Vonka
Supreme Leader
-muilla valmistajilla olisi ollut sopivan kokoisia laitoksia tarjolla (kuten mainittua, mm. korealaisilla olisi sekä 1000 että 1400MW reaktoreita) mutta ongelma oli löytää suursijoittaja vaikeassa taloustilanteessa, ja äkkiä ettei lupa raukea.
-ratkaisu: Rosatom, jolla oli sekä sopivan kokoinen reaktori, ja ennenkaikkea lupasi alkaa omistajaksi, korvaten E.Onin jättämän aukon.
-Rosatom olisi ottanut isommankin osuuden, mutta poliittisesti oli mahdoton hyväksyä hanketta jossa kotimainen omistus ei olisi selkeä enemmistö. Mikä on ihan reilu linjaus jo siksikin että jos ei sijoittajia löydy niin ilmiselvästi laitokselle ei ole myöskään tarvetta.
-eli kyse ei ollut siitä että Rosatom olisi tehnyt superhalvan tarjouksen, vaan siitä että ilman heidän sijoitustaan koko projekti olisi kaatunut.
Kaunis satu, mutta Fennovoima hylkäsi jo vuoden 2013 aikana, lopullisesti elo-syyskuun vaihteessa 2013 Toshiban ja Arevan tarjoukset. Kyllä jutut menivät temporaalisesti peräkkäin, eli Rosatom tuli paikaamaan myös rivistä karanneita rahoittajia.
Pekkarinen ei uskonut Rosatomin omistajuuteen itse vielä helmikuussa 2013, mutta toivotti tervetulleeksi toimittajaksi:
http://www.taloussanomat.fi/energia...laiset-tervetulleita-fennovoimaan/20132958/12
Raha oli se juttu. Venäjän valtion kannattaa pumpata tähän. Fennovoima uskoi loppusyksystä kykenevänsä vielä tinkimään 4-6 miljardin välille. Ei tuossa kyydissä kukaan sellainen rakentaja, jolla ei ole rikasta everstiä sponsorina, pysy kyydissä.
Viimeksi muokattu: