1. Päivityksiä ei tietysti enää tulisi, mutta käytöstä poistetusta kalustosta tulisi runsaasti varaosia vikaantuneiden laitteiden tilalle. Iso ongelma tulee silloin, jos esim. Naton datalinkkistandardia päivitetään ja Hornetin laitteet eivät enää ole yhteensopivia.
Jo valmiiksi käytettyjä varaosia, tosin. Tämä voi olla ongelma, jos siellä on nimikkeitä joiden kulutus on suurempaa kuin muiden.
2. Asia on täysin toisin päin. F-35 on nimenomaan ilmataistelussa täysin ylivoimainen Hornetiin nähden. Ilmataistelussa ratkaisee kumpi havaitsee ensin ja pystyy saamaan ja säilyttämään seurannan ensin. Havaittavuudessa, sensoreissa ja lentäjän tilannetietoisuudessa F-35 on sukupolven edellä. Toki edelleen Hornetilla voi toimia muita kuin hävittäjäluokan maaleja vastaan. Sen sijaan JASSM:in ja JSOW:n laukaisijana Hornet on käytännössä yhtä pätevä kuin F-35.
Kirjoittaja, jolle vastasin, kirjoitti "
liitopommien ja muuta Jasmiinia halvemman aseistuksen nakkelemisesta ryssän niskaan". Eli koko spektrumi JASSM:sta alaspäin.
A2G:n osalta yksi haastavimpia osia palettia on löytää ja tunnistaa maalit. Hornetissa meno on edelleen täysin samaa kuin 30 vuotta sitten Balkanilla - ihmetellään tutkan maastosta poimimia blippejä ja tarkastellaan Liteningin pillin läpi niitä yksitellen yrittäen löytää joukosta panssarivaunu tai jotakin muuta kiintoisaa. Ja sitten lopulta ammutaan maahan juntattuja tukkeja tykkeinä, kun polttoaine käy vähiin eikä muutakaan löydetty... F-35 on tässä valovuoden edellä sensorifuusion ja automatisoinnin myötä, kun kone tarkkailee ja luokittelee ympäristön kohteita monilla eri sensorijärjestelmillä ja ne tuodaan sitten loistavalla tilannekuvan esitysjärjestelmällä ohjaajalle. Ihmiselle ei jää kuin päätöksenteko, haluaako pommittaa raskaan ilmatorjuntaohjusjärjestelmän tulenjohtotutkaa tuolla vähän kauempana vai onko alapuolella oleva T-72 tai äsken ampunut Sergei sittenkin oleellisempi maali.
Ja onhan siinä A2G:ssa sekin, että jos haluaa väkisin lentää maailman voimakkaimman ilmatorjunnan piiriin tiputtelemaan JDAM:ia (josta tässä ketjussa on viime aikoina paljon jauhettu), niin en ehkä haluaisi tehdä sitä Hornetilla. F-35:llä lentää häiveen ansiosta todennäköisemmin useamman lentokierroksen kuin Hornetilla.
Mitä ilmataisteluun (A2A) sitten tulee, niin siinä näen erot pienempinä. Ilmatilannekuva saadaan ensisijassa ulkoisista lähteistä, ei hävittäjän omista sensoreista, vaikka ne F-35:ssä paremmat ovatkin. Koneen omat sensorit ovat lähinnä lopullista hyökkäystä varten, mutta sitä taas rajoittanee niin Hornetissa kuin F-35:ssä enemmän aseistuksen kyvyt. Mitään häivehävittäjiähän Venäjällä ei olisi vastaan heittää Hornetin lyhyen jatkokäytön aikana, kun nytkin PAK FA on koottu tuuman toleransseilla ja kännissä paikalleen ammutuilla niiteillä. Su-30:t, Su-34:t ja Su-35:t näkynevät niin kauas, että ennemmin rajoitteeksi jää AMRAAM:n realistinen kantama kuin Hornetin kyvyttömyys nähdä vihollista riittävän aikaisin.
Toki F-35 hyötyy taas häiveestään (ja luultavasti paremmasta elsostaan) selviytymismielessä, miksei myös offensiivisessa mielessä, jos onnistuu hiippailemaan huomaamatta ampumaetäisyydelle siinä missä Hornet paljastuisi aiemmin. Tosin kun spedeilyä Ukrainassa on katsonut, niin herää kysymys, mikä mahtaisi olla se naapurin tilannekuva meidän ilmatilassamme muutenkaan. Mainstayt alkavat kuitenkin käydä vähiin.
3. Kaluston ikääntyessä todennäköisyys ja G-rajat eivät lähtökohtaisesti laske, ainoastaan tarkastusväli lyhenee. Esimerkiksi tietty kaari saattaisi lentää ensimmäiset 3000 tuntia tarkastamatta (eli puretaan näkyviin ja esim. hiotaan metallipinnalle, tarkastetaan pyörrevillalla, maalataan ja kootaan takaisin), sen jälkeen tarkastetaan 450 tunnin välein, sitten 150 tunnin välein jne. Tämä perustuu siihen, että laskemalla tiedetään kuinka pitkiä säröjä mikäkin rakenne kestää. Lisäksi kokemuksesta on hyvä käsitys kuinka nopeasti säröt kasvavat. Tästä voidaan laskea kuinka usein pitää tarkastaa, että (olemassa olevat ja koko ajan kasvavat) säröt eivät kasva rungot eheyttä vaarantaviksi tarkastusten välissä.
Oletan, että tuo toimii vain suunnitellun elinkaaren päähän ja/tai helposti vaihdettavien komponenttien osalta? Tulee mieleen esim. ne keskirungot, joita Yhdysvallat itse vaihtoi Horneteihinsa. Mutta se onkin jo sitten isompi homma ja toisaalta jos keskirunko on loppu mutta kaluston käyttöä halutaan yhä jatkaa, niin silloin se mennee hallitun riskin ja varovaisen lentämisen puolelle.
Ei hirveästi naurata nuo tuollaiset, vaikka ehkä tuo oli 70-/80-luvulla tehty valmistusvirhe, jolla ei ole mitään tekemistä F-15:n jumalattoman pitkän elinkaaren kanssa...
In a report to be released Thursday, Air Force investigators conclude a defective metal beam in the frame of the F-15 cracked, causing a $42 million jet fighter to disintegrate during a Nov. 2 flight
www.foxnews.com