Armeijan tapa suunnitella säästöt ärsyttää
YLE Pohjois-Karjala 7.2. klo 17:11
Prikaatissa koulutetaan vuosittain noin 1500 varusmiestä.
Kontiolahdella ollaan käärmeissään tavasta, jolla päätöksiä varuskuntien lakkauttamisista on valmisteltu. Pohjois-Karjalan Prikaatin luottamusmiehet ja kunnan johto paheksuvat, että päätöksiä on valmisteltu salassa ja osapuolia kuulematta. Prikaatissa ja muissakin varuskunnissa odotetaan jännittyneinä keskiviikkoa, jolloin julkistetaan lista lakkautettavista yksiköistä ja muista säästöistä.
Pohjois-Karjalan Prikaati on puolustautunut lakkautusuhkia vastaan kerta toisensa jälkeen. Nyt pelko on todellisempi kuin koskaan. Työntekijäjärjestöjen edustajat ovat tyrmistyneitä tavasta, jolla työntekijät on sivuutettu päätöksenteossa.
- Henkilöstöjärjestöjähän ei tässä asiassa ole kuultu vielä millään tavalla. Valmistelut on ilmeisesti tehty täysin viranomaistyönä ja muissa virastoissa ja laitoksissa, mutta paikallistasolla ei ole kuultu järjestöjä millään tavalla, kertoo luottamusmies Markku Voutilainen toteaa.
Sotilasmestari Voutilainen on Aliupseeriliittoon kuuluvia reilua puoltasataa työntekijää edustava luottamusmies Prikaatissa.
Järjestöjen mielestä menneistä kokemuksista on jo opittu ja sovitusta olisi pitänyt pitää kiinni.
- Vuonna 2009 olleessa selonteossa puolustusvaliokunta edellytti jo silloin, että tulevaisuudessa otetaan henkilöstöjärjestöt paremmin huomioon, mutta ainakaan vielä tässä vaiheessa ei näin ole tapahtunut, Voutilainen jatkaa.
Nykyinen lakkautusuhka tuntuu yhtä hämmentävältä kuin edeltävätkin. Työntekijät nyt lähinnä odottavat tietoa päätöksestä.
- Itsekin 25 vuotta palveluksessa olleena ja yhden joukko-osaston lakkautuksen kokeneena voi sanoa, että kyllä näiden kanssa voi elää mutta ei näihin totu koskaan.
Kunta haluaisi aikaa valmistautua muutoksiin
Myös Kontiolahden kunnanjohtaja Jari Willman odottaa päätöstä epätietoisena.
- Meille ei ole tiedotettu asiasta oikein mitään, eikä yhteistä valmistelua ole ollut tässä asiassa, Willman toteaa.
Kun jotain suurta tapahtuu, siihen pitäisi olla aikaa varautua. Jos Prikaati lakkautetaan, seuraukset ovat valta.
- Kunta joutuu varautumaan näihin jälkihoitotoimenpiteisiin. Tottakai tässä on työllisyysvaikutuksia ja alueenkäyttövaikutuksia ja tämän tyylisiä. Nämä vievät vuosia ja siinä mielessä olisi ollut hyvä, jos mahdollisimman aikaisessa vaiheessa olisimme olleet valmistelussa mukana, Willman perustelee.
Kunnassa muistetaan hyvin muoviyhtiö Perloksen viiden vuoden takaiset valtavat irtisanomiset ja tuoreet pakolaisten vastaanottokeskusten lakkauttamiset. Prikaatista halutaan pitää kiinni.
- Työntekijöitä varuskunnassa on sellaiset 270, kerrannaisvaikutuksineen yli 500 ihmistä. Tämän kokoiselle kunnalle erittäin merkittävä työntantaja, Willman toteaa.
Pohjois-Karjalan Prikaati
- Itä-Suomen ainoa joukko-osasto
- Kontiolahden toiseksi suurin työllistäjä
- Varusmiehet pääosin Itä-Suomesta