Perussuomalaisten nuorisojärjestön uudessa hallituksessa on useita ”etnonationalisteja”, joilla on emopuoluetta selvästi radikaalimpi oppi suomalaisuudesta ja maahanmuutosta.
Tilaajille
Ps-nuorten hallituksesta osa on etnonationalisteja, osa edustaa maltillisempaa näkökantaa. Kuvassa Teppo Marttinen (edustajiston pj.), Jasmin Määttä, Auri Siika-aho (2. vpj.), Toni Jalonen (3. vpj.), Asseri Kinnunen (pj.), Oskar Viding, Toni Saarinen (pääsihteeri), Antti Eskelinen, Liina Isto (1. vpj.) ja Henri Hautamäki. Kuvasta puuttuu hallituksen jäsen Henri Määttä. (KUVA: Perussuomalaiset nuoret)
Tommi Nieminen HS
Julkaistu: 12.1. 2:00 , Päivitetty: 12.1. 13:52
Marraskuussa 2018 vallan ottivat niin kutsutut
etnonationalistit.
Näin kävi perussuomalaisten nuorisojärjestön Ps-nuorten syyskokouksessa. Jäsenäänestys heilautti järjestön aiempaa radikaalimman nationalismin linjalle. Nuorisojärjestö otti askeleen kauemmaksi emopuolue perussuomalaisten linjauksista.
Esimerkiksi siitä, ketä voidaan pitää suomalaisena.
Nuorisojärjestön kaikki keskeiset tehtävät vei niin kutsuttu etnonationalistinen linja. Puheenjohtajaksi valittiin 20-vuotias joensuulainen kaupunginvaltuutettu
Asseri Kinnunen. Hallitus aloitti kautensa tammikuun alussa.
Ps-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen. (KUVA: EMILIA ANUNDI / HS)
”Olemme radikaalimmalla linjalla ja kiritämme emopuoluetta. Meillä on tiukempi linja esimerkiksi siihen, millä ehdoilla pitäisi myöntää Suomen kansalaisuus ja mitä turvapaikanhakijoille pitäisi tehdä”, puheenjohtaja Kinnunen sanoo.
Etnonationalismi on radikaalia nationalismia, joka korostaa geenejä ja kaukaisia sukujuuria. Moni ”etnoista” käyttää suomalaisuudesta samaa määritelmää kuin nationalistijärjestö Suomen sisu, joka on määritellyt suomalaiset näin:
Suomalainen kansa koostuu pääosin niiden ihmisryhmien jälkeläisistä, jotka muuttivat Suomeen esihistoriallisena aikana.
Suomen esihistoriallinen aika loppui 1300-luvulla. Siltä ajalta ovat alueen varhaisimmat kirjalliset lähteet.
Kinnunen tekee eron Suomen kansalaisen ja suomalaisen välille. Hän sanoo, että edellinen perustuu lakiin, jälkimmäinen sukujuuriin.
”Suomalaisuus tulee sukujuurien ja syntyperän mukaan”, Kinnunen sanoo.
Vaikka Kinnunen ei suostu puhumaan yksittäisistä ihmisistä, hänen määritelmistään on helppo päätellä, etteivät aidoiksi suomalaisiksi kelpaa vaikkapa kansanedustajat
Ozan Yanar,
Ben Zyskowicz tai
Sari Essayah, sillä heillä kaikilla on sukujuuria Suomen ulkopuolella.
Tilanne on kiusallinen perussuomalaisten emopuolueelle.
Välit
Jussi Halla-ahon perussuomalaisten ja Ps-nuorten välillä alkoivat tulehtua jo keväällä 2018. Nyt on mahdollista, että railo vain levenee.
Halla-aho joutui keväällä 2018 lähettämään sähköpostin nuorisojärjestön jäsenille. Halla-aho sai tarpeekseen nähtyään ruutukaappauksia äärimmäisen epäkorrekteista viesteistä, joita oli kirjoitettu Ps-nuorten suljetussa Facebook-ryhmässä.
Näin Halla-aho ojensi nuorisojärjestöä sähköpostissaan:
Fasististen ja kansallissosialististen näkemysten esittäminen, ja kaikenlainen ”kainalontuulettelu”, vahingoittavat puoluetta ja sen poliittisia tavoitteita, ja jos puolue pakotetaan reagoimaan tällaisiin ilmiöihin, se reagoi niihin kaikin mahdollisin keinoin.
