Perussuomalaisten kuihtuminen ja sen seuraukset

Huhta

Greatest Leader
Perussuomalaiset nousi varteenotettavaksi poliittiseksi tekijäksi kevään 2011 eduskuntavaaleissa nappaamalla 39 edustajanpaikkaa. Perussuomalaiset teki historiaa loikatessaan Suomen kolmanneksi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi. Soinin epäonneksi puolue kuitenkin joutui eristykseen, ja Suomea lähti johtamaan kuuden sekalaisen puolueen muodostama "sixpack", jonka muutama lihas katosi hallituskauden varrelle. Perussuomalaiset jäi oppositioon yhdessä vakavan vaalitappion kärsineen keskustan kanssa.

Kulunut neljä vuotta oli monella tavoin synkeää aikaa: Suomen talous jatkoi epävakaata kulkuaan. Puolustusvoimat joutui satojen miljoonien eurojen säästöjen uhriksi. Valtio velkaantui huimaa tahtia.

Vuoden 2014 keväällä olin henkilökohtaisesti kuulemassa Suomen Pankin ekonomistin jokseenkin positiivista ennustetta Suomen talouden kehityksestä. Ennustetta laadittaessa ei tosin oltu ennustettu erästä seikkaa; Venäjä tulisi aloittamaan sotatoimensa Ukrainassa, ja seuraavat Venäjän vastaiset talouspakotteet vaikuttaisivat negatiivisesti myös Suomen talouteen idänkaupan hiljentyessä.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa tuli esille punavihreä-kupla, eräänlainen rinnakkaistodellisuus. Todellista poliittista merkitystä tällä kuplalla ei kuitenkaan ollut sen saamasta mediahuomiosta huolimatta. Vaalivoittaja oli keskusta, jonka poliittisesti kokematon puheenjohtaja, Juha "Self-Made Millionaire" Sipilä, vetosi kansanjoukkoihin rahvaanomaisella käyttäytymisellään ja rennolla isäntämies-tyylillään. Hänestä tehtäisiin pääministeri luovimaan M/S Finlandia väljemmille vesille.

Toisin kuin monet toimittajat ja kolumnistit olivat toivoneet, myös perussuomalaiset selvisivät neljän vuoden oppositiokaudestaan voittajina. Perussuomalaiset sai keväällä 2015 38 paikkaa sijoittuen toiseksi heti vaalivoiton saaneen keskustan taakse. Kenttäväkensä painostamana perussuomalaiset lähtikin hallitukseen myyden joitakin periaatteitaan mm. tukipakettien suhteen. Keskustasta, kokoomuksesta ja perussuomalaisista muodostettiin Kolmen Ässän Hallitus, jolle heiluteltiin heti natsikorttia eräiden poliitikkojen taholta.

Kolmen Ässän Hallituksen kärry ei kuitenkaan lähtenyt liikkeelle kovin liukkaasti. Tai ehkä se lähtikin - jäiseen alamäkeen kesärenkailla: pakolaistulva Eurooppaan käynnistyi, ISIS teki yli sata eurooppalaista vieneen terrori-iskunsa Pariisissa ja Venäjä iski lusikkansa Assadin tarjoamaan soppaan. Kansainväliset kriisit ovat leimanneet perussuomalaisten ensimmäistä kautta hallituksessa.

Edellisen hallituksen kykenemättömyydestä huolimatta edellinen hallituskausi oli suhteellisen kivuton. "Ei koske Suomea" -lausahdus piti paikkansa harvinaisen hyvin. Nollia liikkui tileiltä toisille, mutta muuten suurempia ongelmia ei ollut. Nyt tammikuussa 2016 asiat ovat toisin. Pakolaiskriisin tuloksena Suomessa on 30 000 turvapaikanhakijaa, joista pääosa on irakilaisia nuoria miehiä. Heidän saapumisensa on suorasti ja epäsuorasti heikentänyt Suomen sisäistä turvallisuutta, osin yksittäisten suomalaisten omasta hölmöydestä. Lisäksi uutena ilmiönä Suomeen on alkanut virtaamaan turvapaikanhakijoita Venäjän kautta, mikä on tulkittu jopa hybridisodankäynniksi Suomea vastaan.

Henkilökohtaisesti uskon Suomen selviytyvän 30 000 turvapaikanhakijasta. Kolmannes passitetaan takaisin lähtömaihinsa ja loput 20 000 liitetään kortistoon 120 000 pitkäaikaistyöttömän jonon jatkoksi. Rikollisuus lisääntyy ja pari kauppakeskusta saattaa kokea Myyrmannin kohtalon, mutta Sipilää lainatakseni: "Tästäkin selvitään."

Huolestuttavampaa on Kolmen Ässän Hallituksen kyvyttömyys hallita tilannetta. Olin kenties naiivi, kun uskoin, että perussuomalaisten läsnäolo hallituksessa takaisi edes jonkinlaisen toimintakyvyn tämänkaltaisessa tilanteessa. Mitään toimintakykyä ei ollut. Pari viikkoa ihmeteltiin, kun väkeä lappasi tuhansittain Ruotsista Lappiin ja edelleen "Big Cityihin" hakemaan turvapaikkaa. Sitten rajalle saatiin muutama sata miestä kirjaamaan ylös tulijoiden henkilötiedot ja järjestelemään näiden sijoittumista Suomessa. Ruotsalaisten kanssa diskuteerattiin, ja nyt on diskuteerattu myös venäläisten kanssa.

Miten tämä kaikki liittyy perussuomalaisiin?


Perussuomalaiset on pohjimmiltaan kansallismielinen puolue, jonka kannattajat tulevat joka yhteiskuntaluokasta. Heitä yhdistäviä tekijöitä voi sanoa olevan lain ja järjestyksen, vapauden, maanpuolustuksen ja kansallisen identiteetin arvostus. Talouspoliittisesti puolue itsessään on jokseenkin vasemmalla, mutta nimenomaan talouspoliittisesti ja funktionaalisesti: aatteellinen punavihreys on jätetty muiden puolueiden hoteisiin.

Nyt Kolmen Ässän Hallituksen toimet ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin mitä perussuomalaisilta voisi odottaa. Poliisin kyky ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta on heikentynyt eikä näkyvää korjausliikettä ole aloitettu. Suomeen on tullut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, ja tulee vielä moninkertainen määrä seuraavien vuosien aikana, ellei jokin maa pysäytä heitä ennen Suomen rajaa. Lisäksi EU sorvaa terrorismi- ja asedirektiivejään sekä turvapaikanhakijataakan jakamista maiden kesken, mikä sekään ei kaikkia perussuomalaisia varmastikaan miellytä.

Perussuomalaisten kannatus onkin laskenut alhaisimmalle tasolle yli viiteen vuoteen (HS, Ilta-Sanomat), 10,7 prosenttiin. Jopa vihreiden kannatus on kaksi prosenttiyksikköä suurempi. Osa perussuomalaisten kannatuskadosta selittynee pakkolaeista suivaantuneiden duunareiden joukkopaolla, mikä on ihan ymmärrettävä reaktio. Huolestuttavinta on kuitenkin se, että perussuomalaisten ex-kannattajat sijoittuvat gallupin mukaan lähinnä nukkuvien puolueeseen, eivätkä he suinkaan ole siirtyneet demarien leiriin. Kyse ei siis ole tilapäisestä pottuuntumisesta pakkolakien tähden.

Mikäli perussuomalaiset ei saa tulevaisuudessa omia, kansallista etua painottavia kantojaan hallituksessa paremmin esille, ei kannatusprosentti tule ainakaan nousemaan. Tällä menolla maahanmuuttokriitikot ja korpisoturit makaavat vaalipäivänä sängyssä uinailemassa todettuaan, ettei mikään muuttunut edes perussuomalaisia äänestämällä. Muutama antaa kenties äänensä merkityksettömille pienpuolueille (Vapauspuolue, Muutos jne.). Tällöin perussuomalaiset lähtee neljän suuren puolueen joukosta, ja vihreät todennäköisesti ottaa perussuomalaisten paikan neljän suuren joukossa.

Entä sitten? En minä pelkää vihreitä.

Jos perussuomalainen aatemailma pysyy jatkossakin hallituksen perunakellarissa, on todennäköistä, että punavihreä kupla puhkeaa rajusti vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Minä näen tällä hyvin valitettavia vaikutuksia tulevaan hallituskokoonpanoon ja sitä kautta politiikkaan. Vaikka perussuomalaisten EU- ja maahanmuuttokritiikkiä onkin arvosteltu Venäjän pussiin pelaavana, perussuomalaiset on siitä huolimatta pohjimmiltaan isänmaallinen puolue. Perussuomalaisilla ei ole mitään kategorista kielteisyyttä esimerkiksi Nato-jäsenyyteen tai HX-hankkeen erillisrahoitukseen. Samaa on vaikea sanoa punavihreästä kuplasta. Punavihreän kuplan puhjetessa on hyvin vaikea ajatella muodostettavan jonkinlaista perusporvarihallitusta täydennettynä RKP/KD-kombinaatiolla. Demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton ylivoima on todennäköisesti sen verran murskaava, että niiden jättäminen hallituksen ulkopuolelle on äärimmäisen vaikeaa.

Miten sinä näet perussuomalaisten tulevaisuuden? Sarastaako aamu vai laskeeko aurinko? Entä millaisia vaikutuksia perussuomalaisten poistumisella suurten puolueiden joukosta olisi Suomelle, Suomen puolustukselle ja suomalaisuudelle ylipäätään?
 
Poikkeuksellisen hyvä viesti.

Olet ajatellut pitkälti samoja juttuja mitä minä. Mainittakoon, että persujen kanssa olen samoilla linjoilla lähinnä vain maahanmuuton ja yleisen poliittisen korrektiuden vastustamisessa. Olen persuihin nähden pääsääntöisesti huomattavasti liberaalimpi ja oikeistolaisempi, ja valtaosassa poliittisia kysymyksiä minut voisi sijoittaa ehkä johonkin Kokoomuksen liberaaliosastoon.

Perussuomalaiset on kuitenkin maahanmuuttokysymyksen ja EU:n hassuttelujen takia tarpeellinen puolue. Lisäksi näkisin, että Kokoomus ja Keskusta ei erityisen hyvin aja maanpuolustuksen asiaa, joten en usko, että persut sitä ainakaan heikentää. Persujen heikkoutena lienee se, että äänestäjissä oli paljon sellaisia, jotka luulivat että politiikan lainalaisuudet ei päde persuihin. Kyllä pätee. Persut joutuvat tekemään kompromisseja eivätkä voi sanella hallituksen linjaa. Nämä äänestäjät ovat muiden puolueiden osalta jo tottuneet tähän, mutta monelle persuja äänestäneelle tämä saattaa kuitenkin olla ongelma.

Lisäksi on tärkeää vastustaa EU:n puuhasteluja, esimerkiksi tätä hoplofobista hanketta kieltää itselataavat. Kokoomus ei nyt ainakaan saa erityistä luottamustani asian suhteen. Perussuomalaiset ei ole, ainakaan minun kantilta, täydellinen puolue, mutta mieluummin minä persut näen hallituksessa kuin vaikkapa vasemmistoliiton tai vihreät. Nopeana kommenttina noihin 30 000 viime vuonna tulleeseen tp-hakijaan: en ole varma, että edes 1/3 niistä saadaan palautettua.

En kuitenkaan näe persuja mitenkään tuhoon tuomittuna puolueena. Keskusta oli vaaleissa suurin puolue. Kuitenkin, ei ole pitkä aika siitä kun puolueen kannatus oli huomattavasti matalampi. Suomi tarvitsee puolueen joka ajaa Suomen kansallista etua, omaten terveen epäluulon ulkomaisia toimijoita kohtaan. Nyt persujen tulisi jämäkästi ajaa linjaansa hallituksessa, varsinkin maahanmuuttopolitiikan suhteen.

Aina välillä puhutaan puolueen kahtiajakaantumisesta "soinilaisiin" ja "halla-aholaisiin". Pidän tätä median toiveajatteluna, enkä usko että puolueessa kovin suurta kahtiajakaantumista on. Samoinhan muissakin puolueissa on erilaisia näkemyksiä.

Jos Soini olisi lietsonut tappiomielialaa 90-luvulla perustettuaan puolueensa, tai 2000-luvun alkupuolella kun puolue oli marginaalipuolue, ei koskaan olisi tullut jytkyä. Olisi pikemminkin ihme, jos puolueen kannatus ei laskisi, kun se sai hallitusvastuuta ensimmäistä kertaa ja näissä oloissa. Epäilen, että persujen seuraava puheenjohtaja on Jussi Niinistö. Sampo Terho voisi myös olla hyvä vaihtoehto, mutta ehkä turhan "sleek" siihen roolin. Joku nainenkin voisi puolueen imagon kannalta olla hyvä, mutta en tiedä onko siellä yhtä hyviä vaihtoehtoja kuin Niinistö tai Terho. Jussi Halla-aho se ei tule olemaan, ja hyvä niin: Halla-aho on voimakkaasti erikoistunut maahanmuuttoon, ja on luonteeltaan enemmän asiantuntija kuin johtaja. Soini on tehnyt viimeisen 19-vuoden ajan puolueen puheenjohtajana hienon työn perustaessaan ja nostaessaan Perussuomalaiset hallituspuolueeksi. Ei voi moittia häntä siitä. Kuitenkin aikansa kutakin, ja puoluetta voisi hyvin tuulettaa uusi puheenjohtaja.

