Taivaan enkeli ei pelasta puolueita kiipelistä
Suomalaisen politiikan seuraaminen on kuin katsoisi autokolaria hidastettuna.
Saska Saarikoski
Julkaistu: 17.11. 2:00 , Päivitetty: 17.11. 6:45
SUOMALAISEN politiikan seuraaminen on viime vuodet ollut kuin katsoisi autokolaria hidastettuna. Ajoneuvon hallinta menetettiin jo ajat sitten. Nyt auto tekee voltteja ja sen osat irtoilevat yksi kerrallaan.
Pari pyörää putosi viime viikolla, kun vanhat puolueet jatkoivat vajoamistaan
Yleisradion kyselyssä. Sdp:n kannatus on pudonnut alle 14:n, keskustan alle 13 prosentin. Sen sijaan perussuomalaisten kannatus on noussut jo 23 prosenttiin.
Tulos oli huono myös kokoomukselle, joka taistelee perussuomalaisten kanssa opposition ykköspaikasta. Kaulaa puolueiden välissä on jo melkein kuusi prosenttiyksikköä.
PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtaja Jussi Halla-aho heitti jo kesällä suolaa kilpailijoiden haavoihin
Facebook-päivityksessään, jossa sanoi muiden puolueiden soittavan kömpelösti vihreiden nuoteista.
”Vaikka vihreät ovat vielä kokoomuksen ja demareiden takana, he ovat trendsettereitä ja todellisia tahtipuikon heiluttajia niin hallituksessa kuin liberaalissa kentässä muutenkin”, Halla-aho kirjoitti.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taisi viime viikolla hämmästyä säikähtäin, sillä hän syöksyi
Twitterissä puolustamaan koululaisten joulukirkkoa:
”Kouluissa on laulettu Enkeli taivaan läpi Suomen yli satavuotisen itsenäisen historian. Koulun juhlissa on lupa tuoda esiin joulun viettämisen perimmäinen syy.”
Ongelma ei ole Enkeli taivaan. Ongelma on, että Orpoa on pidetty modernina liberaalina, ei konservatiivikristittynä. Tällä hallituskaudella kokoomusjohtaja ei ollut tätä ennen lähettänyt yhtä ainoaa kristillisiin arvoihin liittyvää twiittiä.
SOMESSA ihmisen on hyväksyttävä brändi, joka hänelle on annettu. Esimerkiksi pääministeri Antti Rinne (sd) on aina ja ikuisesti kovanaamainen ay-pomo, vaikka kuinka haluaisi päästä siitä leimasta eroon.
Jos Rinne pysyy roolissaan, hän voi sanoa koviakin asioita. Vuoden 2018 alussa Rinne vertasi Sipilän hallituksen aktiivimallia niskalaukaukseen. Media tyrmistyi, mutta ihmiset eivät, sillä juuri niin kovan politrukin kuuluikin puhua.
Rinteen suosio oli suurta niin kauan kun hän mainosti Antin pekonipastaa, mutta romahti, kun hän alkoi puhua lihaverosta. Ihan sama, mitä Rinne oikeasti suuhunsa pistää, mutta tuolla naamalla hänen kuuluu olla autoileva lihansyöjämies, ei mikään fillarivegaani.
Myös synnytystalkoista puhuminen meni Rinteeltä pieleen. Asiallisesti hän oli oikeassa, mutta keski-ikäisen miehen ei sovi puuttua sellaisiin asioihin.
HALLA-AHOLLA on helppoa, sillä yhä pienempiin kupliin sulloutuneet ihmiset on helpompi yhdistää vastustamaan kuin kannattamaan jotain. Vastustettavaa asiaa voi myös vaihtaa kuin tikkataulua.
Perussuomalaiset ovat jo ehtineet vastustaa EU:ta, pakkoruotsia ja maahanmuuttoa. Juuri nyt tähtäin on tarkennettu ilmastotoimiin, mutta vielä on aikaa keksiä uusia vihollisia ennen ensi eduskuntavaaleja.
Vanhat puolueet eivät pärjää perussuomalaisille tässä pelissä. Niiden pitää tehdä sitä, missä ne ovat hyviä, ja toivoa, että se riittää.
Kokoomukseen luotetaan taloudessa. Kun talous kääntyy huonoksi, ihmiset eivät äänestä taivaan enkeleiden vaan lompakon perusteella.
Sdp taas on suomalaisten mielissä työn ja tasa-arvon puolue. Jos köyhät saavat rahaa ja työttömät työtä, kannatus voi kivuta kuopastaan.
Halla-aho vinoili muiden puolueiden myötäilevän vihreiden politiikkaa mutta tekevän sen näitä huonommin. Tarkoituksena oli kai kylvää riitaa, mutta totta se silti on.
Pääministeri Rinne tietää, että puheet lihaverosta ja polttomoottoriautoista melkein maksoivat Sdp:lle vaalivoiton. Jatkossa demarit aikovat puhua ilmastosta ja maahanmuutosta omalla tavallaan: ei kieltojen vaan työn ja toimeentulon kautta.
Perussuomalaisten vetovoima vähenee, jos maahanmuuttajat aletaan nähdä työntekijöinä eikä raiskaajina ja terroristeina.
JUURI nyt perussuomalaiset näyttää olevan matkalla kohti suurimman puolueen asemaa, mutta siihen on vielä pitkä matka – niin arvaamatonta politiikasta on tullut.
Perussuomalaiset on tähän asti hyötynyt antipuolueen asemasta, mutta pian ihmiset alkavat miettiä, mitä se tekisi vallan saatuaan. Tulisiko Suomesta uusi Unkari?
Silloin nousuun voi lähteä toinen antipuolue: antipersut. Siihen rooliin vihreät, demarit ja kokoomus nyt kilvan pyrkivät.
Suomalaisen politiikan seuraaminen on kuin katsoisi autokolaria hidastettuna.
www.hs.fi