Tuolla
kainalontuulettelulla viitataan yleisesti natsien käsitervehdykseen.
Perussuomalaisten nuorisojärjestöstä erotetut Matti Haapala (vas.) ja Johannes Sipola (toinen oikealta) perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä kesällä 2017. Kuvassa lisäksi Jarmo Keto ja Jessica Vahtera. (KUVA: Jukka Gröndahl / HS)
Halla-aho on joutunut ainakin kahdesti kirjelmöimään nuorisojärjestön suuntaan, jotta Ps-nuorten lappilainen, avoimen rasistinen siipi rauhoittuisi. Halla-aho on kiistänyt painostaneensa asiassa, mutta nuorisojärjestö erotti pian Halla-ahon sähköpostin jälkeen
Tuukka Kurun ja yhdeksän kuukauden määräajaksi
Johannes Sipolan ja
Matti Haapalan.
Sipolan ja Haapalan määräaikainen erottaminen päättyy sunnuntaina 13. tammikuuta.
Mikä on selkäänpuukottajan palkka, Haapala kysyi twiitissä heti sen jälkeen, kun hänet, Kuru ja Sipola oli erotettu nuorisojärjestöstä.
Kuolema! Sipola vastasi.
Rautalangasta väännettynä ero perussuomalaisten emopuolueessa päälinjan ja Ps-nuorten uuden linjan välillä menee näin: emopuolueessa maahanmuuttovastaisuudessa on kyse ensi sijassa Suomen taloudesta, turvallisuudesta ja maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. Toki eduskuntaryhmässä etnonationalismia edustaa esimerkiksi
Olli Immonen, joka on Suomen sisun puheenjohtaja.
Etnonationalisteille maahanmuuttovastaisuus taas on näiden lisäksi voimakkaasti etninen kysymys. Etnonationalistien mielestä Suomen on pysyttävä etnisesti valkoisena ja ”puhtaana” geeneiltään ja kieleltään sekä kulttuuritaustaltaan ”suomalaisena”.
Uudessa Ps-nuorten hallituksessa on ainakin neljä Suomen sisu -järjestön aktiivia.
Jyrkän linjan etnonationalisteja on esimerkiksi Suomen sisun Kymenlaakson piirin varapäällikkö
Antti Eskelinen, joka kirjoittaa Ps-nuorten suljetussa Facebook-ryhmässä:
Uskaltaisin väittää, että paria marginaalihörhöä lukuunottamatta mokkakikkelit ja thaikkuhuorat ei sytytä pahemmin tässä järjestössä.
Ja näin:
Itse olen oppinut, että vastustajan ideologiaa ajavat petturit ammutaan.
Ps-nuorten hallituksen jäsenistä Suomen sisuun kuuluvat myös ainakin 2. varapuheenjohtaja
Toni Jalonen, joka on Suomen sisun Satakunnan piirin varapäällikkö, sekä jäsenet
Oskar Viding ja
Henri Hautamäki.
Viime vuonna erotettu lappilaisten etnonationalistien kolmikko, Kuru, Sipola ja Haapala, ei ole peitellyt perinteisiä rotuoppeja korostavaa aatteellisuuttaan.
Sipola kannatti twiitissään 30. tammikuuta 2018 eugeniikkaa eli rodunjalostusoppia, joka oli esimerkiksi natsi-Saksan ideologian ytimessä:
Suomessa geneettinen yhtenäisyys ja perimä on ollut pitkälti hyvinkin päivän selvä asia jo monta tuhatta vuotta ennen tätä vuosituhatta. Meillä ei tule olemaan muuta mahdollisuutta kuin lopulta harjoittaa eugeniikkaa, ellemme halua alkaa opetella kiinaa.
Kuru päivitteli tammikuun 2019 alussa, kuinka perussuomalaisten kannatukselle käy, jos puolue hylkää avoimen rasismin:
Johtajansa antaman esimerkin mukaisesti lukuisat persut ovat nyt julkisesti irtisanoutuneet rasismista. Nyt kun päivystävillä dosenteilla on ote puolueen palleista, voidaankin miettiä että kumpi on todennäköisempää, kannatuksen valtava kasvu vai uusien erotusten vaatiminen.
