyttämään kummallisilta.

Niin, tuossa vaiheessa ei tainnut olla selvillä että Halla-Aholle olisi käynyt olemassaolevan ministeriryhmän jatkaminen.
 
Sinänsä muuten hassua, että erityisen kiivaasti on tartuttu tuohon "kyse ei ole vain esteettisestä haitasta oman kylän raitilla" -sanamuotoon (jos olisi jättänyt "vain" sanan pois niin olisi varmaan mennyt sukkana).

Tämä osoittaa tosi hyvin sen että teoista ei ole niinkään kyse, vaan sanoista. Yksikään ministeri tai valtaosa muistakaan poliitikoista EI haluaisi vaikkapa vastaanottokeskusta omalle kotikadulleen, todennäköisesti tekisivät myyräntyötä valtuustojen ym kautta että keskus saadaan muualle.

Olen nähnyt kerran aivan "läheltäkin", kun erittäin 'hyvällä ja arvostetulla alueella' joka on pullollaan mm. taiteilijoita, suomenruotsalaisia ja muita tavalla tai toisella rakenteellisesti hyviä, rasisminvastaisia ihmisiä, syntyy suoranainen kansanliike kun lähelle omaa kotia oli tulossa kehitysvammaisten lasten hoitopaikka. Tyypit menivät oikein mutkalle kun yrittivät perustella asiaa jollain muulla kuin sillä että kehitysvammaiset ovat heidän mielestään tosi pelottavia eivätkä halua sellaisia lähelle kotiaan pyörimään. Mitään järkevää ja uskottavaa perustelua ei koskaan tullut. Sen sijaan nimettömät kommentit näiltä protestoijilta olivat luokkaa "kehitysvammaisia on joka paikassa ja ne syövät minun lapseni".

Aivan uskomatonta, kaksinaismoralististen lierojen hurskastelijoiden sakkia moiset asukasyhdistykset tukijoineen. Sitten samat piirit ovat "refugees welcome" -kylttien kanssa asemalla ollen samalla sisällään iloisia että heidän kalliille asuinalueelleen ei VOKkia tule. Ja somettavat iPhoneillaan tyrmistyksensä Halla-Ahon rasistisesta ilmaisusta jota kelpaa asukasyhdistyksen kavereiden käydä peukuttamassa. En sano tämän vahvemmin koska yritän vähentää kirosanojen käyttöä.
 
Viimeksi muokattu:
Ei tuo mitää spekulointia ole vaan käytännön realiteettia. Ko. puolueeseen on soluttautunut ei vain bäckmanilaisia ja MV-trolleja vaan myös putinisti-aktiiveja, kuten viime kunnallisvaaleissa tuli ehdokasasetannassa esille.
No, näinhän se on. Ja tuohon kun lisää sen että JOS taustalta löytyy vielä Suomen vastarintaliikettä ja sen pohjoismaista kattoorganisaatiota niin varmaankaan tarvitse kauaa kenenkään arvuutella esimerkiksi Supon näkemystä asiaan. Supo kuitenkin on julkisuudessakin avannut näkemystään em. liikkeistä.
Ei oikein taida sopia hallituspuolueen taustavoimiksi, kuten ei pidäkään.
 
Nyt on mielenkiintoista nähdä kenestä tulee Perussuomalaisten presidenttiehdokas.

Heh, tässä asiassa on muuten eräs, sinänsä merkityksetön mutta omalla tavallaan huvittava sivujuonne.
Nimittäin "presidenttiehdokas" Janitskin.
Arvaankohan kovin väärin jos sanon että Ilja saa hyvän tekosyyn vetäytyä muka tyylikkäästi tuhoon tuomitusta projektistaan "koska olen päättänyt tukea..." :)
 
EU-myönteisyys on kasvanut? Jaa missä? Itä-Eurooppa on lähes avoimessa kapinassa Brysseliä vastaan ja haistattelee melko suoraan jo Junckerille sun muille EU-eliiteille. Länsi- Euroopassa erityisesti hallitsematon maahanmuutto saa yhä kasvavassa määrin kansan inhoamaan kriisin aiheuttajaa, EU:ta.

Jälleen kerran, @Aquilifer , pysytellään faktoissa. Jos sinulla on mielipide jostakin asiasta, niin perustele se faktoilla.

Tässä on tuore tutkimus EU:n suosiosta jäsenmaissa. Kiinnitä huomiota muutokseen viimeisen vuoden aikana (post-Brexit).

PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-00.png


Katsokaa viimeisen vuoden aikana tapahtunut muutos. Kaikkialla muualla on mennyt EU:n kannatus ylöspäin, paitsi Italiassa. Esimerkiksi Saksassa muutos on 50 % -> 68 %. Ranskassa 38 % -> 56 %. Jopa Puolassa ja Unkarissa on menty ylöspäin.

Mutu on tietysti siitä hauska juttu, että sillä pystyy helpommin perustelemaan omia mielipiteitä... :rolleyes:
 
Heh, tässä asiassa on muuten eräs, sinänsä merkityksetön mutta omalla tavallaan huvittava sivujuonne.
Nimittäin "presidenttiehdokas" Janitskin.
Arvaankohan kovin väärin jos sanon että Ilja saa hyvän tekosyyn vetäytyä muka tyylikkäästi tuhoon tuomitusta projektistaan "koska olen päättänyt tukea..." :)

MV on tietysti yrittänyt aiemmin kovasti kaataa Halla-Ahoa asemastaan, mutta ilmeisesti koki sen mahdottomaksi.

Mutta kun on Ilja niin ei tarvitse olla johdonmukainen :D Joten en ihmettelisi jos olet oikeassa.
 
No, näinhän se on. Ja tuohon kun lisää sen että JOS taustalta löytyy vielä Suomen vastarintaliikettä ja sen pohjoismaista kattoorganisaatiota niin varmaankaan tarvitse kauaa kenenkään arvuutella esimerkiksi Supon näkemystä asiaan. Supo kuitenkin on julkisuudessakin avannut näkemystään em. liikkeistä.
Ei oikein taida sopia hallituspuolueen taustavoimiksi, kuten ei pidäkään.

Ilmeisesti PS ei kuitenkaan tälle vastarintaliikkeelle kelpaa, vaikka mieleen tulee se Immosen taannoinen kuva. On osa "hallittua oppositiota" vai mitä siinä jonkun välittämässä twiitissä tuli. Ulkoparlamentaarinen toiminta on paljon jännempää vastarintaleikkiä.

Samoin nykyiset hallitustyypit, kansanedustajista (mm. Elo ja rouva puhemies) jopa ministeritasolle (Terho) saakka ovat olleet käytännön tasolla hyvinkin Halla-Aholaisia joko mielipiteissään tai pyörineet osaksi täsmälleen samoissa piireissä erit. Elo.

Minä en osta oikein tuota että kyseessä olisi mikään suuri puhdistus näistä aineksista, ennemmin ratkaisevana tekijänä näyttäisi olevan se, miten uskollisesti on totellut Soinia. Esim hallintarekisterin käyttöönotto on poliisin toimesta todettu rikosten selvittämisen kannalta huonoksi asiaksi, silti sen vastustamisesta vastoin Soinin ohjeita sai tiputuksen tähän "epäluotettavien" joukkoon.

Ohjenuorana näyttäisi olevan että n. 20 kansanedustajaa piti saada kokoon. Näin esim. ohjailtavissa oleva mutta myötähäpeää herättävän nolo Kankaanniemi jätettiin Halla-ahon riesaksi.
 
Jälleen kerran, @Aquilifer , pysytellään faktoissa. Jos sinulla on mielipide jostakin asiasta, niin perustele se faktoilla.

Tässä on tuore tutkimus EU:n suosiosta jäsenmaissa. Kiinnitä huomiota muutokseen viimeisen vuoden aikana (post-Brexit).

PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-00.png


Katsokaa viimeisen vuoden aikana tapahtunut muutos. Kaikkialla muualla on mennyt EU:n kannatus ylöspäin, paitsi Italiassa. Esimerkiksi Saksassa muutos on 50 % -> 68 %. Ranskassa 38 % -> 56 %. Jopa Puolassa ja Unkarissa on menty ylöspäin.

Mutu on tietysti siitä hauska juttu, että sillä pystyy helpommin perustelemaan omia mielipiteitä... :rolleyes:

Vale, emävale, tilasto, vai miten se meni?

Käyttämästäsi lähteestä löytyy myös tällaista:

PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-13.png


PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-12.png


PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-14.png

PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-07.png

PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-08.png

PG_2017.06.15.EU-Brexit-00-01.png


Ei tuo nyt minusta mitenkään auvoiselta näytä, mutta ilmeisesti kauneus on katsojan silmissä. Sinä taidat olla optimisti, kun näet että lasi on puoliksi täynnä, minun mielestäni lasi on puoliksi tyhjä. Nuo tilastot kertovat ihan suoraan että sadat miljoonat Eurooppalaiset nimenomaan eivät ole tyytyväisiä nykymenoon. Vieläkö väität mutuksi, vai kelpaako nyt ihan itse käyttämäsi lähde?
 
No, noita aquiliferin esiin ottamia grafiikoita kun katsoo niin minusta niiden sanoma on lähinnä se, että EU halutaan vahvasti säilyttää, mutta sen toimintaa kehittää nykyisestä hiukan toisenlaiseen suuntaan.
En minä noista grafiikoista sitä löydä että EU haluttaisiin purkaa.
 
Back
Top