Perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtajaa
Teemu Lahtista syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Perussuomalaisten Uudenmaan piiri on nimennyt 41-vuotiaan Lahtisen ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleihin. Lahtinen on myös Espoon kaupunginhallituksen konsernijaoston ja Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston jäsen sekä kansallismielisen Suomen Sisu -järjestön toinen varapuheenjohtaja.
Kun Länsiväylä kysyy Lahtiselta syytteestä, hän hämmästelee ensin, mistä on kyse.
– Nyt kun muistelee, niin kyllähän tuossa pari vuotta sitten oli kuulusteluita. Sattumalta se nyt sattui tulemaan sitten juuri tähän vaalien alle, kuinka ollakaan, Lahtinen jatkaa.
Lahtinen arvelee, että kyse olisi twiitistä kesältä 2017. Twiitti liittyi Lahtisen mukaan perussuomalaisten nykyisen puheenjohtajan
Jussi Halla-ahon blogikirjoitukseen ja sitä seuranneeseen kirjoitteluun sosiaalisessa mediassa.
– Tähän liittyen twiittasin yhden täkyn, tässä tapauksessa ilmeisesti sen somalia koskevan. Kopioin sen Korkeimman oikeuden sivuilta ja pistin eteenpäin, Lahtinen kertoo.
Jutun syyttäjä Heikki Kohijoki ei kommentoi tapauksen yksityiskohtia, kuten sitä, millaisesta ja kuinka kauan sitten tapahtuneesta teosta Lahtisen syytteessä on kyse.
– Teonkuvaus tulee julkiseksi, kun asia on käsittelyssä oikeuden istunnossa, Kohijoki sanoo.
Rikoslain mukaan kansanryhmää vastaan kiihottamiseen syyllistyy se, joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella.
Kansanryhmää vastaan kiihottamisesta voi saada rangaistukseksi sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
Yleisellä tasolla kansanryhmää vastaan kiihottamiset ovat Heikki Kohijoen mukaan tarkoittaneet usein nettikirjoittelua eri medioissa.
– Yleinen rangaistus on ollut sakkoa, Kohijoki sanoo.
Tuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ovat saaneet muun muassa perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, perussuomalaisten kansanedustaja
Teuvo Hakkarainen sekä
perussuomalaisista erotettu entinen helsinkiläinen varavaltuutettu Olli Sademies.
Tuomiot ovat tulleet erilaisista verkossa julkaistuista kirjoituksista. Esimerkiksi Sademies kirjoitti vuonna 2015 Facebookissa tekstin, jossa hän esitti Suomeen muuttavien afrikkalaismiesten pakkosterilisaatiota.
Teemu Lahtisen syytettä piti käsitellä oikeudessa aiemmin tammikuussa. Käsittely kuitenkin peruuntui, koska Lahtista ei saatu haastettua. Uutta käsittelypäivää ei ole vielä päätetty, kerrotaan Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudesta.
Lahtinen kertoo, että hän on torstaina aamulla ollut syytteestä yhteydessä käräjäoikeuteen.