Lähi-idän voimakkaimmat armeijat löytyvät Israelin jälkeen Egyptistä, Turkista, Iranista ja Saudeista. Saudit, UAE ja Egypti ovat koalitionsa vahvimmat ja tärkeimmät osapuolet. Tiukassa paikassa yhteisen ydinaseen saudien kanssa omaava Pakistan on aina Saudien apuna. Koko lähi-itä on kuin kylmän sodan pelikenttä USA - USSR - Kiina kolminaisuuksineen. Nyt vain Turkki - Iran ja Saudit muodostavat kolminaisuuden. Turkki on Erdon myötä nostanut profiiliaan ja käyttää muslimiveljeskuntaa omana proxynään. Muslimiveljeskunta ei ole kovassa huudossa Egyptissä ja Saudeissa. Turkki on sotkeutunut Syyriaan ja Kurdistaniin ihan tarpeeksi ja kusessa omien sotkujensa kanssa. Iran on Hizbollahin ja Assadin kautta todella sotkeutunut Syyriaan ja on varmasti äärimmilleen venytetty kalliin sodan takia. Saudeilla on omat ongelmansa Jemenissä.Mielestäni USA:n ja Venäjän roolia liioitellaan suuresti lähi-idän tilannetta arvioitaessa.
Qatar on pieni pelinappula, joka on kaasuvarantojensa ansiosta pelannut ulkopolitiikassa, kuin iso pelaaja. Qatar on ollut osa Saudi johtoista koalitiota, joka on sotinut Jemenissa, mutta samalla luisunut vaikutuspiiriin/ flirttaillut Iranin kanssa. Myöskään muslimiveljeskunnan tukemista ei hyvällä katsota. Kriisissä tuskin ammutaan laukaustakaan, koska jo saarto on todella raju toimenpide. Kuinka pitkään Qatar kestää saartoa, ennenkuin joutuu antamaan periksi? Onko mahdollinen periksianto palatsivallankumous vai jotain muuta? Kuten kylmänsodan aikana, myös tässä kylmässä sodassa tuskin nähdään osapuolten suoraa kohtaamista. Kasvattaako Turkki Qatarissa olevien sotilaidensa määrää merkittävästi, kuten on propagandaluontoisesti uhattu? Taitaa Turkinkin resurssit olla sen verran rajalliset, että tuhansien miesten siirtomaa-armeijan ylläpitäminen saarretussa Qatarissa voi olla liikaa.
Saudien armeija ei ole kovin hyvässä maineessa. Jemenin sotaretki on osoittautunut pitkäksi ja hankalaksi. Youtube klippien perusteella Houtit ovat jotain supersotilaita ja saudien proxyt ja armeija täydellisiä tunareita. Totuus tuskin on ihan näin. Veikkaampa kaikkien osapuolten olevan ihan samanlaisia tunareita. Tosin ei se ISISin, Irakin ja Afganistanin puhdistaminen myöskään ole ollut länsivetoisille koalitioille mitään helppoja rasteja. Vuoristoinen Jemen on hankala puhdistettava milletahansa armeijalle. Iran on kokoajan kasvattanut vaikutusvaltaa alueella Hizbollahin ja Assadin kautta sekä Irakin shiiojen kautta. Nyt iranin vaikutusvallan lisääntyminen on saudien kannalta padottava ja estettävä rikkaan Qatarin luisuminen pois omasta joukkueesta.