Kun nyt näihin hyväveli-etuihin on päästy käsiksi, niin tässä teille todelliset "edut". Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka monta tuntia vudessa ko. hallituksissa istuva tekee työtä palkkionsa ja lisäksi kokokouspalkkioittensa eteen. Jotkut istuvat lisäksi useissa hallituksissa. Toisaalta, ehkä se Puheloinenkin saa kohta vaihtaa "vuokraetunsa" hallituspaikkaan, joka täydentää kivasti vaatimatonta eläkettä.
http://yle.fi/uutiset/valtionyhtion_hallituksessa_yltaa_muhkeisiin_palkkioihin/7090271
Talous 16.2.2014 klo 6:30 | päivitetty 16.2.2014 klo 7:56
Valtionyhtiön hallituksessa yltää muhkeisiin palkkioihin
Valtion osin omistamien pörssiyhtiöiden hallituksissa tienaa hyvin. Palkkiot yltävät rivijäsenelläkin keskimäärin 47 000 euroon vuodessa. Valtionyhtiöissä maksetaan kitsaammin, mutta rivijäsenellekin keskimäärin 15 000 euroa vuodessa.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Valtion osin tai kokonaan omistamissa yhtiöissä hallitusjäsenten palkkiot vaihtelevat suuresti, mutta suurimmissa niistä palkkiot ovat tuhteja. Puheenjohtajan vuosipalkkio nousee korkeimmillaan 75 000 euroon. Päälle tulevat vielä muutamaan tuhanteen nousevat kokouspalkkiot kertoo Työeläkevakuuttajat Telan selvitys.
Tähän hallituspalkkioilla mitattuun kärkikolmikkoon kuuluivat vuonna 2013 Fortumin puheenjohtaja Sari Baldauf, Finnairin puheenjohtaja Claus Heinemann (vuonna 2012 Harri Sailas) ja Neste Oilin puheenjohtaja Jorma Eloranta.
Muita valtion kokonaan tai yhtiöstä enemmistön eli yli puolet omistamia yhtiöitä ovat mm. postinjakelija Itella, alkoholijuomien vähittäismyyntiä harjoittava Alko ja lentoasemaverkostoa ylläpitävä Finavia.
Valtionyhtiöissä myös rivijäsenen palkkio voi nousta korkeimmillaan noin 40 000 euroon ja kokouspalkkiot päälle.
Keskimäärin palkkiot ovat kuitenkin puheenjohtajilla noin 30 000 ja rivijäsenellä runsaat 15 000 euroa, kertoo Työeläkevakuuttajat Telan selvitys hallitusjäsenten vuoden 2012 palkkioista.
– Mitä suurempi ja kansainvälisempi yhtiö, sitä suuremmat palkkiot. Hallitustyöskentely on nykyään todella vaativaa ja perussääntö on, että puheenjohtajan palkkion on oltava vähintään kaksi kertaa rivijäsenen palkkio sanoo valtion omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara.
Palkkioihin ei korotuksia tänä vuonna
Kokouspalkkioiden korotukset ovat olleet viime vuosina vähäisiä.
– Valtionyhtiöiden hallituspalkkioita ei korotettu viime vuonna eikä koroteta tänäkään vuonna kertoo Heliövaara.
– Tässä taloustilanteessa katsottiin, että viime vuoden taso riittää, vaikka pörssiyhtiöissä paineita korotuksiin olisi ollut. Ulkomaisia hallitusosaajia ei näillä palkkiotasoilla Suomeen oikein saa, Heliövaara sanoo.
Valtion osin omistamissa osakkuusyhtiöissä eli esimerkiksi sijoitusyhtiö Solidiumin kautta omistetuissa pörssiyhtiöissä palkkiot ovat paljon muhkeampia. Hallituksen puheenjohtaja voi yltää 170 000 euron vuosipalkkioihin ja rivijäsenkin 80 000 euroon. Keskimäärin ansiot ovat kuitenkin paljon pienempia eli puheenjohtajalla keskimäärin 102 000 euroa vuodessa ja hallituksen jäsenellä 47 000.
Palkkiokärjessä on tässä joukossa sijoitus- ja vakuutusyhtiö Sampo ja sen hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Muita valtion osakkuusyhtiöitä ovat mm. Outokumpu, Kemira, Elisa, Metso ja Storaenso.
– Valtion omistusosuus on näissä yhtiöissä pienempi ja kilpailu osaajista kansainvälisesti vieläkin kovempaa, mikä vaikuttaa palkkiotasoon, Heliövaara muotoilee.
Pörssiyhtiöt palkitsevat parhaiten
Parhaimmat hallituspalkkiot maksetaan perinteisesti isoissa pörssiyhtiöissä. Puheenjohtajan vuosipalkkio voi olla satoja tuhansia, mutta keskimäärin se oli vuonna 2012 108 000 euroa.
Pörssiyhtiöissä hallituksen jäsenkin pääsee koviin palkkioihin eli keskimäärin 50 000 euroon. Tosin erot yhtiöiden välillä ovat valtavia. Tällaisia suuria pörssiyhtiöitä ovat mm. Nokia, Nordea ja Kone.
– Hallitustyö vaatii paljon aikaa ja perehtymistä. Kokouksia on kymmenkunta vuodessa ja joka kerta pitää lukea ja sisäistää 250-300 sivua asiaa ja siihen vielä komiteat päälle, mm. rakennusliike SRV:täkin vetänyt omistajaohjausosaston päällikkö Heliövaara muistuttaa.
Eläkeyhtiöt paljastuvat Telan selvityksessä kitsaimmiksi maksajiksi. Puheenjohtajan vuosipalkkio oli vuonna 2012 keskimäärin reilut 26 000 euroa ja enimmillään 40 000 euroa. Eläkeyhtiön hallituksen rivijäsenenä tienasi vuodessa keskimäärin runsaat 10 000 euroa ja enimmillään 16 000 euroa.
-
Minna Pantzar Yle Uutiset