Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Puolustusvoimien hankinnat: huhut, ilmoitukset, kilpailutukset, tilaukset, toimitukset

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja RPG83, 26.04.2012.

 1. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,787
  Tykkäykset:
  3,827
  Pisteet:
  1,286
  Vanha alus vanhalla tiedustelulaitteistolla? Miksi ihmeessä? Mitä sellaista tuolla voidaan tehdä, mitä ei voida tehdä maalta käsin tai ilmasta?

  Kyllähän tuolla sukellusveneitä kuuntelee, mutta silti on vaikea nähdä, että mikään oikeuttaisi ko. aluksen hankintaa. ELINT-järjestelmät pitäisi varmaan ainakin uusia modernimpiin, ja alus lienee muutenkin peruskorjauksen tarpeessa.
   
 2. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  Mitähän me Marjatalla tehtäis. Siis sillä aluksella. Valtamerelle optimoitu alus tällaisella sisävedellä? Taitaa myös Norjan (USAn) tarpeet olla vähän erilaiset kuin Suomella. Siis jos ajattelee laitteistoa.
   
 3. Mainos 4. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  Mistäs näin päättelet? Vai meinaatko että hankitaan alus ja sitten asennetaan siihen hydrofonit?
   
 5. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,787
  Tykkäykset:
  3,827
  Pisteet:
  1,286
  Tarkoitin sukellusveneiden yleistä tarkkailua, esim. radioviestinnän poimimista. Mistä me sitä paitsi tiedämme tarkalleen, mitä sensoreita aluksessa on? En yhtään yllättyisi, jos siinä olisi hydrofonit kaiken muun välineistön joukossa.
   
 6. Korsumajuri

  Korsumajuri Kapteeni

  Liittynyt:
  01.12.2012
  Viestejä:
  522
  Tykkäykset:
  596
  Pisteet:
  76
  Tiedustelualuksilla ei revitellä ulapalla kuin Rauma-luokan veneillä, joten 20-vuotias ei ole vielä ikäloppu. Ruotsin Orion on 10v vanhempi ja yhä käytössä. ELINT-laitteisto lienee suunnilleen ajan tasalla. Laitteista ja niiden modernisoinneista ei anneta tietoa, joten ei voi väittää puolesta eikä vastaan. Marjataa on kuitenkin pidetty yhtenä Naton kärkialuksista viime vuosiin saakka. Norjan uusi alus on aivan eri kokoluokkaa ja kielii halusta/tarpeesta nousta paria sarjaa ylemmäs.

  Vaikkapa viedä se tarpeen vaatiessa Ahvenanmaan eteläpuolelle/lähemmäs Kaliningradia. Onnistuu PV:n lentokoneella vain hetkittäin ja tietoa saadaan vähemmän. Pätee erityisesti nykykalustoon ja myös "yhden kontin koneeseen", sitten kun se saadaan toimimaan. Suomenlahdella tiedustelua saadaan laivan avulla kymmeniä kilometreja etelämmäs kuin maalla sijaitsevat mastot, millä voi olla merkitystä tai ei. Laivan avulla merisotaharjoituksia ja muuta mielenkiintoista toimintaa voidaan seurata päivä- ja viikkotolkulla keskeytyksettä. Norjan käytössä Marjata III on ollut merellä 250-300 päivää vuodessa.

  Eikö Venäjän lisääntynyt toiminta Kannaksella, Suomenlahdella ja Itämerellä riitä syyksi? Paljon olennaista tietoa jää saamatta, koska tiedustelulaitoksen lentotoiminta on rajoittunutta ja maa-asemilla ei pystytä kaikkeen. Väitän, että tiedustelualukselle on tarve, mutta ei ole ollut rahaa. Tätä on yritetty paikata eri tavoilla. Nyt olisi (kenties) mahdollisuus hyvälaatuiseen käytettyyn.
   
  Viimeksi muokattu: 05.03.2016
 7. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,787
  Tykkäykset:
  3,827
  Pisteet:
  1,286
  Wikipedian mukaan Marjatan päätehtävä on tarkkailla Venäjän pohjoisen laivaston toimia Barentsinmerellä. Se on nähdäkseni aika ulapalla, koska jos Marjata pysyttelisi rannikon suojassa, niin homma hoituisi silloin lähes yhtä hyvin maalta käsin. Ok, Marjata on rauhallisesti liikkuva alus, mutta tuskin ohjusveneilläkään koko ajan painetaan menemään pahimmassa mahdollisessa merenkäynnissä täydellä teholla.

