Olet hieman kadottanut pointin, mutta yritän auttaa sen avaamisessa. Toisin kuin sinä, en muuten ole itse asettanut minkäänlaisia hankintoja vastakkain. Mielestäni kaikille pitää tasapuolisesti hankkia jotain.
Tasajako ei ole taktiikkaa. Ei kaikille voi hankkia jotain, jos se on keihään kärjestä pois. Jos käytetään näitä
@CV9030FIN tuomia esimerkkejä, ei alueellisille voida hankkia MiSuja jos se tietää sitä ettei IT:llä ole korkeatorjuntakykyä, tai Leopard-miehistöjä ei voida kouluttaa eikä ole valmiutta, kun lautta seisoo varikolla varaosien puutteesta.
PV:llä on tietty nopeantoiminnan kyvykkyys vastata alueloukkauksiin ja paikallisiin kriiseihin, mitä varten meillä on muutamia satoja kappaleita erilaisia panssaroituja vankkureita muutaman tuhannen miehen ja naisen liikutteluun sekä tykkejä, tankkeja, korohoroja yms tietyn vastaiskuvoiman tuottamiseen. Tällainen pienehkö alueellinen selkkaus on yksi kriisiskenaario, toki se todennäköisin. Meillä on kuitenkin olemassa myös valmius toisenlaisen kriisin varalle - koko maan tai tietyn alueen miehittämiseen. Tällöin edessä on Ukrainan tapainen yleensä pitkäkestoinen konflikti. Se voi olla jäätynyt, jolloin intensiteetti on vähäinen. Se voi olla myös aktiivisempi, jolloin rintamalinjojen molemmin puolin on jatkuvaa taistelutoimintaa. Juuri tällaisen kriisin varalle Suomella on yli 300.000 sotilaan reservi, mikä toimii pelotteena vastapuolta vastaan edes yrittämästä miehitystä. Tämä reservi tarvitsee kuitenkin muutakin kuin kokardin ja rynkyn toimiakseen oikeana peloitteena. Se tarvitsee luoti- ja sirpalesuojatun liikkumiskyvyn. Ei tätä reserviä varten tietenkään tarvitse hankkia tuhansia panssaroituja ajoneuvoja etukäteen, mutta pitää hankkia kyvykkyys sellaisia valmistaa tarvittaessa. Siis huoltovarmuus.
Sodanajan vahvuus taitaa olla lähempänä 280k miestä josta n. 20k taitaa olla palveluksessa olevia varusmiehiä. Siitäkin leijonanosalla ei ole mitään tekemistä taistelutehtävien kanssa. Totta perkeleessä voidaan olettaa, että joku takalinjojen huoltoporukka saa pelkän maastopuvun, rynnäkkökiväärin ja kokardin, ja ajelee Hiacella, kun lähtökohtaisesti niillä ei ole juuri mitään riskiä joutua tulen alle, oli se sitten suorasuuntaus- tai epäsuoran tulta. Toinen on, että miten MiSun osalta huoltovarmuus muka luo jotain pelotetta? Kyllä maailmasta MRAP:ien valmistuskykyä löytyy tarvittaessa jäätyneen konfliktin kohdalla, eikä ne enää paljoa paina valtionbudjetissakaan siinä kohtaa kun tarvitaan esim. kymmeniä Leopardeja, CV9030:sia, AMV:ta ja muita ajoneuvoja korvaamaan kalustotappioita.
Olisi mielenkiintoista kuulla miten palstan "panssarinyrkin" ja "tulimyrskyn" (=kriisiskenaario 1) varaan Suomen puolustusta rakentavat ylipäätään näkevät tuon reservin merkityksen. Mitä ihmettä oikein teemme reservillä ja sitä tuottavalla asepalvelusjärjestelmällä, jos emme varaudu sen varustamiseen kriisitilanteessa? Jos tuo miehitysvaihtoehto ei ole realistinen, niin eikö silloin olisi parempi siirtyä ammattiarmeijaan ja ostetaan sille sitten sitä parasta mahdollista aseistusta ympäri maailmaa parhaaseen hintaan?
Sillä reservillä on ratkaiseva merkitys. On myös ratkaisevaa ymmärtää, ettei siitä reservistä joka Jani ja Janniina ole mitenkään riskialttiina sirpaleammuksille. Mutta suurin osa siitä reservistä ei tule näkemään taistelutehtäviä, jolloin voidaan ihan oikeutetusti kyseenalaistaa minkä takia sen pitäisi kulkea jollain muulla kuin otto-Hiacella tai traktorinlavalla, jos toinen vaihtoehto on että meidän operatiivisien joukkojen suorituskyky kärsii, jopa ratkaisevalla tavalla?
Tässä puhutaan vain ja ainoastaan rahasta, ja siitä mihin sitä kannattaa investoida - taistelubussiin vai vihollishävittäjien alasammuntaan, sukkamajurien kuljetukseen vai epäsuoran tukeen. Pitäisi olla aika selvä valinta. Jos ehdoin tahdoin haluat kaikille kaikkea, kannattaa olla yhteydessä Arkadianmäelle päin ja ehdottaa hankintamäärärahojen nostoa - en nimittäin panisi pahakseni. Tällä hetkellä kortit on kuitenkin nämä, ja niillä pitää tulla toimeen.
Paljon rummutetut 2020-alukset ja hävittäjät rahoitetaan erikseen koska muuten budjetti ei riitä. PV on saanut jo lisärahaa ja kompensaatiot hinnannousuista tulee 2019-2020 saakka ainakin kun noususuhdanne jatkuu ja hallitus vaihtuu vasta senjälkeen.
Muut viranomaiset tulevat toimeen vähemmällä, enkä itse usko PV:n kärsivän mitenkään kauheasti kun katsoo noita satoja miljoonia joita käytetään tankkien, tykkien yms. hankintaan.
Niin on, ja nykyiset määrärahat on korvamerkitty pitkällekin. NASAMS:iin hankintaan korkeatorjuntakyky (kuten moni täälläkin on valittanut, tällä hetkellähän vertikaalinen maksimikantama on jotain 10km luokkaa, tarttisko asialle tehdä jotain), vanhentuvaa tykistöä korvataan K9:lla, ja toivon mukaan jollain muullakin. CV9030-MLU päivitys tulee eteen, Sergein korvaaminen, vastatykistötutk(i)a, Pasien peruskunnostusoptio, jne jne jne. Onhan PV:llä rahaa, mutta johtuuko se siitä, että kalusto, sen kunnossapito ja koulutuskäyttö on kallista, vai siitä että PV on kuin Roope Ankka joka rohmuaa kaiken itselleen? Itse veikkaan ensimmäistä. Se, että rahaa on käytetty satoja miljoonia ei poista sitä tosiasiaa, ettei se raha tule seinästä. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan.
Miten olet voinut sitä mieltää jos auto on vasta koekäytössä ja testaus kesken?
Ihan turha kuvitella että uusia panssariajoneuvoja saa ainakaan kunnollisina mistään käytetyn auton hinnalla. Se on täysin epärealistista ajattelua.
Samat kysymykset sinulle kuin CV:lle: miksi PMPV ei voi korvata Pasia? Suojasta se ei ole kiinni joten onko kyse ulkonäöstä? Mistä saat alle 1 miljoonan/ kpl samoilla ominaisuuksilla varustetun ajoneuvon?
Näkeehän sen jo mitoista ja lausunnoista. Toki suorituskyky voi muuttua, mutta näillä spekseillä se on korkea, kapea, huono näkyvyys. Ts. se on kiikkerä, kerää tulta puoleensa, eikä ole niin maastokelpoinen kuin Pasi. Jos suojasipulista jotain ymmärtää, pitäisi tietää että silloin kun ei voida suojata (tässä tapauksessa rahan takia) ajoneuvoa riittävän hyvin, pitää sen haivattavuutta (eli profiilia) vaikeuttaa. MiSu on kokonsa puolesta huomiota herättävä ajoneuvo, joka on suojattu jalkaväen ritsoilta eikä juuri muulta. Everstiluutnantti Skyttä sanoi kauppojen yhteydessä, ettei MiSu korvaa olemassa olevaa suorituskykyä.
Voiko MiSu sitten korvata Pasin? Voi. Pasinhan voi myös korvata traktorilla ja lavalla. Ei se tarkoita sitä, että saadaan sama suorituskyky joukolle.