EU ja "globalisaatio" on joillekin alueille/paikkakunnille/teollisuuden aloille/ihmisille aidosti hyvä juttu, joka on avannut uusia mahdollisuuksia ja markkinoita, ja mielenkiintoisia duuneja joissa pääsee tekemään työtä viimeisimmän teknologian kanssa.
Sitten toisaalla, se on sulkenut paikallisia markkinoita pysyvästi, kun muualta saa parempaa halvemmalla. Huonosti menee, mutta ei tänään vielä niin huonosti kuin huomenna
Ongelma on myös siinä, että talouspolitiikka ja siitä keskusteleminen Eurooopassa ja maailmalla on skitsofreeninen. Pitäisi olla täysin vapaa globalisaatio talousmielessä ja sen kritisoiminen aiheuttaa automaattista protektionismi älämölöä. Näin siis mediassa ja puheissa.
Samaan aikaan oikeassa maailmassa:
Although the US has imposed a 266 per cent tariff on some steel products from China in 2015, the EU imposed a 21 per cent duty.
Jean-Claude Juncker, European Commission president, has suggested this is “naive” and called for higher duties. But there are concerns that Beijing could strike back with retaliatory duties against European companies that sell to or use raw material from China.
EU leaders resolved at a summit last month to settle the matter this year, saying an “urgent and balanced” agreement was required “to safeguard European jobs, ensure fair competition in open markets and preserve free trade”.
https://www.ft.com/content/f79ed25c-a5d4-11e6-8898-79a99e2a4de6
Muisti kertoo että EU asetti myöhemmin myös jonkun 200% rangaistustullin. Minä kun luulin, että rangaistustullit ovat vain Trumppilaista protektionismia.
Eräät brittipiirit (ml. jo kuollut James Goldsmith) ovat jo 90-luvulta kritisoineet nykyisen kaltaista globalisaatiota, missä omalla markkina-alueella voidaan myydä halpatyövoiman avulla valmistettuja tuotteita. Siitä ei haluta edes keskustella, että onko tuo toimivampi vaihtoehto; eli missä pääoma, teknologia liikkuu vapaasti, niin kuin nykyisinkin, mutta yhdellä markkina-alueella myytävät tuotteet jouduttaisiin valmistamaan sillä samalla markkina-alueella, JOS ei halua maksaa rangaistustulleja.
Siitä ei keskustella, sen sanomisesta huudetaan protektionismia, telkkarissa kauhistellaan..... mutta samaan aikaan Euroopan Unionin parlamentti säätää rangaistustulleja valikoidusti.
Terästeollisuus ei ole ainoa, joka on jo turvattu EU:n ns. protektionismilla. Yllättäen aurinkopaneeleille on myös rangaistullit. Eikä taida olla kovin pienet prosentit niilläkään.
Protektionismi on sitä, että suojellaan omaa teollisuutta ulkopuoliselta kilpailulta. Eli jos EU kieltää esim. kiinalaisten paneelinvalmistajien investoinnit Eurooppaan. Näin ei taida olla, mutta ei taida olla myös Trumpillakaan politiikkana.
Sellainen vinkki OT: Sir James Goldsmith toimi 90-luvulla mm. kasinobisneksessä ja tunsi Yhdysvaltojen nykyisen presidentin. Netistä löytyy video, missä Goldsmith väittelee Bill Clintonin talousneuvonantajan kanssa. Yllättävän pieni piiri pyörii, vaikka sanotaan että Trump tuli valtaan täysin ulkopuolelta.