  Kannattaa myös huomata, että Ruotsin Orion on tulossa käyttöikänsä päähän (ruots. Wiki), ja Ruotsi päätti jo vuonna 2010 sen korvaamisesta. Siihen nähden on vaikea ajatella, että Marjata palvelisi Suomea enää hirmu pitkään (tyyliin toiset 20 vuotta), ainakaan ilman kalliita muutoksia/korjauksia.

  En tiedä ELSO-varustuksen tarkkaa painoa, mutta jos se olisi siinä kolmen tonnin tienoilla henkilöstö mukaanlukien, niin Turusta täydellä tankilla lähtevä CASA pystyisi tekemään n. 7 tunnin partiolennon Kaliningradin ympäristössä, ja matka-aikaa kertyisi reilu tunti suuntaansa. "Hetkittäin" on näin ollen mielestäni harhaanjohtava ilmaus. Toisen ELSO-CASA:n hankkimalla pystyttäisiin keräämään tietoa jonkin aikaa ympärivuorokautisestikin, koska kuljetuskoneiden huoltotarve on melko vähäinen (=eivät seiso työpäivää pajalla per lentotunti).

  Se on totta, että Marjatan kaltainen alus voi tarkkailla toimintaa parikin viikkoa. Se on myös käyttökustannuksiltaan edullisempi pitkissä operaatioissa. Kyse on lähinnä siitä, miten arvokasta tietoa Marjatalla kerättäisiin ja kuinka usein? Venäjän pohjoinen laivasto on huomattavasti itämeren laivastoa aktiivisempi ja voimakkaampi, joten siellä varmasti riittää enemmän tiedusteltavaa. Jos Suomessa taas oltaisiin merellä tyyliin kuukausi per vuosi, niin voi kysyä, että kannattaako hankkia kallista laivaa? Vai voisiko samat hommat hoitaa melkein yhtä hyvin, mutta halvemmalla, lisäämällä ELSO-CASA:n lentotunteja?

  Juuri rahan takia se ei riitä syyksi. Tuotto-panos-suhde ei mielestäni kohtaa.

  Jos alus on niin hyvä kuin annat ymmärtää, niin sille on varmasti muitakin ottajia, jolloin sitä ei saada nimelliseen hintaan. Jos se taas ei ole, niin sitten pitää löytyä rahaa aluksen huoltoon ja modernisointiin. Jos jostakin pitää repiä vähintään kymmeniä miljoonia tai jopa yli sata miljoonaa euroa (linkkaamasi uutisen mukaan Suomen CASA:n tiedusteluvarustus maksoi 85 miljoonaa euroa...), niin se on suoraan pois jostakin muusta, kuten maavoimien tykistöhankkeesta.

  Kun aluksen tuoma suurin lisäarvo olisi Venäjän laivaston tarkkailu, niin hankintaa on vaikea hyväksyä. Venäjän kapasiteetti Itämerellä on yksinkertaisesti sen verran heikko. Itse näen, että Suomen tiedustelukapasiteetti on vähintään tyydyttävällä tasolla sen jälkeen, kun ELSO-CASA saadaan toimimaan kunnolla. Se myös tapahtunee sen verran pian, ettei ole mielekästä hankkia Marjataa minkäänlaiseksi väliaikaisratkaisuksi.
   
 8. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,725
  Tykkäykset:
  1,874
  Pisteet:
  1,286
  Norjan tiedusteluorganisaation kyvyistä taitaa iso osa olla sellasia millä ei Norjan kansallisen puolustuksen kykyjä juuri lisätä. Marjata (3), Marjata (4) tai esim. pohjoisen tutkat.

  Suomelle noista olisi vielä vähemmän hyötyä
   
 9. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,528
  Tykkäykset:
  21,125
  Pisteet:
  1,286
  Kenraali tyrmää HS:ssä Merivoimien alushankinnan: ”Näivettää maa-alueen puolustuksen”
  Tänään klo 12:32

  http://m.iltalehti.fi/uutiset/2016040121350217_uu.shtml


  Prikaatikenraali Lauri Kiianlinna lyttää Helsingin Sanomissa Merivoimien uuden alushankinnan. Hänen mukaansa kallis investointi vie tärkeitä varoja Suomen maarajan ja rannikoiden puolustuksesta

  [​IMG]
  Uusilla aluksilla on tarkoitus korvata muun muassa miinalaivat Hämeenmaa (kuvassa) ja Uusimaa. PUOLUSTUSVOIMAT
  Kiianlinna pitää Merivoimille suunniteltuja neljää uutta alusta liian kalliina hankintana. Hänen mukaansa seitsemän nykyisen aluksen korvaajaksi suunnitellut neljä alusta ovat liian suuria tehtäviinsä Itämerelle.