Kun Ps-nuoret valitsi Asseri Kinnusen puheenjohtajakseen marraskuussa, sekä Kuru että Sipola innostuivat, sillä Kinnusta pidetään edellistä puheenjohtajaa
Samuli Voutilaa radikaalimpana.
Kuru twiittasi:
Tämähän on mielenkiintoinen uutinen. @asseri_kinnunen on nouseva tähti, joka on mielipiteiltään selvästi lähempänä minua kuin firman edellinen puheenjohtaja.
Myös Sipola oli tyytyväinen:
Kuulin vähän villiä juttua, että PS-Nuorten tulevassa hallituksessa on aika kovia kansallismielisiä kavereita nyt johdossa. Sellaista aatetta ei voi estää minkä aika on tullut.
Perussuomalaisten kenttä näyttää siis jatkavan sitä radikalisoitumista, joka alkoi puoluekokouksessa kesäkuussa 2017. Tuolloin halla-aholaiset äänestettiin puolueen keskeisiin johtotehtäviin. Jo keväällä 2017 Ps-nuoriin oli liittynyt kymmeniä jyrkkiä nationalisteja, jotka tulivat nimenomaan lopettamaan
Timo Soinin maltillisemman linjan ja junttaamaan Halla-ahoa valtaan.
Ps-nuorten suljetussa ryhmässä alkoi jo tuolloin väittely siitä, pitäisikö järjestön olla etnonationalistinen.
Tuukka Kuru puhuu Suomen sisun lehdistötilaisuudessa Helsingissä 6. joulukuuta 2016. (KUVA: Martti Kainulainen / Lehtikuva)
Radikalisoitumista johti Tuukka Kurun ympärille kehittynyt porukka. Se jakoi ryhmässä amerikkalaisen äärioikeistoideologin tekstiä, jonka mukaan liberaalit äänet on heitettävä äärioikeistojärjestöistä ulos, koska erimielisyys lahottaa järjestöä.
Nyt moni nuorisojärjestössä on kulkenut jo reippaasti oikealta ohi myös halla-aholaisista.
Etnonationalistien kerrotaan raivostuneen Halla-aholle, kun tämä huhtikuussa 2018 otti kantaa siihen, mitä on suomalaisuus ja kuka voi olla suomalainen.
”Uskon avoimeen suomalaisuuteen, koska se on historiallinen todellisuus. Olemme muodostuneet aikana, jolloin ihmiset saattoivat muuttaa rajojen yli. Jos vaikka sulkisimme esimerkiksi tumman ihon pois suomalaisuudesta, niin yhtä hyvin voitaisiin kysyä: entäs ruskeasilmäiset tai tummatukkaiset? Kaikkihan ne ovat tulleet jostakin, ne ovat kaikki periytyviä ominaisuuksia”, Halla-aho sanoi puolueen kannattajille suunnatulla videolla.
Avoin suomalaisuus oli etnonationalisteille kirosana, sillä etnonationalismiin kuuluu, ettei maahanmuuttajasta voi koskaan tulla suomalaista. Suomalaisuus määrittyy etnonationalistien mukaan sen kautta, polveutuuko yksilö tuhansia vuosia vanhoista ”suomalaisista” heimoista.
Moni etnonationalisteista edustaa myös hyvin arvokonservatiivista ja vanhoilliskristillisesti virittynyttä suuntaa, joka ei hyväksy esimerkiksi seksuaalisia vähemmistöjä eikä etniset ryhmät ylittäviä parisuhteita. Rajun vihapuheen kohteeksi on joutunut esimerkiksi Ps-nuorten entinen puheenjohtaja
Sebastian Tynkkynen, joka on esitellyt julkisuudessa tummaihoisen miesystävänsä.
Ps-nuorten johdon aatemaailma on painoarvoaan isompi asia siksi, että emopuolue perussuomalaiset on eduskunnan viidenneksi isoin ryhmä. Kevään vaaleissa puolue hakee uutta nousua kahtiajaon jälkeen.
Lukuisia perussuomalaisia nuoria on jo useampana vuonna osallistunut nationalistiseen 612-kulkueeseen, joka järjestetään itsenäisyyspäivänä Helsingissä. (KUVA: Seppo Solmela)
Nuorisojärjestön viime aikojen agendalla on ollut isoja linjoja ja pieniä linjoja.