TLDR: Persuilla on hyviä juttuja, vaikka se ei ole samaa mieltä läheskään kaikista asioista kuin minä. Yksittäiset tai edes hieman pidemmän aikavälin heikot gallup-tulokset eivät ole syy luovuttaa tai menettää uskoa itseensä.
 
Viimeksi muokattu:
Paljon puhetta ja ymmärrystä noissa ylemmissä puheenvuoroissa.

Todellisuudessa persujen näytöt puuttuvat kokonaan!

Oppositioon jättäytyminen oli selkärangattomuutta. Nyt hallituksessa olisi jo pitänyt ryhtyä toimeen, mutta arpa on osoittautumassa tyhjäksi.

Kriitikot toki sanovat persujen olevan kokoomuksen apupuolue. Se ei johdu kokoomuksen erinomaisuudesta vaan siitä, että elämme oikeistoliberaalissa markkinataloudessa. Siihen persujen hyvin vasemmistolaiset tavoitteet eivät vain sovi. Sama pätee demareihinkin.

Itse en persuja äänestänyt, enkä äänestä. Syynä vassareiden tasoa olevat näkemykset talouspolitiikasta.
 
Mitkä ovat kokoomuksen näytöt tältä hallitustaipaleelta? Stubb ja Orpo eivät ainakaan ole antaneet positiivisia näyttöjä.

Minkälaisia näyttöjä persujen pitäisi tässä tilanteessa antaa? Jos he jäisivät oppositioon, se olisi "selkärangattomuutta". Jos he menevät hallitukseen jossa hallituskumppanit edustavat esim. maahanmuuton suhteen aivan päinvastaisia näkemyksiä, niin sitten oletetaan että persut sanelee hallituksen linjan?

Maahanmuuttoon tulee hieman kireämpi linja ja kehitysavusta leikataan. Epäilemättä selvää on, että persuilla on tähän vaikutus. Stubbin ja Sipilän linja on päinvastainen näihin nähden. Toivottavasti persut saavat paremmin ajettua kantojaan läpi, sillä järkevämpi maahanmuuttopolitiikka on Suomen kansan etu.
 
Viimeksi muokattu:
Mitkä ovat kokoomuksen näytöt tältä hallitustaipaleelta? Stubb ja Orpo eivät ainakaan ole antaneet positiivisia näyttöjä.

Vähissä ne ovat, eikä kukaan kai muuta ole väittänytkään.

Kuten kirjoitin, kokoomus edustaa oikeistoliberaalia markkinataloutta eli vallitsevaa yhteiskunnallista mallia. Silloin ei kaiketi odotetakaan mitään erityisiä käännöksiä tai selkävoittoja. Ei kokoomus käsittääkseni mitään erityistä ole luvannutkaan - päinvastoin kuin persut.

Minkälaisia näyttöjä persujen pitäisi tässä tilanteessa antaa? Jos he jäisivät oppositioon, se olisi "selkärangattomuutta". Jos he menevät hallitukseen jossa hallituskumppanit edustavat esim. maahanmuuton suhteen aivan päinvastaisia näkemyksiä, niin sitten oletetaan että persut sanelee hallituksen linjan?

Iso osa persujen kannattajista ilmeisestikin ajattelee noin. Kompromissejä joutuvat tekemään kaikki hallituspuolueet. Kyllähän edellisen kokoomusvetoisen halituksenkin politiikka oli hämmästyttävän vasemmistolaista.

Eikös se ollut juuri eilen, kun Soini jossakin haastattelussa lausui, ettei maahanmuutto ole oikeastaan minkäänlainen kysymys hänelle itselleen. Soini on sentään puolueensa pitkäaikainen johtaja.

Maahanmuuttoon tulee hieman kireämpi linja ja kehitysavusta leikataan. Epäilemättä selvää on, että persuilla on tähän vaikutus. Stubbin ja Sipilän linja on päinvastainen näihin nähden. Toivottavasti persut saavat paremmin ajettua kantojaan läpi, sillä järkevämpi maahanmuuttopolitiikka on Suomen kansan etu.

Ei kokoomuskaan mikään puunhalaaja tai rajatonta maailmaa haikaileva puolue ole. Jostakin yksittäisestä ministeristä en tiedä, mutta kokonaisuutena noin.
 
Vähissä ne ovat, eikä kukaan kai muuta ole väittänytkään.