  Kiianlinna on evp. prikaatikenraali ja entinen itäisen maanpuolustusalueen esikuntapäällikkö.

  Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan Kiianlinna toteaa, että 1,2 miljardin euron alushankinta veisi tärkeitä varoja muusta puolustamisesta.

  – Käytännössä näin suuri alusinvestointi tarkoittaa, että alueellisen puolustusjärjestelmän rahoituksesta joudutaan tinkimään, hän toteaa.

  Nykyistä kookkaampien aluksien hankintaa on perusteltu muun muassa sillä, että niiden tulee olla valtamerikelpoisia ja niiden pitää pystyä operoimaan eteläisellä Itämerellä.

  – Etelä-Itämeren puolustaminen ei kuitenkaan kuulu Suomelle, Kiianlinna kirjoittaa.

  Kiianlinnan mukaan uudet alukset olisivat Itämeren ahtaalla merialueella erittäin haavoittuvia ”kiintomaaleja” ilmasta laukaistaville ohjuksille.  Kuin 30-luvulta


  Lauri Kiianlinnan mielestä Suomen olisi tärkeämpää sijoittaa varoja maarajan ja rannikon puolustamiseen. Lisäksi osa varoista tulisi kohdentaa Maavoimien tarpeisiin ja erityisesti ilmatorjuntaan.

  Kiianlinna muistuttaa Ruotsin maavoimien komentajanAnders Bränsströmin tammikuisesta vertauksesta, jonka mukaan nykyinen turvallisuustilanne on kuin 30-luvulta ja Ruotsin on mahdollista joutua lähivuosina jopa sotaan.

  – Suomessakin Puolustusvoimien nykytilanne tuo mieleen 1930-luvun. Silloin panssarilaivat ja sukellusveneet veivät varoja, joita olisi kipeästi tarvittu maavoimien hankintoihin. Ja myös Suomessa on lähimenneisyydessa tehty ylioptimistisia arvioita kehityksestä lähialueilla.

  Maavoimia supistettiin äskettäisessä suuressa puolustusvoimauudistuksessa kolmanneksella ja niiden varustamisesta aiotaan tinkiä jatkossakin. Prikaatikenraalin mukaan Suomen maa-alueen puolustus uhkaakin nyt näivettyä, samalla kun Merivoimien kykyyn toimia kansainvälisissä tehtävissä laitetaan varoja.

  Lähde: Helsingin Sanomat
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 10. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,212
  Tykkäykset:
  1,478
  Pisteet:
  156
  6.4.2016 9.52
  http://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maavoimat-hankkii-komentopaikkalaitesuojia
  "Maavoimat hankkii komentopaikkalaitesuojia
  Maavoimat hankkii taisteluosastojen liityntäverkon muodostamiseen käytettäviä komentopaikkalaitesuojia.

  Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan hankintasopimuksen Conlog Oy:n kanssa komentopaikkalaitesuojien suunnittelusta ja toteuttamisesta.

  Komentopaikkalaitesuojien toimitukset ajoittuvat vuosille 2016–2018. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 10 miljoonaa euroa, ja sen työllistävä vaikutus kotimaassa on noin 50 henkilötyövuotta.

  Hankinta kuuluu Maapuolustuksen johtoportaat -hankkeeseen."
   
  Fremen ja STI_Tactical9mm tykkäsivät tästä.
 11. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,021
  Tykkäykset:
  5,408
  Pisteet:
  1,286
  Kuulin eräältä käsittääkseni asiaan hyvinkin perehtyneeltä taholta että Suomen uusi evakuointivaunu olisi puolalainen WZT. Jos näin niin kyseessä täytynee olla WZT-3 tai jotain sen pohjalle viritettyä.

  Mitä mieltä herrat ovat. Voiko huhu pitää paikkaansa? Ensimmäiseksi tulee mieleen että tuo olisi liian köykäinen peli isojen Leopardien kaveriksi.
   
