vähän koulutettujen ihmisten puolueena, mutta kun hallitus oli viime kesäkuussa kaatumaisillaan ja sen kohtalosta neuvoteltiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, perussuomalaisten paikalle lähettämä delegaatio oli selvästi korkeammin koulutettu kuin keskustan ja kokoomuksen vastaavat. Se koostui kahdesta tohtorista.
Tohtoreista toinen oli tietysti perussuomalaisten puheenjohtajaksi juuri valittu Jussi Halla-aho, joka tutki aikoinaan väitöskirjassaan muinaiskirkkoslaavin substantiivien ja adjektiivien taivutuspäätteitä.
Hänen seurassaan oli vähemmän tunnettu tohtori, 40-vuotias Sakari Puisto. Puisto väitteli vuonna 2004 englantilaisessa Cambridgen yliopistossa fysikaalisen kemian alalta. Hänen tutkimuksensa aiheena olivat metallipintojen nanorakenteet ja niillä tapahtuvat kemialliset reaktiot.
Halla-aho ei ollut pyytänyt Puistoa mukaansa Kesärantaan sattumalta. Vaikka Puistolla ei ollut muodollisesti kummoistakaan asemaa puolueessa – edelliset kaksi vuotta hän oli työskennellyt työministeri Jari Lindströmin erityisavustajana –, hän tuli Halla-ahon kanssa hyvin toimeen ja tunsi hallituksen maahanmuuttopolitiikan yksityiskohtia myöten.
”Erityisavustajana olin istunut kaikissa maahanmuuttoa käsittelevissä työryhmissä. Tiesin jo etukäteen, mitä mieltä kuka mistäkin on”, Puisto kertoo puolisen vuotta myöhemmin tamperelaisen hotellin lounaspöydässä.
Neuvottelut Kesärannassa kestivät vajaat kaksi tuntia. Puiston mukaan maahanmuuttopolitiikan lisäksi huoneessa puhuttiin hallitusohjelmasta yleisemminkin ja myös ministerisalkkujen jakoa sivuttiin.
Puisto sanoo, että ainakaan hän ei saanut sellaista käsitystä, että Halla-ahon edustama arvomaailma olisi este hallitusyhteistyön jatkolle.
”Tapaamisen päättyessä Sipilä ja Orpo sanoivat meille, että palataan asiaan.”
Puisto poistui Kesärannasta samalla autokyydillä Halla-ahon kanssa. Hän hyppäsi autosta keskustassa ja käveli Rautatieasemalle, sillä kaupunginvaltuuston kokous Tampereella oli alkamassa.
Juna ei ollut ehtinyt vielä liikahtaakaan asemalaiturilta, kun vieressä istunut pariskunta alkoi lukea ääneen puhelimiinsa tullutta uutista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) olivat lähettäneet samanaikaisesti Twitterissä viestin: Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.
Puisto yritti pysytellä tyynenä.
”Teki mieli sanoa, että ai jaa.”
Twiitin jälkeen tapahtui paljon asioita. Siitä, mitä kuka missäkin vaiheessa teki ja tiesi, kiistellään yhä. Seuraavana päivänä Juha Sipilä lensi yksityiskoneella Turkuun ja lähti viemään hallituksen eroanomusta Naantaliin presidentti Sauli Niinistölle. Ennen Naantalia auto teki yllättäen U-käännöksen. Sipilä kertoi myöhemmin saaneensa kesken matkaa tiedon, että 20 perussuomalaista kansanedustajaa oli jättämässä eduskuntaryhmän ja loikkareiden joukossa olivat puolueen kaikki viisi ministeriä. Hallitus voisikin jatkaa entisellä kokoonpanolla, Sipilä päätteli.
Tai sitten kaikki oli pelkkää poliittista teatteria. Lännen Median politiikan toimittajan Lauri Nurmen syksyllä ilmestyneessä kirjassa Perussuomalaisten hajoamisen historia väitetään, että Sipilän esikunnassa tiedettiin loikkausaikeista jo etukäteen.