Presidentinvaalit 2024

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kävinpä tässä hiljan pikavisiitillä Keski-Suomessa miltei Mika Aaltolan kotikulmilla. Olohuoneen kirjahyllyssä oli poikittain muiden päällä Aaltolan kirja "Mihin menet Suomi?", joka poiki pienen keskustelun talon isännän kanssa. Ainakin alueellisesti Aaltola on ilmeisen suosittu ja hänen kampanjatilaisuutensa oli vetänyt reippaasti väkeä puoleensa ko. pikkupitäjässä. Isäntäkin oli käynyt miestä tapaamassa ja tuntui hänestä tykkäävän, katsoen Aaltolan olevan hyvin sopiva nykyisen Nato-Suomen ulkopoliitikan johtoon.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, kun yksi kärkinimistä tulee politiikan ulkopuolelta. Vaikka toiset kierrokset ja muut voivatkin heittää lopputuloksen ties millaiseksi.
 
Mutta olisihan tuo aikamoista viihdettä, kun Ano tulisi jokeriksi vaaliväittelyihin.

Voisihan sen kutsua ihan vaan viihteen vuoksi, vaikka ei kannatuskaan riitä todelliseen kilpailuun.
.
 
Asiaa lyhyesti funtsittuani ennustan, että jos (ja se on tässä vaiheessa iso jos) Aaltola on mukana toisella kierroksella, niin Aaltola myös vie sen toisen kierroksen.

Aaltola on edustavan oloinen, presidentiksi nuori muttei kuitenkaan liian nuori ja hän on arvostettu akateemikko. Aaltolan terveysongelmatkin keräävät luultavasti enemmän sääliääniä kuin karkottavat järkiperäisesti äänestäviä - onhan tämä nähty Käärijänkin kohdalla, että eksotiikka ja vaikeudet elämässä puree suureen yleisöön.

Ennen kaikkea Aaltola kuitenkin on aidosti puolueiden ulkopuolinen ja sitä myöten kelpoollinen valinta, jos toinen vaihtoehto on äänestää omaa inhokkia. Kilpailijat voivat pelleillä valitsijayhdistyksillä minkä haluavat, mutta valitsijayhdistyksen Haavisto on minulle vihreiden Haavisto ja niin asia uskoakseni on muillekin suomalaisille.

Oikeistoon tai konservatismiin nojaava äänestää toisella kierroksella Aaltolaa, jos vastassa on Haavisto. Vasemmistoon tai liberalismiin nojaava äänestää toisella kierroksella Aaltolaa, jos vastassa on Halla-aho. Aaltola lyö kaksintaistelussa myös Harkimon, vaikka trumpismi ei olekaan yksinomaan amerikkalainen ilmiö. Kokoomuksen Stubb ja SDP ehdokas olisivat pahimpia haastajia Aaltolalle, mutta näen Aaltolan silti ennakkosuosikkina Aaltolan henkilöön liittyvistä syistä.

Temppu on siinä, että Aaltola luovii ensin tiensä sinne toiselle kierrokselle. Aaltolan meriitit on tasan siinä, että Putin järjesti Aaltolalle ilmaista medianäkyvyyttä hyökkäämällä Ukrainaan ja että Aaltola on Asiantuntija.

Samalla totean, että asiantuntijuus on minulle meriitti. Se käytännössä varmistaa voittavat päätökset taisteluissa (tähän tosin pystyy Putinkin) ja strategian rakentamisen vähemmän ideologisten silmälasien läpi kuin mihin kansainvälisten virkaveljien kanssa puolet elämästään illallistanut urapoliitikko pystyy. Kysymysmerkiksi nostan tosin käytännön kokemuksen puutteen - kuka menisi kirjanoppineen kirurgin veitsen alle? En minä ainakaan. Toki Aaltolalla olisi tukenaan lukuisia virkamiehiä avustamassa strategian sovittamista käytäntöön ja ulkopolitiikan johtamista yhdessä valtioneuvoston kanssa, mutta siitä huolimatta hänen käytännön kokemuksen puute arveluttaa minua. Toisaalta, äänestäisin varmasti Zelenskyäkin, jos hän olisi ehdolla täällä.
 
Nyt menen jo kierroksille, mutta Mika Aaltola Suomen presidenttinä voisi olla hieman kuin Henry Kissinger Yhdysvaltain ulkoministerinä. :unsure:
 
mihin kansainvälisten virkaveljien kanssa puolet elämästään illallistanut urapoliitikko

Tuo on suurin syy minkä takia haluan seuraavan presidentin omaavan muuta näkökulmaa maailman asioihin kuin kaverisuhteet. Urapoliitikot ovat tottuneet juttelemaan tuttujen kanssa ja pitämään tiukasti omasta jakkarasta kiinni. Aaltolalla ei ole samaa rasitetta, mutta on kuitenkin riittävästi tuttuja joilta saa apua.

