Pikku-uutisia Suomesta

Minusta alkaa tuntua että tämä Sotesoppa on yhtä helvetillinen keksintö kuin Hitlerin Kolmas valtakunta.
Onpa siinä samankaltaisuutta. Hitlerilläkin oli uudistuksia maakuntahallinnossa. Samoin asiakkaiden luokittelu ryhmiin kuulostaa tutulta.

Varmaan tulee riemuisa alku, joka rupeaa sitten takkuilemaan. Lopulta täysi romahdus.
Mutta isolla rahalla terveyspalvelut saadaan jälleen toimintaan aikanaan.
 
sarjakuristaja päästettiin vapaalle jalalle, ......
Kysymys tässä on se, että oikeus tai muu viranomainen ei voi puuttua henkilön elämään sen takia mikä hän on, jos juuri nyt ei ole rikosta tapahtunut ja vanhoista rikoksista on rangaistus kärsitty.
Heti kun penttilä taas koukisti sormensa, niin toki poliisi haki miehen talteen.
Oikeusoppineiden pohdinnat siitä, että henkilö joka pari kertaa tekee saman niin istuisikin huomattavasti pidempään, onkin aivan oikean suuntainen.
.
 
Sarjakuristaja kerkee tappamaan vielä pari kertaa helpostikkin, vaikka saisi nykysestä elinkautisen ja myös seuraavasta.
Ja samalla veropetoksen tehnyt istuu reippaasti sen kymmenen vuotta, koska onhan ne verojen kiertäjät oikein kauhiaa saastaa, koska panttaavat vasureilta heidän himoitsemiaan veroja, ja tästä pitää antaa kunnon turpasaunaa oikeudessa.
 
Onpas yllättävää...
Ylen haastattelemat professorit: Veronmaksajat voivat joutua maksamaan sellubuumin autoilussa ja asumisessaan
LAPIN UUTISET09.05. 21.21

Monilla suomalaisilla on väärä käsitys, kuinka paljon metsiä voidaan hakata tulevaisuudessa ilman seuraamuksia, varoittavat professorit Ylellä.


Suomen sellu- ja biotuotebuumi voi tulla veronmaksajalle kalliiksi niiden suuren puutarpeen vuoksi, kirjoittaa Yle. Jutussa on haastateltu Suomen ympäristökeskuksen professoria Jyri Seppälää ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikaista.

Professoreiden mukaan EU:n hiilinielujen laskentasääntöjä määrittävä lulucf-päätös ymmärrettiin Suomessa väärin.

Heidän mukaansa on väärin
ajatella, Suomessa metsien hakkuita voidaan kasvattaa vuosikasvun suuruiseksi ilman, että kasvihuonepäästöjä pitäisi sen takia vähentää jostain muualta. EU voi langettaa Suomelle taloudellisia lisäkustannuksia vaatimalla lisäpäästövähennyksiä kompensoimaan metsistä tulevia päästöjä, jos metsiä kaadetaan liikaa.

– Näillä näkymin Suomi ei voi hakata niin paljon kuin on suunniteltu. Kaikki tosin riippuu siitä mikä on metsänielu, mikä Suomelle ensi vuonna neuvotteluissa asettuu. Mutta esimerkiksi nämä 88 miljoonan kiintokuution investointisuunnitelmat ovat ehdottomasti liian suuret, että se olisi ilmastopoliittisesti enää soveliasta, Ollikainen sanoo Ylen haastattelussa.

Päästövähennyksiä voidaan joutua etsimään muualta, esimerkiksi asumisesta, liikenteestä ja ruoasta.

– Helpointa sovituissa päästörajoissa pysyminen olisi hakkaamalla metsiä järkevästi, sovittavan metsänielun puitteissa, Ollikainen sanoo.

Ylen haastattelema ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei pidä professorien huolta aiheettomana. Hän kuitenkin epäilee, etteivät kaikki nyt julkistetut metsäteollisuuden puunkäyttöä lisäävät investoinit toteudu.
https://www.lapinkansa.fi/lappi/yle...lubuumin-autoilussa-ja-asumisessaan-200934108
 
Kysymys tässä on se, että oikeus tai muu viranomainen ei voi puuttua henkilön elämään sen takia mikä hän on, jos juuri nyt ei ole rikosta tapahtunut ja vanhoista rikoksista on rangaistus kärsitty.
Heti kun penttilä taas koukisti sormensa, niin toki poliisi haki miehen talteen.
Oikeusoppineiden pohdinnat siitä, että henkilö joka pari kertaa tekee saman niin istuisikin huomattavasti pidempään, onkin aivan oikean suuntainen.
.

Pakkohoito, vankilan sijasta, jatkuu tarvittaessa kuolemaan asti. Mutta se edellyttää mielisairautta; luonnevika tai persoonallisuushäiriö (parafilia tai perversio) ei ehkä riitä.

