Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Onneksi meillä on nyt tehty päänavaus Japanin suuntaan, kun puolustusteollisuusyhteistyö on saatu sinnekin päin käyntiin Patrian vaunukauppojen ja sikäläisen tytäryhtiön kautta. Suomalainen insinöörivetoinen yritystoiminta myös toimii japanilaisten kanssa oivasti, koska japanilaiset vieroksuvat myyntipuheita ja muuta lipevää pröystäilyä.Liittolaisilla taas näitä puutteita ei ole. Siviilimaailmassa on vekkuleita robotteja. Seuraava steppi on saada tuotekehitykseen asevoimien rahaa ja silloin se on tsadaa.
Veikkaan, että mm. Japani tulee olemaan kova sana.
Ainakin Saksassa tämä on ollut yksi merkittävistä syistä Bundeswehrin hankintatoimen tehottomuudesta, eli on kaadettu suuria summia kehitystyöhön, mutta ostettu vain 0- tai korkeintaan pieni tuotantosarja. Eli samaa kuin meillä AMOS:n kanssa (6 kpl esisarjaa ja 18 kpl tuotantosarjaa ostettiin, eikä mikään muu maa ostanut - tosin jälkikehityksenä tästä tuli sitten suosiota saanut NEMO).Kuinka paljon muissa maissa valtio tukee puolustusteollisuuden innovaatioita ja T&K:ta? Veikkaan, että paljon. Ei se innovaatioiden, konseptien ja prototyyppien rakentelu ole siellä mikään yksin omalla rahalla tapahtuva harrastus.
Ei ihan niinkään. Suomessa on osaamista joka sekä seuraa mm Ukrainan teknisiä ratkaisuja, että innovoi omia sovelluksia. Osaamista on jo vanhastaan tieto-, signaali- ja verkko-osaamisesti. Samaten osaamista tuotantoketjun ja verkostumisen osalta. Siinä kun rakennetaan puhelinta voidaan tehdä myös droneja. Jopa osa komponenteista olisi mahdollista tehdä täällä mutta toki kriittistä on joidenkin tärkeiden komponenttien saaminen kriisin aikana.Suomella on kovin rajoitetut kyvyt jälleen kerran tehdä mitään merkittäviä päänavauksia tässä.
Puutetta on sekä henkisestä pääomasta, että rahallisesta semmoisesta.
Kuinka paljon muissa maissa valtio tukee puolustusteollisuuden innovaatioita ja T&K:ta? Veikkaan, että paljon. Ei se innovaatioiden, konseptien ja prototyyppien rakentelu ole siellä mikään yksin omalla rahalla tapahtuva harrastus.
Ainakin Saksassa tämä on ollut yksi merkittävistä syistä Bundeswehrin hankintatoimen tehottomuudesta, eli on kaadettu suuria summia kehitystyöhön, mutta ostettu vain 0- tai korkeintaan pieni tuotantosarja. Eli samaa kuin meillä AMOS:n kanssa (6 kpl esisarjaa ja 18 kpl tuotantosarjaa ostettiin, eikä mikään muu maa ostanut - tosin jälkikehityksenä tästä tuli sitten suosiota saanut NEMO).
Japanissa taas on tehty omanlaisensa ratkaisu, eli hankintatoimen suunnittelu on hyvin pitkäjänteistä ja panostetaan isosti omaan tuotantoon, mutta sarjat valmistuvat hyvin hitaasti ja pienillä vuotuisilla valmistusmäärillä, joka kuitenkin olisi ainakin paperilla skaalattavissa ylöspäin. Tätä tosin on tehty osittain pakon sanelemana, koska laki kielsi siellä aivan viime vuosiin saakka sotilaallisten asejärjestelmien maastaviennin, joten tuotannon piti olla mitoitettu Japanin omaan kysyntään.
Suomella ei ole mitään hävettävää tässä suhteessa. Ongelma on vain siinä, että meillä on niin pirun pieni talous ja budjetti kansainvälisesti vertaillen.
Katso liite: 121752
Kaikkein suurimmat puutteet ovat mielestäni olemattomat markkinatutkimukset ja puutteet tuotteistamisessa.Myös varsinaisen perustutkimuksen ohuus on Suomen ongelma. Täällä kuvitellaan että joku insinöörien pikku kehityshanke on tutkimusta. Toki niinkin, mutta tarvitaan myös vuosien perustutkimusta teoreettisen pohjan luomiseksi ja siitä ammentavia alan suuryritysten investointeja.
Ei ihan niinkään. Suomessa on osaamista joka sekä seuraa mm Ukrainan teknisiä ratkaisuja, että innovoi omia sovelluksia. Osaamista on jo vanhastaan tieto-, signaali- ja verkko-osaamisesti. Samaten osaamista tuotantoketjun ja verkostumisen osalta. Siinä kun rakennetaan puhelinta voidaan tehdä myös droneja. Jopa osa komponenteista olisi mahdollista tehdä täällä mutta toki kriittistä on joidenkin tärkeiden komponenttien saaminen kriisin aikana.
Sanoisin paremminkin, että paras kärkiosaaminen ja uuden ideointi on aivan maailmanlaatua. Tuotannon skaalaus suuriin sarjoihin täytyy kylläkin tehdä vasta kriisin alla tai sen aikana ellei täällä sitä ennen synny alan kaksikäyttö-kulutustuotteita.
![]()
Suomi voisi kaapata ison siivun maailman droonimarkkinoista – huippuosaaminen kiinnostaa Natoakin
Suomalaisen drooniosaamisen kysyntää ovat lisänneet Ukrainan sota ja kiinalaisen teknologian tietoturvariskit.yle.fi
![]()
Suomesta aiotaan tehdä droonien suurvalta
Tuoreen strategian mukaan Suomesta kehitetään maailman paras maa kehittää drooneja.www.iltalehti.fi
Pitäisi saada kasaan toimiva lentorunko, sensorit, viestiyhteydet ja ennen kaikkea se autonomia, joka voi tuottaa melkoista tuskaa.
Bittiumista ja Patriasta toivotaan paljon, mutta ne ovat vähän legacya.
Muuten vähän haastaisin mutta ICEYE sekä muutama muu satelliittipaja ovat ehdottomasti vielä kullan arvoisia puolustuksellemme.Älykkäät puolustusvälineet ovat kalliita. Kyllähän sitä rynkyn piirtää auto-CAD:llä tai valmistaa mohiherätesytyttimen Temusta ostetuista sensoreista. Sitten jos vaikkapa älykästä, verkottunutta risteilyohjusta aletaan valmistaa, niin homma menee heti mutkikkaammaksi. Pitäisi saada kasaan toimiva lentorunko, sensorit, viestiyhteydet ja ennen kaikkea se autonomia, joka voi tuottaa melkoista tuskaa.
Bittiumista ja Patriasta toivotaan paljon, mutta ne ovat vähän legacya. ICEYE on puolustusteollisuutemme Nokia ja siihen laittaisin rahat kiinni, jos olisi ylimääräistä. Myydään verkottumista ja tiedustelua palveluna sekä miksei myös omia satelliitteja kiinnostuneille ostajille. Siinä sivussa yritys palvelee omaa maanpuolustustamme.
Muuten vähän haastaisin mutta ICEYE sekä muutama muu satelliittipaja ovat ehdottomasti vielä kullan arvoisia puolustuksellemme.
Ovat myös taktisesti kuin Ruotsin GlobalEye mutta maapinnalle, maapinnan kohteille sekä tulenjohdolle ja Global Eye’tä enemmän.
Development work on the JSM began in 2008 Followed by Kongsberg and NDLO signing a NOK166m ($25.11m) first phase development contract for the JSM in April 2009. NDLO awarded a NOK535m ($98.36m) contract for the second phase development of the missile in April 2011.
NDLO placed a NOK543m ($100.3m) contract with Kongsberg in June 2011, to continue the phase II development of JSM until 2013. The second phase involved detailed design and integration check of the JSM for the F-35, F-16 and the F-18 aircraft.
Kongsberg and NDLO signed a bridging-phase contract worth NOK480m ($77.67m) for the third phase development in November 2013. The phase III development involved completion of JSM development and procurement of several missile systems for testing.
The Norwegian Defence Logistics Organization (NDLO) and Kongsberg signed a NOK1.1bn ($178.7m) contract for the third phase development and integration of the JSM with the F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) aircraft in July 2014.
Kongsbergillä sentään oli tuoretta kokemusta NSM:n tiimoilta.
Älykkäiden ohjuksen osalta?
Verrokkina voidaan ajatella naapureitamme Norjassa. JSM:n kehityskustannukseksi muodostui jotain puolen miljardin euron hujakoilla (nykyrahassa), ja Kongsbergillä sentään oli tuoretta kokemusta NSM:n tiimoilta. Toki halvempaa kuin Yhdysvalloissa, JASSM:n kehitykseen upposi pyöreä miljardi (lähde). Kuitenkin selkeästi sen mittaluokan projekteja, ettei mahdu meidän resussitodellisuuteen. Tulevaisuudessa vielä vähemmän, kun suorituskykyvaatimukset oletettavasti olisivat korkeammat kuin noita speksattaessa.
No Helsinkiin rakennetaan satojen miljoonien pyöräilysiltaa, tunnin juna -kiima ei ota laantuakseen, länsimetro maksoi 1,2 miljardia. Mennäänkö hiilinieluihin, soteen ja EU koronapaketteihin, joissa niistäkään ei ole saatu mitään muuta kuin kuluja aikaiseksi?
Meidän resurssitodellisuus on, että niitä resursseja on hassattu ja hassataan jatkuvasti kaikkeen jonnin joutavaan, mikä ei tuota yhtään mitään. Niitä kohdennetaan väärin. Ei toki koske yksin puolustusteollisuutta vaan montaa muutakin asiaa.
Kyllä Suomi voisi, mutta ku ei ymmärretä.
Ps. Suomen ns. resurssitodellisuudella ICEYEn ei pitäisi olla mahdollista.