Stubbin Kiinan-vierailusta ei ole juuri analyysia täällä. Katsoin tiedotustilaisuuden. Minusta Stubb vähän lörpötteli, joten en oikein usko, että hän kykenee muodostamaan luottamuksellisia välejä todella isoihin poikiin.
Näillä kuitenkin nyt mennään.
Tässä omaa analyysiäni lyhyesti:
Hyvin Stubbi presidentöi Kiinassa, vaikka hieman arvuuttelin etukäteen astuneeko johonkin miinaan. Ei astunut.
Mielestäni yksi parhaista paloista häneltä oli luento Fudanin yliopistolla, jossa hän maalaili opiskelijoille kuvaa maailmanjärjestyksen muutoksesta. Stubb kiteytti luennolla tilanteen siten, että globaali itä (ml. Kiina ja Venäjä + reilut 20 muuta maata) on kyseenalaistamassa globaalin lännen (n. 50 maata) ylläpitämän arvopohjan ja vallan maailmanpolitiikassa, mutta totesi, että globaali etelä (n. 125 maata) on avainasemassa päättäessään, millaista maailmanjärjestystä se tukee.
Sitten Stubb mainitsi, ettei laita Kiinaa ja Venäjää samalle tasolle maailmanpolitiikan toimijoina. ”Kiina on kärsivällinen, strateginen ja monella tavalla rakentava kumppani. Venäjä on kärsimätön, taktinen ja aika usein tuhoava voima.” Sen jälkeen Stubb kehui isäntämaata sanoen, että ”Kiina on ymmärtänyt länttä paremmin, miten järjestelmällisesti lähestyä globaalia etelää.”
Tähän olisi mielestäni voinut jatkaa, että Kiinan rakentaessa tai rahoittaessaan globaalin etelän maihin infrastruktuuria (teitä, tuotantolaitoksia, voimalaitoksia, satamia, jne.) sen ei kuitenkaan kannata tehdä sitä virhettä (jonka globaali länsi teki viime vuosisadalla), että alistaisi tai hyväksikäyttäisi kehittyviä maita omissa valtapyrkimyksissään. Hyväksikäyttämällä voi saavuttaa mm. taloudellista menestystä tai valtaa joksikin ajaksi, mutta etelän maiden kehittyessä ne nousevat vastustamaan alistajaansa, jolloin on edessä uusi maalimanjärjestyksen myllerrys, jossa alistaja on häviäjän roolissa.
Vaikka Kiina korostaa itsemääräämisoikeuttaan, sille kannattaisi aika-ajoin muistuttaa vastuustaan suurvaltana. Kestävämpi ja myös Kiinaa pidemmällä aikavälillä hyödyttävä maailmanjärjestyksen tasapainotila on saavutettavissa politiikalla, joka hakee myös globaalin etelän kehittymistä ja hyötymistä yhteistyöstä. Tämä siksi, että maailmantaloudessa erikoistuneiden toimijoiden välinen taloudellinen vaihdanta, josta osapuolet hyötyvät, tuottaa yhteenlaskettuna eniten ja pitkävaikutteisimmin arvoa kaikille vaihdantaan osallistuville.
Stubbin Kiinassa esittämä globaalin vallan triangeli on raportoitu lyhyesti mm. tuolla:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010799326.html