Puolustusvoimien hankinnat: huhut, ilmoitukset, kilpailutukset, tilaukset, toimitukset

Ennakoidaan vähän lisätalousarvion hyväksymistä.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/...2018-ensimmaisesta-lisatalousarvioesityksesta

Puolustusvoimien toimintamenoihin ehdotetaan sotilastiedustelulaista aiheutuviin laite- ja tietojärjestelmäkustannuksiin 3,4 miljoonan euron lisäystä sekä laista aiheutuviin henkilöstömenoihin 90 000 euron lisäystä.

Jurmo veneluokan korjaamiseen annetaan 6 miljoonan euron valtuus, joista 2 miljoonaa käytetään tänä vuonna.
 
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005712338.html
Julkaistu: 8.6. 17:01
"Armeija on hankkimassa ”Moukareille” tarkkuusammuksia – vastustaja ei saisi mitään varoitusta
Puolustusvoimat on julkaissut älykkäitä sytyttimiä koskevan tietopyynnön. Päätös tykistön uudesta hankinnasta tehtäneen ensi keväänä.


Suomen tykistön tuorein modernisointihanke on edennyt seuraavaan vaiheeseen.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on julkistanut kansainvälisen tietopyynnön tykistökranaattien lentoa ohjaavien sytyttimien hankkimiseksi. Tällaisella erikoissytyttimellä varustetut kranaatit lisäävät tykistön tarkkuutta huomattavasti. Tietopyynnön takaraja on lokakuun lopussa. Hankkeen alustava veroton kustannusarvio on viisi miljoonaa euroa. Puolustusministeriön päätettäväksi mahdollinen ostos mennee ensi vuoden keväänä.

Uudenlaiset sytyttimet ovat osa Suomen operatiivisen tykistön kehittämishanketta.

”Olemme siihen budjetoineet rahaa. Jos sitä löytyy, niin sitten mahdollisesti hankitaan, mutta se on ministeriön päätös”, sanoo tykistön tarkastaja Pasi Pasivirta.

Uusia sytyttimiä käytettäisiin Suomen äskettäin Etelä-Koreasta ostamissa 155 millimetrin Moukari-panssarihaupitseissa, joista on lyhyessä ajassa tullut Leopard-taistelupanssarivaunujen ohessa Maavoimien modernisoinnin symboleja. Tietopyynnössä edellytetään, että sytyttimien pitää toimia Suomessa nyt käytössä olevissa tykeissä ja ampumatarvikkeissa. Puolustusvoimat ei aio hankkia uusia tykkejä tai ampumatarvikkeita erikoissytyttimien vuoksi.

HS kertoi huipputarkkoja tykistön erikoisampumatarvikkeita koskevista suunnitelmista ensimmäisen kerran viime vuoden tammikuussa.

”Yleinen trendi tykistössä on, että tykistöaseiden tarkkuus tulee parantumaan merkittävästi tulevaisuudessa”, Pasivirta kertoo.

”Elektroniikka tulee halvemmaksi tehdä. Ohjausjärjestelmien tekeminen on helppoa ja halpaa ja sitä kautta tällaisia järjestelmiä tulee käyttöön paljon enemmän.”

Puolustusvoimat tekee nyt markkinakartoitusta, millaisia tuotteita on tarjolla. Aiemmin on jo tehty teknologiaselvitys, jossa selvisi, että eri yhtiöiden ohjaavat sytyttimet olivat vielä kovasti eri kehitysvaiheissa. Ohjaavia sytyttimiä valmistetaan muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Israelissa. Niitä on käytetty ainakin Irakissa Mosulin valtauksessa. Älysytyttimet ovat kalliimpia kuin tavalliset sytyttimet. Toisaalta niitä tarvitaan niiden tarkkuuden vuoksi selvästi vähemmän kuin tavallisia sytyttimiä.

