Laamanator
Eversti
Suomihan jätti NATO option käytettäväksi, ei päättänyt olla liittymättä. Päätettiin ettei tehdä asialle mitään.
Jokainen mielipidekysely on tarkoitushakuinen. Tiedät varmasti sen, niitä tekevät tahot tekevät niitä tukeakseen omia tarkoituksiaan ja edistääkseen omia ajatuksiaan/etujaan. En kuitenkaan muista sinun reagoineen näin niihin jossa tutkimus tuki sinun NATO vastaista kantaasi. Et rynnännyt kritisoimaan niitä, vaikka ne tuskin olivat sen parempia taustoiltaan, tulosten luotettavuuden, tai toteuttuksensa puolesta. Se mikä on minkään mielipidetutkimuksen ja myös tämän arvo on toinen asia, ne kertovat jollain tasolla ihmisten mielipiteistä. Kuitenkin koen sinun olleen väärässä kun väität etteivät ammattisotilaat omaa kompetanssia arvioida jäsenyys kysymystä. Osittain voit olla oikeassa, mutta niinhän on aina kun puhutaan noin isota joukosta. Minulle syntyi käsitys, että dissasit ammattisoitilaiden kompetanssia koska he ovat sinun kanssasi erimieltä.
Voisitko vielä kertoa mitä nuo yhteiskunnalliset seikat joista puhut? Idän suhteet, idän kauppa, vasemmistolainen ideologia, vai mikä?
Käsitykseni käytettävissäsi olevaan tietoon perustuu todennäköisyyteen. Siksi en usko, että omaat mitään punaleima tietoa tässä asiassa, voin toki olla väärässä. Silloin tuskin vihjailisit omaavasi sellaista.
Nato-option käytettäväksi jättäminenkin on poliittisen tason päätös. Suomella ei ole näkyvissä tarvetta Naton jäsenyydelle, saati sen tuomille ylimääräisille velvoitteille. Suomen etujen mukaista on suurvaltapoliittisen vastakkainasettelun vähentäminen Itämeren alueella ja tilanteen mahdollisimman nopea normalisoituminen.
Mihin tekijöihin tavallisen kadunmiehen myönteisen tai kielteisen Nato-kannan muodostaminen perustuu? Se on hyvä kysymys ja totesinkin sen olevan oivallinen aihe tutkittavaksi. Yleisellä tasolla ihmisen päätöksentekoprosessista tiedetään tieteellisesti yleistettävästi sen verran, ettei se ole puhtaasti robotisoidun järkiperusteista eli rationaalista, vaan merkittävällä osalla vastaajista päätöksentekoon vaikuttavat myös tunteet hyvin voimakaasti. Tämä tieteellinen tosiasia pätee myös case-esimerkkinä käsiteltävän erään AY-järjestön teettämään kyselytutkimukseen.
Se on kuitenkin varmaa, ettei tavallisen kadunmiehen kannan muodostamisessa vaikuta sosiaalisen yhteisön paine tai toiveet henkilökohtaisten etujen saavuttamisesta. Tavallisella kadunmiehellä ei niin sanotusti ole omaa lehmää ojassa eikä asia muutenkaan ole useimpien agendalistalla top-10 joukossa.
Punaisiin leimoihin totean vain sen verran, että mitkään turvaluokitellut asiat eivät kuulu internetin keskustelupalstoille. Sen sijaan politiikka ja yhteiskunnalliset asiat yleisellä tasolla ovat hyvä keskustelunaihe, mikäli kokee ne kiinnostaviksi.