Varmasti pystyisi. Jos liitin on vielä sijoitettu sopivasti raketin pyrstöön niin sitten sen voisi ohjelmoida myös jo putkeen laitettuna. Ehkä vanhaankin heittimeen voisi sitten halutessa modata sopivat johdotukset että sen läppärin voisi sijoittaakin ohjaamoon ja ohjelmoida raketit sieltä? Varmaan joku kaapelinpätkä pitäisi kuitenkin olla joka raketilla erikseen koska laukaisussa tulisuihku varmasti polttaisi sen pilalle.
Mikäköhän noissa heittimissä on turvallisuusnormisto? Ainakin lataaminen on muistaakseni hiuksenhienoa hommaa antistaattiset vaatteet päällä. Saako raketit putkessa ajella ympäriinsä vai onko se kiellettyä?
Kysyn siksi, että jos heitin on lataamisen jälkeen pakko tyhjentää [ampumalla] ennen liikkeellelähtöä, niin silloin myös pikaisen ohjelmoinnin merkitys vähenee. Antamalla koordinaatit parilla napinpainalluksella ohjaamosta voidaan toki olla valmiita ampumaan useammalle suunnalle... mutta paljonko sillä merkitystä, jos älyammuksilla esim. yksi heitin riittää tekemään sen mihin aiemmin tarvittiin patteri?
Läppäri olisi ainakin halpa ja simppeli...
Yksi ajatus minulla on myös että onnistuisiko "ohjelmointi" ihan vain heittimen suuntauksella? Raketissa on inertia-anturit joten se kykenee tunnistamaan korotuksen ennen laukaisua. Tyhmillä raketeilla tietyt korotus ja ampumaetäisyys vastaavat aina toisiaan, ja suunta tietysti suuntaa. Sääkorjaukset pitäisi tietysti kokonaan unohtaa, joten raketti joutuisi korjaamaan tuulen vaikutuksen kokonaan ohjauskyvyllään. Kantama lyhenisi väistämättä ainakin jonkin prosentin. Mutta olisi ainakin yksinkertainen, suunta suoraan maaliin ja koro etäisyyden mukaan taulukosta.
Oliko nyt niin, että raketinheittimen suuntausta ja koroa ei tarvitse/voi muuttaa kesken ammunnan? Eli ne 40 putkea on jo tehtaalla laitettu "harittamaan" keskenään, jotta ei ammuta samaan pisteeseen, vaan saadaan riittävä peitto maalialueelle?
Eli käytännössä pyrkisit korjaamaan lentorataa tuolla metodilla, hieman PGK-sytyttimen tavoin. (Tai ampuisit yksittäisiä raketteja tarkasti määritettyyn pisteeseen.) Se on varmaan ihan hyvä sekin, saadaan raketit sinne minne halutaan eikä satoja metrejä sivuun. Mutta kuinka optimaalista se olisi?
Itse ajattelin, että jos älyä kerran raketissa on, niin voisi luoda tavanomaisesta poikkeavia maalituksia puolustuksessa. Ottaen huomioon omien joukkojen sijainnit, urat, miinakentät, kulkukelvottomat alueet,... Hyökkäyksessä tietysti sama, ammutaan mieluummin lennokin tiedustelemia juoksuhautoja ja pesäkkeitä eikä summittaisesti kaalipeltoja, jos saadaan valita.
Yksi kysymys on myös, miten raketti osaa mitata koron ollessaan putkessa? Sensorien pitäisi aktivoitua jostakin (vedetään jokin sokka irti ladattaessa rakettia putkeen?) ja putkessa ollessaan raketti ei saa virtaa mistään muualta kuin ehkä sisäisestä akusta. Kauanko raketissa piisaa virtaa odotella tekemättä mitään? Putkesta ulos tultuaan se voisi toki tuottaa virtansa ihan itse jollakin ram-air turbine -ratkaisulla, jos siinä sellainen on.