Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Puolustusvoimien uudistetun taistelutavan perusteet videolla

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Susitaival, 18.02.2013.

 1. Susitaival

  Susitaival Kersantti

  Liittynyt:
  22.01.2013
  Viestejä:
  212
  Tykkäykset:
  113
  Pisteet:
  16
  http://www.hs.fi/videot/Puolustusvoimien+uudistetun+taistelutavan+perusteet/v1305649340901
   
 2. akealik

  akealik Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2010
  Viestejä:
  315
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Jännä pätkä, PV on oppinut ainakin tekemään hyviä ja toiminnantäyteisiä opetusvideoita. Videolla käyvät ilmi taistelutavan peruselementit enkä ymmärrä miksei systeemi toimisi oletetun vihollisen perustaktiikkaa vastaan.

  Nyt pitäisi vain alkaa kurssittamaan reserviä tuohon systeemiin. Jotain puhettahan oli Puheloisella, että taistelutavan itseopiskelu mahdollistettaisiin ja siitä myönnettäisiin kh-päiviä.
   
 3. Mainos 4. Kaukovittuilija

  Kaukovittuilija Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2012
  Viestejä:
  828
  Tykkäykset:
  36
  Pisteet:
  76
  Haaveeksi jää. Pleikkarisukupolvea kun ei ole suunniteltu kovinkaan ''joustavaan'' taistelutapaan.
   
 5. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,616
  Tykkäykset:
  4,374
  Pisteet:
  1,286
  Jokainen sukupolvi on nähnyt seuraavat sukupolvet "heikompana" kuin omansa.
  Jokaisella sukupolvella on tietenkin omat ongelmansa, mutta tilanne tuskin on niin synkkä kuin Kaukovittuilija antaa ymmärtää.

  Viimeisin sukupolvi joka on antanut kunnollisia näyttöjä asian tiimoilta, miehittää nyt terveyskeskusten pitkäaikaisosastoja.

  Ja aiheeseen, hyvä video josta ainakin jonkinlaisen kuvan asiasta.
   
 6. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Sitä ei tule tapahtumaan. PR:n vuoksi pieniä määriä reserviläisiä voidaan toki kouluttaa, mutta muutoin reserviläisten rauhaa ei häiritä. Uusi taistelutapa leviää reserviin uusien reserviläisten myötä.
   
 7. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Sinällään uusi taistelutapa ei vaadi jokaisen kouluttamista vaan lähinnä sen portaan joka vastaa komppaniaa tai suuremman taisteluttamisesta. Normaali taistelija ei muutosta huomaa.
   
 8. akealik

  akealik Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2010
  Viestejä:
  315
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Kyynisempi henkilö voisi todeta, että neljättäsataatuhatta reserviläistä massavanheni kertaheitolla. Mutta minä en suostu sanomaan niin.
   
 9. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Maavoimat ottaa käyttöön uuden taistelutavan - oveluus korostuu
  STT/IL Maanantai 18.2.2013 klo 20.01

  Maavoimat on alkanut vuoden alusta kouluttaa varusmiehille uutta taistelutapaa.

  Ensin koulutetaan varusmiesjohtajat, miehistön vuoro on kesällä.

  Maavoimat esitteli tänään Helsingissä videon, joka havainnollistaa uudistettua taistelutapaa.

  Perusajatuksena on entistä aktiivisempi taistelutapa, jossa korostuu oma-aloitteisuus ja oveluus. Pysyvien asemien sijaan joukoilla on useampi linnoitettu asema, joista he käyvät taisteluja. Tavoitteena on entistä liikkuvampi ja yllättävämpi taistelutapa, jonka edellytyksenä on hyvä maaston tunteminen.

  Uusi tapa taistella nojaa vahvasti tekniikkaan. Johtajat voivat nähdä näytöltä omien ja vihollisjoukkojen toiminnan.

  - Uusi taistelutapa vaatii johtajilta ja koulutukselta enemmän. Johtamisjärjestelmä mahdollistaa tilannekuvan ja käskytyksen ryhmätasolle asti, sanoo Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Petri Hulkko.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Sissikoulutuksen saaneet reserviläiset ovat etulyöntiasemassa.

  Huolto/Viesti/Pioneeri/Kuljetus -aselajien työmäärä kasvaa eksponentiaalisesti - saas nähdä kuinka pv kykenee homman kouluttamiseen...

  Tst-tapa uudistuu hajautettuun tst-toimintaan, hassua kuinka varuskuntaverkko vastaavasti supistuu juuri päinvastaiseen suuntaan
   
 10. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Sotaa ei käydä varuskunnista, ei uudessa eikä vanhassa taistelutavassa. Se vaan tuntuu kovin vaikealta hyväksyä suljettavissa varuskunnissa.
   
 11. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,669
  Tykkäykset:
  2,055
  Pisteet:
  1,286
  Mutta vihollisen taisteluhelikopteri taisi sentään tippua venäläisellä it-ohjuksella
   
 12. Susitaival

  Susitaival Kersantti

  Liittynyt:
  22.01.2013
  Viestejä:
  212
  Tykkäykset:
  113
  Pisteet:
  16
  Tuossa videossa on merkillepantavaa myös se, että se on ainakin 80%:sesti varusmiesten tekemä. Voisi siis ajatella että tulevaisuudessa myös tuo PR(opaganda) hallitaan.

  Tuosta itseopiskelusta olen sen verran kuullut, että uuden tst-tavan oppaat tulevat jollakin aikataululla nettiin luettaviksi ja ne voisi siellä myös tenttiä (PV-moodlessa). Ne tenttitulokset ja esim. MPK:n tai reserviläisurheiluliiton järjestämien juoksu- ja lihaskuntotestien tulokset menisivät sitten aluetoimiston tietoon ja vapaaehtoisuudesta kiinnostuneet reserviläiset voisivat sitä kautta osoittaa sekä halukkuutta että osaamista ja paremmin saada sijoituksia esim. uutena perustettaviin paikallispataljooniin. Niiden suoritusten korvattavuutta KH-vuorokausina en uskalla kommentoida, sen näkee sitten.

  Reserville aloitetaan asian kouluttaminen saman tien, todennäköisesti maakuntakomppanioista alkaen. Jos asia kiinnostaa niin puhelinsoittoa aluetoimistoon!
   
 13. Susitaival

  Susitaival Kersantti

  Liittynyt:
  22.01.2013
  Viestejä:
  212
  Tykkäykset:
  113
  Pisteet:
  16
  Voit joutua yllättymään, toivottavasti positiivisesti. Kyllä se joukkue- ja ryhmätasollakin tulee tuntuvasti muuttumaan nykyiseen verrattuna, alijohtajille tulee enemmän itsenäistä vastuuta ja tehtävätaktiikka korostuu joka tasolla. Toisin sanoen omalle ajattelulle tulee ihan siellä kolmen miehen partion tasollakin enemmän tilaa ja tarvetta.
   
 14. Mainos 15. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Maavoimien uudistus uhkaa jäädä torsoksi - "Tämä täytyy hoitaa"
  STT il Maanantai 18.2.2013 klo 22.04

  Maavoimien uudistetulla taistelutavalla on edessään pitkä tie ennen kuin se voi toimia käytännössä.
  Valtiotieteen tohtorin Pekka Visurin mukaan joko kertausharjoitusten määrää täytyy lisätä voimakkaasti tai sitten unohtaa taistelutavan uudistus.

  Kovaa säästökuuria läpikäyvä Puolustusvoimat on aloittanut varusmiesten koulutuksen uuteen taistelutapaan, mutta takeita onnistuneesta lopputuloksesta ei ole. Kalliiden materiaalihankintojen lisäksi koko reservi pitäisi kouluttaa.

  Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri pitää ristiriitaisena tilannetta, jossa kertausharjoituksia ei tällä hetkellä juuri järjestetä, mutta taistelutapaa uudistetaan.

  - Tämä on asia, joka täytyy hoitaa: joko jatketaan perinteisellä linjalla (vanha taistelutapa) tai lisätään voimakkaasti kertausharjoitusten määrää.

  Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan vuonna 2015 kertausharjoituksia järjestetään 18 000 reserviläiselle, kun määrä tänä vuonna on 5 000.

  Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko luottaa siihen, että reservin koulutus saadaan vuonna 2015 käyntiin.

  - Kun vuonna 2015 palautetaan kertausharjoitusten taso - en sano jos, koska ne on pakko palauttaa - lähdetään joukkokohtaisesti tärkeysjärjestyksessä kertauttamaan tämän hetken reserviä.

  Nykyraha ei riitä

  Puolustusvoimat valmistautuu yhä teknisempään sodankäyntiin, mikä luonnollisesti maksaa. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) pitää ongelmallisena, että Puolustusvoimat ei ole kyennyt hankkimaan suurinta osaa uuden taistelutavan mukaisista ase- ja johtamisjärjestelmistä.

  - Olen huolissani sodan ajan joukkojen suorituskyvystä. Vastuun kantaa Kataisen hallitus, joka ajoitti mittavat puolustushallinnon budjettileikkaukset samaan aikaan puolustusvoimauudistuksen kanssa, Niinistö kommentoi sähköpostitse.

  Puolustusministeri Haglund on eri mieltä.

  - Tämä hallitus uskalsi toteuttaa epäsuositun puolustusvoimauudistuksen, mikä on vähentänyt kustannuspainetta seuraaville vuosille.

  Haglundin mukaan Puolustusvoimat ostaa uutta materiaalia noin 500 miljoonalla eurolla vuosittain. Tulevaisuudessa tämä ei kuitenkaan riitä tehtävien toteuttamiseen.

  - Vuosikymmenen loppuun mennessä määrän pitäisi olla 150 miljoonaa enemmän indeksikorotuksineen. Reilun 50 miljardin euron valtionbudjetissa se ei ole astronominen luku. Näin voidaan toteuttaa, että 230 000 sotilasta on kohtuullisesti varustettu.

  Riittääkö fysiikka?

  Vuoteen 2015 mennessä sota-ajan vahvuus putoaa 350 000 sotilaasta 230 000:een. Pienemmällä miesmäärällä pitää siis puolustaa yhä suurempia alueita. Liikkuvampi taistelutapa nostaa väistämättä esille kysymyksen, onko sotilaista sen toteuttajiksi.

  Suomalaisnuorten lisääntynyt paino ja heikentynyt kunto on ollut jatkuva puheenaihe. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Jani Vaara viittaa Sotilasaikakauslehdessä julkaistuun viimeisimpään, vuonna 2009 tehtyyn reserviläistutkimukseen, jonka mukaan vain 15 prosenttia koejoukosta täytti kestävyyskunnoltaan liikkuvan taistelun ja hyökkäyksen vaatimukset.

  Kenraali Hulkon mielestä uudistetun taistelutavan toteuttaja ei tarvitse supersotilaan kuntoa.

  - Tämä on tehty keskivertosotilaalle. Kaikki, jotka pystyvät läpäisemään varusmiespalveluksen, pystyvät uudistettuun taistelutavan koulutukseen. Reserviläisellä ei ole sen huonompi kunto kuin varusmiehilläkään.
   
 16. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,602
  Tykkäykset:
  23,118
  Pisteet:
  1,286
  Hyvin valmisttellut asemat, tutut maastot, oikeat välineet ja huom. oikein valittu ja kehitetty
  tiastelutapa....en löydä moitittavaa lainkaan. Vaikka rahoituskehys kusisi tulevaisuudessa todella
  pahoin, meillä on nyt edes joku tapa millä torppailla maahantunkeutujaa. Tämä uusittu paketti
  varmistaa sen, että hampaattomaksi ei jäädä, vaikka rahatt menee nirkoisiksi. Eikös vain?

  Tst-tapa on "kuin tehty" hyödyntämään maastojamme, se huomioi vesistökapeikot, peitteisyydenn
  jne.jne. Ilmatorjunnan olkapääohjustimet kun saadaan peliin niin paketti alkaa olla jo vähintään
  hyvällä mallilla. Toki pimeätoimintakykyä on edelleen kehitettävä, mutta luotan siihen, että siinä
  asiassa otetaan vielä askelia. VV kiväärien päälle ei ole enää mikään megaluokan hankinta....
  lähinnä kyseessä on hankinta mallia halpaa kuin Pirkka-nakit. Jos saan lainata Kapiaisen vertausta.

  Taktiikka puree taatusti, kun valmisteluaika on käytetty oikein ja ne valmistelut on myös tehty
  kaikilla mausteilla. Reilu kolmannes taistelevan nuorison ikäluokista on tarpeeksi hyvässä fyysi-
  sessä vedpssa ollakseen kuranttia sotamateriaalia ko. tst-tapaan nähden. Toivon totisesti, että
  ko. uudistus ajetaan läpi ja siihen tarvittaessa annetaan lisäeurojakin. Ei tässä puhuta mistään
  miljardeista vaan PAHIMMILLAANKIN joku pari sataa miljoonaa pitää vielä löytää.
   
 17. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,637
  Tykkäykset:
  4,114
  Pisteet:
  1,286
  Itse olen samaan mieltä että tuo on pienelle armeijalle oikea tie ja kaiken lisäksi kustannustehokas joskaan ei ilmainen. Tuo VAATII lisä panostusta määrärahoihin eli ihan oikeita euroja jotka täytyy osoittaa tuohon tehtävään.

  Strategia on oikea eli pieniä joukkoja jotka kykenevät rajoitettuun itsenäiseen taisteluun. Pienuus tuo kuitenkin myös haasteita jotka sitä rahaa nielevät. Eli reservi pienenee joka on myrkkyä taistelusta toipumiselle, tuo taistelumalli vaatii käsittämättömän hyvän tilanne tietoisuuden (joka tulee hyvin esille videolta) eli viesti välineet täytyy viedä ryhmä tasolle ja mieluiten vielä taistelupari, yksilötasolle. Se vaatii että tiedustelu on hereillä ja että sillä on välineet hoitaa homma kotiin eli lisää lennokkeja pienistä, suhteellisen raskaaseen jolla saadaan syvyyttä tiedusteluun. Lennokkien lisäksi täytyisi olla passiivisia sensoreita. Tuossa mallissa täytyy tietää missä vihollinen on. Joukkojen on oltava oikeassa paikassa, oikeaa aikaan ja joukkoja on oltava alueella riittävästi, lisäksi asemien ja etenemis reittien täytyy olla valmistellut.

  Voisin väittää että meillä ei tällä hetkellä ole tuollaiseen tarkoitukseen tarpeeksi a) viesti välineitä b) taistelijan joka sään toiminta kykyä c) tiedustelua / tilanne tietoisuutta d) tuon vaatimaa reagointi kykyä.

  Aktiivinen puolustus on sellainen johon on pyrittävä mutta se vaatii lisäeuroja, ei välttämättä miljardeja mutta satoja miljoonia kuitenkin ja itse näen tuon video hyvin tehtynä demona, "ostoslistana" joka on tarkoitettu kertomaan päättäjille että "näin pärjätään" mutta näitä välineitä ei vielä ole tai niitä on liian vähän eli näitä tarvitaan. Hinta on ?
   
 18. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,257
  Tykkäykset:
  6,446
  Pisteet:
  1,286
  Ja huonokuntoisempia mitenkään väheksymättä, koska heistä on kuitenkin hyötyä muissa tehtävissä. Jo yksikin huonompikuntoinen korvaa rekan ratista sen hyväkuntoisen ja vaikka tämä hyväkuntoinen saattaisikin jaksaa pitempään ratissa, kuin huonokuntoinen, niin kaksi sohvaperunaa vuorottelee rekan ratissa pitkälti loputtomiin.
   
 19. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,996
  Tykkäykset:
  1,268
  Pisteet:
  316
  NÄIN ON!
  Ressujen kuntokin saadaan kuntoon kun jokainen saadaan katsomaan (KATSOTAAN!) peiliin.

  Nuorempia reserviläisiä on turha syyllistää "pullamössöisyydestä". Omat kokemukseni (sissi ja tied) osoittavat päinvastaista. Viimeisen 5v:n aikana sissi- ja tiedustelureeneihin osallistuneiden keski-ikä on tippunut n.25v paikkeille ja osallistujamäärät tuplaantuneet. Turha itkeä (ainakaan "aktiivireserviläisten") kovien KH-vuorokausien perään.. VEH-harjoitukset ovat jopa lisääntyneet. Alueelliset erot koulutus-/harjoitustarjonnassa on ongelma, mutta onneksi VEH:iin sisältyy litterat pidempimatkalaisillekkin.

  Se mitä me aktiiviressut ja kouluttajakoulutuksen saaneet voimme tehdä, on SISSI&TIEDUSTELU&TJ&VIESTI&HUOLTO --- "uuden, epäsymmetrisesti parveilevan taistelutavan" koulutuksen ja harjoitusten tuplaaminen nykyisestä.

  Aluksi kaikille MAAKK:lle ja siitä laajennettava muille reserveille.

  Eivät ole PV:n taholta turhaan suunnanneet "aselajikouluttajien" koulutusta sissi- ja tied.koulutuksen saaneille :) Aiemmin sitä hieman hämmästelin, miksi sisseille koulutetaan jv-juttujen koulutusta vaikka kutsuttiin erityisesti sissejä "oman aselajin aselajikoulutukseen". EN YHTÄÄN IHMETTELE ENÄÄ :D (sori kun ei löytyny riittävän leveää hymyä) Muutama tuhat ressua on kouliinnutettu sissitoimintaan kuluneen kahdentoista vuodenkin aikana, mitä itse olen ollut aktiivisesti mukana touhussa. Jopa muutama vuosi sitten kotiutuneet autokuskit (ja töpinämiehet) osallistuvat sissikoulutukseen, kun ovat kertomansa mukaan saaneet kipinän toimiessaan varusmiehinä ressusissien maaliosastossa. MAHTAVAA!!!
   
 20. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,602
  Tykkäykset:
  23,118
  Pisteet:
  1,286
  Näinkin on. Ja jos rj hoksaa, että kolme taistelijaa on ryytynyt pahemman kerran niin eipä siinä auta kuin kuormittaa verskimpää porukkaa. JJ kait on jo siinä asemassa, että
  hänen tulee kyetä palikoimaan asioita tilanteen mukaan, unohtaen kategoriset ratkaisumallit ja kokoonpanot. Ja tähän kuulunee käytössä olevan hlöstön jakaminen
  tehtäviin, joihin he TOSIASIASSA pystyvät. Tämä on sotataitoa ja oivallista johtamista.
   
 21. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,602
  Tykkäykset:
  23,118
  Pisteet:
  1,286
  Mitä teille tulee mieleen siitä, että oveluutta peräänkuulutetaan? Minun korvissani se on oikeasti
  mannaa. Eikä vain siksi, että olisin erityisen kiero ihminen, vaan siksi, että tuon mies-ryhmä-
  joukkuekohtaisen oveluuden korostaminen voi kieliä myös siitä, että aidosti halutaan tukea ke-
  hitystä, jossa enenevästi pannaan oikeasti painoa yksilöiden erikoiskyvyille----tehoa tulee lisää,
  jos kohta riskejäkin. Mutta mitään uutta ei synny silläkään, että luetaan Preussin armeijan oh-
  jesääntöä kuin piru raamattua. Tässä on monia elementtejä, joissa näkyy käsittääkseni kohtu
  syvä amerikkalaisvaikutus, sanokaa sanoneen.
   
 22. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,996
  Tykkäykset:
  1,268
  Pisteet:
  316
  JJ RJ PJ Vastuuta ja vaikutusvaltaa korostetaan tuolla "oveluudelle".
  On lupa käyttää luovia aivosoluja ja poikamaista kujeiluutta ;) Sissillä kun on sisin luonto ja 12v pojankossin mielikuvitus "mitä pirullisiimpiin ja yllättävämpiin ratkaisuihin". Kun toiminta ei ole kaavamaista, saadaan helpolla vastapuolen palikat sekaisin. Se on sitä SISSEYTTÄ jota peräänkuulutetaan. Toki "perustaistelumenetelmiä" tarvitaan, mutta niitäkin saa soveltaa luovasti kunhan ei tapata miehiään. Sissikoulutuksen saaneita ei tarvitse tuohon yllyttää mutta muillekin (huom. jääkärit ja muut huutokäskyillä toimivat nurmiporat, kiinnittäkäähän jo havut hihaan) annetaan lupa jekkuilla. Toki amerikkalaisetkin kehittävät epäsymmetriaa, etenkin hyödyntämällä uusinta tekniikkaa, mutta meille suomalaisille tuo sisseys on toinen luonto ..on ainakin historian saatossa ollut.
   

Jaa tämä sivu