 12. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,406
  Tykkäykset:
  1,201
  Pisteet:
  156
  T-72 alustainen evakki Suomeen? Toivottavasti ei... :eek:
   
  näätä ja Rannari tykkäsivät tästä.
 13. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,021
  Tykkäykset:
  5,408
  Pisteet:
  1,286
  Huimallehan tuo kieltämättä kuulostaa. Jos asiaa kuitenkin lähestyy ihan tekniikan pohjalta niin riittääkö puhti eli paraneeko tilanne nykyisestä?
   
 14. Mainos 15. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,794
  Tykkäykset:
  6,025
  Pisteet:
  1,286
  Sitä mietin, että minkälaisia ne puolalaiset T-72 modernisaatiot ovat olleet? Onko esim. konehuonetta päivitetty enemmän länsimaiseen suuntaan?
   
 16. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  3,787
  Tykkäykset:
  3,827
  Pisteet:
  1,286
  Oletsä rasisti ja russofobi? :confused:

  Muutoin täytyy kyllä sanoa, että T-72:n sulattamisen perustelu tulee entistä vaikeammaksi, jos joka tapauksessa jatketaan T-72-alustaisen kaluston käyttöä. Niitä sulatettuja vaunujahan olisi voinut käyttää ajoharjoitteluun ja varaosiksi, mutta joku idiootti päätti sulattaa ne ja toinen idiootti hankkia T-72-alustaisen evakuointipanssarivaunun... :rolleyes:

  Itse en kyllä usko ennen kuin näen. Olen epäilevä Tuomas. Jo kotimaisen teollisuuden pitäisi estää tuollaiset hölmöntölväykset, mutta jos puolalainen vaunu tulee valituksi, niin kyseessä on vuosisadan korruptioskandaali. Se taas ei edistä HX-lisärahoituksen saamista.
   
  Rannari ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 17. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,406
  Tykkäykset:
  1,201
  Pisteet:
  156
  Siis tuossahan ei olisi mitään järkeä, mitä enemmän kun ajattelee niin älyttömämmältä kuulostaa. Nyt taistellaan että yhdestä neukkujärjestelmästä (T-55 alustaiset) päästään eroon, ja saataisiin siirryttyä kokonaan Leo 2-aikaan, jolloin olisi yksi vaunutyyppi taistelu, pioneeri ja huoltovaunujen pohjalla. Ja nyt tulisi uusi neukkuvaunu, tai siis Puolalainen vaunu sotkemaan kaikkea tätä, tuollehan pitäisi luoda omat huoltojärjestelmät, kaikki härpättimet jnejne. Not guud, not guud... tais mistäs minä mitään tiedän ;)
   
  Rannari tykkäsi tästä.
 18. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,943
  Tykkäykset:
  2,980
  Pisteet:
  1,286
  Eiköhän itärauta ole nyt täällä mitä on. Tuskin enää koskaan.
   
 19. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,021
  Tykkäykset:
  5,408
  Pisteet:
  1,286
  Minulla oli ihan samat reaktiot eli ei mitään järkeä. Toisaalta pelkkään Leo-alustaan siirtyminenkään ei näytä rahoitustilannetta katsoessa mahdolliselta. Jos on olemassa joku kokonaisratkaisu jossa viisvitoset lähtevät kaikki ja WZT tms. tarjoaa riittävän suorituskyvyn niin ehkä. Silloin pitäisi jostain saada myös Leo-alustaiset siltavaunut kaikille joukoille. Mutta silloinkin kyllä ISO ehkä. Aika näyttää oliko tuo huhu silkkaa höpinää. Ihan tarkoituksella heitin sen tähän ketjuun eikä Panssarivaunut-osastolle.
   
 20. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,021
  Tykkäykset:
  5,408
  Pisteet:
  1,286
  Nyt puhutaan Nato-maan kalustosta ;)
   
  setämies tykkäsi tästä.
 21. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,406
  Tykkäykset:
  1,201
  Pisteet:
  156
  Vähäsen tehokkaampi mylly näyttäisi uusimmassa olevan: https://en.wikipedia.org/wiki/WZT
   
  John Hilly tykkäsi tästä.
 22. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,943
  Tykkäykset:
  2,980
  Pisteet:
  1,286
  Minä vanha Gdaskin kävijä kyllä tiedän missä on itärautaa.
   
  Rannari tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu