juhapar kirjoitti:
Toivottavasti tuon uuden taistelutavan myötä myös huollon koulutusta ja taistelutapaa on kehitetty. Tästä aiheesta muuten kannattaa lukea Hirvosen kirjoittama Herra Isoherra.
On kehitetty - tai pikemminkin kehittäminen on aloitettu. Intin nettisivut, 10.joulukuuta 2012:
Kenttähuolto uudistuu - huolto taistelee ja tukee!
Lähivuosina toteutettava kenttähuollon uudistaminen perustuu maavoimien uudistettuun taistelutapaan, missä kenttähuoltojoukolla on operaatioiden mahdollistajina hyvin keskeinen rooli. Kenttähuollon tavoitteena on ylläpitää ja tarvittaessa palauttaa niin taistelijoiden taistelukyky kuin sotavarusteidenkin käytettävyys taistelukentällä.
Joukkojen vähentyminen korvataan kehittämällä suorituskykyä. Huoltojoukkojen osalta nykyistä parempaan suorituskykyyn päästään kehittämällä huoltotaktiikkaa, hyödyntämällä uusimmat tekniikan saavutukset, hankkimalla suorituskykyisempää materiaalia ja tehostamalla koulutusta. Lähivuosien kehittämisessä panostetaan nimenomaan alueellisten joukkojen kenttähuollon kehittämiseen. Hajauttaminen, liike, nopeat ryhmitysmuutokset ja harhauttaminen ovat leimaa-antavia.
Kenttähuollon uudistuksessa kehitetään johtamiseen, täydennyksiin, kuljetuksiin, kunnossapitoon, kenttälääkintään ja kenttämuonituksiin liittyviä toiminnallisuuksia.
Kenttähuolto perustuu nykyaikaiseen johtamiseen. Ajantasainen tilannekuva ja toimivat johtamisyhteydet, tilaus-toimitusketjun toimivuus ovat kenttähuollon perusta.
Täydennyksissä panostetaan konttilogistiikkaan ja sovelletaan elinkeinoelämän parhaita käytäntöjä ja tehokkaita toimintatapoja. Täydennysten lähtökohtana on koneellinen materiaalin käsittely. Kuormausratkaisuna ovat elinkeinoelämästä tutut standardikontit koukkuvetolaitteella. Materiaali pakataan pääsääntöisesti kuormalavoille jakovalmiiksi. Konteissa varastoitu materiaali on sääsuojassa ja helposti siirreltävissä uuteen paikkaan. Täydennykset toteutetaan arvioitujen täydennystarpeiden perusteella mahdollisimman vähin välilastauksin suoraan perille.
Traktorit palaavat kuljetuksiin uudistuneina monitoimilaitteina. Siviilielämän käytössä olevilla ”huonon tiestön” kuorma-autoilla ja traktorikalustolla saadaan varsin kustannustehokkaat kuljetusjärjestelyt. Autoilla kuljetetaan maksimissaan 16 tonnia painava kontti suoraan loppukäyttäjälle vaikkapa tuliasemaan. Maastoliikkuvuutta saadaan maantietraktoreilla, jotka jaksavat kiskoa tarvittavat kuormat vaikkapa tykin viereen. Samoilla traktoreilla käy kätevästi myös kuorman purkaminen, lumiolosuhteissa auraukset ja voimanulosoton ansiosta myös sähkövoiman varmistaminen.
Lääkintähuollon uudistus perustuu muun muassa Afganistanista saatuihin kokemuksiin. Kenttälääkinnässä panostetaan taistelijoiden kykyyn antaa välitön henkeä pelastava ensiapu. Taistelijoille hankitaan mieskohtainen ensiapupakkaus, joilla voidaan tyrehdyttää voimakas verenvuoto ja turvata hengitysteiden toiminta. Uutena kuhunkin jalkaväkiryhmään tulee taistelupelastaja, jolla on rivisotilasta parempi osaaminen etulinjan henkeä pelastavaan kenttälääkintään. Tilanteen niin salliessa varaudutaan käyttämään haavoittuneiden evakuointeihin myös helikoptereita. Osaamisen varmistamiseksi hankitaan rauhan ajan koulutukseen lääkintäsimulaattoreita ja koulutusvälineistöä sekä lisätään koulutusta.
Kenttämuonituksen toteutusta rajoittaa tämänhetkinen riippuvuus kylmäketjusta, puutteellinen kyky lämpimän ruoan kuljetukseen ja suuritöinen kaluston puhtaanapito maastossa. Kenttämuonitusta uudistetaan hyödyntämällä tämän päivän teknisiä ratkaisuja ja toimintaa. Elintarvikelogistiikka rakennetaan kylmäketjusta riippumattomaksi uuden ruokalistan pohjalta. Kenttähygieniaa kehitetään ottamalla käyttöön kenttämuonituskaluston kenttäpesulinjasto ja hygienia-alustat. Kenttämuonituksen perusperiaate, kenttäkeitin, säilyy jatkossakin kustannustehokkaimpana ratkaisuna. Kaikissa tilanteissa pyritään varmistamaan taistelijan tarvitsema 3300 kcal tarve vuorokaudessa. Hajautetussa taistelussa toimivien joukkojen ruoanvalmistuskykyä parannetaan hankkimalla huomattava määrä retkikeittimiä. Jokaiselle taistelijalle hankitaan lisäksi henkilökohtainen termos lämpimän juoman saamisen turvaamiseksi.
Huoltokomppania uudistetaan moduulirakenteiseksi, jolloin se käsittää huoltopalvelu-, täydennys-, kuljetus-, kunnossapito ja lääkintäjoukkueet. Moduulirakenteen pohjalta rakennettu huoltokomppania mahdollistaa joustavan tavan kohdentaa toimialajoukkueita, -ryhmiä ja -partioita huollon tarpeen mukaisiin tehtäviin.
Huoltojoukkojen tulee raskaiden huoltotehtävien ohella kyetä myös itse suojaamaan toimintansa. Tämän vuoksi on jo lähtökohtana pidettävänä, että kenttähuollon tehtävissä palvelevien on oltava taistelijoita niin fyysisiltä kuin psyykkisiltäkin ominaisuuksiltaan. Vaatimus on otettu huomioon uudistetuissa koulutusnormeissa. Taktisina keinoina suojan parantamisessa ovat mm. tulivoiman kehittäminen, hajauttaminen, maastouttaminen, linnoittaminen ja harhauttaminen.
Kenttähuollon uudistamiseen liittyvät materiaalihankinnat aloitetaan vuonna 2013 ja ne jatkuvat vuoteen 2017 asti.
Uudistuvan huoltokomppanian suorituskykyjä testataan Maapuolustuksen Logistiikkaharjoituksessa (MAALOG12) tällä viikolla osana Karjalan prikaatin johtamaa alueellista KAAKKO12-taisteluharjoitusta.