Qatar

Turkin ja Iranin lähentymisestä uutisoitiin jo jonkin aikaa sitten. Turkki haki liittolaista kurdikysymykseen. Omituinen juttu joka osoittaa, ettei Shia-Sunni jako ole todellinen, vaan pelkkä politiikan väline. Tokkopa Turkin Shiavähemmistö on valtaa kaapannut.

Tosin Turkkilaiset saattavat nähdä itsensä pääasiassa Turkkilaisina.
 
Pakistan kuulemma ilmoittautunut Turkin tueksi Qatariin. Eli ei saudit sinne mene ellei joku onnistu lietsomaan niin, että lähtee hanskasta.
Joku muistutti, että Muslimiveljeskunnalla on ollut hyvät välit Iraniin.Onko Veljeskunta muuttunut voimatekijäksi Erdoganin myötä. Entäpä Egypti? Hehän ajoivat ne vallasta, mutta nyt ovat samassa rintamassa.
Tuli mieleen Kerryn vierailu Egyptissä, kun Veljeskunta oli vallassa. Istuttivat Kerryä odotuttamassa eteisessä todella kauan, kun oli niin kivaa Iranin presidentin kanssa.
 
Pakistanko Saudi johtoista liittoumaa vastaan? Tuskimpa vaan. Pakistanin valtio ei taida pyöriä ollenkaan ilman saudien rahaa ja saudeissa mikään ei toimisi ilman pakistanilaista työvoimaa.
 
Pakistan kuulemma ilmoittautunut Turkin tueksi Qatariin. Eli ei saudit sinne mene ellei joku onnistu lietsomaan niin, että lähtee hanskasta.
Joku muistutti, että Muslimiveljeskunnalla on ollut hyvät välit Iraniin.Onko Veljeskunta muuttunut voimatekijäksi Erdoganin myötä. Entäpä Egypti? Hehän ajoivat ne vallasta, mutta nyt ovat samassa rintamassa.
Tuli mieleen Kerryn vierailu Egyptissä, kun Veljeskunta oli vallassa. Istuttivat Kerryä odotuttamassa eteisessä todella kauan, kun oli niin kivaa Iranin presidentin kanssa.
Saudi-Arabia on aikanaan pyytänyt Yhdysvaltoja "katkaisemaan käärmeeltä pään" eli Iranilta, selvästi ilman toivottua tulosta. Mutta onkohan Trump reissullaan kauppamiehenä höpöttänyt jotain asiaan liittyvää saadakseen ystäviä. Qatar olisi siis Saudi-Arabian ansa Iranille jolla houkutellaan se tekoon jolla USA voisi perustella "intervention" ja Iranin sotilaallisen murskaamisen.

Edit. Sillä ainoa asia jota pidän varmana tässä selkkauksessa, on se että Qatar on pelkkä pelinappula laudalla.
 
Wikipedia kertoo että Turkin Akp on tukenut muslimiveljeskuntaa aiemmin ja niin itsekin muistan lukeneeni.
Ei siis ole ihme jos ovat ottamassa Qatarin puolta kiistassa.

Siinä mielessä haisee vähän Venäjältä nää provokaatiot koska se on Syyriassa samalla puolella Iranin kanssa, joka taas on Saudi-Turkki- ym. Sunni-liittoa vastaan ja molemmille varmaan sopii kahden suurimman sunni- rahoittajan välirikko.
Toisaalta myös USA voi olla provokaatioiden takana peittääkseen Trumpin ja Juutalaisten lobbareiden aiheuttaman sotkun.