Hyvään käyttäytymiseen ei tarvitse opetella vuosikymmeniä "uralla".
Tuttuja saa vuodessa kunhan ryhtyy hommaan.

Siksi Aaltola. Puhtaalta pöydältä!

.
 
Vanhaa tilitystä bolsevikeistä ja uussuomettumisesta edellisiin presidentinvaaleihin liittyen:
Minkä bolsevikin haluat presidentiksemme?

Henri Alakylä 29.11.2017 15:09 päivitetty 29.11.2017 15:09

pressavaaliarvokartta.jpg


Helsingin Sanomien presidentinvaaleja varten luotu vaalikone sisälsi ihan oivallisia kysymyksiä. Odottelin vesi kielellä vaalikoneen ehdottamaa ehdokasta. Ei ehkä niinkään yllättäen: ehdokkaani on vaalikoneen mukaan Laura Huhtasaari. Osumaprosentti oli korkein, mutta vain 68 prosenttia. Vasemmistolla on varaa mistä valita.

HS-vaalikoneen arvokartta kertoo kaiken oleellisen. Vasemmisto-oikeisto -akselilla ei pönötä ensimmäinenkään ehdokas oikeiston puolella. Ja vain yksi yltää konservatiivien neljänneksiin. Kaikki ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän bolsevikkeja.

Ehdokkaiden sijoittautumisesta tulee mieleen uudenlainen suomettuminen. Kaikkien pitää olla samaa mieltä ja äänestäjät saavat valita toistensa kopioita.


Tällainen on satavuotias Suomeni. Saan valita, kenestä bolsevikista tulee tasavaltamme presidentti.

Olen paitsi äärimmäisen surullinen, mutta myös pettynyt.
Väyrysen sijoittaminen arvokartalle oli hyysärillekin mahdotonta tai minne lie änkyrä unohtui? Edellisissä vaaleissa ainoa jännitysmomentti liittyi siihen, että joutuuko toisella kierroksella valitsemaan Haaviston ja Väyrysen väliltä, jos Sale jäisi yllättäen vaikka bussin alle. Että kumpaa saisi olla, ruttoa vai koleraa?

Onneksi ei tullut mitään ylläreitä ja koko showsta selvittiin yhdellä kierroksella. Paavokin tippui kisassa neljänneksi, mikä on plussaa vaikka ihan liikaa sekin on Kremlin resonaattorille.

Uusia vaalikoneita tai arvokarttoja ei ole vielä näkynyt mutta tilanne lienee tältäosin parempi kuin viime vaaleissa. Hyviä ehdokkaita riittää ensimmäisellä kierroksella mutta toisella kierroksella vastakkain voi silti olla ruttoa ja koleraa.
 
Vaalit ovat tammikuussa. Katselin gallupeja syksyltä 2022 alkaen. Kuvitellut ehdokkaat olivat osin samoja. Lokakuu 2022 ja toukokuu 2023 antoivat aivan eri tuloksia, ja samoin taas nyt elokuu 2023, jossa italialainen EU-Stubb sai uusimpana tulijana hetken nosteen, kun oli heti paljon esillä. On tärkeää olla esillä, mutta liian aikainen hevonen voi menettää veronsa. En tiedä, missä luolassa Rehn piileksii, kun ei näy, mutta 32 prossaa on ihan ok kyttäyspaikka tässä vaiheessa. Aaltola on jokseenkin samoissa asemissa 33 prossalla.

Gallupit joulukuun lopussa alkavat jo olla kiinnostavia. Toiselle kierrokselle menijät alkavat silloin oikeasti näkyä.
 

Presidentinvaalit 2024 (Olli Rehn) | Puheenaihe 389​

⌚ AIKALEIMAT0:00 Kannattajakortit2:57 Lyhytjänteisyys5:03 Suomen suurimmat ongelmat9:21 Arvokeskustelu12:55 Koronan vaikutukset16:52 Ulkopolitiikka19:57 Natoon liittyminen27:27 Suomettuminen32:39 Suomi Natossa38:58 Euroopan unioni41:39 Ukrainan sota44:47 Suhteet Venäjään49:44 Suhteet Yhdysvaltoihin51:26 Euroopan integraatio55:09 Energia- ja ilmastopolitiikka59:25 Motivaatio presidentiksi
 

Presidentinvaalit 2024 (Olli Rehn) | Puheenaihe 389​

⌚ AIKALEIMAT0:00 Kannattajakortit2:57 Lyhytjänteisyys5:03 Suomen suurimmat ongelmat9:21 Arvokeskustelu12:55 Koronan vaikutukset16:52 Ulkopolitiikka19:57 Natoon liittyminen27:27 Suomettuminen32:39 Suomi Natossa38:58 Euroopan unioni41:39 Ukrainan sota44:47 Suhteet Venäjään49:44 Suhteet Yhdysvaltoihin51:26 Euroopan integraatio55:09 Energia- ja ilmastopolitiikka59:25 Motivaatio presidentiksi
Komppaan sen verta aikaisempaa "Rambon" linkkiä että perinteisesti Suomen Pankin kautta on presidenttejä valittu,
Koivisto Niinistö muutama mainitakseni.
Kun jätettäisiin hypetys pois ja pysytään asiaan ja kuunnellaan ensin kaikkien näkemyksiä.
 
Rouva Aaltolan menneisyyttä pengotaan.
Alkaa lupaavasti tämä.. Kuka hyötyy, kenelle tasoitetaan tietä tällä? Keneltä Aaltolan äänet ovat pois? Aivan, sanoisi @baikal (ja tietäisi siis vastauksen tähän. Minä en tiedä, kunhan vain arvailen)
 
Alkaa lupaavasti tämä.. Kuka hyötyy, kenelle tasoitetaan tietä tällä? Keneltä Aaltolan äänet ovat pois? Aivan, sanoisi @baikal (ja tietäisi siis vastauksen tähän. Minä en tiedä, kunhan vain arvailen)
Stubbilta, mutta ei hänen toimistonsa pompota Neihumia.

Alec Neihum on luultavasti Haaviston jengissä. Tämä on puhdasoppista amerikkalaistyylistä likasankojournalismia.
 
Suomi saisi liki täydellisen pressan Sari Essayahista. Mutta kun politiikassa ei äänestä henkilöitä. Paitsi Maraa aikoinaan.
Kampanjaan kun saisi hivenen lisää kansanmiehiä koskettavaa rentoutta niin johan menisi gallupit sekaisin.
Vaikea tässä on ehdokkaita vertailla. Tämän nyt liian vakavaa pidä olla kuhanpekka ei pääsis kakkoskierrokselle.
 
Essayah voisi olla kyllä hyvä. Ei varmaan ainakaan löydy pahoja luurankoja kaapista ja on selkeästi asiapoliitikko.

Vaikka presidentin vaali onkin henkilövaali, niin silti varmasti vaikuttaa, kuinka todennäköisenä menestyjänä ehdokasta pidetään. Vaikka ihmiset eivät varsinaisesti äänestäisi taktisesti / ketään vastaan, niin jos omalla suosikkiehdokkaalla ei nähdä realistisia menestymisen mahdollisuuksia, niin voi olla että äänestetään sitä realistisempaa, melkein yhtä hyvää ehdokasta.
 
Aaltola kertoo ammentavansa paljon antiikin kreikkalaisen historioitsija Thukydideen teoksesta Peloponnesolaissota, joka käsittelee 30 vuotta kestänyttä peloponnesolaissotaa antiikin Kreikassa.

2 500 vuotta sitten eläneen Thukydideen onnistui Aaltolan mielestä asettua oman aikansa ulkopuolelle. Teoksensa johdannossa Thukydides kirjoittaa, ettei kirjoita tekstiä aikalaisilleen, koska he eivät kuitenkaan ymmärtäisi sitä. Sen sijaan hän kirjoitti teoksen tuleville sukupolville, jotta he ymmärtäisivät ajoissa, kun sota lähenee.

– Usein olen toistanut, että Nooakin rupesi rakentamaan arkkiaan jo ennen sadetta.

 
Katsoin tässä pari viikkoa sitten aaltolan haastattelun sanna ukkolan showssa. Aaltola vastasi kaikkiin kysymyksiin niin kieli keskellä suuta ettei siitä ottanut selvää mitä mieltä se on yhtään mistään muusta kuin näistä viime aikojen sotajutuista. Itseäni ärsyttää aaltolassa se ettei siitä ota selvää mikä se on miehiään. Pelkää vastata mihinkään konkreettisern ettei menetä kannatusta. En siis voi häntä äänestää niin pitkään kuin en tiedä hänestä enempää. No, eiköhän tuo selviä syksyn saatossa, ehkä?

Vastaavasti yllätyin siitä että miten aikoinani en voinut sietää stubbia niin nythän se vetää tosi hyvin.

Yritin kuunnella huhtasaaren haastattelua puheenaihepodcastissa ja ei sitä voinu kattoa kokonaan, aivan käsittämätön tapaus.
 
Back
Top