Kuten kirjoitin, kokoomus edustaa oikeistoliberaalia markkinataloutta eli vallitsevaa yhteiskunnallista mallia. Silloin ei kaiketi odotetakaan mitään erityisiä käännöksiä tai selkävoittoja. Ei kokoomus käsittääkseni mitään erityistä ole luvannutkaan - päinvastoin kuin persut.
Itse näen asian niin, että suurimmat puolueet ovat vain erilaisia variantteja demareista. Tämä on joskus hyvä ja joskus huono asia, mutta en näe suurimpien puolueiden välillä merkittäviä eroja kokonaisuutena.


Iso osa persujen kannattajista ilmeisestikin ajattelee noin. Kompromissejä joutuvat tekemään kaikki hallituspuolueet. Kyllähän edellisen kokoomusvetoisen halituksenkin politiikka oli hämmästyttävän vasemmistolaista.
Niinhän minä kirjoitinkin, että persujen kannattajista moni varmaan ajattelee noin. Ei se kuitenkaan ole järkevää ajattelua.


Eikös se ollut juuri eilen, kun Soini jossakin haastattelussa lausui, ettei maahanmuutto ole oikeastaan minkäänlainen kysymys hänelle itselleen. Soini on sentään puolueensa pitkäaikainen johtaja.
Niin, Soinille maahanmuutto ei ole tärkein asia. Puolueessa on kuitenkin monia joille maahanmuutto on tärkeämpi asia. Vaikka ei persuista tykkäisikään (tai ehkä juuri siksi) onhan se myönnettävä, että heillä on maahanmuuttokriittisin porukka noin kokonaisuutena. (jos nyt ajateltaisiinkin, että puolueen puheenjohtaja määrittää puolueen kannat maahanmuuttoon, niin kyllä minä tämän asian suhteen silti antaisin luottamukseni Soinille enkä Stubbille tai Sipilälle)

Ei kokoomuskaan mikään puunhalaaja tai rajatonta maailmaa haikaileva puolue ole. Jostakin yksittäisestä ministeristä en tiedä, mutta kokonaisuutena noin.
Ei kaikki, mutta onhan se selvä että persut ovat nuivempi porukka kuin kokoomus (tai mikään muukaan puolue). Kokoomuksessakin on muutamia edustajia jotka ovat ottaneet ihan fiksusti kantaa, mutta kyllä siellä on myös sitä suvakkiporukkaa. Annankin tässä kehut Wille Rydmanille ja Ben Zyskowiczille. Viimeisenä kunniamaininta Fathbardhe Hetemaj'lle, joka on ilmeisesti järkevöitynyt. Valitettavasti puolueesta löytyy runsaasti päinvastaisia näkemyksiä, varsinkin kärkiministereiltä.

Kokoomuksessahan on ilmeisesti tyytymättömyyttä Stubbiin (niin on toki myös persuissa tyytymättömyyttä Soiniin, ei sillä, mutta tarkoituksenani ei ole tässä vertailla persuja ja kokoomusta). En lainkaan epäile, etteikö kokoomuksesta löydy paljon sellaisia jotka ovat nuivempia kuin mitä Stubb&Orpo.
 
Komppaan aloittajaa. Oma poliittinen sijoittumiseni lienee melko lähellä Tetraa, eli omaan asioista osittain kokoomuslaisiakin mielipiteitä. Olen NATO:n kannattaja. Olen ollut myös EU:n kannattaja mutta EU:n viime vuosien suunta alkaen PIGS -maiden eurokriisistä, EU -päättäjien totaalinen munattomuus ja yhteisen tiukan linjan+sellaisen toteuttamisen puute ulkoisia uhkia vastaan sekä Kokoomuksen viime vuosien toimet täysin kritiikittömässä federalismihaihattelussaan ovat antaneet ääneni PS:lle kahdella viimeisellä kierroksella. Myöskään Kataisen mokailut ja vastenmielinen selkäänpuukottajahabitus sekä Stubbin hölmöilyt mm. erilaisissa viihdeohjelmissa eivät millään lailla pystyneet edes pitämään yllä näiden kahden uskottavuutta omissa silmissäni saatikka sitten nostamaan sitä. Stubbin tämän kauden hölmöilyistä en viitsi edes sanoa mitään ja Orpo taitaa, ikävä kyllä, olla ansainnut sukunimensä ihan aiheesta.

Mutta siis PS...: Punaviherkuplassaan eläville tuli täytenä shokkina se että Suomesta löytyykin niin paljon ihmisiä jotka eivät jaa heidän kanssaan samaa mielipidettä. Ensimmäinen "jytky" laitettiin hieman naureskellen näiden itseään jollain lailla parempina ihmisinä pitävien toimesta surutta protestiäänten piikkiin (joita toki varmasti joukossa tuolloin paljon olikin) mutta toinen jytky osoitti että puolueella on pakko olla vahvempaa tilauspohjaa ja hymyt alkoivat hyytyä. Itse huomasin tämän kaveripiirissäni jo ensimmäisen jytkyn jälkeen kun yllättävän moni uskaltautui muutaman kaljan jälkeen tunnustautumaan PS:n kannattajaksi (tosin myöskin pari suvakiksi luokiteltavaa tuttuani päätti hienovaraisesti sanoa ystävyyden hiljalleen irti kerrottuani kannattavani PS:ää...kertoo mielestäni jälleen kerran karua tarinaa "suvaitsevaisuudesta") ja tämän kaltaisten ihmisten määrä on tasaisesti noussut koko ajan.

Eli "quo vadis", PS..? Nyt jos koskaan tulisi puolueen kannattajien pysyä tiukkana linjassaan eikä missään nimessä lähteä muiden puolueiden kelkkaan (saati sitten nukkuviin) edes protestina. Isot laivat kääntyvät hitaasti ja demokratiassa hallitustoiminta on aina kompromissien toteuttamista mikä saattoi tulla monelle yllätyksenä. Kuitenkaan, yhtään parempaakaan vaihtoehtoa tuskin pelikentälle ilmestyy seuraaviin vaaleihin mennessä.

Pakolaisuusteemaa prioriteettinaan ajavat puolueet (Muutos jne.) pysyvät mitä suurimmalla todennäköisyydellä marginaalissa. Toki marginaalipuolueillekin on paikkansa mutta faktuaalisesti hallituksessa olevalla puolueella on aina enemmän paukkuja käytettävissään ja tämä tulisi jengin nyt ymmärtää, eli rivien tulisi pysyä lujina, sillä kolmas jytky voisi olla se joka toden viimeinkin sanoo ja yksi huonoimmasta vaihtoehdoista olisi että PS putoaa ja Vihreät ja/tai SDP menee seuraavaan hallitukseen. Tätä olen itse yrittänyt "epäileville Tuomaille" koko ajan sanoa ja tämä sanoma tulisi saada perille myös niille jotka ovat jo kääntäneet kelkkansa petyttyään siihen että hommat eivät muuttuneetkaan viikossa haluttuun suuntaan. Eivät ne muuttuisi vaikka PS pääsisi ykköspuolueeksi, eli kärsivällisyyttä tarvitaan.

Itselleni prioriteetteina ja ihanteina ovat:
-itsenäisyys (ei liittovaltiota vaan mieluumin irti Eurosta ja EU:sta tai ainakin Schengenistä ja Dublinin sopimuksesta)
-kotimaan turvallisuus ja tulevaisuus (maanpuolustus, Poliisi, Tulli, Raja, palo- ja pelastustoimi, sairaan- ja vanhustenhoito sekä resurssien vahvempi suuntaminen omien vähäosaistemme auttamiseksi) sekä
-valmius ulkoisia uhkia vastaan (liittyminen NATO:on ja pakolaispolitiikan muuttaminen siten että:
a) yhtään paperitonta ei oteta vastaan
b) vakaviin rikoksiin syyllistyneet laitetaan surutta saman tien kärsimään myös tuomionsa tulomaihinsa, sotaa-tai-ei
c) pakolaisten auttaminen pääasiallisesti lähtömaissaan eli Suomeen pääsisivät vain pakolaisiksi hyväksytyt (tähän tulisi sisältyä kielen oppiminen määrätyssä ajassa ja täten mahdollistaa itsenäinen toimeentulo sekä Pohjoismaisten arvojen sisäistäminen uskontokunnasta riippumatta, eli me emme tarvitse tänne islamisaatiota emmekä keskiaikaista arvomaailmaa vaan mikäli tänne haluaa niin täällä mennään meidän kulttuurimme ehdoilla). Osa voi olla kaukaa haettua mutta hei, kai mullakin voi olla unelma...? ;)

Lienee selvää että Soinin tilalle astunee seuraavaksi joku muu, siinä määrin pitkän tien on mies puolueensa kanssa kulkenut. Niinistö tai Terho olisivat omasta mielestänikin miehiä paikallaan mutta aika näyttää miten tässä tulee käymään. Kuitenkin, mikäli Soini jostain syystä meinaisi jatkaa puheenjohtajana niin yleisen linjan olisi muututtava radikaalisti tiukemmaksi. Itsestäni tuntuu jotenkin siltä että kyseessä on jonkinlainen "nuoren puolueen dilemma" eli Soini välillä suorastaan pelkää ottaa tiukempaa linjaa hallituksessa "vanhempia" puolueita vastaan. Mielestäni turhaan, sillä PS:n parinkymmenen vuoden historialla ja kahdella "jytkyllä" pitäisi mielestäni olla aivan tarpeeksi paukkuja lyödä nyrkkiä pöytään hieman lujempaa. Ja Jussi Niinistölle nostan erityisesti hattua toiminnastaan, sillä miehellä on selkärankaa ja toivottavasti jaksaa pitää linjansa.

