Perheenyhdistäminen vaatii vastedes vakaita tuloja – vaatimus koskee myös suomalaisia
Maahanmuuttajan pitää pystyä elättämään perheensä Suomessa. Vaatimus koskee myös suomalaisia.
HALLITUS kiristää turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisiä.
Hallituksen mukaan turvapaikan saaneen tai kiintiöpakolaisen perheenjäsen ei voi saada oleskelulupaa ellei perhe pysty osoittamaan, että heidän toimeentulonsa on turvattu.
Määräys on tarkoitus sisällyttää lakiin ulkomaalaislain muuttamisesta. Voimassa olevassa ulkomaalaislaissa ei mainita toimeentuloa perheenjäsenen oleskeluluvan edellytyksenä.
Turvattua toimeentuloa ei kuitenkaan edellytetä, jos Suomessa pakolaisaseman saaneen – kiintiöpakolaisen tai turvapaikan saaneen – perheenjäsen hakee Suomesta oleskelulupaa kolmen kuukauden sisällä pakolaisaseman myöntämisestä. Aikaraja tulee EU-direktiivistä.
Jos perheenkokoaja on saanut oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella, turvattu toimeentulo on aina perheenyhdistämisen edellytys. Toissijainen suojelu tarkoittaa sitä, että henkilö ei täytä turvapaikan saamisen vaatimuksia, mutta häntä ei silti voi passittaa kotimaahansa.
MYÖS SUOMEN kansalaisen ja toisen Pohjoismaan kansalaisen perheenjäsenen oleskeluluvan edellytyksenä olisi jatkossa turvattu toimeentulo. Nykyisessä laissa tätä edellytystä ei ole.
Turvattu toimeentulo tarkoittaa riittävää palkkaa, yritystuloa, varallisuutta tai eläkettä.
Maahanmuuttoviraston mukaan yhden aikuisen nettotulojen pitää olla vähintään tuhat euroa nettotuloa kuukaudessa. Toinen aikuinen lisää summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla, jokainen seuraava lapsi aina 400 eurolla.
Jos Suomeen yksin tullut aikuinen mies haluaa vaimonsa Suomeen, hänellä pitää olla 1 700 euron nettotulot kuukaudessa. Jos hän haluaa vaimonsa ja kaksi lastaan Suomeen, hänellä pitää olla 2 600 euron nettotulot.
Toimeentulovaatimuksella hallitus rohkaisee maahanmuuttajia työllistymään, jotta vastuu toimeentulosta olisi perheellä itsellään. Tavoitteena on, etteivät maahanmuuttajat pääsääntöisesti eläisi toimeentulotuella.
LAKILUONNOKSEN perusteluissa sanotaan suoraan, että sillä halutaan vaikuttaa myös siihen, missä määrin turvapaikanhakijat hakeutuvat juuri Suomeen. Hallitus haluaa vähentää Suomen houkuttelevuutta.
Ulkomaalaislakiin jää mahdollisuus poiketa toimeentuloedellytyksestä, jos siihen on poikkeuksellisen painava syy tai lapsen etu sitä vaatii.
Lakimuutoksen valmistelussa pohdittiin myös muita EU-direktiivin sallimia edellytyksiä perheenyhdistämiselle, kuten sitä pitäisikö maahanmuuttajalle asettaa joku ikäraja tai vähimmäisasumisaika, jonka jälkeen vasta voisi hakea perheenyhdistämistä. Harkinnassa oli myös edellytys asunnon olemassaolosta.
Nämä jätettiin lakiluonnoksesta pois, vaikka joissakin maissa ainakin alaikärajaa sovelletaan.
NYT LAUSUNNOLLA oleva ulkomaalaislain muutos on hallituksen viime syksynä hyväksymän turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman mukainen.
Sen mukaan ”Suomi tiukentaa perheenyhdistämisen kriteerejä EU:n perheenyhdistämisdirektiivin nojalla täysimääräisesti, edellytyksenä ainakin toimeentuloedellytys ja riippumattomuus sosiaalituista.”