Pasivirta kertoo Tulikomentoja-lehdessä (1/2018) ilmestyneessä artikkelissa, että esimerkiksi amerikkalaisella tarkkuussytyttimellä varustetun kranaatin poikkeama maalista on alle 30 metriä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että erillistä tarkistusammuntaa ei tarvita, jolloin vihollinen ei saa mitään ennakkovaroitusta tuli-iskusta. Lentorataa korjaavia sytyttimiä on kahta päätyyppiä. Yksinkertaisemmat sytyttimet korjaavat vain pituushajontaa mutta kehittyneemmät osaavat korjata myös sivuhajontaa.

Kehittyneimmät sytyttimet toimivat niin, että niin kutsutulle asetinlaitteelle eli tietokoneelle syötetään tykin oma paikka, maalin paikka ja erilaisia säähän ja ampumatarvikkeeseen liittyviä tietoja. Sen jälkeen laite laskee kranaatille lentoradan. Tiedot ohjelmoidaan sen jälkeen sytyttimeen. Kranaatin lentäessä sytytin mittaa sijaintiaan esimerkiksi gps-paikannuksella. Sytytin korjaa lentorataa siinä olevilla ohjaussiivekkeillä. Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Maavoimat ostaisi tykistölleen älyammuksia.

Suomi osti nelisen vuotta sitten tykistölle Bonus-nimisiä ammuksia, jotka ovat vielä erikoistuneempia ampumatarvikkeita. Ne on tarkoitettu erityisesti panssariajoneuvojen tuhoamiseen."


aee04cb9c606426d8c373c552d6fb629.jpg
 
Jos näitä tarkkuusammuksia saataisiinkin tarpeeksi eli myös kenttäkanuunoihin niin tuollainen parinsadan putken tarkkuusammuntakyky olisi aika vaikuttava - jo pelkästään paperilla.
 
Merivoimille uusi pintatorjuntaohjusjärjestelmä
06.07.2018 09:00

Puolustusministeri Jussi Niinistö on 5.7.2018 valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen Pintatorjuntaohjus 2020 -järjestelmän (PTO2020) hankinnasta.


Hankittava järjestelmä korvaa nykyisen Meritorjuntaohjus 85M-järjestelmän, joka tulee elinkaarensa päähän 2020-luvulla. Uudet PTO2020-ohjukset asennetaan Hamina- ja Laivue 2020 -luokan aluksille sekä ajoneuvoalustoille. Järjestelmän suunniteltu elinkaari ulottuu 2050-luvulle.

Kilpailutuksen tuloksena on päätetty hankkia israelilainen Gabriel-ohjusjärjestelmä. Valintaprosessissa olivat mukana: Kongsberg (NSM), Norja; MBDA, (EXOCET), Ranska; Boeing, (Harpoon), USA; SAAB, (RBS15), Ruotsi ja Israel Aerospace Industries, (Gabriel), Israel.

Hankinnassa keskeisiä valintakriteereitä olivat saavutettava suorituskyky, hankintakustannukset ja elinkaarikustannukset. Hankittavia määriä ei tulla avaamaan julkisuudessa.

Hankittava kokonaisuus sisältää laukaisuyksiköt, pintatorjuntaohjukset, simulaattorit ja testilaitteet, varaosia sekä koulutusta. Toimitukset tapahtuvat vuosien 2019 - 2025 aikana.
Hankinnan arvo (0% alv) on 162 miljoonaa euroa ja siihen sisältyy 193 miljoonan euron optio. Mahdollisesta option lunastamisesta päätetään erikseen.

Pintatorjuntaohjus 2020 on tärkeä osa puolustusvoimien suorituskykyä, minkä vuoksi järjestelmän ylläpitokyky luodaan Suomeen. Hankinnassa varmistetaan huoltovarmuuden turvaaminen koko elinjakson ajalle. Arvion mukaan hankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on noin 179 henkilötyövuotta ajalla 2022-2050.

Pintatorjunnalla tarkoitetaan tulenkäyttöä vihollisen pinta-aluksia vastaan. Pintatorjuntaohjus kykenee kauaskantoiseen vaikuttamiseen ja sitä voidaan käyttää myös maamaaleja vastaan. Merivoimien pintatorjuntakyky koostuu ohjustulenkäytöstä, merimiinoittamisesta sekä tykistön ja rannikko-ohjusten tulenkäytöstä. Uudella pintatorjuntaohjusjärjestelmällä luodaan vastustajalle pidäke ja uhka sekä Suomelle kyky vastata modernin ja kehittyvän taistelukentän uhkiin myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja antavat:
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella insinöörikomentajakapteeni Pauli Korhonen, puh. 0299 800 (vaihde)
Merivoimien esikunnassa kommodori Veli-Petteri Valkamo, puh. 0299 800 (vaihde)
Puolustusministeriössä hallitusneuvos Tarja Jaakkola, puh. 0295 140 410
http://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet?9_m=9397
 
No niin. Tässä olisi Puolustusvoimien kehittämissuuntaviivat vuodelle 2019:

Talousarvioesitys 2019, Ministeriön ehdotus.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA



http://www.defmin.fi/files/4334/PLM_TAE_2019_Menot.pdf

sivu 19:

Puolustusvoimien materiaalinen kehittäminen 2019 (PVKEH 2019) tilausvaltuus

Puolustusvoimien tiedustelun, valvonnan ja maalittamistuen kehittämisohjelmassa toteutetaan maavoimien elektronisen tiedustelun hankkeen toinen vaihe sekä merivoimien elektronisen tiedustelun
kehittäminen.

Puolustusvoimien logistiikan kehittämisohjelmaan sisältyvillä hankinnoilla jatketaan Puolustusvoimien järjestelmien ja käytössä olevien laitteiden kunnossa pitoa sekä hankitaan varaosia ja vaihtolaitteita.

Puolustusvoimien joukkotuotannon kehittämisohjelmassa kehitetään Puolustusvoimien käyttöön sisäsimulaattori, jolla voidaan opettaa perus- ja soveltavia ammuntoja kustannustehokkaasti sekä
tilanteissa, joita ei voi harjoitella muussa koulutuksessa.

Maapuolustuksen taistelujärjestelmän kehittämisohjelmassa ylläpidetään joukkojen liikkuvuutta modifioimalla nykyistä ajoneuvokalustoa. Vanhenevia ajoneuvoja korvataan uusilla tai lisähankinnoilla. Joukkojen torjuntakyvyn ja paikallispuolustuksen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi kehitetään kranaatinheitinkomppanioiden johtamista, joukkojen panssarintorjuntakykyä ja taistelijan
vaikuttamiskykyä.

Maavoimien ilmatulenjohto -hankkeella kehitetään maavoimien kykyä puolustusvoimien yhteiseen tulenkäyttöön ja kansainvälisesti yhteensopivaan ilmasta-maahan tulenjohtokykyyn.
Maavoimien vastatykistömaalinosoitus-hankkeella kehitetään kyky paikantaa vastustajan tuliyksiköt. Lisäksi kehittämisohjelmassa ylläpidetään ja kehitetään maavoimien pioneerijoukkojen liikkeenedistämis-
ja suluttamiskykyä, kehitetään maavoimien joukkojen suojaa maastouttamisen ja suojelun osalta sekä rakennetaan kansainvälistä yhteensopivuutta sekä muuta materiaalia kansainvälisen toimintaympäristön ja olosuhteet huomioon ottaen.

Ilmapuolustuksen taistelujärjestelmän kehittämisohjelmassa jatketaan ilmavoimien taistelutukikohtien varustamista; kehitetään ja täydennetään tukikohtajoukkojen materiaalista valmiutta vastaamaan
operatiivisen suunnitelman edellyttämää suorituskykyä.

Meripuolustuksen taistelujärjestelmän kehittämisohjelmassa korvataan poistuvat suorituskyvyt uudella taistelualuslaivueella 2026 mennessä sekä hankitaan ampumatarvikkeita ja sukellusveneentorjuntamiinoja.
 
Laivue 2020 kasvattaa puolustusbudjettia

Ilkka Ahtokivi | 09.08.2018 | 14:04

Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus vuodelle 2019 on yhteensä 3 198 miljoonaa euroa.