Persuissa on kyllä vielä ainesta vaikka mihin kunhan vain ei usko lopu kesken kuten nyt näyttää heikoimmilla äänestäjillä osittain käyneen. Tämä jengi täytyisi saada uskomaan ja luottamaan tulevaisuuteen sen sijaan että jätetään protestiksi äänestämättä. Veikkaisin nimittäin että pakolaiskriisin ansiosta PS tullee myös saamaan runsain mitoin äänestäjiä muidenkin puolueiden kannattajista. Ratkaisevassa osassa veikkaisin olevan lähinnä sen porukan joka on nyt suivaantunut esim. työelämään vaikuttavista pakkolaeista.

Edit. Pari typoa korjattu
 
Viimeksi muokattu:
Itse näen asian niin, että suurimmat puolueet ovat vain erilaisia variantteja demareista. Tämä on joskus hyvä ja joskus huono asia, mutta en näe suurimpien puolueiden välillä merkittäviä eroja kokonaisuutena.

Juuri noin se on. Demarit toki puhuvat laajasti vasemmistoretoriikan termein, mutta toimii yleensä niitä vastaan. Käytännön tasolla kokoomuksen, demareiden ja keskustan välillä ei ole mitään todellisia eroja.

Kun persut eivät saaneet 101 edustajaa, niin tuon murtamista ei voida pitää todellisena vaihtoehtona. Onko se hyvä vaiko ei, enpä oikein tiedä.
 
Juuri noin se on. Demarit toki puhuvat laajasti vasemmistoretoriikan termein, mutta toimii yleensä niitä vastaan. Käytännön tasolla kokoomuksen, demareiden ja keskustan välillä ei ole mitään todellisia eroja.

Kun persut eivät saaneet 101 edustajaa, niin tuon murtamista ei voida pitää todellisena vaihtoehtona. Onko se hyvä vaiko ei, enpä oikein tiedä.
Minä näen persut lähinnä arvokonservatiivisina demareina. En siis näe asiaa niin, että persut olisi tuota asiaa jotenkin murtamassa. Nippelitietona mainittakoon, että 90-luvulla ennen kuin Soini perusti Perussuomalaiset, niin SDP pyysi Soinia liittymään. Tosin persuissakin on jonkin verran tietenkin vaihtelua näkemyksissä.

Itse en juuri persujen arvokonservatismia arvosta. Haluan, että persujen näkemykset maahanmuutosta ja joistain yksittäisistä muista asioista saadaan läpi mahdollisimman hyvin. Sen sijaan minulle on ihan sama lauletaanko kouluissa suvivirttä, menikö tasa-arvoinen avioliittolaki läpi, jne. Tai ei ne ole ihan sama: mielipiteeni on päinvastaisia kuin valtaosalla persuista.
 
Persuilut on kyllä nyt persuiltu ja näytöt annettu. Jää nähtäväksi, mihin suuntaan seuraava "jytky" kanavoituu. Sellaiselle on Suomessa olemassa selkeä kysyntä ja tarjontaan sopivasti vastaamaan kykenevä tulee korjaamaan koko potin.

Tarjolla on, jos ei nyt paikka auringossa, niin ainakin enemmistöhallituksessa.
 
Itse teen äänestys päätöksen eliminaatio menetelmän perusteella. Kuten pelkästään suhtautuminen JV-miinoihin sulkee pois keskustan, kokoomuksen, vihreät ja vasemmiston puolueina eduskuntavaaleissa.
 
Itse teen äänestys päätöksen eliminaatio menetelmän perusteella. Kuten pelkästään suhtautuminen JV-miinoihin sulkee pois keskustan, kokoomuksen, vihreät ja vasemmiston puolueina eduskuntavaaleissa.

Minä kokeilin tuota viime vaaleissa erilaisissa kivoissa mittareissa ja tuloksena oli RKP. :rolleyes: Ei mitään vikaa, mutta liian paksua sentään valintaa silmällä pitäen, eritoten, kun ei ollut edes ehdokasta lähimmän 500 kilsan säteellä.
 
Kirjoitelkaa mitä haluatte. Jatkan silti kannattamista toistaiseksi. Kyllähän noita syntilistoja löytyy mille tahansa puolueelle kun vaan haluaa kura mielessä kirjoittaa.
 
Persut taisivat jäädä tähdenlennoksi joka toimi parin-kolmen kiintotähden kipeilytelineenä. Timo Soini, Jussi Halla-Aho ja Jussi Niinistö nyt ainakin ovat vakiinnuttanet asemansa niin että paikka politiikan eturivissä on taattu ellei sorru johonkin käsittämättumään hölmöilyyn. Muut olivat sitten tykinruokaa ja saavat painua unohduksiin kun viimeinen käyttöpäivä menee umpeen.

Persujen ongelma on se, ettei heiltä tunnu löytyvän iskulauseita ja populistisia mölähdyksiä pidemmälle menevää, toteuttamiskelpoista ja realistista ohjelmaa. Tai varmaan semmoinenkin tarvittaessa syntyisi mutta se hajoittaisi puolueen kun patologiseen EU-inhoon sairastuneet yhteistyökyvyttömät impivaaralaiset repisivät pelihousunsa. Porukan sisällä on kerta kaikkiaan niin eriparista sakkia että homma pysyy nipussa ainoastaan Timo Soinin karisman ja sutkausten varassa. Harmi.

Suomi kaipaisi oikeaa kansallismielistä konservatiivipuoluetta jonka käyttövoimana olisi kansallisylpeys ja usko omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin eikä kyrailevä kaunaisuus ja alemmuudentunne muun maailman edessä. On helppoa vastustaa, kritisoida, repiä ja rikkoa melkein mitä vaan. Oikeasti paremmin toimivan systeemin rakentaminen taas onkin monta kertaluokkaa vaikeampaa.
 
Kirjoitelkaa mitä haluatte. Jatkan silti kannattamista toistaiseksi. Kyllähän noita syntilistoja löytyy mille tahansa puolueelle kun vaan haluaa kura mielessä kirjoittaa.
Juuri näin pitääkin toimia. Persut ovat ravistelleet poliittista kenttää. Eduskunnasta löytyy nyt muitakin näkemyksiä, kuin näitä "Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muita" -tyylin perustelemattomia monikulttuurisuutta ihannoivia kommentteja. Merkittävä muutos. Maahanmuuttokritiikistä on tullut salonkikelpoisempaa, kiitos perussuomalaisten. Ilman persuja meillä olisi hallitus joka haluaisi tänne mahdollisimman paljon pakolaisia, ja kiittäisi FSB:tä toiveen toteuttamisesta.
 
Ilman persuja meillä olisi hallitus joka haluaisi tänne mahdollisimman paljon pakolaisia, ja kiittäisi FSB:tä toiveen toteuttamisesta.

Varsin epätodennäköistä. Kyllä ne silmät olisivat jo auenneet millä tahansa kokoonpanolla. Siis siinä vaiheessa kun olisi alettu miettiä homman kustannuksia. Muulla kuin rahalla ei nykymaailmassa tietysti olekaan väliä.
 
Varsin epätodennäköistä. Kyllä ne silmät olisivat jo auenneet millä tahansa kokoonpanolla. Siis siinä vaiheessa kun olisi alettu miettiä homman kustannuksia. Muulla kuin rahalla ei nykymaailmassa tietysti olekaan väliä.
Meillähän esim. RKP ja vasemmistoliitto on kaiketi halunnut lisää pakolaisia. Ajatella jos meillä olisi sixpack-hallitus...
 
Meillähän esim. RKP ja vasemmistoliitto on kaiketi halunnut lisää pakolaisia. Ajatella jos meillä olisi sixpack-hallitus...

Ja nuo ovat joukonjatko-osaston puolueita. Niillä on lihaksia ajaa läpi jonkun varuskunnan säilyttäminen tai hienosäätö homoliittolakiin. Rajat auki kaikille ja järjestäytyneen yhteiskunnan romahdus miljardilaskuineen ei ehkä enää onnistuisi. En usko yhdenkään ison menevän missään oloissa noin raakasti tunne edellä. Eikä menisi ne idealistitkaan jos olisivat isompia. Vasemmistoliitosta en kyllä menisi takuuseen :rolleyes: Uskon asioitahan nämä mitä jos-skenaariot tietysti ovat.
 
Punavihreää kuplaa tähän maahan viimeisenä toivotaan. Persut on hallituksessa ja sillä hyvä, mistään hallituskauden keskellä mitatuista gallupeista en välitä pätkän vertaa. Paremmin persut voi vielä asioita tehdä se on totta.
 
Back
Top