Käskystä ilmaan
noska kirjoitti:
Luetun ymmärtämisessä ongelmia. Juuri sanoin ettei sillä putoamisnopeudella ole väliä, koska sitä varoituslaukausta ei ammuta pystyyn vaan sillä laukauksella on maanpinnan suuntainen nopeus joka on ratkaisva. Kimmokkeen nopeus osuttuaan johonkin on todennäköisesti siinä osumassa pudonnut enemmän kuin ilmassa lentäessä luoti menettää nopeudetaan esim 300 metrin matkalla.
Maanpintaista vektoria luodille ei muodostu, kun sen ampuu 90 astetta suoraan kohti taivasta. Tämä on helpompi käskeä kuin määrätä, että hämärssä 3 sekunnissa etsitsee sellaisen maastonkohdan, jossa ei ole asfalttia alla tai luoti ei ainakana sammalen alta kimpoa graniitista.
noska kirjoitti:
On pikkaisen eri asia käsitellä yksittäistä laukausta vartiomiehen tehtävässä kuin sotatilannetta. Sodassakin kuitenkin pyritään tlikontrolli säilyttämään oheistappioiden välttämiseksi.
Onko meillä siis kahdentyyppisiä sotilaita? Sodanajan sotilaita ja rauhanajan sotilaita, joita pitäisi opettaa ampumiseenkin eri lailla eri valmiustilojen mukaan?
Ballistiikka on kuitenkin samanlainen valmisasteesta riippumatta, koska se on fysiikkaa.
noska kirjoitti:
En ole 30v vanhoja tapauksia kommentoinutkaan. Olen vain todennut, että koulutus on kokemusten ja tutkimusten johdosta täsmentynyt ja että kunkin on toimittava sen koulutksen perusteella, mitä on saanut, parhaanharkintansa mukaan. Toivon mukaan se koulutus ei kuitenkaan enää ole 30v takaa, jotta harkinnalle on enemmän tukea.
Ennen sitä harkintaa juuri sai ja pitikin käyttää, kun oli velvollisuuksia, kovat tarvittaessa piipussa eikä nipuittain valmiita ohjeita. Omaa päätä ei sotamiehenä saanut, vaan piti käyttää ja väärinampumisten vähäisyydestä oikeusjuttujen tasolla päätellen asioissa ilmeisesti selvittiin - ilman vartiointiliikkeitä nykyistä alhaisemmalla koulutustasolla. Talvisotaakin käytiin pääasiassa kansakoulupohjalta ja kolmasosaltaan suojeluskuntapohjalta, ja saatiin sama tappisuhde neuvostoliittolaisille kuin saksalaisetkin, vaikka saksalaiset toki, kansallissosialistitkin, olivat suomalaisiin maalaisin verrattuina peräti koulutettua väkeä, ainakin ammattikoulutettuja, koska teollistamisen aste Saksassa oli korkeampi.
noska kirjoitti:
Olet ilmeisesti pohtija tyyppi jolle ei ikinä pitäisi antaa käteen asetta tilanteessa jossa voi tulla eteen äkkitilanteita. Ei siinä tilanteessa enää mietitä että onko ampuma-asentoa optimaalinen ja kummassa lahkeessa vehkeet tänään roikkuu.
Pohdin asiaa vartiopäällikön näkökulmasta. Miten käskynalaisia pitää ohjeistaa, kun ohjeet ovat ammattisotilaiden, pääasiassa komendatintoimiston, puolesta täsmenttämättömiä tai kun joku suoltaa varuskunnan maastoon sopimattomia ohjeita noudatettavaksi.
Se, että pitää ampua "jonnekin, mihin jää jälki varoituslaukauksesta" on väärä käsitys. Osumat voi laskea haavoittuneesta tai ruumiista ja kaikki muu, mikä puuttuu 30 patruunan lippaasta ovat niitä varoituslaukauksia tai ohi ammuttuja. Sitten vielä ratkaisee se, mitä haavoittunut tai
noska kirjoitti:
Ihmisen aivot on kumma värkki. Ne kykenevät (useimmilla) tuhansiiin päätöksiin ja arviointeihin sekunnin murto-osissa. Ei niitä puita tarvi alkaa mittailla, että mikä niistä on se paras. Mutta ammu ilmaan jos se susta on paras optio. Älä sitten ihmettele, jos asiaa jälkkäteen oikeudessa käsitellessä sinulta vaaditaan selvitystä siitä että miksi ammuit vastoin tutkimuksiin ja kokemukseen pohjaava koulutusta summamutikassa suuntaan josta et tiedä mihin se osuu.
Jos pitää toimia tehokkaasti niin sitten vain vaihdin kertatulelle ja lipas tyhjäksi sinne päin. On tietekin oma syy, kun kävelee tai juoksee luodin eteen. Tähän ei tarvita kuukausien sotilaspoliisitoimintaa, vaan reipasta jääkärihenkeä.
noska kirjoitti:
Riippuu ihan siitä hienosäätämisestä. Riittää kun se 3% säätää asiat kohdalleen ja tekee siitä riittävän selkeän ja yksinkertaisen mallin (oikein säädetty tekee siitä mallista myös helpon toteuttaa ja tehokkaan ja hio pois ylimääräiset ongelmia aiheuttavat venkurat). Sen jälkeen se valmis malli opetetaan sille lopulle 97%:lle hyvin, perustellen ja riittävästi harjoitellen.
Eikö se ole melkoista osaamisvajetta, kun oikeaa osaamista on vain sotilaspoliiseilla?
noska kirjoitti:
Oikeusteiteilijöiden tehtävä on pohtia rauhassa ajan kanssa etukäteen mahdllisia tilanteita ja ongelmia, joiden mukaan antavat ohjeita toimia, sekä jälkikäteen, että mikä meni oikein ja väärin. Ei heillä siellä partiossa tee mitään.
Millähän aivolihaksilla he pohtivat oikeuspolitiikkaa, kun he eivät ole ammattisotilaita eivätkä ammattivartijoita, vaan jossain esikunnassa kenttätasollakin "kaukana kaikesta". Tässä kohtaa jää tuo empiria uupumaan. Ehkä tilastotieteilijä olisi kova sana, koska hän voisi ennustaa systemaattista virhettä jonkin ohjeen toimeenpanosta, jos olisi tilastot virheistä.
noska kirjoitti:
Olennaista on tehdä riskiarvioiden ja kokemusten perusteella malli, joka koulutetaan riittävän hyvin. Ei autossakaan tarvita lakimiestä. Sinulle on opetettu autolla ajaminen, liikennesäännöt ja eirlaisia asiaan vaikuttavia tekijöitä ja niiden perusteella on toimittava oman harkinnan mukaan toisinaan jopa erittäin yllättävissä tilanteissa.
Niinpä. Tässä Suomessa on saavutettu tuloksia. Onnettomuuksia on viidesosa siitä kuolemaanjohtavissa kuin mitä 1971, jolloin autoja taisi olla puolitoista miljoonaa vähemmän.
noska kirjoitti:
Harkinta-aikaa ei anneta lainkaan. Ei kukaan oletakaan, että kaikista tilanteista selvittäisiin aina täysi oikein. Pyritään kuitenkin luomaan toimintatapoja jotka riskianalyysien perusteella pienimmällä todennäköisyydellä aiheuttavat vahinkoja.
Saako toimintatavoista keskustella joutumatta ylenkatsotuksi ammattilaisten taholta?
noska kirjoitti:
Ei vaan, vajaasti koulutettujen käyttäjien käytettäväksi tehtävässä, jossa vartioitavaa kohdetta ei voida arvottaa sellaiseksi, että mahdollinen aseenkäytöstä aiheutuva seuraus olis perusteltavissa.
Tämä malli ei ota huomioon sitä, että kohteen arvo riippuu valmiusasteesta, siitä, miten paljon maassa alkaa olla suojattavaa turvattomuuden lisääntyessä. Nykyään ei hevosvarasta hirtettäisi niin kuin 1500-luvulla eikä varmaan traktorivarastakaan, ei edes kylvöaikana.
Miksi ampuessa ei saa osua?
noska kirjoitti:
Sitä voit kysyä siltä tuomarilta, joka kysyy, että mikset ampunut varoituslaukausta vaan heti osuman.
Varoituslaukaus osui miltei 90 asteen kulmassa taivaalle ja toinen laukaus osui reiteen. Jos varoituslaukaus olisi vartiointioppien mukaan kimmonnut rakennuksesta tai asfaltista lentänyt jonnekin niin siinä olisi moittimista. Ohjeiden laatijat kieltäyvät rikosoikeudellisesta vastuusta aiheutettuaan systemaattisen virheen.
noska kirjoitti:
Ei ole. Yritäpä kävellä parikin tuntia aseen perä olkapäällä ja piippu osoittaen ylöspäin ja siitä laskea ase ampuma-asentoon.
Ei pidä kävellä perä olkapäällä. Silloin ei väsy ja jaksaa ampua tarkasti. Ei kukaan kilpa-ampujakaan osuakseen tarkasti yritä väsyttää itseään moiselle kuntoilulla. Tärkeää on osua varmasti!
Kun sanotaan "A", pitää sanoa "B". Ensimmäinen älyttömyys johtaa kolmanteen. Miksi pitäisi kävellä perä ylhäällä ja panna Raybanit silmille?
noska kirjoitti:
Käy joskus seuraamassa miten ne "oikeat ampujat" asetta kantavat ja toimivat. Harva vartiomies on makuullaan valmiiksi. Nykyään aseenkäsittel opetetaan jo reilusti ennen ampumaradalle menoa.
Miksi vartiomies makailisi?
noska kirjoitti:
Ei ole toimittu, mutta sitähän sinä juuri olet ehdottelemassa, että toimittaisiin vartiotehtävässä ollessa ja ammuskeltaisiin ilmaan.
Oletko siis ymmärtänyt, että rynnäkkökiväärisarjat Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Kaukasiassa ilmaan ovat varoituslaukauksia? Minusta ne eivät ole varoituslaukauksia, vaan ilotulitukseen rinnastettavia.
noska kirjoitti:
Ongelma ei ole häviämässä mutta sitä on pyrittävä kaikin tavoin vähentämään.
No tietenkin ottamalla patruunat ja aseet pois suomalaiseen malliin, lakausten määrä vähenee dramaattisesti. Jos otettaisiin pamputkin pois, jopa ruhjeiden riski vähenisi.
noska kirjoitti:
Jälleen sotket keskenään täysin vartiomiehen toiminnan ja sodan. Usko nyt jo hyvällä, että vartiomiehen toimia ei voi perustella "mut kun sodassakin..."
Ei rauhanaikana tarvita vartiomiehiä, koska vartioinnin määrä on valtakunnassa niin vähäinen, ettei vartiomiehiä eikä naisia tarvita. Jokainen saa tarvitsemansa määrän vartiointia markkinoilta markkinahintaan, kun ei olla säännöstelytaloudessa ja markkinat toimivat.
Ennen vanhaan korostettiin, että niillä laukauksilla pitäisi myös osua, koska suurvallalla on enemmän kapasiteettia valmistaa patruunoita hassatavaksi ja ylläpitää heikompaa ampumataitoa väestön keskuudessa kuin lähes elinkelvottomilla pikkuvaltioilla.
Tietääkseni ei milloinkaan ole korostettu, että varoituslaukauksilla pitäisi osua siihen varoitetavaan kohteeseen. Olennaista on toki osua johonkin selkeästi määriteltävän kohteeseen, jotta tietää mihin se luoti päätyy. Alat sotkea nyt taas väkisin vartiomiehen toimintaan suurvaltoja mukaan. Vartiomiehen toimintamallin pitää olla yksiselitteisen yksinkertainen ja sen pitää huomioida, että puysäytettävä voi olla marjastava mummo, sotilaskarkuri tai utelias toimittaja. Ei ole mitenkään hyväksyttävää ampua sitä mummoa ensimmäisellä laukauksella vaikka se parhaan hillamättään löysikin. Toimittajasta voiai toki lasketella läpi vaikka sarjalla suuremmitta ongelmitta, mutta toimintamallin pitää olla kaikille sama, jotta se olisi helppo toteuttaa eikä tarvisi jäädä miettimään, että mites tässä tilanteessa nyt piti. Toki mallin pohjalta sovelletaan ja improvisoidaan tilanteen ja olosuhteiden mukaan, mutta pohja on sama.