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Muslim_Brotherhood#/editor/15
"The Turkish AKP, the ruling party of Turkey, have publicly supported the Muslim Brotherhood.[188][189][190][191]

In 2013, the Al Arabiya reported that since the June 30 revolution in Egypt, Turkey has become the regional hub for the Muslim Brotherhood’s International Organization.[192] At the same time, the German-based Deutsche Welle reported that Turkey's support for Muslim Brotherhood is isolating it.[193] Also, the Washington Institute stated that Recep Tayyip Erdogan's AKP government in Ankara has thrown its full support behind the Muslim Brotherhood in Egypt because Erdogan sees a bit of the AKP in the Brotherhood.[194]"
 
Kietoutuu kivasti Pohjois-Koreaan. Jos Yhdysvallat on pystynyt vetämään joukkonsa kasaan ja lähettämään kaikessa mahdissaan Iranin kimppuun, seuraa teurastus. jos taas iso osa keihäänkärjestä on sidottu Pohjois-Korean tukahduttamiseen, ja pitää iskeä Irania vastaan samanaikaisesti, tulee kovia tappiolukemia. Ja länsimaisessa sivilisaatiossa sitä ei katsota hyvällä. Osannette lukea mitä tarkoitan, muutama olut ei tee hyvää selkeästi kirjoittamiselle.
 
Usan ja Iranin sota on haluttu tietyissä piireissä.. Ei vain ole ollut tarpeeksi tyhmää presidenttiä siihen. Nyt taitaa olla.-

Valitettavasti se sota laskettiin kytevänä jo Eurooppaan asti. Pitäisi siivota ensin USA ja EU... Vasta sen jälkeen muualle..
 
Lähi-idän voimakkaimmat armeijat löytyvät Israelin jälkeen Egyptistä, Turkista, Iranista ja Saudeista. Saudit, UAE ja Egypti ovat koalitionsa vahvimmat ja tärkeimmät osapuolet. Tiukassa paikassa yhteisen ydinaseen saudien kanssa omaava Pakistan on aina Saudien apuna. Koko lähi-itä on kuin kylmän sodan pelikenttä USA - USSR - Kiina kolminaisuuksineen. Nyt vain Turkki - Iran ja Saudit muodostavat kolminaisuuden. Turkki on Erdon myötä nostanut profiiliaan ja käyttää muslimiveljeskuntaa omana proxynään. Muslimiveljeskunta ei ole kovassa huudossa Egyptissä ja Saudeissa. Turkki on sotkeutunut Syyriaan ja Kurdistaniin ihan tarpeeksi ja kusessa omien sotkujensa kanssa. Iran on Hizbollahin ja Assadin kautta todella sotkeutunut Syyriaan ja on varmasti äärimmilleen venytetty kalliin sodan takia. Saudeilla on omat ongelmansa Jemenissä.Mielestäni USA:n ja Venäjän roolia liioitellaan suuresti lähi-idän tilannetta arvioitaessa.

Qatar on pieni pelinappula, joka on kaasuvarantojensa ansiosta pelannut ulkopolitiikassa, kuin iso pelaaja. Qatar on ollut osa Saudi johtoista koalitiota, joka on sotinut Jemenissa, mutta samalla luisunut vaikutuspiiriin/ flirttaillut Iranin kanssa. Myöskään muslimiveljeskunnan tukemista ei hyvällä katsota. Kriisissä tuskin ammutaan laukaustakaan, koska jo saarto on todella raju toimenpide. Kuinka pitkään Qatar kestää saartoa, ennenkuin joutuu antamaan periksi? Onko mahdollinen periksianto palatsivallankumous vai jotain muuta? Kuten kylmänsodan aikana, myös tässä kylmässä sodassa tuskin nähdään osapuolten suoraa kohtaamista. Kasvattaako Turkki Qatarissa olevien sotilaidensa määrää merkittävästi, kuten on propagandaluontoisesti uhattu? Taitaa Turkinkin resurssit olla sen verran rajalliset, että tuhansien miesten siirtomaa-armeijan ylläpitäminen saarretussa Qatarissa voi olla liikaa.

Saudien armeija ei ole kovin hyvässä maineessa. Jemenin sotaretki on osoittautunut pitkäksi ja hankalaksi. Youtube klippien perusteella Houtit ovat jotain supersotilaita ja saudien proxyt ja armeija täydellisiä tunareita. Totuus tuskin on ihan näin. Veikkaampa kaikkien osapuolten olevan ihan samanlaisia tunareita. Tosin ei se ISISin, Irakin ja Afganistanin puhdistaminen myöskään ole ollut länsivetoisille koalitioille mitään helppoja rasteja. Vuoristoinen Jemen on hankala puhdistettava milletahansa armeijalle. Iran on kokoajan kasvattanut vaikutusvaltaa alueella Hizbollahin ja Assadin kautta sekä Irakin shiiojen kautta. Nyt iranin vaikutusvallan lisääntyminen on saudien kannalta padottava ja estettävä rikkaan Qatarin luisuminen pois omasta joukkueesta.
 
Saudit eivät ole saaneet tarpeeksi turpaan Jemenissä? :P
 
@Sardaukar Lähi-itään paremmin perehtyneenä, onko tuosta odotettavissa oikea sota vaiko pystyykö S-A livahtamaan pois puheidensa takaa menettämättä kasvojaan?

Tilannehan on siitä jännä, että Iran, Turkki, Venäjä ja Saksa (joka on vaatinut arabimaita lopettamaan vihamielisyydet Qataria kohtaan; kauppasuhteetko painavat: https://global.handelsblatt.com/pol...-voices-support-for-qatar-bashes-trump-777208) ovat ilmoittaneet eri tasoilla tukevansa Qataria. Arabiliittouma taas on saanut puolelleen Saudi-Arabian, Arabiemiraatit, Omanin, Jordanian, Egyptin, Israelin ja USA:n.

Qatar on vetänyt joukkojaan kotiin Djiboutista:

Qatar liikuttelee joukkojaan maassaan, ilmeisesti tarkoituksenaan näyttää puolustusvalmiuttaan?
 
Vaikka Qatar ei etsikkään sotaa voi sota etsiä Qataria.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Kas, LOL

Yhdysvallat myy Qatarille 36 kappaletta suihkuhävittäjiä, tyypiltään F-15QA. Kyseessä on huippunykyaikainen taistelukonetyyppi.

Kauppa hyväksyttiin Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin ja hänen qatarilaisen virkaveljensä Khalid al-Attiyahin välisessä tapaamisessa Pentagonissa.

– Kauppa antaa Qatarille korkeimman tason toimintakyvyn, mikä parantaa turvallisuusyhteistyötä ja [koneiden] yhteistä käytettävyyttä Yhdysvaltain ja Qatarin välillä, Yhdysvaltain puolustusministeriö sanoo tiedotteessaan.
https://yle.fi/uutiset/3-9671418

Yhdysvaltain viesti Lähi-idän maille on ristiriitainen, sillä Tillersonin puheenvuoron jälkeen presidentti Donald Trump kehui Qatariin suunnattuja pakotteita.
 
WASHINGTON — The United States should consider moving its air base out of Qatar, the Emirati ambassador to the U.S. said Tuesday, encouraging the Trump administration to use its leverage to further pressure Qatar over alleged support for extremism.

As the Persian Gulf crisis enters its second week, Ambassador Yousef al-Otaiba of the United Arab Emirates said Qatar's neighbors would "fairly soon" give the U.S. a list of specific actions Qatar must take before punitive steps are lifted. He said the list would likely include Qatari sanctions on bank accounts of individuals that Qatar's neighbors have already sanctioned — and possibly on the banks themselves.
http://www.militarytimes.com/articles/emirati-ambassador-us-should-rethink-its-air-base-in-qatar

The Trump administration notified Congress last week that it soon planned to begin delivering precision-guided munitions to Saudi Arabia under a 2015 weapons deal, congressional officials said on Tuesday.

The Senate voted 53 to 47 to narrowly defeat legislation that sought to block portions of a new, separate arms sale to Saudi Arabia, agreed during a visit there by President Donald Trump in May.

Arms sales to Riyadh have become increasingly contentious in the U.S. Congress, where some lawmakers object that American weapons have contributed to widespread civilian casualties in a Saudi-led military campaign in Yemen.
https://www.reuters.com/article/us-usa-saudi-arms-congress-idUSKBN1942GG

The 2015 sale included more than 8,000 Laser Guided Bombs for the Royal Saudi Air Force. The package also includes more than 10,000 general purpose bombs, and more than 5,000 tail kits used to inexpensively convert "dumb" bombs into laser or GPS-guided weapons.
 
Back
Top