Syyskokouksessaan Ps-nuoret vaati esimerkiksi, että Venäjä palauttaa Suomelle Karjalan, Suomenlahden ulkosaaret, Sallan–Kuusamon alueen ja Petsamon eli ne alueet, jotka Suomi luovutti Neuvostoliitolle Pariisin rauhansopimuksessa 1947.
Hieman aiemmin järjestö oli tehnyt kannanoton, että Kelan arabiankielinen puhelinpalvelu on lakkautettava.
Emopuolueen puheenjohtaja Halla-aho on aina ongelmatilanteissa korostanut, että Ps-nuoret on itsenäinen järjestö, joka tekee omat ratkaisunsa. Todellisuudessa Ps-nuoret on tiukasti sidoksissa perussuomalaisiin. Järjestö sai esimerkiksi vuonna 2015 emopuolueelta tukea 135 000 euroa.
Valtionavustusta Ps-nuoret sai viime vuonna 115 000 euroa.
Emopuolueen kannalta vaalikevään kiusallisia kysymyksiä on se, onko PS-nuorten nykyjohdolla suoria suhteita uusnatsistisiin järjestöihin, kuten Turun hovioikeuden lakkauttamaan Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen eli PVL:ään.
Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että PVL:n jäseniä olisi Ps-nuorten jäseninä. On kuitenkin tiedossa, että järjestöjen jäsenet käyvät samoissa tapahtumissa.
Ps-nuorten keskeiset henkilöt ja hallituksen jäsenet ovat rakentaneet tiiviitä yhteyksiä äärioikeistolaisiin nuorisojärjestöihin esimerkiksi Virossa ja Latviassa.
Virossa läheinen järjestö on Sinine Äratus, joka on Viron konservatiivisen kansanpuolueen nuorisojärjestö.
Vuodesta 2017 Sinine Äratus on järjestänyt Etnofutur-nimistä tapahtumaa, johon se kutsuu äärioikeistolaisia ympäri maailmaa.
Ensimmäisessä Etnofuturissa vuonna 2017 yhtenä puhujana oli edellisvuoden Ps-nuorten varapuheenjohtaja
Daniel Kaartinen. Viime vuonna puhujaryhmässä oli Tuukka Kuru, ja tapahtumaan osallistui ainakin Ps-nuorten nykyinen pääsihteeri
Toni Saarinen.
Koska Etnofutur on Pohjois-Euroopan äärioikeiston merkittävimpiä tapahtumia, Suomesta siellä on käynyt muun muassa uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sekä Soldiers of Odinin jäseniä.
Johannes Sipola vastaa puhelimeen.
Sipola on niitä avoimen radikaaleja Lapin Ps-nuoria, jotka ovat aiheuttaneet päänvaivaa emopuolueelle. Hän korostaa, ettei hän ole katunut asioita joita on kirjoittanut. Ei edes sitä tekstiä, jossa hän ehdotti eugeniikkaa eli rodunjalostusta. Tuliko siitä palautetta?
”Siitä tuli aika paljon.”
Suoraan Halla-aholtako?
”Ei, ei. Ihan Ps-nuorten piiristä.”
Sipola sanoo olevansa etnonationalisti ”väestönvaihdollisista” syistä. Suomalaisten osuus Suomessa asuvista ihmisistä vähenee. Se on Sipolan mukaan ongelma, josta on vaikea puhua, jos ei voida avoimesti määritellä, ketkä ovat suomalaisia.
Ketkä siis ovat suomalaisia?
”Suomalaiset ovat niitä, joita yhdistää perimä, kulttuuri, kieli ja historia. Juuret koostuvat vanhoista suomalaisista heimoista.”
Ovatko 1800-luvulla Suomeen tulleet tataarit suomalaisia?
”En minä niitä suomalaisina käsittelisi.”
Entä suomenruotsalaiset, joiden historia Suomessa ulottuu 1100-luvulle?
”En minä niitä suomalaisiksi laskisi.”
Oikaisu 12.1. klo 13.27: Kuvatekstissä luki aiemmin, että perussuomalaisten puoluekokous järjestettiin Jyväskylässä vuonna 2016. Daniel Kaartinen oli Ps-nuorten varapuheenjohtaja 2016, ei 2017. Lisäksi pääkuvan kuvatekstiä on muokattu korostamaan sitä, että Ps-nuorten hallituksessa on erilaisia näkökantoja.