Vastuuta
Suis kirjoitti:
Silti pidän vanhaa systemiä(Varusmiehet vartiossa aseistettuna) ihan hyvänä vaihtoehtona siinä selvisi heti ketä ei ainakaan voi ko. tehtävässä käyttää.
No ennen oli niin, että 100:sta alokkaasta saatettiin alokasvaiheessa tai P1:llä kotiuttaa 5%. Ne loput 95% olivat melko standardeja. Se, mitä ei 1980-luvulla oikein uskallettu ottaa palvelukseen aseiden kanssa, olivat huumeiden käyttäjät, mutta muut kyllä.
Se, että harjoitettiin aivan oikeaa kovaa vartiointia, jossa tiedettiin, että ammutaan ohjesäännön mukaan synnytti vartiopäällikölle paineita siitä, että onko hän muistanut tarkistaa, että arestikopissa oleva on arestilainen, jonka karkaamista ei saa estää asetta käyttämällä niin kuin pidätetyn.
Siinä tavallaan vartiopäällikölle tuli huoli ja oikea virkavastuu siitä, että osaa toimia oikein.
Toinen huoli oli sitten se, että jos sai jonkun muun joukkueen sotilaita vaikkakin samasta komppaniasta alaisekseen, esimerkiksi nuorinta saapumiserää niin ei voinut olla oikein varma, mikä on kaverin ampumataito ja miten hän suhtautuu asioihin. Omasta joukkueesta, jonka kanssa oli ollut alokasaikana kolme kuukautta ja oli toista kolmen kuukauden jaksoa kokelasaikana saattoi tietää, kuka sopii ja millaiseen tehtävään.
Inhottavinta oli se, että kerran piti lähettää aamulla lääkärin vastaanotolle sotilaskarkuri, joka oli pidätettynä eikä ollut käytössä aamuvuoron lähettyä edes varavartiopäällikköä, vaan ensimmäistä kertaa vartiopalveluksessa oleva nuorimman saapumiserän sotilas. Ajattelin, että tästä voi tulla kauheita, jos esimerkiksi vastaanottolla ruvetaan ampumaan.
Käskin häntä yksityisesti ennen vastaanotolle pidätetyn kanssa lähtemistä, että muuten toimitaan ohjesäännön mukaan, mutta ohjesäännöstä poiketen käsken, että kun mennään vastaanottotiloihin sisälle niin hän ottaa lippaan pois, virittää lukon, ampuu tyhjän laukauksen ilmaan ja ilman lipasta aseessa menee vastaanotolle eli että missään tapauksessa vastaanottotilassa ei ruveta ampumaan, vaikka pidätetty karkaisi, koska kuolleita tulee aivan liikaa.
Tuolloin aivan oikeasti ilmassa oli sellainen ajatus, että vartiosto pitää "paljain käsin" varuskuntaa hallussa puolisen tuntia, että saadaan viikonlopun kiinni oleville patruunat ja heidät lähipuolutusasemiin.
Varsinaiset suunnitelmat olivat kirjekuorissa joten se, miten olisi valmiutta nostettu, ei koskaan tullut yleiseen tietoon, mikä turvallisuussyystä olikin aiheellista.
Henki oli se, että "joka mies aseisiin mahdollisimman nopeasti tarvittaessa", jolloin ei ollut ammatillista erikoistujista sotilaspoliiseihin ja muihin, jotka eivät osaa vartioida.
Käsittääkseni vanha malli oli ainoa mahdollinen, jos haluttiin turvata se, että prikaateissa saadaan iso remmi päälle mahdollisimman nopeasti ja varuskunta suojattua.
Tämä nykyinen pamppuvartio on melko sympaattinen samoin kuin pistoolivartio.
Se osoittaa sotalelujen kieltämistä pojilta ja myös sitä, että aseita ei voi antaa ainakaan kaupunkilaisten käsiin, jotta eivät vahingoittaisi niillä itseään.
Pistooli on vaarallinen ase kahdella tavalla. Kun se on varmistamatonta mallia, sillä voi ampua itseään jalkaan taitamattomana ja pistoolina se on pidemmiltä etäisyyksiltä tehoton. Vihollinen pääsee miltei käsikranaatin heittoalueelle.
Kun venäläiset laskuvarjojääkärit hyökkäsivät elokuussa 2008 Abhasiaan yhteen solaan varmistaen sen, he pyysivät Georgian poliisilta pois vain kivääriaseet jättäen heille "titulaariset (muodolliset)" pistoolit, sanottiin uutisissa.
Toisin sanoen Kaukasiassa ei pistooli ole ase eikä mikään, joten sen voi jättää vaikka vihollisen poliisivoimalle miehitetyllä alueella, jotteivat rosvot hypi pöydälle ja vaaranna poliisin turvallisuutta.
1990-luvulla Moskovassa perjantaisin liikenteenvalvontaan tuli OMON mustine baretteineen ja lyhyellä 5,54 mm:n rynnäkkökiväärillä, kun autoilijat eivät jaksaneet kunnioittaa pelkillä virkapistooleilla varustettua miliisiä riittävästi.
Itä-Euroopassa ja varsinkin Kaukasiassa ase alkaa vasta rynnäkkökivääristä. Pistooli lienee lähinnö kalliseen kelloon rinnattavaa rekvisiittaa vain.