Mielipide | Kolumni
Pelkopoliisi ratsastaa jälleen – eli mistä reservipoliisihankkeessa voi olla kyse
Kokoomuksen ministereiden johdolla etenevä hanke reservipoliiseista vaikuttaa turhalta poliittiselta palvelukselta sinisille.
Kari Huhta
Julkaistu: 6.4.2018 klo 2:00
Toimittajatapaamisessa marraskuussa 2015 puolustusministeri Jussi Niinistö keskittyi yhteen aiheeseen, ja se oli täydennyspoliisit. Hänen mukaansa tällaisen poliisin reservin voisi koota Puolustusvoimien sijoittamattomasta reservistä.
Ehdotus sai niukasti julkisuutta. Tapahtui isompiakin asioita, kuten Itämeren turvallisuuden järkkyminen, josta Niinistö kuitenkaan ei puhunut.
Sitä paitsi täydennyspoliiseista oli säädetty laissa jo vuonna 1995, mutta järjestelyä ei koskaan käytetty. Vanha erillinen laki oli kumottu, kuten myös asetus joukon kokoamisesta.
Ehdotus kuitenkin sopi Niinistölle, joka silloin perussuomalaisten ja sittemmin sinisten edustajana on ajanut kaikkia mahdollisia vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja asetaitojen edistämishankkeita.
Samoihin aikoihin turvapaikkakriisistä innostuneet perussuomalaiset puuhasivat myös katupartioita. Niiden oli määrä torjua turvattomuuden tunnetta, jonka lisääntymisestä ei ollut kyselyjen mukaan todellisuudessa merkkejä.
Niinpä hanke täydennyspoliiseista sai rauhassa unohtua – kunnes tilalle ilmaantui hanke reservipoliiseista.
Sisäministeriöstä lausuntokierrokselle lähteneen lakihankkeen mukaan Suomeen perustetaan noin parin tuhannen henkilön reservi, joka 16 päivän koulutuksen jälkeen olisi valmiina valtioneuvoston määräyksestä tukemaan oikeita poliiseja myös muun muassa voimankäytössä
(HS 2.4.).
Hanketta on valmisteltu sisäministeriössä normaalissa järjestyksessä, ja tällaisten pikapoliisien tarvetta on selvitetty tuloksetta vuosien varrella.
Kolmen kokoomuslaisen sisäministerin Petteri Orpon, Paula Risikon ja Kai Mykkäsen alaisuudessa edenneelle hankkeelle löytyy kuitenkin helpommin perusteluja hallituksen sisältä kuin turvallisuustilanteesta sen ulkopuolella.
Puolustusvoimat ja poliisi ovat sopineet yhteistyöstä hankkeen selvittämisessä, mutta poliisit ja poliisijärjestöjen edustajat ovat arvostelleet sitä niukkojen määrärahojen haaskaamiseksi.
Terrorismin uhat tiedetään, ja turvapaikkakriisejä voi tulla lisää, mutta poliisi saa tarvittaessa virka-apua.
Reservipoliisit tuskin uhkaisivat yhteiskuntajärjestystä. Kyseessä olisi kuitenkin tarpeeton poliisivaltuuksien laajentaminen, joka vaikuttaa keskustan ja kokoomuksen poliittiselta palvelukselta sinisille hallituskumppaneille, jotka tuskin siitä kuitenkaan paljoa kostuisivat.
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.