Niin, puukkoa eli työkalua kyllä. Ei kuitenkaan taisteluveistä tai pistintä eli asetta.
Sääli työkaluja kohtaan on sairautta, varsinkin jos vaihtoehtoa ei ole saatavilla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Niin, puukkoa eli työkalua kyllä. Ei kuitenkaan taisteluveistä tai pistintä eli asetta.
Kysymys olikin puukon käyttökelpoisuudesta työkaluna versus monitoimityökalu. Olet perustellut puukon paremmuutta, sen hyvyydellä työkaluna, itse olen väittänyt, että työkaluksi sopii paremmin monitoimityökalu, laadukas sellainen. Tappotyökaluksi sitten voi jokainen halutessaan ottaa taisteluveitsen.
Sääli työkaluja kohtaan on sairautta, varsinkin jos vaihtoehtoa ei ole saatavilla.
Kun tässä off-topiccina sivuttiin taisteluveitsiäkin, kysynpä vaan onko mikään armeija jakanut koskaan veitsiä massajoukoilleen (hathathemmot on erikseen) ja onko niillä oikeasti saatu jotain aikaan? No, briteillähän oli tämä kuuluisa Fairbairn-Sykes ja on harjoittelukuviakin kirjoissa, mutta muistelen myös lukeneeni ettei niillä oikeasti juuri mitään tehty. Nyt keräilypiireissä aito F-S saattaa maksaa satoja euroja. Pistin on tänäpäivänä pelkkä paraatikapine.
No, pojilla oli A-maassa sitten paraati: http://www.telegraph.co.uk/news/wor...net-charge-into-hail-of-bullets-honoured.html
Ja samaa hommaa I-maassa: http://www.businessinsider.com/the-most-famous-bayonet-charge-of-modern-conflict-2012-10
Itävallan Bundesheer ja Glockin veitsi?
Okei. Käännös olisi kenttäveitsi, mutta oikeasti tuo on taisteluveitsi eikä työkalu. Entäs KA-BAR ja USMC?
Minä odotan sen toisen koulukunnan näkemystä taisteluveitsestä ja sen käyttämisestä. Tuossa yllä on jo sinne päin, kahvan pinta ja terän pituus vielä kuntoon ja vot. Eikä se ikävän näköinen sahalaita suinkaan ole suun mauksi veitsiin stanssattu, kyllä sillä on vissi tarkoituksensa.
baikalin taisteluveitsi: terän mitta 10 sm, kahva pinnoitettua kumia ja paksuus sellainen, että siitä saa kunnolla otteen eikä vain melkein, terä tukevatekoinen ja kaksipuoleinen, toinen ikävä sahalaita tai sahalaidan modernimpi malli, toinen normi leikkaava.
Miksi terän pitää olla 10 sm? Lyökääpäs joskus noita vesureitanne tehokkaasti sianruhoon tai gelatiiniin? Kyllä aivot valaistuu just niinä aikoina ja ymmärrätte, mitä tarkoitan. Miksi terän pitää olla tukeva ja luja? Miettikääs sitä. Miksi kahvan pitää olla paksu ja pitokuminen, tuossa kokeilussa selviää sekin. Se terä, vaikka on tukevakin, se ei saa olla leveä, ominaisuudet on piilotettu kahden puolen leikkaaviin teriin, ei pituuteen. Jos tarvitsette sormisuojusta, lyötte väärin, ja lyötte väärin, koska teillä on kädessä vesuri, eikä tst-veitsi. Taistelijoiden välinen veitsihippa ei ole mikään kahden pitäjän romanien matsi Juhannusiltana. Uskallan väittää, että kun kaksi sotilasta kohtaa veitsineen, voittajakin käy sairaalassa. Näin se vaan pojat on.
Sapeli vs pistomiekka on aina ollut ikuinen kiistakapula. Ratsuväki on pääasiassa käyttänyt sapelia, koska ratsun selästä sillä on helppo iskeä. Yksi koulukunta suosi suoraa miekkaa pistoihin joissa käytettiin hevosen liikettä hyväksi (kuten peitsellä), mutta siinä oli vaarana että miekka jää jumiin uhriin ja sieltä sitä ei kyllä laskeuduta keräilemään takaisin. On totta että sapeleilla varustettu ratsuväki ei usein tuottanut paljoa kuolonuhreja, etenkin kun rauhan aikana sapeleita ei teroitettu, eikä aina sodankaan. Napoleon otti ratsuväelle peitset käyttöön puolalaisen mallin mukaan ja muut isot armeijat seurasivat perässä, sillä lansieerit osoittautuivat tehokkaiksi.
Juu, nuo puukkorynnäköt on aika raakan näköisiä. Usein kun veitseä vastaan esitetään tekniikoita niin ne toimii sitä yhtä lyöntiä vastaan ja toki puukkomies kiltisti odottaa että hänet on laitettu lukkoon ja vetisi poimitaan kädestä. Samaa ongelmaa sitten esitetyissä veitsitekniikoissa, siististi seisotaan paikoillaan ja tehdään nätin näköisiä viiltoja vaikkakin puukko käy kuin singeri. Vähän niinkuin nyrkkeilijä hakkaisi säkkiä. PELOKAS* hyökkääjä ei pysy paikoillaan vaan pyrkii juuri syliin ja hakkaa villisti jonnekin kyljen seutuville. Tässä tilanteessa se pisto on todella helppo liike tehdä.Noita Baikkalin ajatuksia sormisuojan tarpeettomuudesta ja "väärin lyömisestä" en tajua ollenkaan. Veitsi tai puukko on pistoaseena tehokkaampi, viiltämällä ei läpäistä välttämättä edes kunnon hanskoja ja kasvoihin osuminen on vaikeaa. Pistäminen on myös monessa tilanteessa helpompaa ja onnistuu vaistomaisesti, toisin kuin viiltäminen. Pistäessä sormisuoja on välttämätön. Jos veistä joutuu sotimiseen käyttämään, niin kunnon halaus kaverista ja pistoja vähän suojattuihin kohtiin, liivin reunan alapuolelle, reisiin käsivarsiin yms. Mitään "oikein" lyömistähän ei edes suuressa mittakaavassa opeteta, joten parempi, että ase on sellainen, että sillä pystyy tupelompikin johonkin ilman omien sormien aukomista.