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik saattaa joutua vankilan sijaan pakkohoitoon, mutta mitä pakkohoito oikeastaan tarkoittaa?
– Jos joku jää rikoksestaan mielisairauden takia tuomitsematta, hänet toimitetaan tahdosta riipumattomaan, tiukasti rajaavaan sairaalahoitoon, selittää Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Ainakin Suomessa pakkohoitoa annetaan kuitenkin oloissa, jotka muistuttavat vankilaa, Lauerma sanoo.

Tahdosta riippumaton oikeuspsykiatrinen hoito kestää lyhimmillään muutamia vuosia. Pisimmillään vapaudenmenetys voi jatkua koko eliniän. Keskeinen kriteeri vapauteen pääsyssä on, onko ihminen tullut muille vaarattomaksi.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pakkohoito-kestaa-muutamasta-vuodesta-elinikaan-olot-lahella-vankilaa/1924992#gs.sV4j7Gs
 
Moderni mies...
Mies pahoinpiteli eroaikeissa olleen vaimonsa: puolustautui oikeudessa kertomalla olevansa ”moderni mies”

Tänään klo 13:09
Miehen mukaan naiselle pahoinpitelystä aiheutuneet mustelmat eivät ole miehen aiheuttamia, vaan ovat tulleet, kun vaimo on kaatunut.

15b3571ebf81dab116a802cab43b7c267cea8b074e79867568650ba173a0ae72.jpg

15b3571ebf81dab116a802cab43b7c267cea8b074e79867568650ba173a0ae72.jpg

Vaimo oli istunut sohvalla, kun mies oli tullut paikalle ja lyönyt naista nyrkillä selkään muutaman kerran. Kuvituskuva.AOP

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen vaimonsa pahoinpitelystä 40 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Pahoinpitely tapahtui vuoden 2016 lokakuussa, kun nainen kertoi vanhemmilleen eroaikeistaan. Mies oli tämän seurauksena suuttunut.

Vaimo oli istunut sohvalla, kun mies oli tullut paikalle ja lyönyt naista nyrkillä selkään muutaman kerran. Nainen oli puolustautunut heiluttamalla käsiään edessään, jolloin mies oli tarttunut häntä peukalosta ja vääntänyt sitä voimakkaasti. Sen jälkeen mies oli vielä sylkäissyt vaimonsa päälle.

Vaimo koki pahoinpitelyn henkisesti hyvin raskaana ja hänen peukalonsa kipeytyi voimakkaasti tapahtuman jälkeen.

"Moderni mies"

Mies kiisti oikeudessa syyllistyneensä pahoinpitelyyn.Hän puolustautui oikeudessa kertomalla, että hän on korkeasti koulutettu ja työskentelee vaativassa työssä tiimijohtajana taloushallinnon puolella, ja työnsä vuoksi hän matkustaa paljon.Lisäksi hän kertoi olevansa moderni mies, joka kunnioittaa naisia.

Miehen mukaan naisen peukalon alueen mustelmat eivät ole miehen aiheuttamia, vaan ovat tulleet, kun vaimo on kaatunut.

Hän kertoi oikeudessa myös, että ei ymmärrä naisen halua erota.Miehen näkemyksen mukaan avioliitto oli ollut suurimmaksi osaksi hyvin onnellinen.

Mies vetosi oikeudessa rikostuomion haitallisiin vaikutuksiin hänen uransa kannalta. Miehen mukaan tuomio tuhoaisi hänen uransa Euroopassa ja Intiassa, ja hankaloittaisi viisumin saamista myös Yhdysvalloissa.

Käräjäoikeus piti naisen kertomusta tapahtumista uskottavana. Lisäksi sairauskertomukset tukivat naisen tarinaa.

Mies määrättiin maksamaan vaimolleen 200 euroa korvausta peukalon vamman aiheuttamasta kivusta ja särystä. Käräjäoikeus luki miehen syyksi myös naiselle pahoinpitelyn jälkeen aiheutuneen stressireaktion, josta se määräsi miehen maksamaan 600 euroa korvauksia.

Mies haki muutosta käräjäoikeuden tuomioon hovioikeudesta, mutta peruutti valituksensa tämän vuoden huhtikuussa.Käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.
https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201805102200934503_u0.shtml
 
Vuosittain jopa kymmenet Suomessa asuvat naiset käyvät ”palauttamassa neitsyytensä” kirurgin pöydällä - ”Verenvuotoa ei voi potilaille taata”

Tänään klo 13:29

Myyttisen neitsyyden illuusioon tähtäävä hymenplastia on kirurginen toimenpide, joka on lääketieteellisesti turha ja tarpeeton. Silti se voi jopa pelastaa ihmishenkiä.
  • Vuosittain jopa kymmenet Suomessa asuvat musliminaiset ja -tytöt teettävät neitsyyden palautusleikkauksen eli hymenplastian.
  • Leikkauksella nainen yrittää suojautua yhteisön häpeätuomiolta, jopa väkivallalta.
  • Hymenplastia tukee neitsyyteen liitettyjä myyttejä, jotka eivät perustu tietoon.