Tämä on noin 326 miljoonaa euroa eli 11 prosenttia enemmän kuin menot vuoden 2018 talousarviossa. Lisäys aiheutuu lähinnä merivoimien Laivue 2020 -hankkeen vuoden 2019 rahoitusosuudesta (260 me) ja hallitusohjelmaan perustuvasta puolustusbudjetin lisäyksestä, joka nousee vuodelle 2018 myönnetystä 110 miljoonasta eurosta 130 miljoonaan euroon vuonna 2019.

Laivue 2020 -hankkeen rahoitus sisältyi pääosin jo vuoden 2018 talousarviossa myönnettyyn tilausvaltuuteen.
Puolustusministeriön pääluokan menojen osuus vuodelle 2019 ennustetusta bruttokansantuotteen määrästä on 1,32 prosenttia, kun se tänä vuonna on 1,23 prosenttia.

Materiaalisen valmiuden osuus budjetista kasvaa

Sotilaallisen maanpuolustuksen määrärahoista on suunniteltu käytettävän noin 1 198 miljoonaa euroa (43,6 %) materiaaliseen valmiuteen.
Puolustusmateriaalihankintojen osuus on tästä Laivue 2020 -hanke mukaan lukien 771 miljoonaa euroa. Puolustusvoimien toimintamenomäärärahoista on suunniteltu käytettävän lisäksi materiaalin kunnossapitoon ja joukkojen varustamiseen noin 427 miljoonaa euroa.

Puolustusmateriaalihankintoihin esitetään enimmäismäärältään noin 219 miljoonan euron suuruista Puolustusvoimien materiaalin kehittäminen 2019 -tilausvaltuutta, jonka menot ajoittuvat vuosille 2019-2024.

Valtuuden euromääräisesti suurimmat osuudet ovat Laivue 2020 -hankkeen ampumatarvikehankinnat, vastatykistön maalinosoituskyky -hanke ja Puolustusvoimien tiedustelun, valvonnan ja maalittamistuen kehittämisohjelman hankkeet.

Puolustusvoimien toimintamenoihin puolestaan esitetään vuosille 2019-2022 noin 164 miljoonan euron tilausvaltuutta muun muassa järjestelmien huolto- ja ylläpitosopimuksiin.

https://www.verkkouutiset.fi/laivue-2020-kasvattaa-puolustusbudjettia/
 
Hyökkäystraktori. Ei jenkit pahaa ajattele, jokainen ostettu Valtra tarkoittaa rahaa jenkeille. AGCO on jenkkiyritys jonka yksi tuotemerkki on Valtra. Tehdään kyllä Suomessa (osa malleista), mutta rahat menee Duluthiin.
 
Ja onhan Jenkeilläkin traktoreita. Eri käytössä, mutta ei se tästä twiitistä selviä.
 
Mitäköhän Lindbergin jenkkitutut ajattelevat nähdessään twiitin? :oops:

Kyllä, olen suomalaisempi kuin puolustusvoimain komentaja pohtiessani perinteistä "mitähän ne meistä ajattelee". :D

Kyllä tuo on vaan paljon parempi kuin siviilistä otettu kuorma-auto. Menee aika pahasta paikasta, nopeutta riittävästi ja lisukkeena etukuormain. Kaupunkilaiset saa ja voi valittaa sekä naureskella, kyllä mä noihin olen sangen tyytyväinen.
 
Kyllä tuo on vaan paljon parempi kuin siviilistä otettu kuorma-auto. Menee aika pahasta paikasta, nopeutta riittävästi ja lisukkeena etukuormain. Kaupunkilaiset saa ja voi valittaa sekä naureskella, kyllä mä noihin olen sangen tyytyväinen.

Ja isona plussana myös se että ovat Pv:n hallinnassa tässä ja nyt ilman venkoiluja.

Onko traktoreita siis hankittu lisää? Ei ole silmään osunut tiedotetta tai muuta tarinaa aiheesta.
 
Back
Top