Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Pohjoismainen Mini-Nato on perusteilla - hyvä niin

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Taitolaji, 10.04.2015.

 1. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Haglund-linja pitää ja vahvistuu pohjoismaiden kesken. Olemme niin lähellä Natoa kuin se on mahdollista ilman jäsenyyttä ja hyvä niin, sillä kaikki sellaiset toimet, jotka lisäävät poliittisen ja sotilaallisen tuen mahdollisuutta ovat tervetulleita. Venäjä tulee reagoimaan, mutta ilkeääkö se väittää, että pohjoismaat valmistelevat hyökkäystä sitä vastaan?


  Ulkomaat 10.4.2015 klo 1:14 | päivitetty 10.4.2015 klo 3:18
  Aftenposten: Pohjoismaat tiivistävät puolustusyhteistyötään Venäjän uhan vuoksi
  Kaikkien viiden Pohjoismaan ministerit ovat allekirjoittaneet norjalaislehti Aftenpostenissa julkaistun kirjoituksen, jonka mukaan muun muassa yhteisiä sotaharjoituksia, puolustusmateriaaliyhteistyötä sekä tiedustelutietojen jakamista lisätään. Norjalaisasiantuntijan mukaan yhteistyö vie Suomen ja Ruotsin niin lähelle Natoa, että tilanne muistuttaa jäsenyyteen valmistautumista.
  [​IMG]
  Kuva: Laura Tolonen / Yle

  Pohjoismaat aikovat tiivistää puolustusyhteistyötään Venäjää vastaan, kertoo norjalaislehti Aftenposten.

  Sopimuksesta kerrottiin lehdessä julkaistussa kirjoituksessa, jonka ovat allekirjoittaneet kaikki viisi pohjoismaista puolustusasioista vastaavaa ministeriä, myös Suomen Carl Haglund. Kirjoituksessa sanotaan, että Venäjän lisääntynyt aggressiivisuus on heikentänyt turvallisuuspoliittista tilannetta Pohjoismaiden lähialueilla huomattavasti viime vuoden aikana. Vaikka alue on edelleen vakaa, kriiseihin pitää ministerien mukaan varautua.

  – Meidän täytyy tarkastella Venäjän tekoja, ei Kremlin retoriikkaa, kirjoituksessa sanotaan.

  Ministerit kirjoittavat, että Pohjoismaat aikovat muun muassa lisätä yhteisiä sotaharjoituksia, puolustusmateriaaliyhteistyötä, tiedustelutietojen jakamista ja kyberuhkiin valmistautumista.

  Kirjoituksen mukaan päätös yhteistyön parantamisesta tehtiin pohjoismaisten puolustusministerien tapaamisessa 10. maaliskuuta. Yhteistyötä on tarkoitus lisätä myös Baltian maiden kanssa.

  Asiantuntija: Suomi ja Ruotsi eivät enää pääse lähemmäs Natoa ilman jäsenyyttä
  Aftenpostenin haastattelema turvallisuuspolitiikan asiantuntija Janne Haaland Matlary arvioi, että yhteistyötä ei voi enää enempää tiivistää ilman, että Natoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi liittyisivät sotilasliittoon.

  – Suomi ja Ruotsi ovat päättäneet järjestää harjoituksensa Naton standardien mukaisesti, ja tämä tarkoittaa askelta kohti Natoa. Mailla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä poliittista perustetta liittymiselle; ilmapiiri ei ole riittävän "pelokas" ja siihen vaadittaisiin kansanäänestyksiä. Mutta siitä huolimatta se, mitä nyt tapahtuu, muistuttaa jäsenyyteen valmistautumista, Haaland Matlary sanoo.

  Norjan puolustusministerin neuvonantajaryhmään kuuluva professori Haaland Matlary sanoo, että Venäjä tulkitsee pohjoismaisten ministerien viestin aggressiiviseksi.

  – Täytyy ottaa huomioon, että Venäjän puolelta tulee negatiivisia reaktioita. Sitä ei kuitenkaan pitäisi korostaa, hän sanoi lehdelle.

  Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide kommentoi Aftenpostenille, että yhteistyön lähtökohta on puolustuksellinen, ja sen tarkoituksena on parantaa turvallisuutta ja lisätä ennustettavuutta lähialueilla.

  – Emme voi ennustaa Venäjän reaktioita, hän sanoi.

  Norjan puolustusministeriöstä kerrottiin uutistoimisto Reutersille, että puolustusministerien teksti on tarkoitus julkaista lähipäivinä muissakin Pohjoismaissa.

  Lähteet:
  Reuters

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201504100005946_ul.shtml
  Pohjoismaat tiivistävät puolustusyhteistyötään [​IMG]
   
  YliKoo, Tähystäjä, Nuijamies ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Julistus tullaan epäilemättä noteeraamaan myös Venäjällä. Toivottavasti se vähentää haluja häiritä sekä Pohjolan että Baltian maita. Odotamme mielenkiintoisia pääkirjoituksia aiheesta!

  http://www.reuters.com/article/2015/04/09/us-nordics-russia-defence-idUSKBN0N02E820150409

  Nordic nations agree on defense cooperation against Russia
  OSLO

  (Reuters) - Calling Russia the biggest challenge to European security, Nordic nations agreed on closer defense ties and increased solidarity with the Baltic states on Thursday, aiming to increase regional security through deterrence.

  Writing in a joint declaration, the defense ministers of Sweden, Norway, Finland, Denmark and Iceland said Northern Europe must prepare for possible crises or incidents because of Russia.

  "Russia's leaders have shown that they are prepared to make practical and effective use of military means in order to reach their political goals, even when this involves violating principles of international law," the ministers wrote in a joint statement in daily Aftenposten.

  "There is increasing military and intelligence activity in the Baltics and in our northern areas," the ministers said. "The Russian military is challenging us along our borders and there have been several border infringements in the Baltics."

  The statement comes amid heightened tensions in Europe since Russia annexed Crimea from Ukraine a year ago. With large Russian minorities living in the Baltics, concerns have grown in the region about the risk of Russian intervention.

  Finland, which borders Russia, and Sweden are not members of NATO but have increased cooperation with the trans-Atlantic alliance, and the joint declaration has been among their strongest responses to Russia's aggression.

  "Russia's actions are the biggest challenge to the European security," the ministers said. "Russia’s propaganda and political maneuvering are contributing to sowing discord between nations, and inside organizations like NATO and the EU."

  The ministers said that closer cooperation in the Nordics and solidarity with the Baltic would improve security through deterrence as it would lift the threshold for military events.

  The Norwegian defense ministry confirmed the statement's authenticity and said it would be published as an editorial in major newspapers in all Nordic countries in the coming days.

  (Reporting by Balazs Koranyi and Terje Solsvik; Editing by Leslie Adler)
   
  Maidan tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Kuka tuollaisen mini-NATO:n on määrittänyt?

  Ainakin radiouutisissa kerrottiin Tanskassa ja Norjassa asiaa tulkittavan niin, että tämän järjestelyn kautta Suomi ja Ruotsi tulevat hakemaan oikean NATO:n jäsenyyttä.
   
  Tähystäjä ja Maidan tykkäsivät tästä.
 5. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Otsikoin tarkoituksella provokatoorisesti. Mini-Natolla tarkoitan, että lähenemme niin paljon Natoa, että hyökkäys Suomea ja Ruotsia vastaan on kohta sama, kuin hyökkäys Tanskaa ja Norjaa vastaan ja silloin Nato on mukana pelissä, ja hyvä niin. Tämä ei korvaa Nato-jäsenyyttä, eikä täysin vastaa sitä, mutta kaikki yhteistyö pohjoismaiden välillä ja lähentyminen Natoon on meille hyödyllistä, vaikka lopullinen tavoite olisikin Nato.

  Kovaa tekstiä - Venäjä on uhka!
   
  YliKoo, Tähystäjä ja Maidan tykkäsivät tästä.
 6. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Kun nyt keksittäisiin miten Baltteja autetaan, Viron miehitys olisi katastrofi Suomelle puhumattakaan että se voisi hajoittaa NATO:n.

  Ruotsi lupasi aikanaan puolustaa Baltteja, nyt ei enään luvata varmuudella edes Suomelle tukea vaikka tiivistetään yhteistyötä.

  Aseita tässä tarvitaan eikä puheita, lausumia ja kirjeitä, Venäjä laskee joukkoja.
   
 7. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Viro on NATO:n jäsen. Unohdat täysin NATO:n ennaltaestävän voiman. Se on ollut 100 %:nen menestys ja pelasti koko läntisen Euroopan Neuvostoliiton leviämiseltä.
   
  Tähystäjä ja Nuijamies tykkäsivät tästä.
 8. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Stubb väitti että EU voitti kylmän sodan, kertoo harhojen tason. :D

  NATO:n pitäisi sijoittaa joukkoja Baltiaan eikä luottaa sokeasti siihen että pelote pitää.
  Tätä mieltä on upseerit ja tutkijat kaikissa maissa, poliitikot ovat heikko lenkki kuten aina ennenkin.
   
  Einomies1 ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 9. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Mikä siinä harhaista on? Ehkä hieman mahtipontista, mutta kyllä EU jäsenmaineen oli voittajavaltojen joukossa. Vai väittääkö joku muuta?

  Neukkula ja itäblokki kaatui omaan mahdottomuuteensa, mutta länsivallat saivat padottua tilanteen tarpeeksi tiukasti.
   
  Nuijamies tykkäsi tästä.
 10. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,342
  Tykkäykset:
  4,334
  Pisteet:
  636
  Jaahas... Elämme mielenkiintoisia aikoja. Venäjän reaktiota odotellessa.

  Tähän voisi nyt heittää päälle vielä ilmoituksen, että Suomi peruu päätöksen perua ATACMS -hankinnan ;)
   
  RKSTAK ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 11. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,626
  Tykkäykset:
  26,188
  Pisteet:
  1,286
  Paras linja mielestäni olisi käyttää kunnon painostuskeinoja että Latvia ja Liettua saataisiin tekemään jotain puolustuksensa eteen härskin vapaamatkustelun sijaan. Kyllä USAlta näitä löytyisi, jos se haluaa. Tietty jotain pysyvämpää presenssiä voisi olla USAlla maissa, esim. niin että Baltit maksavat näiden ylöspidon, ettei USAn tarvi subventoida niin lujaa toisten puolustusta. USA tuo hieman miehiä ja kaluja ja baltit ruokkii ja majoittaa ja antaa päivärahat ja järjestää naisseuraa sinkuille tai ei niin periaatteen ihmisille :)
   
  Rajajääkäri tykkäsi tästä.
 12. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,114
  Tykkäykset:
  8,133
  Pisteet:
  1,286
  http://yle.fi/uutiset/pohjoismaat_tiivistavat_puolustusmateriaaliyhteistyota/7858562

  Kotimaa 10.3.2015 klo 19:08 | päivitetty 10.3.2015 klo 19:23
  Pohjoismaat tiivistävät puolustusmateriaaliyhteistyötä

  Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministerit ovat tiistaina allekirjoittaneet puolustusmateriaaliyhteistyötä koskevan valtiosopimuksen.

  Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti puolustusministeri Carl Haglund (r.)

  Tämä on ensimmäinen Pohjoismaisen puolustusalan yhteistyön (Nordefco) valtiosopimus.

  Alasopimukset mahdollistavat pohjoismaisen yhteistyön tiivistämisen ja luovat edellytykset yhteisille puolustusvälinehankinnoille sekä parantavat hankintojen kustannustehokkuutta, iloitsee puolustusministeri Haglund.

  Alasopimusten tarkoituksena on myös yhtenäistää pohjoismaiden viranomaismääräyksiä. Puolustusministerin mukaan samalla parannetaan puolustusvälineiden yhteensopivuutta sopijamaiden välillä ja maiden huoltovarmuutta.

  Allekirjoitettua valtiosopimusta sovelletaan kahden tai useamman sopimuspuolen välillä rauhan tai kriisin aikana. Lisäksi se mahdollistaa myös Suomen kahdenvälisen yhteistyön Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa.
   
 13. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,114
  Tykkäykset:
  8,133
  Pisteet:
  1,286
 14. Mainos 15. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole askel kohti Natoa, sillä

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1428555380623
  Professorin mukaan "Suomi on nyt niin lähellä Natoa kuin mahdollista"

  Näin asia voidaan esittää eri sanoilla!

  Oleellista on kuitenkin, että lisäämme yhteistyötä kaikilla tasoilla ja kaikkien länsimaisten samanmielisten tahojen kanssa. Emme tällä hetkellä voi mitään johtavien poliitikkojemme kapeakatseisuudelle ja näköalattomuudelle, joten valmistautukaamme kaikin muin tavoin tulevaan Nato-jäsenyyteen ja varimistakaamme sitä odotellessa muu avun saanti. Kaikkein tyhmintä olisi jäädä itkemään ja antaa virran viedä.

  Taustalta tulevat tiedot Venäjän mahdollisista aikeista ovat huolestuttavia. Esimerkkinä Stubbin ja Hodorkovskin yllättä tapaaminen (HS):

  "Pääministeri Alexander Stubb tapasi tänään venäläisen öljy-yhtiön Jukosin perustajan Mihail Hodorkovskin Kesärannassa, kertoo valtioneuvosto tiedotteessa.

  Valtioneuvoston mukaan tapaaminen järjestettiin Hodorkovskin aloitteesta.

  "Pääministeri on tavannut kevään aikana useita vaikuttajia Venäjän asioihin liittyen. Tapaamisessa keskusteltiin Venäjän ajankohtaisista asioista ja sisäisestä kehityksestä", sanoo pääministerin erityisavustaja Pete Pokkinen. Sen enempää Pokkinen ei halunnut tapaamisesta kertoa."


  Hodorkvskilla on syvät taustatiedot Venäjän aikeista ja myös omat korvansa Kremlissä. Mistä hän tuli kertomaan, mistä varottamaan?

  Toistan, kaikki toimet, jotka lisäävät turvallisuuttamme ovat nyt tarpeen. Emme ole hyökkäämässä, olemme tarvittaessa puolustautumassa!

   
 16. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Hän antoi ymmärtää että EU oli se järjestelmä joka kaatoi Neuvostoliiton.
  Eurooppa oli todellisuudessa pitkälle Neuvostoliiton soluttama ja rapauttama.

  Oikea vastaus on Reagan, Thatcher, USA ja NATO.
  Suurin osa Eurooppaa ei tehnyt asialle mitään, Puolan Solidaarisuus-liike vaikutti enemmän kuin EY.

  EU fanaatikot kirjoittavat jo harhaista historiaa itselleen, käyttävät fraaseja kuten "founding fathers of EU" ja nyt julistautuvat kylmän sodan sankareiksi.

  Oksettavaa.
   
 17. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Talvela, oksenna jonnekin muualle, älä tänne!

  EU on puutteineenkin Euroopan historian suurin menestystarina ja toimii Naton poliittisena taustatukena. Emme ole Natossa, mutta kuitenkin EU:ssa. Entä jos emme olisi kummassakaan ja Kepulainen puolustusministerinä, harvesterit panssarivaunujen korvaajina? Kannatamme Nato-, EU- ja pohjoismaista sotilaallista yhteistyötä!
   
  Nuijamies, Lepukki, scip10 ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 18. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Eihän nykymuotoista EU:ta ollut kylmän sodan aikana edes olemassa. Hiili- ja teräsunioniin perustunut EY oli tuolloin vielä vahvasti "pelkkä" tulliliitto, joka toki tuki merkittävästi lännen taloudellista ylivoimaa.

  Turha EU:n roolia kuitenkaan on vähätellä, koska se piti osaltaan läntisen Euroopan yhtenäisenä. Vapaissa markkinatalousmaissa vapautunut kauppa on ollut mitä parhainta liimaa yhteisön koossa pitämiseen ja taloudelliseen kasvuun.

  Kannattaa huomata, että samat maat olivat liitossa myös NATO:ssa.
   
  Tähystäjä ja Taitolaji tykkäsivät tästä.
 19. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  NATO ja ETA on rauhan tuonut, EU luo kriisejä Eurooppaan.

  NATO ja Euroopan talousalue toimii vallan hyvin ilman EU:ta, mitään kamalaa ei tapahdu vaikka siihen ihmisiä aivopestäänkin.
   
  Myrskyhiiri tykkäsi tästä.
 20. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Mitä kriisejä EU on Eurooppaan tuonut?

  Jos Kreikkaa tarkoitat, niin kriisi lienee helleenien oman vilunkipelin ja EMU-jäsenyyden tuotetta.

  Mielestäni EMU:a ja Schengeniäkin voi arvostella aiheestakin, mutta moni tahtoo vetää yhtäläisyysmerkit niiden ja EU:n väliin. Mitä mieltä itse olet?
   
  BarrelNut ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 21. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Menisin vaikka valalle siitä, että myös omalla valtiojohdollamme on käytettävissään sellaista tietoa Venäjän tulevista vaihtoehtoisista toimista, jota meillä ei ole vaikka ansiokkaasti spekuloimmekin. Mutta onko Venäjä juna, joka etenee kuin raiteilla päämääräänsä, vai onko se kuin juopon perämiehen ohjaama paatti matkalla suurin piirtein horisontin suuntaan?

  Edit: Lainasin loppuun pari juttua ruotsalaisista lehdistä. Yleinen käsitys näyttää olevan, että Venäjä on tarvittaessa valmis aloittamaan sodan saavuttaakseen tavoitteensa. Tämäkin korosta yhteistyön tarvetta, vaikka emme Natoon olisikaan nyt menossa.


  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015041019494689_ul.shtml
  Tutkija: Puolustussopimus on vahva poliittinen viesti
  Perjantai 10.4.2015 klo 09.21

  Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan pohjoismaisten puolustusministerien päätös puolustusyhteistyön tiivistämisestä kertoo siitä, että alueellinen turvallisuustilanne on muuttunut nopeasti.

  [​IMG]
  Salonius-Pasternakin mukaan sopimus viestii muuttuneesta turvallisuustilanteesta.
  LUE MYÖS
  Jussi Niinistö: Puolustusyhteistyö ei lähennä Suomea Natoon

  Aftenposten: Pohjoismaat tiivistävät puolustusyhteistyötään - syynä Venäjän aggressiot

  Hän pitää päätöstä vahvana poliittisena viestinä.

  Pohjoismaiden puolustusministerit kertoivat norjalaisessa Aftenposten-sanomalehdessä, että yhteistyötä tiivistetään Venäjän aggressioiden takia.

  STT


  http://www.expressen.se/nyheter/svaret-pa-rysshotet-nordiskt-samarbete/
  Svaret på rysshotet: Nordiskt samarbete
  Publicerad 10 apr 2015 04:03

  Ett utökat militärt samarbete som ett direkt svar på Putins aggressivitet.

  Så beskrivs det samarbete som de fem nordiska försvarsministrarna, bland dem svenske Peter Hultqvist, presenterar i norska Aftenposten.

  Patrik Gayer, politiskt sakkunnig till Finlands försvarsminister Carl Haglund, säger till Expressen på fredagsmorgonen:

  – Det är klart att händelserna som skett i närområdet spelar en roll för vår säkerhet.

  Rekommendera7 Tweeta9
  Debattartikeln i den norska tidningen Aftenposten beskrivs som en programförklaring, i den skriver ministrar från alla fem nordiska länder att man vill utöka det militära samarbetet. Bland undertecknarna finns svenska försvarsministern Peter Hultqvist.

  På fredagsmorgonen talade Expressen med Patrik Gayer, som är politiskt sakkunnig hos Finlands försvarsminister Carl Haglund:

  – Det är klart att händelserna som skett i närområdet spelar en roll för vår säkerhet. Ett fördjupande av det nordiska försvarssamarbetet har pågått i flera år. Det här är ett steg till i den processen.