On hyvä tietää, että olemme rajanneet keskusteluaiheen pääasiassa poissulkevaksi. Näin tiedämme kirjoittavamme toisillemme aivan eri asioista. Tieto palvelee myös lukijaa.
Sinä olet laajentanut tulkintojasi ja ollut lukevinasi teksteistäni jotain mitä siellä ei ollut. Olen koko ajan alusta lähtein kommentoinut vain ja ainoastaan yhtä ja samaa asiaa. Vain rajaamalla käsiteltävän aiheen siihen voidaan tolla ottaa yksiselitteisiä kantoja. Laajentamalla aihetta vapaasti pitää kannanottoihin lisätä erillisä rajauksia, poikkeuksia, poikkeuksen poikkeuksia ja erikoistilanteita. Matemaattisesta todistelusta tuttu asia on ensimmäiseksi rajata määrittely joukko.
Sillä, miten taitavasti ammutaan ja miten se vaikuttaa ampujaan, on erittäin suuri merkitys empirian kautta seuraaviin ampuriin ja siihen, miten hyvin voi yleensä olettaa, että ampuminen onnistuu.
Tuo on kyllä totta, mutta yksittäistapaus ei riitä moisen tarkastelun pohjaksi.
Arvelen, että Suomessa 1970-luvulla ja 1980-luvulla ammuttiin ihmisiä kohti melko hyvin ja ekonomisesti ja melko vähäisellä juridisella harjoittamisella. Yleensä ampumiseen riitti ampumataito ja tavallinen nykyään syyntakeettoman varusmiehen käytännön harkinta. Nykyään fokus on kiinnittynyt muuhun kuin ampumasuoritukseen.
Niin on, koska tavoittenahan ei ole ampuminen vaan kiinniotto ja vielä niin ettei sitä ensimmäistäkään laukausta tarvisi ampua.
Aseistamattomat vartijat eivät ammu, koska heillä ei ole ampuma-aseita. He varmaan keskittyvät kuristamiseen, painimiseen jne.
Väkivallan käytön dilemmat ovat edelleen olemassa. Enkä rajannut kommenttiani tuossa ampuma-aseisiin vaan kaikkiin aseisiin.
Ilman jumalia ja pappeja tai valitusupseereita, opettajia ja lehtimiehiä, voisi yksilöllä olla vaikeampaa työssään, kun mieleen nousisi propagoimattomia kysymyksiä.
Voisi olla. Toisilla taas nuo nostavat kyseisiä vaikeuksia esiin.
Jotkut suojeluammateissa olevat kokevat viehtymystä teologiaan ja juridiikkaan. Halutaan ikään kuin jonkinlainen julkinen takuu eettiselle toiminnalle tyyliin: papi siunaavat aseet.
Jotkut. Matemaattisessa todistelussa ei funktion toetutavan ratkaisun olemassaolo riitä sen toteamiseksi yleispäteväksi ja kaikissa tapauksissa toetutuvaksi.
Tuo sivistyksellinen puoli tulee melko hyvin esille Eric Maria Remarquen kirjassa:"Länsirintamalta ei mitään uutta". Siinä pojat sotaan yllyttänyt keskikoulun opettaja kyseenalaistetaan yhden korpraalin lisäksi.
Kunihminen lopettaa sokeasti uskomaan auktoriteetteihinsa ja alkaa ajatella itse, huomaa hän usein tulleensa kusetetuksi.
Jossian määrin yksilön mahdollisuutta valita arvomaailmaansa vallitsevan yhteisön ulkopuolelta liioitellaan. En kuitenkaan usko, että inuiitit ovat kovinkaan vahvasti edustettuina ammattisotilaiden joukossa.
Eivät ole myöskään Beverly Hillsin tai muiden rikkaiden asuinalueiden kasvatit. Inuiittien keskuudesta ei ole noussut myöskään suuria määriä astronautteja, maanviljelijöitä, supermalleja, rocktähtiä jne. EIköhän se ole paljolti kiinni siitä millaisia mahdollisuuksia kukin ympäristö tarjoaa ja missä rekrytointia suoritetaan. Pointtini kuitenkin oli, ettei kuvaamassasi tilanteessa ole rodulla väliä. EI se ammttisotilas ole ainoa valkoinen, kristitty, heteo mies joka äänestää konservatiiveja.
On hienoa, että olet saanut valaistua ja kasvaa yksilöksi vakaissa oloissa, joissa ulkopuolinen paine on lähes siedettävä.
En tuossa kylläkään viitannut vakaisiin oloihin.
Se todennäköisesti varmistaisi hypoteesin siitä, että päättäväiseen ja oikeaan toimintaan ei ole tarvittu valioampujan itseluottamusta, vaan melko keskinkertainen kokemus, mutta melko kurinalaisilla vartio-oppitunneilla ja vartio-ohjesäännöllä: laatua määrästä.
Kuten jo aiemmin totesin. Yhden tapauksen otanta ei todista ainuttakaan hypoteesia todeksi. Sen sijaan epätodeksi toteamiseen riittää matemaattisesti yksikin säännön rikkova tapaus. Tilastolliseen hypoteesiin ei sekään.
Miten paljon on eroa kertausharjoittamattomalla reserviläisellä viimeisten päivien varusmieheen? Miten joku 14 vrk kertausharjoituksia ehtisi tuottamaan kokonaan erilaisen ihmistyypin?
Unohdat, että tämän päivän kertausharjoittamattomalla reserviläisellä ei käsitetä 30v sitten palvellutta varusmiestä, vaan sellaista joka on jo todennäköisesti saanut varusmiehenä nykyaikaisemman koulutuksen.
Juuri tämä on mahdotonta silloin, kun pitäisi hallita juristin kokemuksella osa säädöskokoelmaa ja vielä ampua teknisesti oikein.
Siksi nykyään ei enää opetellekaan säädöskokelmia vaan toimintamalli joka tulee selkäytimestä ja pätee mahdollisimman laajalti eteentulevissa tilanteissa vain pientä soveltamista vaatien.
Varuskunnissa, jossa ammutaan varmasti, on olemassa jo talon puolesta brändi. Näin ollen vartijan ei tarvitse alentaa kimeää ääntää viskibasson uskottavalle tasolle eikä katsoa tiukasti silmiin, kun pelkkä virittämisen ääni selän takaa tuottaa toivotun reaktion.
Entä jos se uhattava kohde ei tunnistakaan virittämisestä aiheutuvaa ääntä? Tai jos uhattava kohde ei tiedäkään että ammutaan varmasti, vaan on alueella ensimmäistä kertaa. Ehkäpä jopa tottunut paikkoihin jossa ei varmasti ammuta vaikka uhataan. Vartiomiehen ei pidä toimissaan lähteä leikkimään rollipelejä. Kaikki epäluonnolliset äänenkäytöt voi unohtaa samantien. Niitä ei tilanne päällä likikään kaikki muista tai kykene suorittamaan.
On oikeastaan meritokratian ammattitaitoa tehdä yksinkertaisesta kompleksista, jotta yleissivistystä voidaan myydä erikoisasiantuntemuksena.
MInkä tahansa amatin todella osaava tekijää kun katsoo näyttää tekeminen helpolta. Useimmpien toimien liikkeistä on suurin osa ihmisen luonnollisia liikkeitä. Useimpien toimien tietopuolesta on suurin osa puhdasta yleistietoa. Useimmiten kysymys on kokemuksen tuomasta varmuudesta. Ennalta perehtmisestä asioihin ja mahdollisten ongelmien ennakkoharkinnasta ja niiden ennaltaehkäisemisestä ja/tai minimoinnista. Kyse ei useinkaan ole minkään asian myymisesta tai erikoisasiantuntemuksesta, vaan puhtaasti valmistautumisesta.
[/quote]