Tänäkin vuonna useat suomalaiset muslimimorsiamet käväisevät Lähi-idän lomamatkallaan plastiikkakirurgin luona. Tuliaista ei silti voi nähdä, koska hymenplastiassa, eli neitsyyden palautusleikkauksessa, tavoitellaan vaikutelmaa sukupuolisesta koskemattomuudesta.

Suomalaisnaisille tehtyjen hymenplastioiden todellista määrää ei tiedä kukaan, mutta korkeimmat arviot liikkuvat muutamissa kymmenissä leikkauksissa vuosittain. Vain murto-osa päätyy teettämään toimenpiteen Suomessa. Kun leikkaus arabimaissa tai esimerkiksi Intiassa voi maksaa selvästi alle tonnin, Suomessa operaatio kustantaa noin 2 500 eurosta 3 500 euroon. Ainakin kolme yksityistä plastiikkakirurgia-lääkäriasemaa tarjoavat hymenplastiaa Suomen suurissa kaupungeissa.

- Teen Suomessa ehkä yhden tai kaksi ja Ruotsissa ehkä tuplasti sen verran hymenplastia-leikkauksia vuodessa, sanoo plastiikkakirurgi Riikka Veltheim. Hän vastaanottaa potilaita Suomessa Cityklinikalla ja Ruotsissa Akademikliniken-lääkäriasemalla.

Hymenplastia-leikkauksia tehdään Suomessa sekä paikallispuudutuksessa että nukutuksessa. Veltheim kertoo, että leikkauksessa tehdään sidekalvosilta vaginan reunaan.Kun sidekalvosilta yhdynnässä repeää, se aiheuttaa pienen verenvuodon.

Ajankohtaisesti leikkaus täytyy tehdä lähellä häitä, koska sidekalvosilta voi jumpassa, ratsastuksessa tai juoksulenkillä revetä.

- Leikkauksella voidaan saada aikaan vaikutelma neitsyydestä, mutta verenvuotoa ei voi potilaalle taata, Veltheim korostaa.

Kulttuurien välissä

Tyypillinen potilas on Veltheimin mukaan arabiperheen tytär, joka on jo nuoruudessa muuttanut Suomeen tai Ruotsiin.

- Hän on elänyt niin sanotusti meidän kulttuurimme säännöillä: on ollut poikaystävä tai poikaystäviä, vaikkakin salassa.Kun naimisiinmeno tulee ajankohtaiseksi, perhettä on informoitu, että neitsyys pitää olla tallella. Sitten tytär tulee joko äidin kanssa tai yksin keskustelemaan, Veltheim kertoo.

Potilaat kertovat, että perheen ja suvun painostus on niin voimakas, että asiaa ei pysty keskustelemalla hoitamaan.

- Meillä kaikilla on omat mielipiteemme tilanteesta, mutta täytyy muistaa, että yksittäisen naisen kohdalla kyse on isosta, jopa henkeä uhkaavasta ongelmasta.Niin kauan kun asiaa ei ole valtiollisessa mittakaavassa ratkaistu, me emme voi jättää näitä naisia heitteille, vaan auttaa, jos se on pienellä toimenpiteellä mahdollista. Se on minun mielipiteeni, Veltheim sanoo.

Pimeitä avioliittoja

Voimavarakeskus Monikan johtaja Natalie Gerbert sanoo, että yhdenkään naisen tai tytön ei pitäisi joutua tilanteeseen, että hymenplastia täytyy tehdä.Voimavarakeskus Monikassa pyritään siihen, että tilanteesta selviydytään ilman.

Tilanne voi kuitenkin olla sellainen, että neuvottava päätyy toisenlaiseen ratkaisuun. Voi olla, että leikkauksella pyritään peittämään raiskauksen jälkiä, tai kyse on esimerkiksi järjestetystä tai pakkoavioliitosta.

- Voi olla, että perhe pakottaa avioliittoon tai nainen vain tietää, että asiasta on sovittu ja se on odotettavissa. Jos ei olekaan neitsyt, perheelle ja suvulle aiheutettavan häpeän määrä on mittaamaton. Patriarkaalisessa kulttuurissa se voi kostautua väkivaltana jopa kunniamurhaan asti, Gerbert sanoo.

Hän huomauttaa, että kannattaa hetki miettiä, kenen todellisuudesta puhutaan.Länsimaisia normeja ei välttämättä pidetä omana eikä sopivana. Sen sijaan omalla kulttuurilla ja uskonnolla voi olla enemmän merkitystä.

- Suomessa solmitaan todella paljon avioliittoja, joista ei tule mitään tietoa maistraattiin, koska niitä solmitaan vain uskonnollisen perinteen mukaan, Gerbert sanoo.

Kylmäävä argumentti

Tyttöjentalon erityistason seksuaaliterapeutti Kristiina Hannila sanoo, että kun hymenplastiaa perustellaan naisten turvallisuudella. Samalla tullaan käyttäneeksi samaa argumenttia, jolla perustellaan esimerkiksi naisten silpomista ympärileikkauksissa.

- Jälleen nainen joutuu kärsimään kipua. Sekö se kirkastaa? Toivon, että pääsisimme tässäkin eteenpäin. Olisi tärkeää, että asiasta puhuttaisiin, että myyttejä voitaisiin purkaa, hän sanoo.

Hannilan mukaan tiedetään, että neitsyyttä on mahdoton todistaa, koska ihmiset ovat anatomisesti niin erilaisia. Hymenplastia-leikkauksella kuitenkin halutaan tuottaa verenvuotoa, koska sitä pidetään neitsyyden merkkinä.

- Istuuko tämä neitsytmyytti meidän tämän päivän maailmaamme ja meidän käsitykseemme oikeudenmukaisuudesta ja ihmisoikeuksista? Minun mielestäni ei, hän sanoo.

Tie omaan elämään

Varsinkin Ranskassa asiaan on esitetty myös toisenlaisia äänenpainoja. Hymenplastia voidaan nähdä myös mahdollisuutena naisille, jotka elävät perinteisessä muslimiyhteisössä. Leikkaus voi antaa naisille mahdollisuuden päättää omasta ruumiistaan ja toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla, ja silti säilyttää lämpimät välit perheeseen, sukuun ja yhteisöön.

Time-lehden haastattelema kirjailija Dounia Bouzar sanoo, että ranskalaiset musliminaiset uhmaavat yhä enemmän rajoituksia ja painostusta, jota miehet yrittävät ylläpitää. Sen sijaan he elävät täyttä, modernia elämää, myös seksuaalisesti.

- Se ainoa kerta, jolloin he kokevat välttämättömäksi noudattaa vanhentuneita asenteita, on avioliiton edellyttämä neitsyys -täysin matsomiehinen perinne.Leikkaus on onneton asia, mutta se on myös tapa, jolla itsenäistä elämää eläneet naiset välttävät takaperoisen tavan aiheuttaman rangaistuksen, hän sanoo.

Ei kerro neitsyydestä

Hymenplastiassa oleellista on tuottaa yhdynnän aikainen verenvuoto, koska sitkeän uskomuksen mukaan se liittyy oleellisesti ensimmäiseen yhdyntään. Biologian kanssa sillä on vähemmän tekemistä.

Vaikka ensimmäiseen yhdyntään usein liittyy verenvuotoa, niin ei välttämättä käy lainkaan.Verenvuoto ei aina liity immenkalvoon, eikä immenkalvo välttämättä repeä, vaan voi venyä, tai sitä ei ehkä ole lainkaan.

Kerran repeytynyt immenkalvo voi myös parantua parissa päivässä. Yli 25-vuotiaalla seksuaalisesti kokemattomalla naisella immenkalvo on käytännössä kutistunut pois estrogeenin vaikutuksesta.

Verenvuotoperinne kertoo ajasta, jolloin naiset naitettiin avioliittoon nykyistä nuorempina. Joissain muslimikulttuureissa tyttö voi edelleen olla 16-vuotias mennessään naimisiin. Länsimaissa avioliittoikä on noussut myös muslimien keskuudessa. Siksi perinteiset vaatimukset morsiamen neitsyydestä ovat entistä vaikeampia toteuttaa.

MARI SCHILDT
https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201805102200906812_u0.shtml

Ilman monikulttuuria emme olisi kuulleetkaan mitä hymenplastia tarkoittaa..
 
Viimeksi muokattu:
Talous
https://www.hs.fi/talous/art-2000005674806.html
Tutkija yllättyi: Lestadiolaisten taloudelliset verkostot ovat tiiviitä ja välillä arveluttavia
Vanhoillislestadiolaisuudessa arvostetaan yrittämistä vielä enemmän kuin tutkija Aini Linjakumpu osasi odottaa. Herätysliikettä lähellä olevat yritykset tuovat elinvoimaa esimerkiksi Oulun seudulle, mutta verkostoista syntyy myös vääränlaisia sidonnaisuuksia.

HELSINGIN horisontista voi olla vaikea ymmärtää, millainen voima vanhoillislestadiolaisuus on pohjoisemmassa Suomessa ja etenkin Oulun seudulla.

Kyseessä on uskonnollinen liike, johon kuuluu noin satatuhatta suomalaista eli kaksi prosenttia väestöstä. Sen voima ulottuu paljon hengellisyyttä pidemmälle – aina talouteen ja politiikkaan asti.

Nyt Suomessa on ensi kertaa tutkittu lestadiolaisuuden taloudellisia verkostoja, joiden tiiviys ja monimuotoisuus yllättivät myös kokeneen tutkijan.

Pioneerityötä on tehnyt Lapin yliopiston politiikan tutkija Aini Linjakumpu, jonka kirja talouden verkostoista ilmestyy tänään. Linjakumpu on tutkinut aiemmin muun muassa vanhoillislestadiolaisten niin sanottuja hoitokokouksia ja liikkeen piirissä esiintyvää hengellistä väkivaltaa.

MYÖS lestadiolaisuuden taloudellisilla verkostoilla on kääntöpuolensa, josta liikkuva tieto on ollut epämääräisempää. Ilkeimmät puhuvat mafiasta, joka hylkii ulkopuolisia ja suosii omia.

Linjakummun mukaan mafiavertaus ei toimi: lestadiolaisten taloudellinen verkosto ei ole samanlainen suljettu ja muuta maailmaa vastaan oleva yhtenäinen kokonaisuus, vaan paljon löyhempi ja monimuotoisempi. Sen sisällä yritykset kilpailevat usein myös keskenään.


Hoiva-alan yhtiö Hoivatilat on yksi yrityksistä, joiden taustalla on vanhoillislestafiolaisuuden piirissä toimivia henkilöitä. Kuva on New Yorkin pörssin valotaulusta, jossa Nasdaq toivotti yrityksen tervetulleeksi pörssiin maaliskuussa 2017.(KUVA: LEHTIKUVA)
Silti verkostomaisuus johtaa siihen, että välillä liikutaan arveluttavilla vesillä. Epäilyjä on esimerkiksi siitä, että hyvä veli -verkostot saavat asiat luistamaan yritysten kannalta etenkin kuntapolitiikassa kaava- ja kilpailutuspäätöksineen. Paikallispoliitikkojen lisäksi liikkeeseen kuuluu myös kuntien ja valtion viranomaisia.

”Sidonnaisuuksia on väistämättä. Uskonnollinen vakaumus ja siihen liittyvä toiminta ovat herkkä asia, joten siitä syntyvistä sidonnaisuuksista ei juuri puhuta. Mediakin on varovainen, varmaan syystäkin”, Linjakumpu sanoo.

OLENNAISTA on ymmärtää, että taloudellisissa verkostoissa on mukana lestadiolaisia, jotka eivät ole kovin vakaumuksellisia. He ovat sosiaalisesti lestadiolaisia ja pysyvät liikkeen piirissä, koska siitä on hyötyä ja iloa – myös yritystoiminnan näkökulmasta.

Jotkut lestadiolaiset yritykset toimivat kuin start up -hengessä toisiaan tukevana verkostona, joka tuo elinvoimaisuutta esimerkiksi Oulun seudulle.

”Parhaimmillaan verkostoituminen edesauttaa asiakkaiden, työntekijöiden ja yrityskumppaneiden löytämistä. Aluetaloudelliselta kannalta verkostoituminen luo dynamiikkaa”, Linjakumpu sanoo.


Kamux-yritys myy vaihtoautoja. Kuva on yrityksen pisteestä Konalasta. (KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA)
Linjakumpu itse ei ole lestadiolainen, mutta on kotoisin Koillismaalta, jossa liikkeellä on vahva asema. Hänen oletuksenaan oli, että liikkeen sisällä on paljon taloudellisia yhteyksiä – mutta niitä löytyi enemmän ja monipuolisemmin kuin hän oli etukäteen ajatellut.

VERKOSTOJEN paljouden lisäksi toinen yllätys tutkijalle oli se, miten voimakkaasti yrittäminen ja yritteliäisyys ovat läsnä vanhoillislestadiolaisuudessa.

Yrittäjyyteen kasvetaan ja siihen kannustetaan. Yhteisö tukee sitä sanoin ja teoin. Liikkeen kolmessa kansanopistossa ei tutkailla pelkästään uskon kysymyksiä, vaan järjestetään myös yrittäjyyskursseja.

Taustalla on työnteon kunnioittaminen, joka on olennainen osa liikettä. Työ nähdään palvelutehtäväksi, jossa palvellaan niin Jumalaa, toista ihmistä kuin myös yhteiskuntaa.

Toisin kuin joissakin uskonnollisissa liikkeissä, lestadiolaisuudessa ei katsota pahalla, jos yrittämisellä menestyy. Toki mammonan vaaroista varoitellaan, mutta rikastua saa, onhan se merkki onnistumisesta.

LINJAKUMPU löysi eniten lestadiolaistaustaisia yrittäjiä rakennusalalta: muun muassa talonrakennuksesta, rakennusten asennus- ja viimeistelytöistä, rakennuttamisesta ja rakennustuoteteollisuudesta eli esimerkiksi ovien ja ikkunoiden valmistuksesta.

Tuoreita aloja ovat it-palvelut, konsultointi sekä kirjoittamiseen ja julkaisemiseen liittyvä toiminta. Hoiva-ala on synnyttänyt uusia yrityksiä, samoin jätevesijärjestelmät.


Myös rakennusalan konserni Lehto Groupin tausta on vanhoillislestadiolaisuuden piirissä.(KUVA: JONNE SIPPOLA / HS)
Linjakummun mukaan myös vähittäis- ja tukkukaupan yrityksiä on runsaasti. Yksi erikoisuus on verkostomarkkinointi: liikkeeseen kuuluu Tupperwaren, Herbalifen ja muiden vastaavien tuotteiden kaupantekijöitä.

Tyypillinen alkuun pääsyn tapa tuoreelle yritykselle on alihankinta, joskus vain yhden päämiehen varassa. Linjakummulle kuvattiin, että etenkin rakennusalalla pääurakoitsija voi jopa ostaa aloittavalle yritykselle peräkärryn ja työkalut, jotka alihankkija sitten hiljalleen makselee takaisin.

Suositaanko lestadiolaista, jos yritys rekrytoi uusia työntekijöitä? Kyllä ja ei – Linjakummun mukaan suosimisen vaarat tiedostetaan yrityksissä. Verkostoja käytetään silti, esimerkiksi työntekijän maineen selvittämiseen.

Ammattiyhdistysliikettä ei paikoitellen katsota hyvällä, mutta Linjakumpu ei pidä sitä yleisenä linjana.

”On merkkejä, että ay-vastaisuutta on, koska monet haluaisivat toimia paikallisesti sopien.”

AINI LINJAKUMMULTA ei löydy excel-taulukkoa, jossa olisivat lueteltuina kaikki Suomen lestadiolaistaustaiset yritykset. Hän ei edes mainitse kirjassaan yhtään yritystä nimeltä.

Tähän on tyytyminen, koska Linjakumpu ei halua osoitella yksittäisiä yrityksiä, vaan kuvailla verkostoja ilmiönä.

Osa nimistä on yleistä tietoa. Linjakumpu kirjoittaa esimerkiksi kovaa kasvavista ja äskettäin listautuneista yrityksistä, joista rakennusalan toimijaksi on helppo tunnistaa Lehto, tili- ja kirjanpitoyhtiöksi Talenom, hoiva-alan yritykseksi Hoivatilat ja autoliikkeeksi Kamux.

Ne kaikki ovat laajentuneet ajat sitten muualle Suomeen Oulun seudulta. Kaikkien taustalta löytyy henkilöitä, jotka toimivat vanhoillislestadiolaisuuden piirissä.


Tili- ja kirjanpitoyhtiö Talenom on lähtöisin Oulusta. Se on perustettu 1970-luvun alussa.(KUVA: MIIKKA KUISMA / TALENOM OY)
Suuret ja kovaa kasvavat yritykset ovat poikkeuksellisia. Useimmat Linjakummun haaviin jääneet lestadiolaisyritykset ovat pieniä.

Linjakumpu tunnisti tutkimuksessaan kymmenkunta taloudellisen toiminnan kannalta olennaista lestadiolaissukua. Jokaisessa niissä on noin 20–70 ihmistä, joilla on suora kytky talouteen. Sukujen välilläkin on kytkentöjä esimerkiksi niin, että ollaan toisen suvun yrityksen hallituksessa.

LESTADIOLAISUUS on tällä vaalikaudella näkynyt myös valtakunnan politiikassa. Lestadiolaisia kansanedustajia on aina ollut useita, mutta nyt puhutaan pääministeristä.

Juha Sipilä (kesk) kuuluu Rauhan sana -herätysliikkeeseen, joka on lestadiolaisen herätysliikkeen yksi suuntaus ja joka eroaa yksityiskohdiltaan vanhoillislestadiolaisuudesta.

Sipilän tukijoissa on silti paljon vanhoillislestadiolaisia, tietysti myös siksi, että hän asuu liikkeen vahvalla seudulla Kempeleessä.


Aini Linjakumpu itse ei ole lestadiolainen, mutta on kotoisin Koillismaalta, jossa liikkeellä on vahva asema. (KUVA: KAISA SIREN)
Aini Linjakummun mukaan olennaista on ymmärtää juuri lestadiolaisuuden sosiaaliset ulottuvuudet ja verkostomaisuus, ei niinkään se, onko Sipilä hengellisesti samassa porukassa.

Linjakummun tulkinnan mukaan Sipilä on rauhansanalaisuuden kautta linkittynyt osaksi laajaa verkostoa. Tutkija olettaa, että vanhoillislestadiolaiset laskevat hänen olevan samalla puolella.

”Lestadiolaisuus antaa yhtenäisen pohjan, josta se keskinäinen luottamus syntyy. Maailma jäsentyy samalla tavalla, ja verkostot limittyvät”, Linjakumpu sanoo.
 
Mittayksiköt menivät pieleen: yhdistys tilasi USA:sta ison Suomen lipun, mutta saikin kerrostalon korkuisen jättiläislipun

https://yle.fi/uutiset/3-10199817

Sattuuhan sitä itsekullekkin...

Sattuuhan sitä.

http://edition.cnn.com/TECH/space/9909/30/mars.metric.02/
Metric mishap caused loss of NASA orbiter
orbiter.jpg

NASA's Climate Orbiter was lost September 23, 1999



September 30, 1999
Web posted at: 4:21 p.m. EDT (2021 GMT)


In this story:

Metric system used by NASA for many years

Error points to nation's conversion lag

RELATED STORIES, SITES


By Robin Lloyd
CNN Interactive Senior Writer


(CNN) -- NASA lost a $125 million Mars orbiter because a Lockheed Martin engineering team used English units of measurement while the agency's team used the more conventional metric system for a key spacecraft operation, according to a review finding released Thursday.
 
Tähän on tultu nyky-yhteiskunnassa:

Alokkaille opetetaan armeijassa muiden selviämistaitojen lisäksi halonhakkuuta.
Videolta näytetään varusmiehille kuinka hakataan halkoja oikein.
Videossa on kyllä ihan hauskat äänitehosteet:

https://yle.fi/uutiset/3-9706051
 
Alokkaille opetetaan armeijassa muiden selviämistaitojen lisäksi halonhakkuuta.
Kun ite olin kouluttajana, ei sentään tarvinut vielä kertoa alokkaille: "Tämä on kirves. Sen osat ovat terä ja varsi, jotka on pysyvästi kiinnitetty toisiinsa."

Viime vuosisadan tornihuhu on varminta kertoa ennenkuin joku sen tänne totena postaa:
Ryhmänjohtaja lähetti kaksi varusmiestä halkoja hakkaamaan varmistamatta, että he osaavat homman. Kaupunkilaispojat tekivät työtä käskettyä. Toinen piti kaksin käsin halkoa paikoillaan ja toinen löi kirveellä oikein olan takaa. Seurauksella, että isku osui halkoa pitelevään peukaloon joka lähti kokonaan irti. Poikien onneksi tämä tapahtui virka-aikana, jolloin läheisessä intin helikopteritukikohdassa oli lentäjiä paikalla. Kopteri ilmaan ja mies sekä peukalo lennätettiin lähinpään keskussairaalaan. Peukalo kuljetettiin lunta täynnä olevassa pakissa; tapahtui siis talvisaikaan. Koko illan ja yön kestäneessä leikkauksessa saatiin peukalo takaisin paikoilleen ja siitä tuli miltei entisen veroinen.
 
Omana aikanani neljännesvuosisata sitten ohjeistettiin ainoastaan se, että teräosa lähtee varmasti irti varresta parin lyönnin jälkeen! Ja se piti paikkansa. Surkeita lajissaan, varsi oli väljänä kiinni terän silmässä, aina.
Sittemmin keksittiin tämä, ja on viimeisen päälle kirves. Itsellä ei ole edes paras malli halkaisuun, ja silti pihamäntyjen haloiksi tekeminen etenee rapsakkaan. Tuli opetettua myös mahdollisesti tulevaa reserviläistä tuossa hommassa. Eihän sitä osaa jos ei koskaan tee. Helposti sujui karsiminen, kun ensiksi näytti mallia.

Ovatko nämä jo armeijan varustusta, vai vieläkö silmäkirveet ovat enemmistö?
http://www.fiskars.fi/tuotteet/puutarhanhoito/kirveet
 
Ei se kaupunkilaisilta ole aina ennenkään onnistunut. Punavuoresta kotoisin oleva vaarini iski 30-luvulla yhden sormensa lähes irti hakatessaan intissä halkoja. Tuolloin varuskunnat olivat kaupungeissa ja sormi ommeltiin paikalleen läheisestä sairaalasta löytyneen kirurgin toimesta. Siitä tuli melkein entisen veroinen, ainoastaan tuntoaisti puuttui. Vaari palveli vielä kaksi sotaa etulinjassa jalkaväessä ja sen jälkeen kapiaisena säädettyyn eläkeikään.
 
Viimeksi muokattu:
Vieläkös halot tulevat metrisinä? Niiden katkaisu vasta onkin tekniikka laji kun ei ole sahapukkia. Jotkut yrittivät sahata niitä kolmeen mieheen kahden pitäessä halosta kiinni. Ei siitä oikein mitään tullut. Itse olin jo kotona opetellut sahaamaan niin että painan rinnalla sahaa maahan ja liikutan halkoa. Hankalaa sekin oli kun se saha oli niin lyhyt.
 
Oletin lukeneeni Pahkasikaa...
Raportti: Maahanmuutolla iso merkitys Pohjoismaiden taloudelle – Suomi erottuu joukosta

0ab5d32df576411c97ae9f8f94b1d2f4.jpg


Maahanmuuttajia vastaanottokeskuksessa Vantaalla syksyllä 2016.(KUVA: Roni Rekomaa/Lehtikuva)
Julkaistu: 11.5. 14:40

Kaikkien Pohjoismaiden talous hyötyy maahanmuutosta, luottoluokitusyhtiö Moody’s arvioi raportissaan.

Maahanmuutto vauhdittaa talouskasvua tulevina vuosina Pohjoismaissa, vaikka joidenkin maahanmuuttajaryhmien matala työllisyysaste aiheuttaa jonkin verran kuluja julkiselle taloudelle, luottoluokitusyhtiö Moody’s arvioi raportissaan.

Moody’s huomauttaa, että julkiseen talouteen aiheutuvat paineet ovat hallittavissa ja todennäköisesti laimenevat ajan myötä, minkä vuoksi yhtiö odottaa maahanmuuton lisäävän työvoimaa ja tuottavuutta Pohjoismaissa pitkällä aikavälillä ja näin ollen lieventävän väestön ikääntymisen aiheuttamia ongelmia.

Maahanmuuton vaikutukset riippuvat esimerkiksi tarkasteltavasta ajanjaksosta, sillä vaikutukset ovat tyypillisesti pitkäaikaisia, jopa sukupolvia kestäviä. Oma merkityksensä on myös siitä, millaisista maahanmuuttajista on kyse.

Vaikka maahanmuutto on vahva poliittinen teema Pohjoismaissa, Moody’s pitää poliittista riskiä yhä hyvin matalana alueella.

Maahanmuuttajien uskotaan kasvattavan työvoimaa ja sitä kautta talouskasvua, koska iso osa muuttajista on melko nuoria. Maahanmuuton vaikutukset julkisen talouden kuluihin riippuvat siitä, miten hyvin maahanmuuttajat saadaan työllistymään.

Moody’s muistuttaa, että Pohjoismaiden välillä on isojakin eroja. Esimerkiksi Ruotsissa muualla kuin Ruotsissa syntyneiden osuus väestöstä on lähes kolme kertaa suurempi kuin Suomessa.

EU:n ulkopuolelta muuttaneiden joukko on hyvin heterogeeninen: se pitää sisällään korkeasti koulutettuakin väkeä esimerkiksi Yhdysvalloista tai Intiasta, mutta iso osa heistä on historiallisesti ollut esimerkiksi pakolaisia tai perheenyhdistämisen kautta tulleita ihmisiä.

Suomessa maahanmuutto estää väestön rajun supistumisen

Maahanmuutto on väestönkasvun tärkeä ajuri Ruotsille, Tanskalle ja Norjalle tulevina vuosina.

Suomelle maahanmuutto on olennainen tekijä väestön pienenemisen hillitsemisessä.

Suomen väestönkasvun odotetaan kääntyvän negatiiviseksi 2030-luvulla, eikä maahanmuutto nykyisen arvion mukaan riitä kääntämään väestöä kasvuun, mutta se kuitenkin hidastaa supistumista.

Moody’s huomauttaa, että Suomessa on sekä matalin syntyvyys että pienin osuus maahanmuuttajia kaikista Pohjoismaista.

Maahanmuutolla on lyhyellä aikavälillä negatiivinen vaikutus tulokehitykseen kansalaista kohti, mikäli maahanmuuttajia ei saada nopeasti integroitua työvoimaan.

Pitkällä aikavälillä maahanmuutto kasvattaa taloutta pääosin tuottavuuden paranemisen kautta, raportissa kerrotaan viitaten IMF:n kehittyneitä talouksia koskeneeseen arvioon.

IMF ei löytänyt merkittävää eroa tuottavuuden parantamisessa korkean osaamisen ja matalan osaamisen maahanmuuttajien välillä. Matalan osaamisen maahanmuuttajat parantavat tuottavuutta, jos heillä on kantaväestöä täydentävää osaamista. Jos he esimerkiksi alkavat tehdä matalan osaamistason töitä, kantaväestöä vapautuu tekemään korkeamman osaamistason ja tuottavuuden töitä.
Taloussanomat
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005676198.html
 
Back
Top