  Är det en rädsla för vad Putin ska ställa till med?

  – Jag vet att ni alltid vill sätta emotionella uttryck, men sådant som rädsla och ängslan gör man inte försvarspolitik på, säger Patrik Gayer.

  Fler gemensamma övningar
  Avtalet och texten - som har formen av en deklaration - är ett direkt svar på aggressiva ryska beteende i närheten av dessa nordiska länder, skriver Aftenposten.

  Ministrarna själva förklarar samarbetet med "den ryska aggressionen mot Ukraina" och den ökade ryska militära aktiviteten kring Östersjön med upprepade gränskränkningar.

  "Ett närmare samarbete i Norden och solidaritet med de baltiska länderna bidrar till att stärka säkerheten i vår region",

  I den gemensamma texten berättar de fem ministrarna också om ett utökat samarbete med de baltiska staterna.

  Samarbetet beskrivs i ett antal punkter.

  • Fler gemensamma övningar

  • Ett gemensamt industriellt samarbete som bland annat inbegriper försvarsindustrin.

  • Gemensam utbyte underrättelseinformation.

  • Gemensam behandling av "cyber-material.

  Det sista är för att förhindra cyber-attacker.

  Avskräckande mot Ryssland
  I Aftenposten drar försvarsanalytiker Janne Haaland Matlary slutsatsen att denna deklaration innebär att man samlat sig till ett gemensamt avskräckande mot Ryssland.

  Janne Haaland Matlary säger att det är så långt det är möjligt att få in de icke Nato-anslutna länderna Sverige och Finland verkligen går med i Nato.

  Det ser ut som en förberedelse för medlemskap i alliansen, säger Haaland Matlary.

  Så här inleder de fem ministrarna debattartikeln.

  "Den ryska aggressionen mot Ukraina och olagliga annektering av Krim är ett brott mot internationell rätt och andra internationella överenskommelser. Det ryska handlandet är den största utmaningen av den europeiska säkerhetssituationen. Denna utveckling innebär att säkerhetssituationen i de nordiska ländernas närområden märkbart har försämrats under det senaste året .... vi måste vara beredda på nödsituationer eller händelser kan inträffa. "

  Och man skriver också:

  "Vi måste ta itu med Rysslands handlande, inte till Kreml retorik. Ryssland genomför stora ekonomiska satsningar på sin militära kapacitet. De har visat att de är redo att använda militära medel för att uppnå sina politiska mål, även när det handlar om kränkningar av folkrättsliga principer ... Det ryska försvaret agerar utmanande längs våra gränser, och det har funnits flera gränsekrenkinger i länder runt Östersjön . "

  Man säger också att det första exemplet på detta utökade samarbete är övningen Nordic Challenge som hålls i Sverige och Norge i slutet av maj i år.


  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20603151.ab
  Experten: Beredda att starta krig för att nå sina mål
  [​IMG] Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP
  De fem nordiska länderna utökar sitt militära samarbete.

  Fyra försvarsministrar och en utrikesminister menar att Rysslands uppträdande påverkar europeisk säkerhet.

  – Ryssland har med all önskvärd tydlighet visa att man är beredda att starta krig för att nå sina politiska mål, säger Johan Norberg, säkerhetsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.
   
  Viimeksi muokattu: 10.04.2015
 22. hwyl

  hwyl Kersantti

  Liittynyt:
  28.02.2015
  Viestejä:
  179
  Tykkäykset:
  421
  Pisteet:
  16
  Minusta lännellä oli aika tehokas "hyvä poliisi / paha poliisi" -taktiikka kylmän sodan loppuaikoina: USA ja Britannia edustivat kovaa linjaa ja eurooppalaiset lainoittivat ja kävivät kauppaa ja tavallaan pehmeällä voimalla mädättivät myös itäblokin rakenteita. En usko, että esim. DDR olisi romahtanut kuin korttitalo, jos Länsi-Saksa olisi käyttäytynyt kuin Britannia sitä kohtaan. Toisaalta myös ehdottomasti tarvittiin sitä kovuutta, mitä anglosaksit edustivat.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu